x

Kongres BIOEXPO 2020 promuje żywność ekologiczną

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.08.2020

Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce wciąż rośnie. Okazją do wymiany profesjonalnej wiedzy o biożywności i zdobycia informacji, jak odpowiednio rozpocząć produkcję ekologiczną, będzie Kongres BIOEXPO, który odbędzie się 8-10 października w PTAK WARSAW EXPO.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
32,1% – tyle osób można było zaliczyć do regularnych konsumentów żywności ekologicznej w Polsce w 2019 roku. Według wspomnianej wcześniej analizy najczęściej (przynajmniej raz w tygodniu) kupujemy owoce, warzywa, jaja oraz pieczywo. Głównymi powodami niedecydowania się na zakup ekoproduktów są za wysokie ceny, brak zaufania do takiej żywności oraz brak jasnego rozróżnienia od produktów konwencjonalnych. Aby na polskim rynku dokonała się znacząca zamiana, przede wszystkim trzeba edukować rolników, lekarzy, producentów, bo to oni przekazują wiedzę o żywności ekologicznej. Nie należy jednak zapominać także o edukacji konsumentów. W jaki sposób robić to odpowiednio?

Dbamy o naszą planetę i zdrowie
Najpierw należy jasno przedstawić zalety żywności ekologicznej. Największą jest fakt, że jej produkcja nie ma wpływu na degradację środowiska. Po latach rozwoju gospodarczego i ekonomicznego człowiek znalazł się w miejscu, w którym bezwzględnie musi respektować ziemię jako swój dom, swój ekosystem. Dysponujemy wiedzą i doświadczeniem, które jednoznacznie wskazują nam drogę do przetrwania jako gatunek – możemy to zrobić tylko poprzez zachowanie ochrony środowiska w szerokim tego słowa znaczeniu. Przyszłość musi więc należeć do ekologii, bo tylko organiczne metody upraw i produkcji służą zachowaniu równowagi środowiskowej. Produkty ekologiczne są bogate w witaminy i związki mineralne, dzięki którym nasz organizm może funkcjonować w sposób zbliżony do tego, w jaki został zaprojektowany. Zbliżony, gdyż lata degradacji i wszelakich odstępstw wywarły ogromny wpływ na naszą fizjologię, a nawet materiał genetyczny. Może się wydawać, iż wobec powyższych argumentów walory smakowe produktów organicznych są błahym powodem, by je wybierać, ale to nasze zmysły zapewniają po części prawidłowy przebieg procesu trawienia, a dzięki aromatowi i smakowi warzywa i owoce organiczne dosłownie i w przenośni po prostu rozpływają się w ustach.

Edukujemy prekursorów
Okazją do zdobycia profesjonalnej wiedzy i pozyskania wskazówek od ekspertów będzie Kongres BIOEXPO. Tegoroczne panele dyskusyjne podejmą tematykę warunków rozwoju i tendencji na rynku bio w Polsce, jego szans i barier oraz kanałów dystrybucji. Prelegenci nawiążą również do najnowszych badań, czystej etykiety, a także jakości żywności ekologicznej. Swoje specjalne miejsce podczas Kongresu będzie miał również marketing – goście poruszą kwestię innowacyjnych metod promocji, marketingu, aktualnych trendów oraz dobrych praktyk. Kongres BIOEXPO odbywa się już po raz drugi. W poprzednim roku wydarzenie przyciągnęło 500 uczestników, a udział w nim wzięło 50 prelegentów.

Kongres BIOEXPO 2020
W tym roku organizatorzy przygotowali kilkanaście paneli, debat oraz dyskusji. Pierwszym panelem (8 X) będzie „Chcę być na rynku eko” dla podmiotów zainteresowanych rozpoczęciem produkcji ekologicznej, czyli rolników, przetwórców, producentów. Uczestnicy i uczestniczki porozmawiają m.in na temat tego, jak prawidłowo rozpocząć taką produkcję, jak uzyskać odpowiednią certyfikację oraz jak skutecznie wprowadzać asortyment bio do sprzedaży. Tego dnia odbędzie się również panel poświęcony naturalnym kosmetykom – czym się charakteryzują, jak je odróżnić oraz o najnowszych trendach w kosmetologii. Drugi (9 X) to panel „Tworzymy rynek eko”, w którym podjęte zostaną tematy najbardziej potrzebne branży – trendy, dobre praktyki, marketing i promocja na eko rynku oraz jego badania i rozwój. Będzie można uczestniczyć m.in. w dyskusji na temat kierunku rozwoju rynku BIO w Polsce oraz w debacie dotyczącej szans i barier na tym rynku. Trzeci (10 X) dzień Kongresu zostanie poświęcony walorom żywności bio, mitom związanych z cukrem czy glutenem oraz prozdrowotnym i leczniczym właściwościom ekologicznego jedzenia. W panelu „Rynek eko a zdrowie” wezmą udział m.in. znana z bloga jestem-eko.pl i analizująca etykiety produktów Agnieszka Pocztarska oraz Daria Rogowska – influencerka promująca dietę roślinną, zdrowe odżywianie i życie zero waste. 

Aby otrzymać bezpłatny bilet na Kongres, wystarczy jedynie wypełnić formularz na stronie www.bioexpo.pl/rejestracja-b2b/ jako odwiedzający. Więcej informacji o panelistach oraz szczegółowy program wydarzenia już wkrótce. Organizatorem Kongresu są Polska Izba Żywności Ekologicznej, Ptak Warsaw Expo oraz Fundacja Zwalcz Nudę. 

Kongres BIOEXPO 2020
8-10 października
PTAK WARSAW EXPO
Aleja Katowicka 62, Nadarzyn 

www.jemyeko.com
www.bioexpo.pl/ 

Facebook:
www.facebook.com/JestemBio
www.facebook.com/jemyekologicznie

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Selgros Cash&Carry wspiera potrzebujących

Selgros Cash&Carry kontynuuje wieloletnią współpracę z Caritas Poznań. Firma przekazała właśnie samochód dostawczy, dzięki któremu możliwe będzie usprawnienie dostaw żywności do jadłodajni i placówek żywieniowych, a tym samym jeszcze większe wsparcie dla ubogich i potrzebujących.

TRÓJMIEJSKI FESTIWAL WHISKY

Ponad 200 gatunków whisky, warsztaty, szkolenia, a na koniec licytacja najlepszej single malt na świecie - tak wyglądał Festiwal Whisky Live Sopot, który 3 czerwca odbył się w Sopocie. Impreza była pierwszą lokalną odsłoną wydarzeń organizowanych pod szyldem Whisky Live.

Wege Festiwal Poznań

W niedzielę - 24 września, odbędzie się pierwsza poznańska edycja największej w Polsce imprezy wegetariańsko wegańskiej - Wege Festiwal Poznań.

XIV edycja konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej

Finał zostanie rozegrany 21 listopada w Poznaniu, a laureat konkursu otrzyma w nagrodę staż w restauracji z gwiazdką Michelina. Tematem tegorocznej edycji jest danie główne z indyka z podrobami drobiowymi i dowolnym produktem Knorr Professional (redukcja, marynaty, primerby, esencje bulionów).

WKRÓTCE WYPŁYWA TRANSATLANTYK

14-21 lipca br. w Łodzi odbędzie się festiwal filmowy Transatlantyk. Organizatorzy jak co roku przygotowali bogaty program Kina Kulinarnego. Sekcja Kina Kulinarnego odbędzie się w dniach 15-19 lipca 2017.

#17milionówGroszy - kampania społeczna i wyzwanie dla gastronomii

Celem kampanii jest uzbieranie #17milionówGroszy na rehabilitację dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym. Chętni do uczestniczenia w niej właściciele lokali gastronomicznych czy firm cateringowych z całej Polski sami mogą wybierać formę udziału w wyzwaniu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej