x

Fine Dining w Plenerze

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.08.2020

To nazwa cyklu kolacji organizowanych przez krakowską restaurację Albertina oraz zaproszonych do projektu szefów kuchni. Wśród nich byli między innymi Krzysztof Żurek z restauracji Trzy Rybki, Marcin Sołtys z restauracji Filipa 18 oraz Łukasz Cichy z Białej Róży.

Foto: Batat Studio
Foto: Batat Studio
Kolacje organizowane pod nazwą Fine Dining w Plenerze wyróżniają się niezwykłymi lokalizacjami. Druga edycja, w której przyjemność miała uczestniczyć nasza redakcja, odbyła się w lipcu w Ojcowskim Parku Narodowym przy stawach Pstrąga Ojcowskiego. Pierwsza i trzecia zaś – w ekologicznej i biodynamicznej Winnicy Wieliczka. Oba te miejsca znajdują się w bliskiej odległości od Krakowa. 
Gość specjalny – Krzysztof Żurek (z lewej). Foto: Batat Studio
Gość specjalny – Krzysztof Żurek (z lewej). Foto: Batat Studio
Pomysł na zaproszenie gości na łono natury narodził się w 2019 r. z inicjatywy szefa kuchni Albertiny Grzegorza Fica, który do projektu zaangażował innych pracowników restauracji. – Razem z Grzegorzem uważamy, że fine dining to nie tylko jedzenie, ale również doświadczenie, które mu towarzyszy. Dlatego też postanowiliśmy wykorzystać naszą wiedzę i zorganizować kolację poza murami restauracji – mówi Artur Bień, menedżer Albertiny. Oprócz przyjemności skosztowania dań przygotowanych przez cenionych szefów kuchni goście mają okazję poznać lokalnych producentów, którzy działają w okolicach Krakowa, posmakować ich produktów w miejscach, które zachwycają pięknem przyrody. 
Wędzony pstrąg ojcowski – danie Grzegorza Fica. Foto: Batat Studio
Wędzony pstrąg ojcowski – danie Grzegorza Fica. Foto: Batat Studio
Do projektu zaproszeni zostali szefowie na co dzień korzystający z darów natury wytwarzanych w duchu idei slow food. W drugiej edycji wydarzenia kulinarnym bohaterem był pstrąg ojcowski, i to on królował na talerzach. Grzegorz Fic podał go na przystawkę w formie wędzonej, z kiszonymi szparagami, kalafiorem i chipsem z mleka, a następnie jako danie główne z rakami, ogórkiem małosolnym grillowaną sałatą i galaretką z cydru. Dania z pstrągiem uzupełniły propozycje Krzysztofa Żurka, m.in. krem z kurek z żółtkiem z jaj od kury zielononóżki i oliwą tymiankową, a także kotlet jagnięcy z młodymi ziemniakami, włoską kapustą i puree z pieczonej marchewki. Za słodkie zwieńczenie wieczoru – lody z pędów sosny oraz deser z białej czekolady, rabarbaru, malin, truskawek z sorbetem z czerwonych owoców – odpowiedzialny był Michał Droździk (cukiernik, Hotel Stary). O dopasowanie win do dań zadbał zaś sommelier Albertiny Kuba Filipek. Wszystkie jego propozycje pochodziły z małopolskich winnic. Kolację poprowadził krakowski promotor kulinarny Bartosz Wilczyński. Świetnej atmosfery i pięknych widoków nie popsuła nawet ulewa, która na kilka minut wytrąciła gości z błogiej atmosfery degustacji. Projekt będzie miał kolejne edycje, najprawdopodobniej jeszcze w tym roku. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 7-8/2020 nr 197. 

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej