x

Pyzy, flaki gorące - tradycyjna polska kuchnia na warszawskiej Pradze

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

To kultowe na mapie Warszawy miejsce działa od 2015 r. Zlokalizowane na Pradze, dzielnicy o niepowtarzalnym klimacie, nawiązuje do tradycyjnej polskiej kuchni ulicznej, łącząc ją z nowymi smakami.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
W menu znajdziemy ręcznie wyrabiane pyzy, kluski śląskie, kopytka, przecieraki, leniwe czy knedle. Wszystko w połączeniu z dodatkami: od prostej omasty ze skwarkami, przez wątróbkę z szarą renetę, maliną i śliwką, po szpinak z orzeszkami, białym serem i skwarką. Koncept miejsca oraz receptury stworzył szef kuchni Jarek Szpakowski. Pomysły na dania opierają się na własnej inwencji oraz rodzinnych przepisach jego babci, natomiast flaki są zmodyfikowaną recepturą Lucyny Ćwierciakiewiczowej. Ze względu na sąsiedztwo Bazaru Różyckiego, który był kolebką warszawskiego ulicznego jedzenia, potrawy podawane są w słoikach, tak jak czyniono to na Bazarze. Flaki to rzadko spotykane danie w menu polskich restauracji. W Pyzach serwowane są z pulpetami i serem twardym – to ukłon w stronę klasyki, czyli przedwojennych tradycji podawania flaków, którą kontynuowano po wojnie w warszawskim barze U Flisa. Oczywiście nie każdy gustuje w tych smakach, jednak na Pradze flaki kupują wszyscy bez wyjątku, a najmłodszy konsument miał trzy lata! Bardzo często flaki zamawiają turyści z Azji, szczególnie Japończycy. Od sierpnia br. lokal działa również jako bar na kółkach przy placu Europejskim. 
Więcej na: www.pyzyflakigorace.pl 

ul. Brzeska 29/31, Warszawa 

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Źródło - polska kuchnia z ambicjami na warszawskiej Pradze

Restauracja Źródło należy do Adriana Górniaka, znanego warszawskiego menedżera i sommeliera. Pracował m.in. w Rozbrat 20, Kieliszkach na Próżnej czy Bez Gwiazdek, niektóre z tych restauracji tworząc od podstaw.

Japońska restauracja Yatta Sushi w Sopocie - ekskluzywne wnętrza, inkluzywna atmosfera

Nowe miejsce na gastronomicznej mapie Sopotu! Nieopodal plaży działa już restauracja Yatta Sushi. Jej twórcy - Filip Herba i Maciej Jabłoński - proponują kulinarną podróż do Japonii. Bez wyjeżdżania z Trójmiasta, za to w towarzystwie niepowtarzalnego designu.

Frentzza - Pizza & Friends - nowy koncept firmy 7 Street

Frentzza - Pizza & Friends to miejsce, gdzie można zamówić pizzę z tradycyjnych włoskich produktów, ale także wybrać jeden z wielu w 100% roślinnych wariantów tego dania. Na przełomie kwietnia i maja wystartowała pizzeria na warszawskim Mokotowie, a w trzecim tygodniu maja ruszy lokal w Elblągu.

Genesis Restaurant & Cocktail Bar

Genesis to nowa restauracja w Warszawie przy Placu Europejskim, tuż obok słynnego biurowca Warsaw Spire.

SEAFOOD BAR & MARKET

W listopadzie 2017 r. na wrocławskim Starym Mieście w lokalu po słynnej restauracji Mosaiq otworzył się bar z jasnym motywem przewodnim: są to ryby i owoce morza w najczystszej formie. Znajdziemy go na ul. Świętego Mikołaja 12.

ŻYWA KUCHNIA

Laurent De Bremaeker, właściciel i szef kuchni, szkolił się w najlepszych instytutach kulinarnych, w których jedzenie traktowane jest jak lekarstwo, m.in. w Hippocrates Health Institute w West Palm Beach na Florydzie. ul. Racławicka 99, Warszawa

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej