x

Kongres BIOEXPO 2020 promuje żywność ekologiczną

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.08.2020

Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce wciąż rośnie. Okazją do wymiany profesjonalnej wiedzy o biożywności i zdobycia informacji, jak odpowiednio rozpocząć produkcję ekologiczną, będzie Kongres BIOEXPO, który odbędzie się 8-10 października w PTAK WARSAW EXPO.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
32,1% – tyle osób można było zaliczyć do regularnych konsumentów żywności ekologicznej w Polsce w 2019 roku. Według wspomnianej wcześniej analizy najczęściej (przynajmniej raz w tygodniu) kupujemy owoce, warzywa, jaja oraz pieczywo. Głównymi powodami niedecydowania się na zakup ekoproduktów są za wysokie ceny, brak zaufania do takiej żywności oraz brak jasnego rozróżnienia od produktów konwencjonalnych. Aby na polskim rynku dokonała się znacząca zamiana, przede wszystkim trzeba edukować rolników, lekarzy, producentów, bo to oni przekazują wiedzę o żywności ekologicznej. Nie należy jednak zapominać także o edukacji konsumentów. W jaki sposób robić to odpowiednio?

Dbamy o naszą planetę i zdrowie
Najpierw należy jasno przedstawić zalety żywności ekologicznej. Największą jest fakt, że jej produkcja nie ma wpływu na degradację środowiska. Po latach rozwoju gospodarczego i ekonomicznego człowiek znalazł się w miejscu, w którym bezwzględnie musi respektować ziemię jako swój dom, swój ekosystem. Dysponujemy wiedzą i doświadczeniem, które jednoznacznie wskazują nam drogę do przetrwania jako gatunek – możemy to zrobić tylko poprzez zachowanie ochrony środowiska w szerokim tego słowa znaczeniu. Przyszłość musi więc należeć do ekologii, bo tylko organiczne metody upraw i produkcji służą zachowaniu równowagi środowiskowej. Produkty ekologiczne są bogate w witaminy i związki mineralne, dzięki którym nasz organizm może funkcjonować w sposób zbliżony do tego, w jaki został zaprojektowany. Zbliżony, gdyż lata degradacji i wszelakich odstępstw wywarły ogromny wpływ na naszą fizjologię, a nawet materiał genetyczny. Może się wydawać, iż wobec powyższych argumentów walory smakowe produktów organicznych są błahym powodem, by je wybierać, ale to nasze zmysły zapewniają po części prawidłowy przebieg procesu trawienia, a dzięki aromatowi i smakowi warzywa i owoce organiczne dosłownie i w przenośni po prostu rozpływają się w ustach.

Edukujemy prekursorów
Okazją do zdobycia profesjonalnej wiedzy i pozyskania wskazówek od ekspertów będzie Kongres BIOEXPO. Tegoroczne panele dyskusyjne podejmą tematykę warunków rozwoju i tendencji na rynku bio w Polsce, jego szans i barier oraz kanałów dystrybucji. Prelegenci nawiążą również do najnowszych badań, czystej etykiety, a także jakości żywności ekologicznej. Swoje specjalne miejsce podczas Kongresu będzie miał również marketing – goście poruszą kwestię innowacyjnych metod promocji, marketingu, aktualnych trendów oraz dobrych praktyk. Kongres BIOEXPO odbywa się już po raz drugi. W poprzednim roku wydarzenie przyciągnęło 500 uczestników, a udział w nim wzięło 50 prelegentów.

Kongres BIOEXPO 2020
W tym roku organizatorzy przygotowali kilkanaście paneli, debat oraz dyskusji. Pierwszym panelem (8 X) będzie „Chcę być na rynku eko” dla podmiotów zainteresowanych rozpoczęciem produkcji ekologicznej, czyli rolników, przetwórców, producentów. Uczestnicy i uczestniczki porozmawiają m.in na temat tego, jak prawidłowo rozpocząć taką produkcję, jak uzyskać odpowiednią certyfikację oraz jak skutecznie wprowadzać asortyment bio do sprzedaży. Tego dnia odbędzie się również panel poświęcony naturalnym kosmetykom – czym się charakteryzują, jak je odróżnić oraz o najnowszych trendach w kosmetologii. Drugi (9 X) to panel „Tworzymy rynek eko”, w którym podjęte zostaną tematy najbardziej potrzebne branży – trendy, dobre praktyki, marketing i promocja na eko rynku oraz jego badania i rozwój. Będzie można uczestniczyć m.in. w dyskusji na temat kierunku rozwoju rynku BIO w Polsce oraz w debacie dotyczącej szans i barier na tym rynku. Trzeci (10 X) dzień Kongresu zostanie poświęcony walorom żywności bio, mitom związanych z cukrem czy glutenem oraz prozdrowotnym i leczniczym właściwościom ekologicznego jedzenia. W panelu „Rynek eko a zdrowie” wezmą udział m.in. znana z bloga jestem-eko.pl i analizująca etykiety produktów Agnieszka Pocztarska oraz Daria Rogowska – influencerka promująca dietę roślinną, zdrowe odżywianie i życie zero waste. 

Aby otrzymać bezpłatny bilet na Kongres, wystarczy jedynie wypełnić formularz na stronie www.bioexpo.pl/rejestracja-b2b/ jako odwiedzający. Więcej informacji o panelistach oraz szczegółowy program wydarzenia już wkrótce. Organizatorem Kongresu są Polska Izba Żywności Ekologicznej, Ptak Warsaw Expo oraz Fundacja Zwalcz Nudę. 

Kongres BIOEXPO 2020
8-10 października
PTAK WARSAW EXPO
Aleja Katowicka 62, Nadarzyn 

www.jemyeko.com
www.bioexpo.pl/ 

Facebook:
www.facebook.com/JestemBio
www.facebook.com/jemyekologicznie

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Gęsina na św. Marcina 2022 - XIV edycja slowfoodowej akcji

Tegoroczna edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina" potrwa od 11 do 27 listopada. Wybrane zostaną najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania na bazie gęsiny. Do udziału w akcji Slow Food Polska zaprosił w tym roku blisko 100 lokali.

Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland. Projekt Akademii spotkał się z ogromnym zainteresowaniem szerokiej publiczności, wręcz przerósł oczekiwania organizatorów.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej