x

Różnorodnie i międzypokoleniowo w warszawskiej Cafe Mozaika

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

Mozaika istnieje od 1961 r. i wielu ludziom trudno byłoby wyobrazić sobie Stary Mokotów bez obecności jej pięknego różowego neonu świecącego przy parku Morskie Oko.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Obecnym właścicielem lokalu jest Hivzo Erik, urodzony w Czarnogórze, w Polsce mieszkający od ponad 20 lat. Wyremontował on Mozaikę, zachowując jej dawny klimat, dzięki czemu restaurację chętnie odwiedzają zarówno emeryci, kombatanci walczący w powstaniu warszawskim, biznesmeni, turyści, jak i młodzież czy rodziny. Łączeniu pokoleń sprzyja karta Mozaiki, podzielona na „starą” i „nową”. W tej pierwszej znajdziemy PRL-owskie klasyki („meduza”, śledź z cebulką, tatar po warszawsku, bitki wołowe, pierogi), w drugiej zaś propozycje współczesne, czerpiące z kuchni bliskowschodniej, śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Szefem kuchni jest Krzysztof Olejnik, a w jego zespole pracują panie, które w Mozaice gotują od ponad 20, a nawet 40 lat. One zajmują się kuchnią polską, zaś młodsi kucharze szykują mezze czy dania z grilla. Organizowane sobotnio-wieczorne dancingi jeszcze silniej wzbudzają sentymenty o starej Warszawie. 
Więcej na: facebook.com/cafemozaika 

ul. Puławska 53, Warszawa

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Restauracje Sodexo z gwiazdkami Michelin

Dwie restauracje prowadzone przez Sodexo - Les Jules Verne (lokal na II piętrze Wieży Eiffle’a) oraz Le Pré Catelan (lokal w sercu paryskiego Lasku Bulońskiego) otrzymały odpowiednio jedną i trzy gwiazdki w tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe".

Les Amis - alzacka kuchnia w warszawskim Śródmieściu

Pełną parą działa już pierwsza w Polsce restauracja specjalizująca się w kuchni Alzacji z pogranicza Francji i Niemiec.

Boston Wings & Pizza - nowa sieć franczyzowa na polskim rynku

Białostocki restaurator Tomasz Siemieńczuk wprowadza na polski rynek nową sieć franczyzową - Boston Wings & Pizza. Składa się ona z czterech różnych konceptów, które sprawdzą się w małych miejscowościach i dużych aglomeracjach.

Piekarniocukiernia - koncept na czas pandemii

Gastronomia nie znosi próżni. W czasie pandemii, gdy restauracje wciąż są zamykane, sprawdza się koncept, który nie wymaga obsługi gości przy stoliku - piekarniocukiernia. Takich miejsc wciąż przybywa!

ELEVEN MADISON PARK NUMEREM JEDEN

Po raz pierwszy w historii nowojorska Eleven Madison Park zdobyła pierwsze miejsce w rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Zwycięzcy zostali zaprezentowani podczas ceremonii w historycznym Royal Exhibition Building w Melbourne.

Manifest Street Food

Adrian Feliks, szef kuchni znany m.in. z programu kulinarnego "Top Chef", tworzy sieć lokali pod nazwą Manifest Street Food.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej