x

Krakowski Kogel Mogel, czyli tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnej odsłonie

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

Tuż przy krakowskich Plantach, krok od Małego Rynku i Bazyliki Mariackiej "ukręcono" Kogel Mogel - restaurację serwującą tradycyjną kuchnię polską w nowoczesnej odsłonie.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Wnętrze restauracji skrywa nie tylko dekoracje w postaci haftowanych krakowskich obwarzanków czy znoszących złote jajka malowanych kurek złotopiórek, ale także połączoną z ogrodem imponującą winiarnię z ogromnym wyborem etykiet z całego świata.

Wnętrze restauracji Kogel Mogel w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wnętrze restauracji Kogel Mogel w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Szef kuchni Dawid Jagodziński opracował tradycyjne polskie dania w ciekawych aranżacjach. W karcie znajdziemy m.in. tatar podwędzany z polskiej sezonowanej wołowiny z przepiórczym żółtkiem i majonezem lubczykowym, kaczkę z konfiturą z jabłek i świeżym majerankiem, smażoną pierś perliczki z purée selerowym oraz sosem truflowym, policzki wołowe z sosem winnym i brukselką, filet z sandacza z sosem rakowym czy pierogi z cielęciną i sosem kurkowym. W deserowym menu jest oczywiście Kogel Mogel – podany z polskim winem solaris i owocami sezonowymi. Warto też skusić się na sernik krakowski z czekoladą i musem pomarańczowym. Restauracja co roku wyróżniana jest w przewodniku Michelin „Main Cities of Europe”.

Mówi Dawid Jagodziński:
Mam głęboki szacunek do produktów i ich pochodzenia. Staram się, żeby jak najwięcej składników było lokalnych, no i oczywiście sezonowych. Uwielbiam kuchnię regionalną, a lokalne składniki takie jak pstrąg, suska sechlońska, czy dobry oscypek są mi bliskie i z przyjemnością wykorzystuje je w swoich daniach.
Szczególnie dumny jestem z mojej wersji przystawki z użyciem pstrąga, którą przygotowałem przy okazji wydarzenia „Szlak kulinarny Krakowa”. Była to interpretacja karpia po żydowsku. Zamiast
karpia użyłem pstrąga, a zamiast rodzynek – suski sechlońskiej. Było to parfait z pstrąga, puree z migdałów, oraz galaretką ze śliwki.
Kolejnym daniem, które dość mocno zapadło w pamięci – zarówno mi jak i moim gościom – była kaczka po krakowsku. Zamiast kaszy użyłam ziaren prażonego słonecznika, które połączyłem z pieczonym topinamburem oraz sosem demi glace na pieczonych korpusach gęsich, deglasowanych śliwowicą. Nadawał on klasycznemu daniu listopadowemu całkowicie innego wymiaru.
Jako, że pochodzę z Krakowa nie mógłbym przejść obojętnie obok dobrych pierogów. W mojej ulubionej wersji z cielęciną najważniejsza jest jakość mięsa oraz dodatków. Pomidory i papryka, które o tej porze smakują najlepiej, oczywiście kupione na pobliskim miejskim targu od zaprzyjaźnionego rolnika, mocno wypieczone w piecu, następnie przetarte przez sito i połączone z cielęcym demi glace są kwintesencją moich ulubionych smaków. Do tego popcorn z prażonej kaszy krakowskiej i delikatne ciasto, przez które koniecznie musi prześwitywać farsz.

Więcej na: kogel-mogel.pl 

ul. Sienna 12, Kraków 

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Ramen People: jak ramen zawojował Kraków

Od 2016 r. współtworzymy z Rafałem Brzostkiem alternatywne miejsca gastronomiczne, skupiające się wokół kuchni azjatyckiej. Jesteśmy partnerami w życiu prywatnym i zawodowym. Obecnie prowadzimy w Krakowie dwa ramen shopy pod marką Ramen People, a także bar z kuchnią Hongkongu - Wschód Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej