

Restauracja KLONN - nowe miejsce właścicieli Zoni i WuWu


KLONN to nowy warszawski lokal Mirosława Nizio oraz Andrzeja Nizio. Restauracja działa od sierpnia przy Zamku Ujazdowskim w miejscu, gdzie niegdyś mieściło się Atelier Amaro. Oferuje nowoczesną kuchnię europejską i drinki, a wieczorami - muzykę i program wydarzeń kulturalnych.
Kuchnia
Szefem kuchni KLONN-u jest Bartłomiej Brzuska, który swoje doświadczenie zdobywał w najlepszych gwiazdkowych londyńskich lokalach oraz w warszawskiej Winosferze. W swoim menu łączy smaki nowoczesnej kuchni europejskiej z wpływami z różnych stron świata, bazując na sezonowych składnikach i najwyższej jakości produktach.
Aktualnie serwuje np. jako przystawki chrupiącą kaczkę w bułce bao z harissą czy pappardelle z cukinii z karczochem, granatem i tahiną, a jako danie główne – stek z tuńczyka z chorizo i winegretem limonkowo-arbuzowym czy polędwicę wołową z kurkami i masłem truflowym. Można zamówić także pizzę w stylu neapolitańskim. Dopełnieniem karty jest precyzyjnie przygotowana karta alkoholi i drinków autorstwa Tomasza Cierlicy, szefa baru z wieloletnim doświadczeniem na warszawskiej scenie barowej.
Głównym managerem restauracji jest Arkadiusz Żochowski, który odpowiada za wszystkie trzy koncepty braci Nizio: Zoni, WuWu i KLONN. Wcześniej związany był z warszawskimi restauracjami m.in. Hotel Bristol, Amber Room oraz gwiazdkowymi restauracjami z Londynie i Kopenhadze.
Przestrzeń
Lokal tworzą piękny ogród i minimalistyczne wnętrze.
– W czasie pandemii na rynku zaczęły pojawiać się informacje o sprzedawanych restauracjach. Budynek, w którym powstał Klonn, znaliśmy, bo to miejsce pierwszej lokalizacji Atelier Amaro. Zawsze kojarzył nam się z małą przestrzenią, ale pamiętać trzeba, że wokół jest piękny park Ujazdowski. Na przeciwległym od lokalu rogu powstanie pomnik Bitwy Warszawskiej 1920 projektu Mirka, więc stwierdziłem, że będzie miał dobry punkt widokowy. „Mirek, będziesz siedział w Klonnie i oglądał swój pomnik!” – śmiałem się. Decyzję o kupnie podjęliśmy bardzo szybko. W połowie czerwca podpisaliśmy umowę, a od sierpnia lokal przyjmuje pierwszych gości – opowiada Andrzej Nizio.
Restauracja powstała w ekspresowym tempie.
– W półtora miesiąca zaprojektowaliśmy meble i zrobiliśmy całą robociznę. Złożyło się na to nasze doświadczenie biznesowe i moje wykonawcze. Jako architekt mam podwykonawców, projekt i jego realizacja powstawały na bieżąco, zlecenie ich na zewnątrz trwałoby zapewne o wiele dłużej – wyjaśnia Mirosław Nizio.
Goście
Lokalizacja jest bardzo turystyczna, ale kierujemy Klonn również do rodzin, do osób dojrzałych, średnich i starszych. Planujemy organizację różnych aktywności, takich jak joga, warsztaty robienia pizzy. Czyli jest to przestrzeń dla dzieci, jak również na koncerty i inne działania artystyczne – wszystko po co, żeby przyciągnąć ludzi do dobrej kuchni. Żeby to miejsce było przyjemne jak dom, mieszkanie – podsumowuje Andrzej Nizio.
Zobacz także

Śniadania w Fabryce Norblina

Warszawski Food Town w Fabryce Norblina zaprasza gości na poranne posiłki. Śniadania serwowane są już od godziny 8 rano.

Agnieszka Rojewska otworzyła palarnię kawy w Warszawie

Agnieszka Rojewska, wielokrotna mistrzyni Polski Barista oraz zwyciężczyni London Coffee Masters otworzyła w stolicy showroom oraz sklep z kawą Sheep and Raven.

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

