x

Jak podawać wino? Praktyczne wskazówki nie tylko dla kelnerów

Kategoria: Wino    19.08.2020

Wzorem krajów śródziemnomorskich coraz częściej pijemy wino na co dzień w domu czy zamawiamy je do posiłku w restauracji. Dobre wino nie musi być drogie, ale warto je odpowiednio podać i degustować, by w pełni cieszyć się jego aromatem i smakiem. Podrzucamy kilka rad.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Kieliszek
Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z winem, to na początek wystarczy jeden rodzaj szkła ze średniej lub wyższej półki cenowej, z cienkiego szkła i szeroką czaszą. Pamiętajmy również, że kieliszek z winem powinniśmy trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. Podgrzewanie go dłonią zmienia na niekorzyść walory smakowe napoju.

Temperatura i napowietrzanie
Wina białe i różowe powinniśmy wcześniej schłodzić, natomiast czerwone otwórzmy kilka godzin przed konsumpcją. Warto je również włożyć do lodówki na ok. 20 minut przed podaniem. Napowietrzanie uwalnia i wzmacnia aromaty oraz smaki. Jednak, gdy nie ma już na to czasu, możemy np. przelać wino z butelki do karafki. Natleniamy przede wszystkim starzone wina czerwone, ale przyda się to również cięższym, białym winom jak chardonnay, czy chenin blanc.

Korek, zakrętka czy bag in box?
Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Nie bójmy się win z zakrętką. Są już standardem na całym świecie i stosuje się je nawet przy bardzo prestiżowych i uznanych tytułach. Na spotkaniach w większym gronie i w plenerze dobrym rozwiązaniem mogą być również wina w opakowaniu typu bag-in-box, czyli z kranikiem, które są wygodniejsze w użyciu, a także w przeliczeniu na litr są tańsze niż tradycyjne wina w butelkach. Warto także pamiętać, że przydatność wina w opakowaniu próżniowym po otwarciu to nawet  6 tygodni.

Otwieranie i nalewanie
W przypadku win korkowych pamiętajmy o ich właściwym otwieraniu. Nie wkręcajmy korkociągu do końca, by nie przedziurawić korka i jego kawałki nie wpadły do butelki, czy później kieliszka. Natomiast otwieraniu wina zarówno spokojnego jak i musującego nie powinny towarzyszyć głośne dźwięki, ponieważ huk korka uznawany jest za nieelegancki.
Optymalna ilość napoju w kieliszku to 100-150 ml. Ze względów higienicznych pamiętajmy również, by nalewając wino nie dotykać butelką do szkła.

Degustowanie
Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Aby w pełni docenić wino, warto nauczyć się techniki prawidłowej degustacji wina. Nie jest to trudne: po nalaniu do szkła oceniamy jego barwę, następnie kręcimy kieliszkiem i wkładamy do środka nos w celu docenienia i odgadnięcia aromatów, a następnie próbujemy wino.

Kolejność podawania
Jeżeli podczas jednego spotkania pijemy różne wina, zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy
na ciężkich czerwonych lub deserowych. W ten sposób unikamy mieszania się smaków i czerpiemy większą przyjemność ze smakowania każdego z nich.
Nie zapominajmy również, że wina musujące takie jak prosecco, cava czy franciacorta dobrze łączą się z wieloma potrawami. Pomijając kilka wyjątków, wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania samodzielnie lub do deseru.
 
Wino i jedzenie
Tworzenie idealnych połączeń jest trudnym zadaniem, dlatego osoby mniej wprawione mogą korzystać z podpowiedzi profesjonalistów. Warto pamiętać, że delikatne potrawy lubią towarzystwo lekkiego wina. A składniki takie jak śmietana, ciemne sosy, starzone sery, pieczone i smażone mięso, czy mocne przyprawy dobrze łączą się z winem o wyraźnej strukturze i smaku.
Ilustracja: materiały prasowe.
Ilustracja: materiały prasowe.
Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z winem warto znać kilka zasad i dobrych połączeń:
    1) Wina musujące to świetny aperitif. Dobrze komponuje się również z niemal wszystkimi, tradycyjnym potrawami kuchni polskiej. Wersja brut jest „najbezpieczniejsza”, ponieważ zazwyczaj nie jest ani bardzo wytrawna, ani słodka.
    2) Podczas spotkań w większym gronie najlepiej sprawdzają się tzw. wina uniwersalne, lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach. Wśród białych takie warunki spełniają, chardonnay, sauvignon blanc i lekko słodki riesling, a wśród czerwonych pinot noir lub sangiovese.
    3) Sałaty ze świeżych warzyw, owoce morza i ryby dobrze komponują się z lekkimi winami białymi, jak np. vinho verde.
    4) Lekkie wina czerwone dobrze komponują się z wędlinami, zimnymi przystawkami oraz pieczonym drobiem.
    5) Do pieczonej lub smażonej kaczki, gęsiny, wołowiny i dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji.
    6) Wieprzowinę dobrze jest łączyć z winami czerwonymi na bazie szczepu tempranillo, cabernet sauvignon, primitivo, czy choćby carménère.
    7) Wino podawane do ciast i lodów powinno być co najmniej tak słodkie jak deser.

Na podstawie materiałów marki Kondrat Wina Wybrane

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Słoweńska Istria - raj dla foodies

Istria to półwysep podzielony między trzy kraje: Chorwację, Włochy i Słowenię. Słoweńska część zapewnia mieszkańcom tego kraju dostęp do morza. Miejsce słynie z trufli, oliwy, ryb oraz oczywiście wina. Jego produkcja i konsumpcja zakorzenione są głęboko w słoweńskim DNA i sięgają czasów rzymskich.

Adam Pawłowski: Historie o Alentejo

Krajobraz regionu Alentejo utkany jest rozłożystymi, egzotycznie wyglądającymi drzewami z korka dębowego i latem można się tu poczuć jak na afrykańskiej sawannie. Zamiast dzikich zwierząt pasą się tam jednak woły, a kraina stoi chlebem, oliwą, rustykalną kuchnią i oczywiście winem.

Winnica Mickiewicz - Nasze motto: dojrzałość

"Wszystko zaczęło się w latach 90. Moja siostra wyszła za mąż za Austriaka i często odwiedzaliśmy nie tylko ją, ale też austriackie winnice. Pokłosiem tych wyjazdów było założenie winnicy w Opolu Lubelskim [...]"

Adam Pawłowski zwycięzcą Pucharu Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Hitowa dekantacja czerwonego wina w stylu gangsta rap zapewniła Adamowi Pawłowskiemu zwycięstwo w Pucharze Mistrzów Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W konkursie przeprowadzonym 23 maja online w zdecydowanie rozrywkowej formule startowało sześciu zawodników.

Hiszpania w Fortecy

Już 26 września w stołecznej Fortecy odbędzie się 13. edycja wielkiej wystawy win hiszpańskich "Varsovino". Degustacja będzie okazją do spróbowania ponad 250 rodzajów hiszpańskich win.

Simply Great Italian Wines

Coroczne międzynarodowe wydarzenie winiarskie, prezentujące przekrojowo winnice i wina z interesujących regionów Włoch, 10 maja br. już po raz trzeci zawitało do Warszawy, potwierdzając tym samym ważną pozycję Polski na światowej mapie konsumentów włoskiego wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej