x

Różnorodnie i międzypokoleniowo w warszawskiej Cafe Mozaika

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

Mozaika istnieje od 1961 r. i wielu ludziom trudno byłoby wyobrazić sobie Stary Mokotów bez obecności jej pięknego różowego neonu świecącego przy parku Morskie Oko.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Obecnym właścicielem lokalu jest Hivzo Erik, urodzony w Czarnogórze, w Polsce mieszkający od ponad 20 lat. Wyremontował on Mozaikę, zachowując jej dawny klimat, dzięki czemu restaurację chętnie odwiedzają zarówno emeryci, kombatanci walczący w powstaniu warszawskim, biznesmeni, turyści, jak i młodzież czy rodziny. Łączeniu pokoleń sprzyja karta Mozaiki, podzielona na „starą” i „nową”. W tej pierwszej znajdziemy PRL-owskie klasyki („meduza”, śledź z cebulką, tatar po warszawsku, bitki wołowe, pierogi), w drugiej zaś propozycje współczesne, czerpiące z kuchni bliskowschodniej, śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Szefem kuchni jest Krzysztof Olejnik, a w jego zespole pracują panie, które w Mozaice gotują od ponad 20, a nawet 40 lat. One zajmują się kuchnią polską, zaś młodsi kucharze szykują mezze czy dania z grilla. Organizowane sobotnio-wieczorne dancingi jeszcze silniej wzbudzają sentymenty o starej Warszawie. 
Więcej na: facebook.com/cafemozaika 

ul. Puławska 53, Warszawa

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Restauracja i hotel Roberta de Niro - od 3 sierpnia w Warszawie

Restauracja Nobu oraz Nobu Hotel Warsaw sieci założonej przez Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisę oraz producenta filmowego Meira Tepera przyjmą pierwszych gości już w sierpniu. W restauracyjnym menu możecie się spodziewać m.in. czarnego dorsza z sosem miso i japońskiej wołowiny Wagyu.

Shell Café - nowy koncept kawiarniano-gastronomiczny na stacjach paliw

Shell uruchamia koncept kawiarniano-gastronomiczny oferujący kawę premium i obsługę baristów. Od połowy sierpnia Shell Café jest dostępna na 237 stacjach Shell w Polsce i na wybranych rynkach w Europie. Kolejne punkty będą otwierane w najbliższych miesiącach.

Pizza Boyz i Mr. Pancake wkraczają do Wrocławia

26 czerwca startuje restauracja Mr. Pancake i Pizza Boyz na wrocławskiej starówce. Lokal mieści się przy ul. Szewskiej 69/70. W menu obok amerykańskiej pizzy i pankejków o nietypowych połączeniach znajdą się Ghost Burger oraz Vegan Pizza Club.

Arigator Ramen Shop

Arigator Ramen Shop to nowy lokal otwarty pod koniec lutego 2018 przy ul. Pięknej 52 w Warszawie.

W POSZUKIWANIU BARMAŃSKIEJ INSPIRACJI - JAPONIA

Czym właściwie jest sztuka barmańska z Kraju Kwitnącej Wiśni, mangi i "hard shake"? I dlaczego tak często się na niej wzorujemy? Japończycy z natury są perfekcjonistami. Ich praca to wieloletni plan na życie.

Concordia Taste żegna się z fine diningiem. I przeobraża w... Bistro Taste

Poznańska restauracja Concordia Taste zmieniła się właśnie w Bistro Taste. To odpowiedź na sytuację wywołaną pandemią Covid-19 i nowe oczekiwania gości.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej