x

Qulinarium - nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze

Kategoria: Miejsca    01.09.2020

W ostatni weekend sierpnia uroczyście otwarto Qulinarium - nową strefę restauracyjną w Manufakturze w Łodzi. Dawny food court został zmodernizowany zgodnie z aktualnymi trendami nie tylko w wystroju wnętrz, ale również pod kątem funkcjonalności i nowych potrzeb klientów Manufaktury.

Qulinarium – nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze. Zdjęcie: materiały prasowe.
Qulinarium – nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Teraz koncentrujemy nasze działania wokół oswojenia nowej nazwy. Chcemy, by się przyjęła, by łodzianie umawiali się na spotkania w Qulinarium – podkreśla Monika Długosz-Łempicka, dyrektor marketingu Manufaktury.

Strefa gastronomiczna Manufaktury przeszła metamorfozę – stała się nie tylko ultranowoczesna, ale też bardziej funkcjonalna. W Qulinarium można nie tylko zjeść posiłek, ale także spędzić czas z dziećmi w poświęconej im strefie, spotkać się z przyjaciółmi na wygodnych kanapach i designerskich fotelach, a także popracować przy wygodnych stołach. Wszystko to w energetycznym, kolorowym wnętrzu, zaaranżowanym na nowo, z całkowicie wymienionym wyposażeniem i nowym układem mebli.

Więcej światła i zieleni

Qulinarium – nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze. Zdjęcie: materiały prasowe.
Qulinarium – nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jedną z najbardziej spektakularnych zmian, wiążących się z ingerencją w bryłę budynku był montaż w dachu nowego świetlika, nawiązującego do konstrukcji szedowych, stosowanych powszechnie w budownictwie industrialnym. Dzięki dodatkowym panelom, przypominającym lustra lub fotograficzne blendy, we wnętrzu jest jeszcze więcej dziennego światła.
Od strony galerii handlowej do wejścia w strefę Qulinarium zaprasza multimedialna brama, skonstruowana z ekranów LED tworzących jednolitą całość. Wyświetlane są na niej kulinarne animacje (m.in. kraina warzyw czy świat słodkości) oraz stworzone specjalnie na zamówienie Manufaktury ruchome obrazy odnoszące się do industrialnej historii tego miejsca.
Qulinarium – nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze. Zdjęcie: materiały prasowe.
Qulinarium – nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze. Zdjęcie: materiały prasowe.
Ważnym elementem wystroju jest zielona ściana inspirowana koncepcją vertical garden z ogromnym napisem Qulinarium.
– W ścianie zamontowaliśmy nowoczesne multimedialne elementy, wtapiające się w zieleń. Multimedia „wprawiają w ruch” tę ścianę, co jest dużą niespodzianką dla klientów. To wyróżnia naszą konstrukcję na tle klasycznych pionowych ogrodów – mówi Monika Długosz-Łempicka.
W strefie restauracyjnej pojawiła się naturalna zieleń, która nadała ciepły, wręcz domowy charakter tej przestrzeni.

Udogodnienia
Dla tych, którzy są zawsze w biegu i potrzebują być nieustająco on-line są strefy bezprzewodowego ładowania urządzeń mobilnych, a także standardowe gniazdka.
Qulinarium – nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze. Zdjęcie: materiały prasowe.
Qulinarium – nowa strefa restauracyjna w łódzkiej Manufakturze. Zdjęcie: materiały prasowe.
Na uwagę zasługuje również nowoczesny, mobilny mebel gastronomiczny, który umożliwia organizowanie pokazów live-cooking, prezentacji i innych kulinarnych wydarzeń, które są nierozłącznym elementem działalności Manufaktury. Wokół tej konstrukcji zorganizowano weekend otwarcia Qulinarium: w ostatnią sobotę sierpnia do Manufaktury przyjechała Magda Gessler, która w programie „Dzień dobry wakacje” (wakacyjne wydanie „Dzień dobry TVN”) na żywo oficjalnie otworzyła strefę.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kufle i Widelce

Kufle i Widelce to lokal w Krakowie, którego motto brzmi: "Gotujemy do piwa, pijemy do jedzenia." Jest pierwszym miejscem w Krakowie, które łączy piwa rzemieślnicze z jedzeniem.

ZATOKA SMAKÓW

Dokładnie w połowie drogi między Zatoką Pucką a Bałtykiem spróbujemy dań nawiązujących do bogactwa kuchni kaszubskiej. Szefem kuchni jest Bartosz Warmowski - laureat plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018, w którym zdobył tytuł Kucharza Roku 2018 na Pomorzu.

Słony Spichlerz - pierwszy food hall w Gdańsku

W Polsce coraz częściej powstają projekty skupiające pod jednym dachem lub we wspólnej przestrzeni kilka lub kilkanaście restauracji. Food halle, nocne markety czy rewitalizowane postfabryczne budynki z ofertą kuchni z całego świata cieszą się popularnością.

RESTAURACJE Z OGRODEM

Zrównoważone wykorzystanie mięsa, owoców i warzyw to silny trend już od lat. Restauracje w całej Europie robią krok dalej: hodują własne warzywa oraz zioła i wykorzystują je w kuchni. Miejsca te znajdują się zarówno z dala od cywilizacji, jak i w wielkich miastach - Paryżu, Berlinie czy Londynie.

WHITEONE

WhiteOne to otwarta w kwietniu tego roku restauracja ulokowana w centrum Warszawy, na tyłach popularnej ulicy Koszykowej. Właścicielem i szefem kuchni jest Paweł Chomentowski, znany z sopockiego Bulaja, w którym pracował 9 lat i z którym zdobył dwie nagrody podczas Wine & Food Noble Night w 2015 r.

Syreni Śpiew w Warszawie - po otwarciu stawia na kuchnię śródziemnomorską

Załoga warszawskiego baru Syreni Śpiew Koneser przygotowała dla swych gości nową ofertę: promocje, sporo dań wegańskich oraz powiększony ogródek.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej