x

Zakopiańska Mała Szwajcaria - kuchnia góralska ze szwajcarskimi akcentami

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

Mieszcząca się w historycznej drewnianej willi restauracja to jeden z najciekawszych konceptów gastronomicznych na Podhalu, łączący kuchnię góralską i szwajcarskie smaki.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Szwajcaria pod Tatrami? Pod koniec XIX w. nikogo to nie dziwiło – Zakopane było uzdrowiskiem na miarę najlepszych alpejskich kurortów, a szwajcarska architektura, obok stylu zakopiańskiego, bywała inspiracją dla powstających tam pensjonatów. Pieczołowicie zaprojektowana Mała Szwajcaria nawiązuje właśnie do atmosfery Zakopanego sprzed ponad stu lat. W przytulnych wnętrzach przypominających jadalnię alpejskiego hoteliku można odpocząć od zgiełku Krupówek, odprężyć się po górskich wędrówkach i skosztować kuchni, która łączy kulinarne doznania Alp i Tatr. 
Popisowym daniem szefa kuchni Damiana Tarasa jest podhalańska jagnięcina po szwajcarsku. W karcie są też serowe potrawy rodem ze Szwajcarii – raclette i fondue, placek z gotowanych ziemniaków berner rösti, knedlowe przysmaki Świętego Gotharda czy cielęca potrawka z grzybami i szalotkami w sosie śmietanowym, którą mieszkańcy Zurychu znają jako zürcher geschnetzeltes. Dzieciom z pewnością spodoba się deser Wilhelma Tella z jabłkiem jako głównym składnikiem, a także czekoladowe fondue. 
Tatrzańskie akcenty w menu to świeże, lokalne składniki, takie jak pstrąg z pobliskiej hodowli czy wspomniana podhalańska jagnięcina.
Więcej na: www.malaszwajcaria.pl 

ul. Hr. Władysława Zamoyskiego 11, Zakopane 

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Sfinks z pierwszą restauracją Lepione & Pieczone

Sfinks Polska, właściciel sieci Sphinx, Chłopskie Jadło, Piwiarnia Warki i Wook, otwiera pierwszy lokal nowej marki Lepione & Pieczone. Tym samym wprowadza na rynek nowy koncept gastronomiczny, działający w coraz bardziej popularnym w Polsce i na świecie segmencie fast casual dining.

Niewinni Czarodzieje 2.0

Kuba Wojewódzki wraz z Józefem Krawczykiem otworzą niebawem wspólną restaurację. "Niewinni Czarodzieje 2.0" to wyjątkowy koncept restauracyjny, który powstanie w zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle.

Nonna Pizzeria - neapolitańska pizza w sercu Warszawy

Zdarzają się miejsca, które w ciągu kilku tygodni stają się kulinarnym hitem, i nawet pandemia nie jest w stanie tego powstrzymać. Do takich lokali z pewnością trzeba zaliczyć pizzerię Nonna, która pod koniec stycznia otworzyła się przy ul. Oboźnej w Warszawie.

AIÖLI

Otwarty w marcu tego roku Aiöli inspired by Gdańsk to pierwszy lokal pod marką Aiöli w Gdańsku. Dwa pozostałe mieszczą się Warszawie - Aiöli Cantine Bar Cafe Deli Świętokrzyska i Aiöli inspired by Mini Plac Konstytucji.

Yestersen Café - kawiarnia z miłości do kawy i designu

Uwielbiam design. Moim pierwszym odkryciem była wygrzebana z piwnicy dziadka maszyna do pisania Valentine zaprojektowana przez Ettorego Sottsassa.

Sing Sing - nowy azjatycki koncept w Warszawie

Sing Sing to azjatycki koncept łączący restaurację, cocktail bar oraz działalność rozrywkowo-artystyczną. Miejsce stworzyła Grupa Instynkt, która wcześniej wykreowała takie restauracje jak AIOLI, Momu i Banjaluka. Szefami kuchni są Patryk Stal i Michael Gay.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej