x

Kongres BIOEXPO 2020 promuje żywność ekologiczną

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.08.2020

Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce wciąż rośnie. Okazją do wymiany profesjonalnej wiedzy o biożywności i zdobycia informacji, jak odpowiednio rozpocząć produkcję ekologiczną, będzie Kongres BIOEXPO, który odbędzie się 8-10 października w PTAK WARSAW EXPO.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
32,1% – tyle osób można było zaliczyć do regularnych konsumentów żywności ekologicznej w Polsce w 2019 roku. Według wspomnianej wcześniej analizy najczęściej (przynajmniej raz w tygodniu) kupujemy owoce, warzywa, jaja oraz pieczywo. Głównymi powodami niedecydowania się na zakup ekoproduktów są za wysokie ceny, brak zaufania do takiej żywności oraz brak jasnego rozróżnienia od produktów konwencjonalnych. Aby na polskim rynku dokonała się znacząca zamiana, przede wszystkim trzeba edukować rolników, lekarzy, producentów, bo to oni przekazują wiedzę o żywności ekologicznej. Nie należy jednak zapominać także o edukacji konsumentów. W jaki sposób robić to odpowiednio?

Dbamy o naszą planetę i zdrowie
Najpierw należy jasno przedstawić zalety żywności ekologicznej. Największą jest fakt, że jej produkcja nie ma wpływu na degradację środowiska. Po latach rozwoju gospodarczego i ekonomicznego człowiek znalazł się w miejscu, w którym bezwzględnie musi respektować ziemię jako swój dom, swój ekosystem. Dysponujemy wiedzą i doświadczeniem, które jednoznacznie wskazują nam drogę do przetrwania jako gatunek – możemy to zrobić tylko poprzez zachowanie ochrony środowiska w szerokim tego słowa znaczeniu. Przyszłość musi więc należeć do ekologii, bo tylko organiczne metody upraw i produkcji służą zachowaniu równowagi środowiskowej. Produkty ekologiczne są bogate w witaminy i związki mineralne, dzięki którym nasz organizm może funkcjonować w sposób zbliżony do tego, w jaki został zaprojektowany. Zbliżony, gdyż lata degradacji i wszelakich odstępstw wywarły ogromny wpływ na naszą fizjologię, a nawet materiał genetyczny. Może się wydawać, iż wobec powyższych argumentów walory smakowe produktów organicznych są błahym powodem, by je wybierać, ale to nasze zmysły zapewniają po części prawidłowy przebieg procesu trawienia, a dzięki aromatowi i smakowi warzywa i owoce organiczne dosłownie i w przenośni po prostu rozpływają się w ustach.

Edukujemy prekursorów
Okazją do zdobycia profesjonalnej wiedzy i pozyskania wskazówek od ekspertów będzie Kongres BIOEXPO. Tegoroczne panele dyskusyjne podejmą tematykę warunków rozwoju i tendencji na rynku bio w Polsce, jego szans i barier oraz kanałów dystrybucji. Prelegenci nawiążą również do najnowszych badań, czystej etykiety, a także jakości żywności ekologicznej. Swoje specjalne miejsce podczas Kongresu będzie miał również marketing – goście poruszą kwestię innowacyjnych metod promocji, marketingu, aktualnych trendów oraz dobrych praktyk. Kongres BIOEXPO odbywa się już po raz drugi. W poprzednim roku wydarzenie przyciągnęło 500 uczestników, a udział w nim wzięło 50 prelegentów.

Kongres BIOEXPO 2020
W tym roku organizatorzy przygotowali kilkanaście paneli, debat oraz dyskusji. Pierwszym panelem (8 X) będzie „Chcę być na rynku eko” dla podmiotów zainteresowanych rozpoczęciem produkcji ekologicznej, czyli rolników, przetwórców, producentów. Uczestnicy i uczestniczki porozmawiają m.in na temat tego, jak prawidłowo rozpocząć taką produkcję, jak uzyskać odpowiednią certyfikację oraz jak skutecznie wprowadzać asortyment bio do sprzedaży. Tego dnia odbędzie się również panel poświęcony naturalnym kosmetykom – czym się charakteryzują, jak je odróżnić oraz o najnowszych trendach w kosmetologii. Drugi (9 X) to panel „Tworzymy rynek eko”, w którym podjęte zostaną tematy najbardziej potrzebne branży – trendy, dobre praktyki, marketing i promocja na eko rynku oraz jego badania i rozwój. Będzie można uczestniczyć m.in. w dyskusji na temat kierunku rozwoju rynku BIO w Polsce oraz w debacie dotyczącej szans i barier na tym rynku. Trzeci (10 X) dzień Kongresu zostanie poświęcony walorom żywności bio, mitom związanych z cukrem czy glutenem oraz prozdrowotnym i leczniczym właściwościom ekologicznego jedzenia. W panelu „Rynek eko a zdrowie” wezmą udział m.in. znana z bloga jestem-eko.pl i analizująca etykiety produktów Agnieszka Pocztarska oraz Daria Rogowska – influencerka promująca dietę roślinną, zdrowe odżywianie i życie zero waste. 

Aby otrzymać bezpłatny bilet na Kongres, wystarczy jedynie wypełnić formularz na stronie www.bioexpo.pl/rejestracja-b2b/ jako odwiedzający. Więcej informacji o panelistach oraz szczegółowy program wydarzenia już wkrótce. Organizatorem Kongresu są Polska Izba Żywności Ekologicznej, Ptak Warsaw Expo oraz Fundacja Zwalcz Nudę. 

Kongres BIOEXPO 2020
8-10 października
PTAK WARSAW EXPO
Aleja Katowicka 62, Nadarzyn 

www.jemyeko.com
www.bioexpo.pl/ 

Facebook:
www.facebook.com/JestemBio
www.facebook.com/jemyekologicznie

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Let’s drink about it - powraca World Class Cocktail Festival!

Kolejna odsłona World Class Cocktail Festival potrwa od 24 sierpnia do 18 września w sześciu największych polskich miastach. Goście Festiwalu mogą odwiedzić ponad 100 koktajlbarów i barów restauracyjnych oraz skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 35 zł.

Hub.Praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej