x

Pyzy, flaki gorące - tradycyjna polska kuchnia na warszawskiej Pradze

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

To kultowe na mapie Warszawy miejsce działa od 2015 r. Zlokalizowane na Pradze, dzielnicy o niepowtarzalnym klimacie, nawiązuje do tradycyjnej polskiej kuchni ulicznej, łącząc ją z nowymi smakami.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W menu znajdziemy ręcznie wyrabiane pyzy, kluski śląskie, kopytka, przecieraki, leniwe czy knedle. Wszystko w połączeniu z dodatkami: od prostej omasty ze skwarkami, przez wątróbkę z szarą renetę, maliną i śliwką, po szpinak z orzeszkami, białym serem i skwarką. Koncept miejsca oraz receptury stworzył szef kuchni Jarek Szpakowski. Pomysły na dania opierają się na własnej inwencji oraz rodzinnych przepisach jego babci, natomiast flaki są zmodyfikowaną recepturą Lucyny Ćwierciakiewiczowej. Ze względu na sąsiedztwo Bazaru Różyckiego, który był kolebką warszawskiego ulicznego jedzenia, potrawy podawane są w słoikach, tak jak czyniono to na Bazarze. Flaki to rzadko spotykane danie w menu polskich restauracji. W Pyzach serwowane są z pulpetami i serem twardym – to ukłon w stronę klasyki, czyli przedwojennych tradycji podawania flaków, którą kontynuowano po wojnie w warszawskim barze U Flisa. Oczywiście nie każdy gustuje w tych smakach, jednak na Pradze flaki kupują wszyscy bez wyjątku, a najmłodszy konsument miał trzy lata! Bardzo często flaki zamawiają turyści z Azji, szczególnie Japończycy. Od sierpnia br. lokal działa również jako bar na kółkach przy placu Europejskim. 
Więcej na: www.pyzyflakigorace.pl 

ul. Brzeska 29/31, Warszawa 

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Drugie urodziny restauracji Kanapa w Warszawie

Warszawska restauracja Kanapa specjalizująca się we współczesnej kuchni ukraińskiej świętowała 31 stycznia swoje drugie urodziny.

Źródło - polska kuchnia z ambicjami na warszawskiej Pradze

Restauracja Źródło należy do Adriana Górniaka, znanego warszawskiego menedżera i sommeliera. Pracował m.in. w Rozbrat 20, Kieliszkach na Próżnej czy Bez Gwiazdek, niektóre z tych restauracji tworząc od podstaw.

PASIBUS

W listopadzie 2017 r. sieć burger barów Pasibus zawitała do warszawskich Złotych Tarasów, a do połowy 2018 r. planowanych jest kolejnych sześć lokali w Polsce. Współwłaścicielami są Dawid Bojarojć (operacje), Janek Kulisiewicz (finanse) i Piotr Staszczyński (CEO).

ARIGATOR RAMEN SHOP

Arigator Ramen Shop to nowy lokal otwarty pod koniec lutego 2018 przy ul. Pięknej 54 w Warszawie. Jego właścicielami są Agnieszka i Stanisław Szpilowscy oraz Bartłomiej Sobieraj (jednocześnie szef kuchni) odpowiedzialni za sukces takich miejsc jak Dziurka od Klucza i La Sireny.

Nobu Warsaw - kolacja w apartamencie wynajętym za niewielką opłatą

Restauracja Nobu Warsaw zaprasza gości na swe dania serwowane w przestrzeni hotelowej. Oferta Dine In pozwala na zorganizowanie kolacji czy obiadu w zarezerwowanym tylko do własnej dyspozycji apartamencie.

Hugonówka - Food Art Cafe - kawiarnia w zabytkowej willi

6 marca, tuż przed pandemią, otworzyła się w podwarszawskim Konstancinie Hugonówka - kawiarnia serwująca zarówno słodkości, jak i przekąski wytrawne.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej