x

Zakopiańska Mała Szwajcaria - kuchnia góralska ze szwajcarskimi akcentami

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

Mieszcząca się w historycznej drewnianej willi restauracja to jeden z najciekawszych konceptów gastronomicznych na Podhalu, łączący kuchnię góralską i szwajcarskie smaki.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Szwajcaria pod Tatrami? Pod koniec XIX w. nikogo to nie dziwiło – Zakopane było uzdrowiskiem na miarę najlepszych alpejskich kurortów, a szwajcarska architektura, obok stylu zakopiańskiego, bywała inspiracją dla powstających tam pensjonatów. Pieczołowicie zaprojektowana Mała Szwajcaria nawiązuje właśnie do atmosfery Zakopanego sprzed ponad stu lat. W przytulnych wnętrzach przypominających jadalnię alpejskiego hoteliku można odpocząć od zgiełku Krupówek, odprężyć się po górskich wędrówkach i skosztować kuchni, która łączy kulinarne doznania Alp i Tatr. 
Popisowym daniem szefa kuchni Damiana Tarasa jest podhalańska jagnięcina po szwajcarsku. W karcie są też serowe potrawy rodem ze Szwajcarii – raclette i fondue, placek z gotowanych ziemniaków berner rösti, knedlowe przysmaki Świętego Gotharda czy cielęca potrawka z grzybami i szalotkami w sosie śmietanowym, którą mieszkańcy Zurychu znają jako zürcher geschnetzeltes. Dzieciom z pewnością spodoba się deser Wilhelma Tella z jabłkiem jako głównym składnikiem, a także czekoladowe fondue. 
Tatrzańskie akcenty w menu to świeże, lokalne składniki, takie jak pstrąg z pobliskiej hodowli czy wspomniana podhalańska jagnięcina.
Więcej na: www.malaszwajcaria.pl 

ul. Hr. Władysława Zamoyskiego 11, Zakopane 

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej