x

Handelek - powrót do krakowskiej tradycji

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

Handelek wskrzesza dawną krakowską tradycję całodziennych śniadań spożywanych na mieście.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Zapoczątkowana ona została przez Antoniego Hawełka, który w 1848 r. otworzył przy Rynku Głównym sklep kolonialny Pod Palmą, gdzie prowadził tzw. handelek śniadankowy. Jadano tam piętrowe kanapki pełne dodatków, pito alkohol. II wojna światowa położyła kres tradycji. Do pomysłu, po 80 latach, powrócili Katarzyna Młynarczyk i Bartłomiej Raka wraz z zespołem, inicjując w sąsiedztwie Starego Kleparza lokal śniadaniowy Handelek. Na co dzień nawiązują do historii zarówno wnętrzem, menu, jak i komunikacją.
Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Rodzaje kanapek – np. z pastą z makreli, z pastą jajeczną i śledziem, pastą jajeczną i pstrągiem – były flagowymi smakami podawanymi w pierwszych handelkach. Składniki pozyskiwane są od cenionych producentów, to np. Pstrąg Ojcowski, kiełbasa Lisiecka czy bryndza z Podhala, natomiast chleb wypiekany jest w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, na zakwasie bez dodatku drożdży i sztucznych substancji. Obecnie lokal rozwija ofertę dowozów i abonamentów chlebowych, które powstały w czasie pandemii.
Więcej na: handelek.com

ul. Świętego Filipa 16/2, Kraków

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej