x

Marcin Przybysz i gościnnie Michał Kuter zapraszają na urodziny Epoki

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    31.08.2020

Swoje pierwsze urodziny restauracja Epoka uczci wyjątkowymi kolacjami na cztery ręce, przygotowanymi przez szefów Marcina Przybysza (Epoka) i Michał Kutera z poznańskiego A nóż widelec. Z okazji jubileuszu stworzyli 15-przepisowe menu degustacyjne, które będzie serwowane tylko przez 4 dni.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Obydwaj szefowie mają podobną koncepcję kuchni. Stąd wziął się pomysł, by do współpracy przy przygotowaniu kolacji urodzinowej zaprosić Michała Kutera.
– Nasze historie jako szefów trochę się przeplatają. Obydwaj zdobywaliśmy doświadczenie poza Polską, obydwaj zdecydowaliśmy się na powrót do kraju i finalnie skupiliśmy się na poszukiwaniu, rozwijaniu i opracowywaniu rodzimych przepisów w najlepszym wydaniu. Nasze style różnią się, ale nadal kierunek jest podobny. Michał Kuter wydał ostatnio świetną książkę „Kuchnia Polska" dopracowaną w szczególe i piękne wydaną. Także mamy ze sobą wiele wspólnych tematów – wyjaśnia Marcin Przybysz, szef kuchni Epoki.

Czego możemy się spodziewać podczas kolacji?
– Tematem przewodnim jak zawsze w Epoce są historyczne przepisy rekonstruowane lub interpretowane w nowoczesnym stylu. W trakcie kolacji urodzinowej goście będą mogli spróbować unikalnych dań serwowanych tylko w trakcie tego posiłku. Będzie to połączenie dwóch spojrzeń na kuchnię polską i jej smaki – opowiada Przybysz.
Pierwsza kolacja odbędzie się 9 września, a kolejne –  10, 11 i 12 września. Rezerwacji można dokonywać pod adresem: rezerwacje@epoka.restaurant lub pod numerem telefonu 666 115 566.

Jaki był pierwszy rok działalności Epoki?
– Zdecydowanie był to rok wytężonej pracy i poznawania naszych gości. Decyzja o stworzeniu konceptu restauracji opartego w 100% na rekonstrukcji kulinarnej była właściwa. Mamy sporo gości, którzy do nas regularnie wracają i chętnie razem z nami odkrywają kolejne smaki historii w nowoczesnym wydaniu –  podsumowuje Marcin Przybysz.
Zapytany o potrawę cieszącą się największym uznaniem gości, podkreśla, że w Epoce trudno mówić o takim jednym daniu, ponieważ kolacje są podawane tylko w formie menu degustacyjnego 15 lub 20 dań.
– Zabieramy więc gości w kulinarną podróż, jest to doświadczenie smaków i tekstur. Mamy grupę gości, która pozytywnie reaguje na kolejne menu, które zmieniamy co 1,5 miesiąca. Dalej ich zaskakujemy i nadal chcą do nas wracać, więc jest to jest największy hit – mówi szef kuchni Epoki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Let’s drink about it - powraca World Class Cocktail Festival!

Kolejna odsłona World Class Cocktail Festival potrwa od 24 sierpnia do 18 września w sześciu największych polskich miastach. Goście Festiwalu mogą odwiedzić ponad 100 koktajlbarów i barów restauracyjnych oraz skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 35 zł.

Hub.Praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej