x

Jak podawać wino? Praktyczne wskazówki nie tylko dla kelnerów

Kategoria: Wino    19.08.2020

Wzorem krajów śródziemnomorskich coraz częściej pijemy wino na co dzień w domu czy zamawiamy je do posiłku w restauracji. Dobre wino nie musi być drogie, ale warto je odpowiednio podać i degustować, by w pełni cieszyć się jego aromatem i smakiem. Podrzucamy kilka rad.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Kieliszek
Jeśli dopiero zaczynamy przygodę z winem, to na początek wystarczy jeden rodzaj szkła ze średniej lub wyższej półki cenowej, z cienkiego szkła i szeroką czaszą. Pamiętajmy również, że kieliszek z winem powinniśmy trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. Podgrzewanie go dłonią zmienia na niekorzyść walory smakowe napoju.

Temperatura i napowietrzanie
Wina białe i różowe powinniśmy wcześniej schłodzić, natomiast czerwone otwórzmy kilka godzin przed konsumpcją. Warto je również włożyć do lodówki na ok. 20 minut przed podaniem. Napowietrzanie uwalnia i wzmacnia aromaty oraz smaki. Jednak, gdy nie ma już na to czasu, możemy np. przelać wino z butelki do karafki. Natleniamy przede wszystkim starzone wina czerwone, ale przyda się to również cięższym, białym winom jak chardonnay, czy chenin blanc.

Korek, zakrętka czy bag in box?
Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Nie bójmy się win z zakrętką. Są już standardem na całym świecie i stosuje się je nawet przy bardzo prestiżowych i uznanych tytułach. Na spotkaniach w większym gronie i w plenerze dobrym rozwiązaniem mogą być również wina w opakowaniu typu bag-in-box, czyli z kranikiem, które są wygodniejsze w użyciu, a także w przeliczeniu na litr są tańsze niż tradycyjne wina w butelkach. Warto także pamiętać, że przydatność wina w opakowaniu próżniowym po otwarciu to nawet  6 tygodni.

Otwieranie i nalewanie
W przypadku win korkowych pamiętajmy o ich właściwym otwieraniu. Nie wkręcajmy korkociągu do końca, by nie przedziurawić korka i jego kawałki nie wpadły do butelki, czy później kieliszka. Natomiast otwieraniu wina zarówno spokojnego jak i musującego nie powinny towarzyszyć głośne dźwięki, ponieważ huk korka uznawany jest za nieelegancki.
Optymalna ilość napoju w kieliszku to 100-150 ml. Ze względów higienicznych pamiętajmy również, by nalewając wino nie dotykać butelką do szkła.

Degustowanie
Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Aby w pełni docenić wino, warto nauczyć się techniki prawidłowej degustacji wina. Nie jest to trudne: po nalaniu do szkła oceniamy jego barwę, następnie kręcimy kieliszkiem i wkładamy do środka nos w celu docenienia i odgadnięcia aromatów, a następnie próbujemy wino.

Kolejność podawania
Jeżeli podczas jednego spotkania pijemy różne wina, zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy
na ciężkich czerwonych lub deserowych. W ten sposób unikamy mieszania się smaków i czerpiemy większą przyjemność ze smakowania każdego z nich.
Nie zapominajmy również, że wina musujące takie jak prosecco, cava czy franciacorta dobrze łączą się z wieloma potrawami. Pomijając kilka wyjątków, wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania samodzielnie lub do deseru.
 
Wino i jedzenie
Tworzenie idealnych połączeń jest trudnym zadaniem, dlatego osoby mniej wprawione mogą korzystać z podpowiedzi profesjonalistów. Warto pamiętać, że delikatne potrawy lubią towarzystwo lekkiego wina. A składniki takie jak śmietana, ciemne sosy, starzone sery, pieczone i smażone mięso, czy mocne przyprawy dobrze łączą się z winem o wyraźnej strukturze i smaku.
Ilustracja: materiały prasowe.
Ilustracja: materiały prasowe.
Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z winem warto znać kilka zasad i dobrych połączeń:
    1) Wina musujące to świetny aperitif. Dobrze komponuje się również z niemal wszystkimi, tradycyjnym potrawami kuchni polskiej. Wersja brut jest „najbezpieczniejsza”, ponieważ zazwyczaj nie jest ani bardzo wytrawna, ani słodka.
    2) Podczas spotkań w większym gronie najlepiej sprawdzają się tzw. wina uniwersalne, lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach. Wśród białych takie warunki spełniają, chardonnay, sauvignon blanc i lekko słodki riesling, a wśród czerwonych pinot noir lub sangiovese.
    3) Sałaty ze świeżych warzyw, owoce morza i ryby dobrze komponują się z lekkimi winami białymi, jak np. vinho verde.
    4) Lekkie wina czerwone dobrze komponują się z wędlinami, zimnymi przystawkami oraz pieczonym drobiem.
    5) Do pieczonej lub smażonej kaczki, gęsiny, wołowiny i dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji.
    6) Wieprzowinę dobrze jest łączyć z winami czerwonymi na bazie szczepu tempranillo, cabernet sauvignon, primitivo, czy choćby carménère.
    7) Wino podawane do ciast i lodów powinno być co najmniej tak słodkie jak deser.

Na podstawie materiałów marki Kondrat Wina Wybrane

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WINNICA SKARPA DOBRSKA

Można powiedzieć, że winnica spadła na nich jak grom z jasnego nieba. Od pomysłu do realizacji minęły 2 miesiące, było w tym wiele przypadku i romantyzmu. W tamtym czasie rodzina Herbsztajnów o winie wiedziała niewiele.

Wine Spectator's Restaurant Awards: dlaczego warto zdobyć tę nagrodę?

Wyróżnienia w gastronomii nie kończą się na znanych przewodnikach kulinarnych. Przykładem są nagrody dla restauracji magazynu "Wine Spectator's". Ubiega się o nie w Polsce tylko garstka lokali. A szkoda, bo wielu krajowych restauratorów mogłoby z sukcesem zawalczyć o Award of Excellence.

Almudena Alberca: upór i konsekwencja

Enolożka Almudena Alberca jest pierwszą kobietą w Hiszpanii, która uzyskała tytuł Master of Wine. Niedawno prowadziła degustację dla polskiej branży winiarskiej, a nam opowiedziała, jak wyglądała jej droga na szczyt.

Winiarnia Zamojska - nowa marka owocowych win polskich

Sześć odmian owoców z Roztocza stworzyło nową linię polskich win - Winiarnia Zamojska. Grupa Ambra przywraca na Roztoczu tradycje winiarstwa znane od średniowiecza.

Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu!

Już po raz siódmy najlepsi winiarze z całej Polski przyjadą do poznańskiego SPOT. 19-20 czerwca podczas Festiwalu Polskich Win kilkunastu producentów zaprezentuje tam kilkadziesiąt etykiet. Będzie można je poznać, zdegustować oraz - co najważniejsze - kupić w cenie producenta.

Piotr Pietras zwycięzcą Mistrzostw Polski Sommelierów

W finałowej trójce znaleźli się Marek Przyborek, Maciej Sokołowski i zeszłoroczny zwycięzca, który w Argentynie na Mistrzostwach Świata zajął 10. miejsce - Piotr Pietras. W tym roku wystartowała rekordowa liczba - aż 24 kandydatów z czołowych restauracji polskich i zagranicznych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej