x

Marcin Przybysz i gościnnie Michał Kuter zapraszają na urodziny Epoki

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    31.08.2020

Swoje pierwsze urodziny restauracja Epoka uczci wyjątkowymi kolacjami na cztery ręce, przygotowanymi przez szefów Marcina Przybysza (Epoka) i Michał Kutera z poznańskiego A nóż widelec. Z okazji jubileuszu stworzyli 15-przepisowe menu degustacyjne, które będzie serwowane tylko przez 4 dni.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Obydwaj szefowie mają podobną koncepcję kuchni. Stąd wziął się pomysł, by do współpracy przy przygotowaniu kolacji urodzinowej zaprosić Michała Kutera.
– Nasze historie jako szefów trochę się przeplatają. Obydwaj zdobywaliśmy doświadczenie poza Polską, obydwaj zdecydowaliśmy się na powrót do kraju i finalnie skupiliśmy się na poszukiwaniu, rozwijaniu i opracowywaniu rodzimych przepisów w najlepszym wydaniu. Nasze style różnią się, ale nadal kierunek jest podobny. Michał Kuter wydał ostatnio świetną książkę „Kuchnia Polska" dopracowaną w szczególe i piękne wydaną. Także mamy ze sobą wiele wspólnych tematów – wyjaśnia Marcin Przybysz, szef kuchni Epoki.

Czego możemy się spodziewać podczas kolacji?
– Tematem przewodnim jak zawsze w Epoce są historyczne przepisy rekonstruowane lub interpretowane w nowoczesnym stylu. W trakcie kolacji urodzinowej goście będą mogli spróbować unikalnych dań serwowanych tylko w trakcie tego posiłku. Będzie to połączenie dwóch spojrzeń na kuchnię polską i jej smaki – opowiada Przybysz.
Pierwsza kolacja odbędzie się 9 września, a kolejne –  10, 11 i 12 września. Rezerwacji można dokonywać pod adresem: rezerwacje@epoka.restaurant lub pod numerem telefonu 666 115 566.

Jaki był pierwszy rok działalności Epoki?
– Zdecydowanie był to rok wytężonej pracy i poznawania naszych gości. Decyzja o stworzeniu konceptu restauracji opartego w 100% na rekonstrukcji kulinarnej była właściwa. Mamy sporo gości, którzy do nas regularnie wracają i chętnie razem z nami odkrywają kolejne smaki historii w nowoczesnym wydaniu –  podsumowuje Marcin Przybysz.
Zapytany o potrawę cieszącą się największym uznaniem gości, podkreśla, że w Epoce trudno mówić o takim jednym daniu, ponieważ kolacje są podawane tylko w formie menu degustacyjnego 15 lub 20 dań.
– Zabieramy więc gości w kulinarną podróż, jest to doświadczenie smaków i tekstur. Mamy grupę gości, która pozytywnie reaguje na kolejne menu, które zmieniamy co 1,5 miesiąca. Dalej ich zaskakujemy i nadal chcą do nas wracać, więc jest to jest największy hit – mówi szef kuchni Epoki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rozpoczyna się enologiczna jesień

Od 21 września aż do 15 grudnia potrwa czwarta edycja Jesieni Enologicznej, która w tym roku odbędzie się w Krakowie, Warszawie i na Dolnym Śląsku. Przed uczestnikami trzy miesiące atrakcji związanych z enologią, sztuką winiarską, historią winiarstwa w Polsce oraz tradycjami kulinarnymi.

Gęsina (i rogale) na Świętego Marcina w Browarach Warszawskich

Od 11 do 21 listopada restauracje w Browarach Warszawskich serwować będą dania z gęsiną w roli głównej. Choćby udka z gęsi confit z glazurowanymi burakami czy gnocchi z szarpaną gęsiną w sosie z pora. Podpowiadamy, które miejsca przygotowały menu z tej okazji.

Najlepsze restauracje w Polsce według gości Restaurant Week

Znamy już wyniki największego w kraju Plebiscytu Gości Restaurant Week. Ponad 90 tysięcy uczestników Festiwalu, który zakończył się 27 czerwca, miało szansę ocenić dania, obsługę i atmosferę w blisko 350 restauracjach w kraju.

Menu Bez Glutenu - internetowy przewodnik po bezglutenowej gastronomii ma już 10 lat!

Jeszcze dekadę temu żadna z osób na ścisłej diecie bezglutenowej nie mogła nawet pomarzyć o wyjściu do kawiarni czy cukierni. Projekt Menu Bez Glutenu to zmienił. Uczestniczy w nim już 138 barów, restauracji, hoteli i przedszkoli.

Ruszyły rezerwacje na Fine Dining Week

Zbliża się 7. edycja Fine Dining Week, festiwalu gwarantującego wyjątkowe przeżycia kulinarne serwowane przez najlepszych szefów kuchni.

WNĘTRZE CAMPO NAGRODZONE

Wrocławski Campo Modern Grill zaprojektowany przez Buck.Studio wygrał w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie. Restauracja zwyciężyła z projektami restauracji z Wielkiej Brytanii, Australii i Hongkongu. Projekt Campo był jedynym projektem z Polski nominowanym w tej edycji konkursu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej