

Restauracja KLONN - nowe miejsce właścicieli Zoni i WuWu


KLONN to nowy warszawski lokal Mirosława Nizio oraz Andrzeja Nizio. Restauracja działa od sierpnia przy Zamku Ujazdowskim w miejscu, gdzie niegdyś mieściło się Atelier Amaro. Oferuje nowoczesną kuchnię europejską i drinki, a wieczorami - muzykę i program wydarzeń kulturalnych.
Kuchnia
Szefem kuchni KLONN-u jest Bartłomiej Brzuska, który swoje doświadczenie zdobywał w najlepszych gwiazdkowych londyńskich lokalach oraz w warszawskiej Winosferze. W swoim menu łączy smaki nowoczesnej kuchni europejskiej z wpływami z różnych stron świata, bazując na sezonowych składnikach i najwyższej jakości produktach.
Aktualnie serwuje np. jako przystawki chrupiącą kaczkę w bułce bao z harissą czy pappardelle z cukinii z karczochem, granatem i tahiną, a jako danie główne – stek z tuńczyka z chorizo i winegretem limonkowo-arbuzowym czy polędwicę wołową z kurkami i masłem truflowym. Można zamówić także pizzę w stylu neapolitańskim. Dopełnieniem karty jest precyzyjnie przygotowana karta alkoholi i drinków autorstwa Tomasza Cierlicy, szefa baru z wieloletnim doświadczeniem na warszawskiej scenie barowej.
Głównym managerem restauracji jest Arkadiusz Żochowski, który odpowiada za wszystkie trzy koncepty braci Nizio: Zoni, WuWu i KLONN. Wcześniej związany był z warszawskimi restauracjami m.in. Hotel Bristol, Amber Room oraz gwiazdkowymi restauracjami z Londynie i Kopenhadze.
Przestrzeń
Lokal tworzą piękny ogród i minimalistyczne wnętrze.
– W czasie pandemii na rynku zaczęły pojawiać się informacje o sprzedawanych restauracjach. Budynek, w którym powstał Klonn, znaliśmy, bo to miejsce pierwszej lokalizacji Atelier Amaro. Zawsze kojarzył nam się z małą przestrzenią, ale pamiętać trzeba, że wokół jest piękny park Ujazdowski. Na przeciwległym od lokalu rogu powstanie pomnik Bitwy Warszawskiej 1920 projektu Mirka, więc stwierdziłem, że będzie miał dobry punkt widokowy. „Mirek, będziesz siedział w Klonnie i oglądał swój pomnik!” – śmiałem się. Decyzję o kupnie podjęliśmy bardzo szybko. W połowie czerwca podpisaliśmy umowę, a od sierpnia lokal przyjmuje pierwszych gości – opowiada Andrzej Nizio.
Restauracja powstała w ekspresowym tempie.
– W półtora miesiąca zaprojektowaliśmy meble i zrobiliśmy całą robociznę. Złożyło się na to nasze doświadczenie biznesowe i moje wykonawcze. Jako architekt mam podwykonawców, projekt i jego realizacja powstawały na bieżąco, zlecenie ich na zewnątrz trwałoby zapewne o wiele dłużej – wyjaśnia Mirosław Nizio.
Goście
Lokalizacja jest bardzo turystyczna, ale kierujemy Klonn również do rodzin, do osób dojrzałych, średnich i starszych. Planujemy organizację różnych aktywności, takich jak joga, warsztaty robienia pizzy. Czyli jest to przestrzeń dla dzieci, jak również na koncerty i inne działania artystyczne – wszystko po co, żeby przyciągnąć ludzi do dobrej kuchni. Żeby to miejsce było przyjemne jak dom, mieszkanie – podsumowuje Andrzej Nizio.
Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.
Inne kategorie
Podcasty


Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

