x

Kiyrnicka by Saguła - połączenie nowoczesności z góralską tradycją w Kościelisku

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

Szefem kuchni jest Sławomir Saguła, który gotuje zawodowo i z zamiłowania, wyznając zasadę, że "kucharz to nie zawód tylko styl życia".

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Jego autorskie menu zmienia się sezonowo. W codziennej pracy wykorzystuje najnowsze techniki i czerpie z gastronomicznych trendów. W letnim menu proponuje m.in. moskola nadziewanego oscypkiem serwowanego z regionalną bryndzą, pikantną zupę z pstrąga, kwaśnicę na wędzonej jagnięcinie, czarne pierogi z bryndzą, pierogi z mięsem sarny, karmelizowaną śmietaną i borowikami czy sandacza smażonego na maśle lubczykowym z lodami kalafiorowymi i sałatką z truskawek. Desery również bazują na regionalnych produktach – polecamy np. panna cottę z krowiego bundzu z galaretką żurawinową i lodami jogurtowo-rozmarynowymi. Lokal urządzony jest w nowoczesnym stylu. Sporo w nim jednak drewnianych akcentów nawiązujących do regionalnej tradycji.
Więcej na: www.rezydencjagubalowka.pl/restauracja

ul. Butorów 6, Kościelisko

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Źródło - polska kuchnia z ambicjami na warszawskiej Pradze

Restauracja Źródło należy do Adriana Górniaka, znanego warszawskiego menedżera i sommeliera. Pracował m.in. w Rozbrat 20, Kieliszkach na Próżnej czy Bez Gwiazdek, niektóre z tych restauracji tworząc od podstaw.

Pudu Pudu - pierwszy bar z... budyniem. Będą chętni?

Grupa Oetker uruchomiła pierwszy bar z... budyniem. Na razie takie rzeczy tylko w Ameryce, a konkretnie w Los Angeles. Firma planuje w tym roku otworzyć jeszcze dwa takie obiekty w Mieście Aniołów.

Włoska restauracja Semolino w warszawskim Atrium Centrum

Stołeczna sieć włoskich restauracji Semolino wkracza do biurowca Atrium Centrum w Alei Jana Pawła II. Otwarcie planowane jest na lato tego roku. Lokal zajmie powierzchnię 400 m kw, a latem uruchomiony zostanie przy nim ogródek.

Stacja Food Hall w Gdańsku-Wrzeszczu

Najbardziej wyczekiwana gastro miejscówka na Pomorzu i jednocześnie największy food hall w Trójmieście 1 lipca oficjalnie otworzyła się we Wrzeszczu.

W POSZUKIWANIU BARMAŃSKIEJ INSPIRACJI - JAPONIA

Czym właściwie jest sztuka barmańska z Kraju Kwitnącej Wiśni, mangi i "hard shake"? I dlaczego tak często się na niej wzorujemy? Japończycy z natury są perfekcjonistami. Ich praca to wieloletni plan na życie.

Nobu Warsaw - kolacja w apartamencie wynajętym za niewielką opłatą

Restauracja Nobu Warsaw zaprasza gości na swe dania serwowane w przestrzeni hotelowej. Oferta Dine In pozwala na zorganizowanie kolacji czy obiadu w zarezerwowanym tylko do własnej dyspozycji apartamencie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej