x

Fine Dining w Plenerze

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.08.2020

To nazwa cyklu kolacji organizowanych przez krakowską restaurację Albertina oraz zaproszonych do projektu szefów kuchni. Wśród nich byli między innymi Krzysztof Żurek z restauracji Trzy Rybki, Marcin Sołtys z restauracji Filipa 18 oraz Łukasz Cichy z Białej Róży.

Foto: Batat Studio
Foto: Batat Studio
Kolacje organizowane pod nazwą Fine Dining w Plenerze wyróżniają się niezwykłymi lokalizacjami. Druga edycja, w której przyjemność miała uczestniczyć nasza redakcja, odbyła się w lipcu w Ojcowskim Parku Narodowym przy stawach Pstrąga Ojcowskiego. Pierwsza i trzecia zaś – w ekologicznej i biodynamicznej Winnicy Wieliczka. Oba te miejsca znajdują się w bliskiej odległości od Krakowa. 
Gość specjalny – Krzysztof Żurek (z lewej). Foto: Batat Studio
Gość specjalny – Krzysztof Żurek (z lewej). Foto: Batat Studio
Pomysł na zaproszenie gości na łono natury narodził się w 2019 r. z inicjatywy szefa kuchni Albertiny Grzegorza Fica, który do projektu zaangażował innych pracowników restauracji. – Razem z Grzegorzem uważamy, że fine dining to nie tylko jedzenie, ale również doświadczenie, które mu towarzyszy. Dlatego też postanowiliśmy wykorzystać naszą wiedzę i zorganizować kolację poza murami restauracji – mówi Artur Bień, menedżer Albertiny. Oprócz przyjemności skosztowania dań przygotowanych przez cenionych szefów kuchni goście mają okazję poznać lokalnych producentów, którzy działają w okolicach Krakowa, posmakować ich produktów w miejscach, które zachwycają pięknem przyrody. 
Wędzony pstrąg ojcowski – danie Grzegorza Fica. Foto: Batat Studio
Wędzony pstrąg ojcowski – danie Grzegorza Fica. Foto: Batat Studio
Do projektu zaproszeni zostali szefowie na co dzień korzystający z darów natury wytwarzanych w duchu idei slow food. W drugiej edycji wydarzenia kulinarnym bohaterem był pstrąg ojcowski, i to on królował na talerzach. Grzegorz Fic podał go na przystawkę w formie wędzonej, z kiszonymi szparagami, kalafiorem i chipsem z mleka, a następnie jako danie główne z rakami, ogórkiem małosolnym grillowaną sałatą i galaretką z cydru. Dania z pstrągiem uzupełniły propozycje Krzysztofa Żurka, m.in. krem z kurek z żółtkiem z jaj od kury zielononóżki i oliwą tymiankową, a także kotlet jagnięcy z młodymi ziemniakami, włoską kapustą i puree z pieczonej marchewki. Za słodkie zwieńczenie wieczoru – lody z pędów sosny oraz deser z białej czekolady, rabarbaru, malin, truskawek z sorbetem z czerwonych owoców – odpowiedzialny był Michał Droździk (cukiernik, Hotel Stary). O dopasowanie win do dań zadbał zaś sommelier Albertiny Kuba Filipek. Wszystkie jego propozycje pochodziły z małopolskich winnic. Kolację poprowadził krakowski promotor kulinarny Bartosz Wilczyński. Świetnej atmosfery i pięknych widoków nie popsuła nawet ulewa, która na kilka minut wytrąciła gości z błogiej atmosfery degustacji. Projekt będzie miał kolejne edycje, najprawdopodobniej jeszcze w tym roku. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197. 

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

A to ciekawe! "Jedzenie dziś i jutro" - cykl filmowy w Arte po polsku

Czy potrawy wegańskie mogą szkodzić? Jak będą wyglądać restauracje jutra? Czy dania będą przyrządzać roboty? Co będziemy jeść w przyszłości? Oto niektóre pytania, jakie stawiają twórcy filmów dokumentalnych cyklu "Jedzenie dziś i jutro", pokazywanych bezpłatnie po polsku na platformie VOD ARTE.

Tłusty Czwartek z Delivery Week

Sprawdź, co przygotowały restauracje specjalnie na ulubione święto wszystkich fanów słodkości! Pączki, ciastka czy churrosy z dostawą? Wybieraj spośród kilku słodkich rozwiązań!

Selgros fundatorem Wigilii Caritas dla niemal 10 tys. osób

To już 16 raz kiedy przy wigilijnym stole Caritas spotkają się samotni i potrzebujący. Współorganizatorem tego ważnego wydarzenia jest Selgros Cash&Carry, dzięki czemu może przyjąć ono charakter ogólnopolski. Firma przekazała na ten cel ponad 35 ton żywności.

Kolacja Charytwatywna w Poznaniu

Już 6. kwietnia o 19:00 w restauracji Figa odbędzie się kolacja charytatywna z okazji 10-lecia DRUŻYNA SZPIKU.

MŁODE TALENTY

6 kwietnia 2017 r. odbył się finał X konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent. W tegorocznej edycji po raz drugi w historii konkursu na najwyższym stopniu podium stanęła kobieta.

Nowości w Too Good To Go

Świetna wiadomość dla wszystkich pizzomaniaków w Warszawie! Od dziś do walki Too Good To Go z marnowaniem jedzenia włączyła się sieć pizzerii Pizza Hut. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek w Polsce będzie oferować pozycje ze swojego menu w 15 miejscach w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej