x

Fine Dining w Plenerze

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.08.2020

To nazwa cyklu kolacji organizowanych przez krakowską restaurację Albertina oraz zaproszonych do projektu szefów kuchni. Wśród nich byli między innymi Krzysztof Żurek z restauracji Trzy Rybki, Marcin Sołtys z restauracji Filipa 18 oraz Łukasz Cichy z Białej Róży.

Foto: Batat Studio
Foto: Batat Studio
Kolacje organizowane pod nazwą Fine Dining w Plenerze wyróżniają się niezwykłymi lokalizacjami. Druga edycja, w której przyjemność miała uczestniczyć nasza redakcja, odbyła się w lipcu w Ojcowskim Parku Narodowym przy stawach Pstrąga Ojcowskiego. Pierwsza i trzecia zaś – w ekologicznej i biodynamicznej Winnicy Wieliczka. Oba te miejsca znajdują się w bliskiej odległości od Krakowa. 
Gość specjalny – Krzysztof Żurek (z lewej). Foto: Batat Studio
Gość specjalny – Krzysztof Żurek (z lewej). Foto: Batat Studio
Pomysł na zaproszenie gości na łono natury narodził się w 2019 r. z inicjatywy szefa kuchni Albertiny Grzegorza Fica, który do projektu zaangażował innych pracowników restauracji. – Razem z Grzegorzem uważamy, że fine dining to nie tylko jedzenie, ale również doświadczenie, które mu towarzyszy. Dlatego też postanowiliśmy wykorzystać naszą wiedzę i zorganizować kolację poza murami restauracji – mówi Artur Bień, menedżer Albertiny. Oprócz przyjemności skosztowania dań przygotowanych przez cenionych szefów kuchni goście mają okazję poznać lokalnych producentów, którzy działają w okolicach Krakowa, posmakować ich produktów w miejscach, które zachwycają pięknem przyrody. 
Wędzony pstrąg ojcowski – danie Grzegorza Fica. Foto: Batat Studio
Wędzony pstrąg ojcowski – danie Grzegorza Fica. Foto: Batat Studio
Do projektu zaproszeni zostali szefowie na co dzień korzystający z darów natury wytwarzanych w duchu idei slow food. W drugiej edycji wydarzenia kulinarnym bohaterem był pstrąg ojcowski, i to on królował na talerzach. Grzegorz Fic podał go na przystawkę w formie wędzonej, z kiszonymi szparagami, kalafiorem i chipsem z mleka, a następnie jako danie główne z rakami, ogórkiem małosolnym grillowaną sałatą i galaretką z cydru. Dania z pstrągiem uzupełniły propozycje Krzysztofa Żurka, m.in. krem z kurek z żółtkiem z jaj od kury zielononóżki i oliwą tymiankową, a także kotlet jagnięcy z młodymi ziemniakami, włoską kapustą i puree z pieczonej marchewki. Za słodkie zwieńczenie wieczoru – lody z pędów sosny oraz deser z białej czekolady, rabarbaru, malin, truskawek z sorbetem z czerwonych owoców – odpowiedzialny był Michał Droździk (cukiernik, Hotel Stary). O dopasowanie win do dań zadbał zaś sommelier Albertiny Kuba Filipek. Wszystkie jego propozycje pochodziły z małopolskich winnic. Kolację poprowadził krakowski promotor kulinarny Bartosz Wilczyński. Świetnej atmosfery i pięknych widoków nie popsuła nawet ulewa, która na kilka minut wytrąciła gości z błogiej atmosfery degustacji. Projekt będzie miał kolejne edycje, najprawdopodobniej jeszcze w tym roku. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197. 

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

BARON I MARCZEWSKA NA NOWYM FRONCIE

Aleksander Baron został szefem kuchni w nowej restauracji Zoni , a Adriana Marczewska szefową bistro WuWu. Restauracje powstają na terenie rewitalizowanego kompleksu Koneser z inicjatywy rodzinno-biznesowej spółki Rest Team, którą współtworzą Ewa, Andrzej i Mirosław Niziowie.

Restaurant Week powraca 8 września

Jesienny festiwal najlepszych restauracji potrwa od 8 do 26 września. W tym czasie blisko 350 lokali z ponad 30 miast zaprasza gości na popisowe trzydaniowe menu swoich szefów kuchni w cenie 59 zł.

Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski

Od 6 do 8 lipca w 43 restauracjach w 12 regionach kraju odbyła się impreza mająca na celu prezentację najwyższej jakości polskich smaków. W tym roku wydarzenie przybrało charakter kolacji z menu degustacyjnym, w którym szef kuchni ukazuje swoją interpretację smaków Polski.

Święto niemieckiego Króla Win

7-27 maja w całej Polsce odbyła się czwarta edycja Riesling Weeks. Akcja Niemieckiego Instytutu Wina promowała niemieckiego rieslinga.

WYJĄTKOWY TYDZIEŃ

Od 25 sierpnia do 3 września w Warszawie odbędzie się trzecia edycja festiwalu Fine Dining Week. Restauracje biorące udział w wydarzeniu przygotują 5-daniowe menu degustacyjne w specjalnej cenie 119 zł.

Lexus Hybrid cuisine - Open Gourmet

11-13 kwietnia w ramach wydarzenia Lexus Hybrid Cuisine Warszawę odwiedziło siedmiu znakomitych szefów z czterech stron świata. Uczestniczyli w wielu wydarzeniach i wymieniali doświadczenie z polskimi szefami kuchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej