x

Marcin Przybysz i gościnnie Michał Kuter zapraszają na urodziny Epoki

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    31.08.2020

Swoje pierwsze urodziny restauracja Epoka uczci wyjątkowymi kolacjami na cztery ręce, przygotowanymi przez szefów Marcina Przybysza (Epoka) i Michał Kutera z poznańskiego A nóż widelec. Z okazji jubileuszu stworzyli 15-przepisowe menu degustacyjne, które będzie serwowane tylko przez 4 dni.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Obydwaj szefowie mają podobną koncepcję kuchni. Stąd wziął się pomysł, by do współpracy przy przygotowaniu kolacji urodzinowej zaprosić Michała Kutera.
– Nasze historie jako szefów trochę się przeplatają. Obydwaj zdobywaliśmy doświadczenie poza Polską, obydwaj zdecydowaliśmy się na powrót do kraju i finalnie skupiliśmy się na poszukiwaniu, rozwijaniu i opracowywaniu rodzimych przepisów w najlepszym wydaniu. Nasze style różnią się, ale nadal kierunek jest podobny. Michał Kuter wydał ostatnio świetną książkę „Kuchnia Polska" dopracowaną w szczególe i piękne wydaną. Także mamy ze sobą wiele wspólnych tematów – wyjaśnia Marcin Przybysz, szef kuchni Epoki.

Czego możemy się spodziewać podczas kolacji?
– Tematem przewodnim jak zawsze w Epoce są historyczne przepisy rekonstruowane lub interpretowane w nowoczesnym stylu. W trakcie kolacji urodzinowej goście będą mogli spróbować unikalnych dań serwowanych tylko w trakcie tego posiłku. Będzie to połączenie dwóch spojrzeń na kuchnię polską i jej smaki – opowiada Przybysz.
Pierwsza kolacja odbędzie się 9 września, a kolejne –  10, 11 i 12 września. Rezerwacji można dokonywać pod adresem: rezerwacje@epoka.restaurant lub pod numerem telefonu 666 115 566.

Jaki był pierwszy rok działalności Epoki?
– Zdecydowanie był to rok wytężonej pracy i poznawania naszych gości. Decyzja o stworzeniu konceptu restauracji opartego w 100% na rekonstrukcji kulinarnej była właściwa. Mamy sporo gości, którzy do nas regularnie wracają i chętnie razem z nami odkrywają kolejne smaki historii w nowoczesnym wydaniu –  podsumowuje Marcin Przybysz.
Zapytany o potrawę cieszącą się największym uznaniem gości, podkreśla, że w Epoce trudno mówić o takim jednym daniu, ponieważ kolacje są podawane tylko w formie menu degustacyjnego 15 lub 20 dań.
– Zabieramy więc gości w kulinarną podróż, jest to doświadczenie smaków i tekstur. Mamy grupę gości, która pozytywnie reaguje na kolejne menu, które zmieniamy co 1,5 miesiąca. Dalej ich zaskakujemy i nadal chcą do nas wracać, więc jest to jest największy hit – mówi szef kuchni Epoki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej