x

Pyzy, flaki gorące - tradycyjna polska kuchnia na warszawskiej Pradze

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

To kultowe na mapie Warszawy miejsce działa od 2015 r. Zlokalizowane na Pradze, dzielnicy o niepowtarzalnym klimacie, nawiązuje do tradycyjnej polskiej kuchni ulicznej, łącząc ją z nowymi smakami.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W menu znajdziemy ręcznie wyrabiane pyzy, kluski śląskie, kopytka, przecieraki, leniwe czy knedle. Wszystko w połączeniu z dodatkami: od prostej omasty ze skwarkami, przez wątróbkę z szarą renetę, maliną i śliwką, po szpinak z orzeszkami, białym serem i skwarką. Koncept miejsca oraz receptury stworzył szef kuchni Jarek Szpakowski. Pomysły na dania opierają się na własnej inwencji oraz rodzinnych przepisach jego babci, natomiast flaki są zmodyfikowaną recepturą Lucyny Ćwierciakiewiczowej. Ze względu na sąsiedztwo Bazaru Różyckiego, który był kolebką warszawskiego ulicznego jedzenia, potrawy podawane są w słoikach, tak jak czyniono to na Bazarze. Flaki to rzadko spotykane danie w menu polskich restauracji. W Pyzach serwowane są z pulpetami i serem twardym – to ukłon w stronę klasyki, czyli przedwojennych tradycji podawania flaków, którą kontynuowano po wojnie w warszawskim barze U Flisa. Oczywiście nie każdy gustuje w tych smakach, jednak na Pradze flaki kupują wszyscy bez wyjątku, a najmłodszy konsument miał trzy lata! Bardzo często flaki zamawiają turyści z Azji, szczególnie Japończycy. Od sierpnia br. lokal działa również jako bar na kółkach przy placu Europejskim. 
Więcej na: www.pyzyflakigorace.pl 

ul. Brzeska 29/31, Warszawa 

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

ŻUROWNIA

W Katowicach od października 2016 r. przy ulicy Ligonia funkcjonuje Żurownia. Właścicielami są Magdalena i Jakub Faron, znani na Śląsku z sieci lokali Mad Mick, oferujących burgery, steki i hot dogi.

Fuego by Bracia Collins w Warszawie - dla fanów motoryzacji i mięsa

Miks motoryzacji i "zdrowego fast foodu" to pomysł na gastronomiczny koncept braci Collins, czyli Grega i Rafała, znanych z programu "Odjazdowe Bryki Braci Collins". Ceny dań umiarkowane, z jednym wyjątkiem - szokuje oferta złotego burgera za 299 zł z użyciem 24-karatowego jadalnego złota.

PRZYJEMNOŚĆ

Przyjemność to lokal specjalizujący się w pizzy w kalifornijskim stylu. Został otwarty w styczniu br. w Poznaniu przy ul. Górna Wilda 82 przez Mateusza Łuczyńskiego (współwłaściciela Falli) oraz Bartosza Grochowskiego (właściciela Źródło Bar).

Mięsny Befsztyk na warszawskim Żoliborzu

We wrześniu na warszawskim Żoliborzu powstał Befsztyk. Jest to już drugie miejsce pod tą marką. Pierwszy sklep mięsno-wędliniarski Befsztyk został założony w 1994 r. na Mokotowie.

Już wkrótce rusza Muzeum Wódki

Pierwsza w Polsce taka instytucja otwiera się 16. grudnia w Warszawie, przy Placu Teatralnym.

SZTUCZKA BISTRO

W Sopocie, tuż przy głównej ulicy Bohaterów Monte Casino, naprzeciwko słynnego Krzywego Domku, otworzyło się pod koniec marca Sztuczka Bistro. Właścicielami bistro są - znani z gdyńskiej restauracji Sztuczka - Piotr i Rafał Wałęsowie, a także Marcin Przekwas. Rafał Wałęsa jest także szefem kuchni.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej