x

Pyzy, flaki gorące - tradycyjna polska kuchnia na warszawskiej Pradze

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

To kultowe na mapie Warszawy miejsce działa od 2015 r. Zlokalizowane na Pradze, dzielnicy o niepowtarzalnym klimacie, nawiązuje do tradycyjnej polskiej kuchni ulicznej, łącząc ją z nowymi smakami.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W menu znajdziemy ręcznie wyrabiane pyzy, kluski śląskie, kopytka, przecieraki, leniwe czy knedle. Wszystko w połączeniu z dodatkami: od prostej omasty ze skwarkami, przez wątróbkę z szarą renetę, maliną i śliwką, po szpinak z orzeszkami, białym serem i skwarką. Koncept miejsca oraz receptury stworzył szef kuchni Jarek Szpakowski. Pomysły na dania opierają się na własnej inwencji oraz rodzinnych przepisach jego babci, natomiast flaki są zmodyfikowaną recepturą Lucyny Ćwierciakiewiczowej. Ze względu na sąsiedztwo Bazaru Różyckiego, który był kolebką warszawskiego ulicznego jedzenia, potrawy podawane są w słoikach, tak jak czyniono to na Bazarze. Flaki to rzadko spotykane danie w menu polskich restauracji. W Pyzach serwowane są z pulpetami i serem twardym – to ukłon w stronę klasyki, czyli przedwojennych tradycji podawania flaków, którą kontynuowano po wojnie w warszawskim barze U Flisa. Oczywiście nie każdy gustuje w tych smakach, jednak na Pradze flaki kupują wszyscy bez wyjątku, a najmłodszy konsument miał trzy lata! Bardzo często flaki zamawiają turyści z Azji, szczególnie Japończycy. Od sierpnia br. lokal działa również jako bar na kółkach przy placu Europejskim. 
Więcej na: www.pyzyflakigorace.pl 

ul. Brzeska 29/31, Warszawa 

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Sing Sing - nowy azjatycki koncept w Warszawie

Sing Sing to azjatycki koncept łączący restaurację, cocktail bar oraz działalność rozrywkowo-artystyczną. Miejsce stworzyła Grupa Instynkt, która wcześniej wykreowała takie restauracje jak AIOLI, Momu i Banjaluka. Szefami kuchni są Patryk Stal i Michael Gay.

Rzemieślnicza piekarnia Chaud Pain w Warszawie

Chaud Pain ruszyła ze stacjonarną sprzedażą produktów. Piekarnia w swojej ofercie proponuje m.in. chleb na zakwasie, francuskie croissanty, maślane wypieki i kanapki.

GRAMY W TĘ SAMĄ GRĘ

Opasły Tom - niezaprzeczalnie jedno z najważniejszych miejsc na kulinarnej mapie nie tylko Warszawy, ale całej Polski. Po 7 latach działalności restauracja zmieniła lokalizację. Zapytaliśmy Agnieszkę Kręglicką, właścicielkę, jakie zmiany przynosi nowy rozdział w historii Opasłego.

ŻUROWNIA

W Katowicach od października 2016 r. przy ulicy Ligonia funkcjonuje Żurownia. Właścicielami są Magdalena i Jakub Faron, znani na Śląsku z sieci lokali Mad Mick, oferujących burgery, steki i hot dogi.

Pasibus z burgerami w warszawskiej Galerii Młociny

Burgery Pasibusa są cenione za świeżość użytych składników, autorskie receptury i pomysłowe połączenia smakowe. Sieć uruchomiła drugi swój lokal w Warszawie - w nowootwartej Galerii Młociny.

Wnętrze Campo nagrodzone

Wrocławska restauracja Campo Modern Grill zaprojektowana przez Busk.Studio wygrała w międzynarodowym konkursie WIN Awards w Londynie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej