x

Handelek - powrót do krakowskiej tradycji

Kategoria: Miejsca    24.08.2020

Handelek wskrzesza dawną krakowską tradycję całodziennych śniadań spożywanych na mieście.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Zapoczątkowana ona została przez Antoniego Hawełka, który w 1848 r. otworzył przy Rynku Głównym sklep kolonialny Pod Palmą, gdzie prowadził tzw. handelek śniadankowy. Jadano tam piętrowe kanapki pełne dodatków, pito alkohol. II wojna światowa położyła kres tradycji. Do pomysłu, po 80 latach, powrócili Katarzyna Młynarczyk i Bartłomiej Raka wraz z zespołem, inicjując w sąsiedztwie Starego Kleparza lokal śniadaniowy Handelek. Na co dzień nawiązują do historii zarówno wnętrzem, menu, jak i komunikacją.
Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Rodzaje kanapek – np. z pastą z makreli, z pastą jajeczną i śledziem, pastą jajeczną i pstrągiem – były flagowymi smakami podawanymi w pierwszych handelkach. Składniki pozyskiwane są od cenionych producentów, to np. Pstrąg Ojcowski, kiełbasa Lisiecka czy bryndza z Podhala, natomiast chleb wypiekany jest w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, na zakwasie bez dodatku drożdży i sztucznych substancji. Obecnie lokal rozwija ofertę dowozów i abonamentów chlebowych, które powstały w czasie pandemii.
Więcej na: handelek.com

ul. Świętego Filipa 16/2, Kraków

Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r. 
Szczegóły: www.polskieskarby.pl
Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

MOXO w Fabryce Norblina - restauracja i klub muzyczny w jednym (na miarę Nowego Jorku)

MOXO już otwarte! Lokal urządzony we wnętrzach zrewitalizowanej XIX-wiecznej Hali Odlewni Fabryki Norblina może się poszczycić najwyższym w Polsce barem, oryginalnym industrialnym wyposażeniem oraz menu w stylu Nikkei łączącym kuchnię japońską i peruwiańską. Wisienką na torcie jest muzyka na żywo.

Stolica Cafe - Bogdan Gałązka twórcą metamorfozy lokalu w warszawskim Kinie Iluzjon

Wystartowała już nowa kawiarnia w Kinie Iluzjon na Mokotowie - Stolica Cafe. Jej właścicielami są teraz doświadczony szef kuchni Bogdan Gałązka i jego wspólnik Piotr Wierzbowski. Zapowiadają, że pod ich rządami lokal stanie się miejscem spotkania kuchni i filmu.

Piotr Kędzierski "Kędzior" z własną restauracją w Warszawie. Pod Gigantami przyciąga i profesorów, i raperów

Znany dziennikarz i radiowiec Piotr Kędzierski otworzył własną restaurację - Pod Gigantami w Al. Ujazdowskich. Piękne pałacowe wnętrze, polska kuchnia z nowoczesnym twistem, doborowe towarzystwo i wizja właściciela - to atuty tego miejsca.

Green Caffè Nero - sześć nowych kawiarni na dobry początek roku

Green Caffè Nero rozpoczyna dynamicznie nowy rok, otwierając cztery kawiarnie w styczniu i planując dwie kolejne premiery do końca pierwszego kwartału 2023 roku.

Pedet Renoma - Wrocław zyskuje unikatowy food hall

Jesienią ruszy wrocławska strefa gastronomiczno-kulturalna Pedet Renoma. Wyróżnikiem nowego food hallu mają być autorskie koncepty restauracyjne i atmosfera historycznego miejsca. Za projektem stoi firma Globalworth, która jest również właścicielem i zarządcą warszawskiej Hali Koszyki.

Kino ze Smakiem - kolacja z filmem w barze Setki Powodów przy Muzeum Polskiej Wódki

Seans filmowy połączony z inspirowaną jego fabułą kolacją autorstwa Michała Brysia - to nowa oferta baru Setki Powodów w Muzeum Polskiej Wódki. - Dla mnie jako szefa kuchni, reżysera i aktora to okazja do stworzenia unikatowego wydarzenia, w którym połączymy sztukę filmową z kulinarną - mówi Bryś.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej