x

Fine Dining w Plenerze

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.08.2020

To nazwa cyklu kolacji organizowanych przez krakowską restaurację Albertina oraz zaproszonych do projektu szefów kuchni. Wśród nich byli między innymi Krzysztof Żurek z restauracji Trzy Rybki, Marcin Sołtys z restauracji Filipa 18 oraz Łukasz Cichy z Białej Róży.

Foto: Batat Studio
Foto: Batat Studio
Kolacje organizowane pod nazwą Fine Dining w Plenerze wyróżniają się niezwykłymi lokalizacjami. Druga edycja, w której przyjemność miała uczestniczyć nasza redakcja, odbyła się w lipcu w Ojcowskim Parku Narodowym przy stawach Pstrąga Ojcowskiego. Pierwsza i trzecia zaś – w ekologicznej i biodynamicznej Winnicy Wieliczka. Oba te miejsca znajdują się w bliskiej odległości od Krakowa. 
Gość specjalny – Krzysztof Żurek (z lewej). Foto: Batat Studio
Gość specjalny – Krzysztof Żurek (z lewej). Foto: Batat Studio
Pomysł na zaproszenie gości na łono natury narodził się w 2019 r. z inicjatywy szefa kuchni Albertiny Grzegorza Fica, który do projektu zaangażował innych pracowników restauracji. – Razem z Grzegorzem uważamy, że fine dining to nie tylko jedzenie, ale również doświadczenie, które mu towarzyszy. Dlatego też postanowiliśmy wykorzystać naszą wiedzę i zorganizować kolację poza murami restauracji – mówi Artur Bień, menedżer Albertiny. Oprócz przyjemności skosztowania dań przygotowanych przez cenionych szefów kuchni goście mają okazję poznać lokalnych producentów, którzy działają w okolicach Krakowa, posmakować ich produktów w miejscach, które zachwycają pięknem przyrody. 
Wędzony pstrąg ojcowski – danie Grzegorza Fica. Foto: Batat Studio
Wędzony pstrąg ojcowski – danie Grzegorza Fica. Foto: Batat Studio
Do projektu zaproszeni zostali szefowie na co dzień korzystający z darów natury wytwarzanych w duchu idei slow food. W drugiej edycji wydarzenia kulinarnym bohaterem był pstrąg ojcowski, i to on królował na talerzach. Grzegorz Fic podał go na przystawkę w formie wędzonej, z kiszonymi szparagami, kalafiorem i chipsem z mleka, a następnie jako danie główne z rakami, ogórkiem małosolnym grillowaną sałatą i galaretką z cydru. Dania z pstrągiem uzupełniły propozycje Krzysztofa Żurka, m.in. krem z kurek z żółtkiem z jaj od kury zielononóżki i oliwą tymiankową, a także kotlet jagnięcy z młodymi ziemniakami, włoską kapustą i puree z pieczonej marchewki. Za słodkie zwieńczenie wieczoru – lody z pędów sosny oraz deser z białej czekolady, rabarbaru, malin, truskawek z sorbetem z czerwonych owoców – odpowiedzialny był Michał Droździk (cukiernik, Hotel Stary). O dopasowanie win do dań zadbał zaś sommelier Albertiny Kuba Filipek. Wszystkie jego propozycje pochodziły z małopolskich winnic. Kolację poprowadził krakowski promotor kulinarny Bartosz Wilczyński. Świetnej atmosfery i pięknych widoków nie popsuła nawet ulewa, która na kilka minut wytrąciła gości z błogiej atmosfery degustacji. Projekt będzie miał kolejne edycje, najprawdopodobniej jeszcze w tym roku. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197. 

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej