x

Krakowski Kogel Mogel, czyli tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnej odsłonie

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

Tuż przy krakowskich Plantach, krok od Małego Rynku i Bazyliki Mariackiej "ukręcono" Kogel Mogel - restaurację serwującą tradycyjną kuchnię polską w nowoczesnej odsłonie.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Wnętrze restauracji skrywa nie tylko dekoracje w postaci haftowanych krakowskich obwarzanków czy znoszących złote jajka malowanych kurek złotopiórek, ale także połączoną z ogrodem imponującą winiarnię z ogromnym wyborem etykiet z całego świata.

Wnętrze restauracji Kogel Mogel w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wnętrze restauracji Kogel Mogel w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Szef kuchni Dawid Jagodziński opracował tradycyjne polskie dania w ciekawych aranżacjach. W karcie znajdziemy m.in. tatar podwędzany z polskiej sezonowanej wołowiny z przepiórczym żółtkiem i majonezem lubczykowym, kaczkę z konfiturą z jabłek i świeżym majerankiem, smażoną pierś perliczki z purée selerowym oraz sosem truflowym, policzki wołowe z sosem winnym i brukselką, filet z sandacza z sosem rakowym czy pierogi z cielęciną i sosem kurkowym. W deserowym menu jest oczywiście Kogel Mogel – podany z polskim winem solaris i owocami sezonowymi. Warto też skusić się na sernik krakowski z czekoladą i musem pomarańczowym. Restauracja co roku wyróżniana jest w przewodniku Michelin „Main Cities of Europe”.

Mówi Dawid Jagodziński:
Mam głęboki szacunek do produktów i ich pochodzenia. Staram się, żeby jak najwięcej składników było lokalnych, no i oczywiście sezonowych. Uwielbiam kuchnię regionalną, a lokalne składniki takie jak pstrąg, suska sechlońska, czy dobry oscypek są mi bliskie i z przyjemnością wykorzystuje je w swoich daniach.
Szczególnie dumny jestem z mojej wersji przystawki z użyciem pstrąga, którą przygotowałem przy okazji wydarzenia „Szlak kulinarny Krakowa”. Była to interpretacja karpia po żydowsku. Zamiast
karpia użyłem pstrąga, a zamiast rodzynek – suski sechlońskiej. Było to parfait z pstrąga, puree z migdałów, oraz galaretką ze śliwki.
Kolejnym daniem, które dość mocno zapadło w pamięci – zarówno mi jak i moim gościom – była kaczka po krakowsku. Zamiast kaszy użyłam ziaren prażonego słonecznika, które połączyłem z pieczonym topinamburem oraz sosem demi glace na pieczonych korpusach gęsich, deglasowanych śliwowicą. Nadawał on klasycznemu daniu listopadowemu całkowicie innego wymiaru.
Jako, że pochodzę z Krakowa nie mógłbym przejść obojętnie obok dobrych pierogów. W mojej ulubionej wersji z cielęciną najważniejsza jest jakość mięsa oraz dodatków. Pomidory i papryka, które o tej porze smakują najlepiej, oczywiście kupione na pobliskim miejskim targu od zaprzyjaźnionego rolnika, mocno wypieczone w piecu, następnie przetarte przez sito i połączone z cielęcym demi glace są kwintesencją moich ulubionych smaków. Do tego popcorn z prażonej kaszy krakowskiej i delikatne ciasto, przez które koniecznie musi prześwitywać farsz.

Więcej na: kogel-mogel.pl 

ul. Sienna 12, Kraków 

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

King Rooster - nowa marka gastronomiczna firmy 7 Street

W ofercie King Rooster znajdują się chrupiące kurczaki w zestawach z frytkami i sosami oraz w burgerach. Nowością na polskim rynku są w 100% roślinne zamienniki kurczaka w formie kotleta do burgerów, a także panierowanych stripsów.

2am: dessertbar kończy 10 lat

Z tej okazji barmani, Kamil Foltan i Suichi Ofuchi wspólnie z Janice Wong i zespołem dessert-baru przygotują specjalne menu. Wydarzenie odbedzie się 11 października w 2am dessertbar w Singapurze.

Opasły Tom na Wierzbowej

Największym ograniczeniem Opasłego Tomu na Foksal była mała, niewygodna kuchnia. Zakończenie umowy najmu w pierwotnej lokalizacji stało się motywacją do wyszukania nowego miejsca, pozwalającego na rozwój, przy zachowaniu dawnej oferty i stylu restauracji.

Wręczenie plakiet Michelin

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Sing Sing - nowy azjatycki koncept w Warszawie

Sing Sing to azjatycki koncept łączący restaurację, cocktail bar oraz działalność rozrywkowo-artystyczną. Miejsce stworzyła Grupa Instynkt, która wcześniej wykreowała takie restauracje jak AIOLI, Momu i Banjaluka. Szefami kuchni są Patryk Stal i Michael Gay.

Chicken Sando Shop - nowy koncept właściciela warszawskiej Mąki i Wody

Chicken Sando Shop to kanapki ze smażonym kurczakiem dostępne na razie tylko w dowozie. Paweł Fabiś, twórca konceptu i właściciel znanej restauracji Mąka i Woda, nie wyklucza otwarcia stacjonarnego lokalu.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej