x

Targi POLAGRA 2020 - inaczej, ale bezpiecznie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.08.2020

Tegoroczne spotkanie branży spożywczej w Poznaniu odbędzie się między 28 września a 1 października. To pierwsze i jedno z zaledwie kilku wydarzeń biznesowych, które w tym roku zintegruje branżę spożywczą i sektor HoReCa.

Ubiegłoroczna POLAGRA. Zdjęcie: materiały prasowe.
Ubiegłoroczna POLAGRA. Zdjęcie: materiały prasowe.
POLAGRA od wielu lat stanowi miejsce prezentacji technologii spożywczych, żywności, a także rozwiązań dla sektora gastronomicznego. W tym duchu przygotowywana jest również ekspozycja 2020.
– Z dniem przywrócenia przez rząd możliwości organizacji targów nasze prace nabrały tempa. Ciągle trwa akwizycja wystawców, co w tym roku, z wiadomych względów, nie jest dla nas łatwym zadaniem. Niemniej jednak mogę zapewnić, że jako organizatorzy targów podjęliśmy szereg działań mających na celu stworzenie bezpiecznej przestrzeni biznesowej – komentuje Dariusz Wawrzyniak, dyrektor grupy produktów.

Zaufanie w tym względzie wykazało m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które targi POLAGRA uznało za odpowiednie miejsce na spotkanie ministrów rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii, Chorwacji, Estonii, Litwy, Łotwy, Rumunii i Słowenii. Potencjał wydarzenia doceniły także inne organizacje i stowarzyszenie branżowe – podczas targów odbędą się również Eliminacje Krajowe WorldSkills Poland 2020 oraz druga edycja konkursu Master Baker. POLAGRA została także uwzględniona w kampanii informacyjnej na temat mięsa drobiowego w UE prowadzonej pod hasłem „To jest nasz drób! Wysoka jakość – europejska gwarancja”. Na stoisku organizatorów planowane są m.in. pokazy kulinarne ambasadorów kampanii: Sebastiana Krauzowicza i Cristiny Catese.

Goście POLAGRY będą mogli m.in. wziąć udział w szkoleniu na temat trendów i obowiązków prawnych w oznakowaniu żywności oraz w spotkaniu dotyczącym rozwijania biznesu spożywczego w sieci. Po raz szósty odbędzie się także Hotel Investors Meeting, w tym roku pod hasłem „Biznes hotelarski w opałach”. Nie zabraknie też warsztatów dla szefów kuchni.

POLAGRA 2020 odbędzie się w nowych warunkach sanitarnych opracowanych w oparciu o pracę specjalistów i wytyczne Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Przy wejściach na tereny targowe zamontowane zostały m.in. kamery termowizyjne mierzące temperaturę ciała osób biorących udział w wydarzeniu. Przestrzenie dla wystawców i zwiedzających aranżowane są tak, aby można było zachować odpowiedni dystans. Dezynfekowane są na bieżąco często dotykane elementy infrastruktury. Z punktu widzenia zwiedzających targi na pewno kluczową informacją jest to, że sprzedaż biletów odbywać się będzie wyłącznie online.
– Konieczność tworzenia efektywnych i adekwatnych do sytuacji rozwiązań jest częścią naszej pracy, niezależnie od okoliczności jakie niesie rzeczywistość. Tak też stało się w przypadku wydarzeń targowych w roku 2020. Jesteśmy w pełni przygotowani na realizację spotkań branży w nowych standardach – bezpiecznych dla wszystkich odwiedzających Targi. – komentuje Filip Bittner, wiceprezes zarządu Grupy MTP. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

EUROGASTRO I WORLDHOTEL - PODSUMOWANIE TARGÓW

W dniach 5-7 kwietnia 273 wystawców z 15 krajów zaprezentowało ofertę, a Centrum Targowo-Kongresowe odwiedziło 19 457 osób. Przedstawiciele branży gastronomicznej i hotelarskiej zapoznali się z najnowszymi trendami oraz wzięli udział w wielu szkoleniach.

MIĘDZY SHAKEREM A BRZEGIEM PUCHARU

Dziś każdy przemysł wyróżnia najlepsze produkty czy ludzi wybitnych w swoim fachu. Nie inaczej jest na scenie barmańskiej. World Class to konkurs, w którym spośród tysięcy kandydatów na całym świecie wyłaniany jest ten jeden, wyjątkowy, szczycący się nienaganną techniką i kreatywnością.

Magia świąt w Akademii Smaku Sokołów - Warsztaty kulinarne dla blogerów

Święta Bożego Narodzenia to prawdziwie magiczny czas - pełen wyjątkowych smaków i aromatów, uroczystych spotkań przy stole w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Takie też były warsztaty, na które firma Sokołów zaprosiła blogerów do swojej Akademii Smaku.

TARGI EUROGASTRO I WORLDHOTEL 2018 ZA NAMI

22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Euro Gastro oraz 11. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel w dniach 21-23 marca odwiedziło 19 117 osób. Czekało na nich 268 wystawców z 20 krajów.

Konkursy nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2020

Przygotowania do 20. jubileuszowej edycji Kulinarnego Pucharu Polski ruszyły pełną parą. Znamy już listę konkursów, których zwycięzcy mogą być nominowani do udziału w tej prestiżowej rywalizacji.

Agenda inspiracji

Zagraniczne kongresy gastronomiczne są doskonałą okazją do nawiązywania nowych ciekawych kontaktów oraz do poszukiwania inspiracji. Podsuwamy kilka wskazówek na przyszłoroczne wyjazdy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej