- Foto: materiały prasowe.
Zapoczątkowana ona została przez Antoniego Hawełka, który w 1848 r. otworzył przy Rynku Głównym sklep kolonialny Pod Palmą, gdzie prowadził tzw. handelek śniadankowy. Jadano tam piętrowe kanapki pełne dodatków, pito alkohol. II wojna światowa położyła kres tradycji. Do pomysłu, po 80 latach, powrócili Katarzyna Młynarczyk i Bartłomiej Raka wraz z zespołem, inicjując w sąsiedztwie Starego Kleparza lokal śniadaniowy Handelek. Na co dzień nawiązują do historii zarówno wnętrzem, menu, jak i komunikacją.
- Foto: materiały prasowe.
Rodzaje kanapek – np. z pastą z makreli, z pastą jajeczną i śledziem, pastą jajeczną i pstrągiem – były flagowymi smakami podawanymi w pierwszych handelkach. Składniki pozyskiwane są od cenionych producentów, to np. Pstrąg Ojcowski, kiełbasa Lisiecka czy bryndza z Podhala, natomiast chleb wypiekany jest w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, na zakwasie bez dodatku drożdży i sztucznych substancji. Obecnie lokal rozwija ofertę dowozów i abonamentów chlebowych, które powstały w czasie pandemii.
Więcej na: handelek.com
ul. Świętego Filipa 16/2, Kraków
Ta restauracja została nagrodzona w plebiscycie na Najlepszą Restaurację Polskich Skarbów Kulinarnych 2020 r.