x

Marcin Przybysz i gościnnie Michał Kuter zapraszają na urodziny Epoki

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    31.08.2020

Swoje pierwsze urodziny restauracja Epoka uczci wyjątkowymi kolacjami na cztery ręce, przygotowanymi przez szefów Marcina Przybysza (Epoka) i Michał Kutera z poznańskiego A nóż widelec. Z okazji jubileuszu stworzyli 15-przepisowe menu degustacyjne, które będzie serwowane tylko przez 4 dni.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Obydwaj szefowie mają podobną koncepcję kuchni. Stąd wziął się pomysł, by do współpracy przy przygotowaniu kolacji urodzinowej zaprosić Michała Kutera.
– Nasze historie jako szefów trochę się przeplatają. Obydwaj zdobywaliśmy doświadczenie poza Polską, obydwaj zdecydowaliśmy się na powrót do kraju i finalnie skupiliśmy się na poszukiwaniu, rozwijaniu i opracowywaniu rodzimych przepisów w najlepszym wydaniu. Nasze style różnią się, ale nadal kierunek jest podobny. Michał Kuter wydał ostatnio świetną książkę „Kuchnia Polska" dopracowaną w szczególe i piękne wydaną. Także mamy ze sobą wiele wspólnych tematów – wyjaśnia Marcin Przybysz, szef kuchni Epoki.

Czego możemy się spodziewać podczas kolacji?
– Tematem przewodnim jak zawsze w Epoce są historyczne przepisy rekonstruowane lub interpretowane w nowoczesnym stylu. W trakcie kolacji urodzinowej goście będą mogli spróbować unikalnych dań serwowanych tylko w trakcie tego posiłku. Będzie to połączenie dwóch spojrzeń na kuchnię polską i jej smaki – opowiada Przybysz.
Pierwsza kolacja odbędzie się 9 września, a kolejne –  10, 11 i 12 września. Rezerwacji można dokonywać pod adresem: rezerwacje@epoka.restaurant lub pod numerem telefonu 666 115 566.

Jaki był pierwszy rok działalności Epoki?
– Zdecydowanie był to rok wytężonej pracy i poznawania naszych gości. Decyzja o stworzeniu konceptu restauracji opartego w 100% na rekonstrukcji kulinarnej była właściwa. Mamy sporo gości, którzy do nas regularnie wracają i chętnie razem z nami odkrywają kolejne smaki historii w nowoczesnym wydaniu –  podsumowuje Marcin Przybysz.
Zapytany o potrawę cieszącą się największym uznaniem gości, podkreśla, że w Epoce trudno mówić o takim jednym daniu, ponieważ kolacje są podawane tylko w formie menu degustacyjnego 15 lub 20 dań.
– Zabieramy więc gości w kulinarną podróż, jest to doświadczenie smaków i tekstur. Mamy grupę gości, która pozytywnie reaguje na kolejne menu, które zmieniamy co 1,5 miesiąca. Dalej ich zaskakujemy i nadal chcą do nas wracać, więc jest to jest największy hit – mówi szef kuchni Epoki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Restaurant Week powraca 8 września

Jesienny festiwal najlepszych restauracji potrwa od 8 do 26 września. W tym czasie blisko 350 lokali z ponad 30 miast zaprasza gości na popisowe trzydaniowe menu swoich szefów kuchni w cenie 59 zł.

Neo(n) Bistro, czyli fine dining na dachu

Oto okazja, by spróbować kolacji wybitnych szefów kuchni wysoko w chmurach, w otoczeniu świateł miasta i z widokiem na nocną Warszawę. Nocny Market i RestaurantClub.pl startują z projektem Neo(n) Bistro pop-upową restauracją zero waste na dachu parkingu Hotelu Novotel.

KULINARNY TALENT 2019 JUŻ NIEBAWEM

11. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent 2019 odbędzie się podczas targów Euro Gastro 28 marca o godz. 11.00 w Warsaw Ptak Expo. To prestiżowy konkurs pozwalający odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe uczniów kierunków gastronomicznych.

Neo(N) Bistro - pop’upowa restauracja na Nocnym Markecie

Wrzesień na warszawskim Nocnym Markecie zapowiada się interesująco. Rusza pop’upowa restauracja Neo(N) Bistro, która czynna będzie w każdy wrześniowy czwartek od godziny 18. Co tydzień inny znany kucharz zaskoczy gości swoją propozycją zasiadanej kolacji pod gwiazdami.

Stołeczny The Roots zwycięzcą plebiscytu gości World Class Cocktail Festival

11 miast, 81 wyselekcjonowanych koktajlbarów i restauracji oraz ponad 13 500 gości - to bilans trzeciej edycji World Class Cocktail Festival. Mimo ograniczeń związanych z pandemią wydarzenie odniosło sukces.

Akademia Smaku Sokołów o niemarnowaniu żywności

Marnowanie żywności i innych ważnych zasobów naturalnych jest dziś problemem o znaczeniu globalnym. Akademia Smaku Sokołów po raz kolejny poruszyła temat Zero Waste, organizując we Wrocławiu warsztaty kulinarne poświęcone temu zagadnieniu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej