x

Jak podawać wino? Praktyczne wskazówki nie tylko dla kelnerów

Kategoria: Wino    19.08.2020

Wzorem krajów śródziemnomorskich coraz częściej pijemy wino na co dzień w domu czy zamawiamy je do posiłku w restauracji. Dobre wino nie musi być drogie, ale warto je odpowiednio podać i degustować, by w pełni cieszyć się jego aromatem i smakiem. Podrzucamy kilka rad.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Kieliszek
Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z winem, to na początek wystarczy jeden rodzaj szkła ze średniej lub wyższej półki cenowej, z cienkiego szkła i szeroką czaszą. Pamiętajmy również, że kieliszek z winem powinniśmy trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. Podgrzewanie go dłonią zmienia na niekorzyść walory smakowe napoju.

Temperatura i napowietrzanie
Wina białe i różowe powinniśmy wcześniej schłodzić, natomiast czerwone otwórzmy kilka godzin przed konsumpcją. Warto je również włożyć do lodówki na ok. 20 minut przed podaniem. Napowietrzanie uwalnia i wzmacnia aromaty oraz smaki. Jednak, gdy nie ma już na to czasu, możemy np. przelać wino z butelki do karafki. Natleniamy przede wszystkim starzone wina czerwone, ale przyda się to również cięższym, białym winom jak chardonnay, czy chenin blanc.

Korek, zakrętka czy bag in box?
Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Nie bójmy się win z zakrętką. Są już standardem na całym świecie i stosuje się je nawet przy bardzo prestiżowych i uznanych tytułach. Na spotkaniach w większym gronie i w plenerze dobrym rozwiązaniem mogą być również wina w opakowaniu typu bag-in-box, czyli z kranikiem, które są wygodniejsze w użyciu, a także w przeliczeniu na litr są tańsze niż tradycyjne wina w butelkach. Warto także pamiętać, że przydatność wina w opakowaniu próżniowym po otwarciu to nawet  6 tygodni.

Otwieranie i nalewanie
W przypadku win korkowych pamiętajmy o ich właściwym otwieraniu. Nie wkręcajmy korkociągu do końca, by nie przedziurawić korka i jego kawałki nie wpadły do butelki, czy później kieliszka. Natomiast otwieraniu wina zarówno spokojnego jak i musującego nie powinny towarzyszyć głośne dźwięki, ponieważ huk korka uznawany jest za nieelegancki.
Optymalna ilość napoju w kieliszku to 100-150 ml. Ze względów higienicznych pamiętajmy również, by nalewając wino nie dotykać butelką do szkła.

Degustowanie
Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Aby w pełni docenić wino, warto nauczyć się techniki prawidłowej degustacji wina. Nie jest to trudne: po nalaniu do szkła oceniamy jego barwę, następnie kręcimy kieliszkiem i wkładamy do środka nos w celu docenienia i odgadnięcia aromatów, a następnie próbujemy wino.

Kolejność podawania
Jeżeli podczas jednego spotkania pijemy różne wina, zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy
na ciężkich czerwonych lub deserowych. W ten sposób unikamy mieszania się smaków i czerpiemy większą przyjemność ze smakowania każdego z nich.
Nie zapominajmy również, że wina musujące takie jak prosecco, cava czy franciacorta dobrze łączą się z wieloma potrawami. Pomijając kilka wyjątków, wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania samodzielnie lub do deseru.
 
Wino i jedzenie
Tworzenie idealnych połączeń jest trudnym zadaniem, dlatego osoby mniej wprawione mogą korzystać z podpowiedzi profesjonalistów. Warto pamiętać, że delikatne potrawy lubią towarzystwo lekkiego wina. A składniki takie jak śmietana, ciemne sosy, starzone sery, pieczone i smażone mięso, czy mocne przyprawy dobrze łączą się z winem o wyraźnej strukturze i smaku.
Ilustracja: materiały prasowe.
Ilustracja: materiały prasowe.
Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z winem warto znać kilka zasad i dobrych połączeń:
    1) Wina musujące to świetny aperitif. Dobrze komponuje się również z niemal wszystkimi, tradycyjnym potrawami kuchni polskiej. Wersja brut jest „najbezpieczniejsza”, ponieważ zazwyczaj nie jest ani bardzo wytrawna, ani słodka.
    2) Podczas spotkań w większym gronie najlepiej sprawdzają się tzw. wina uniwersalne, lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach. Wśród białych takie warunki spełniają, chardonnay, sauvignon blanc i lekko słodki riesling, a wśród czerwonych pinot noir lub sangiovese.
    3) Sałaty ze świeżych warzyw, owoce morza i ryby dobrze komponują się z lekkimi winami białymi, jak np. vinho verde.
    4) Lekkie wina czerwone dobrze komponują się z wędlinami, zimnymi przystawkami oraz pieczonym drobiem.
    5) Do pieczonej lub smażonej kaczki, gęsiny, wołowiny i dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji.
    6) Wieprzowinę dobrze jest łączyć z winami czerwonymi na bazie szczepu tempranillo, cabernet sauvignon, primitivo, czy choćby carménère.
    7) Wino podawane do ciast i lodów powinno być co najmniej tak słodkie jak deser.

Na podstawie materiałów marki Kondrat Wina Wybrane

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Ogrody Wina 2022 - kapelusze i wino znów królowały w Dworze Sieraków

- Wreszcie mogliśmy się spotkać i wspólnie posmakować win - mówią uczestnicy 10. edycji Ogrodów Wina. Po dwuletniej covidowej przerwie ten letni, winiarski salon degustacyjny wrócił do dawnej formy. W imprezie wzięło udział 52 producentów ze wszystkich winiarskich zakątków świata.

Adam Pawłowski: Ewolucja winopijcy

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, mimo to chciałbym poruszyć temat kształtowania się smaku winiarskiego w czasie. Zastanawia mnie, jak przebiega proces ewolucji u winopijców i dlaczego zaczyna się od picia win gładkich, owocowych, a kończy na bardzo wytrawnych i szorstkich.

Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie - Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Wino zdrożeje. Polska branża winiarska: prowadzenie biznesu stało się całkowicie nieprzewidywalne

- Planowanie jakiejkolwiek strategii stało się wręcz niemożliwe, a bieżąca działalność jest ogromnym wyzwaniem - mówią szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Wojna w Ukrainie, a także galopująca inflacja skutecznie utrudniają bieżącą działalność przedsiębiorstw.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej