Przy okazji miejsce ma służyć szerzeniu świadomości żywieniowej wśród dzieci i młodzieży. Pokazać, że zdrowo oznacza przede wszystkim smacznie. W miarę możliwości opierać się ma na polskiej produkcji ze zrównoważonego rolnictwa. Projekt Pracownia Lary to również sklep internetowy, w którym znaleźć można domowe przetwory rzemieślniczej produkcji, najczęściej z upraw w obrębie województwa mazowieckiego. Asortyment odpowiada porze roku i sezonowości.
– Moim celem jest to, żeby ludzie jedli lepiej. Każdy, kto chce się uczyć gotować, mam nadzieję, że znajdzie tu swojego kulinarnego przewodnika, a każdy przewodnik będzie miał gdzie zebrać myśli, posiedzieć i pogotować. Bo stół ma łączyć i zacierać pozornie dzielące nas granice – mówi Lara Gessler.
Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197.