x

Różnorodnie i międzypokoleniowo w warszawskiej Cafe Mozaika

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

Mozaika istnieje od 1961 r. i wielu ludziom trudno byłoby wyobrazić sobie Stary Mokotów bez obecności jej pięknego różowego neonu świecącego przy parku Morskie Oko.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Obecnym właścicielem lokalu jest Hivzo Erik, urodzony w Czarnogórze, w Polsce mieszkający od ponad 20 lat. Wyremontował on Mozaikę, zachowując jej dawny klimat, dzięki czemu restaurację chętnie odwiedzają zarówno emeryci, kombatanci walczący w powstaniu warszawskim, biznesmeni, turyści, jak i młodzież czy rodziny. Łączeniu pokoleń sprzyja karta Mozaiki, podzielona na „starą” i „nową”. W tej pierwszej znajdziemy PRL-owskie klasyki („meduza”, śledź z cebulką, tatar po warszawsku, bitki wołowe, pierogi), w drugiej zaś propozycje współczesne, czerpiące z kuchni bliskowschodniej, śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Szefem kuchni jest Krzysztof Olejnik, a w jego zespole pracują panie, które w Mozaice gotują od ponad 20, a nawet 40 lat. One zajmują się kuchnią polską, zaś młodsi kucharze szykują mezze czy dania z grilla. Organizowane sobotnio-wieczorne dancingi jeszcze silniej wzbudzają sentymenty o starej Warszawie. 
Więcej na: facebook.com/cafemozaika 

ul. Puławska 53, Warszawa

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej