x

Terra Madre Salone del Gusto 2020 w odnowionej wersji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.08.2020

W związku z pandemią, Terra Madre Salone del Gusto 2020 r. przebiegać będzie inaczej niż zazwyczaj. Przez sześć miesięcy wydarzenie to organizowane będzie w 160 krajach należących do sieci Slow Food, w różnych wymiarach - fizycznym i cyfrowym.

Wydarzenie promujące lokalną żywność organizowane jest od lat przez Slow Food we współpracy z regionem Piemontu i miastem Turyn. Edycja Terra Madre Salone del Gusto w 2020 r. rozpocznie się 8 października i w ciągu czterech dni, zgodnie z oryginalnie ustalonym planem, realizowany będzie program wydarzeń odbywających się w sposób tradycyjny i w świecie cyfrowym, w których weźmie udział wiele tysięcy przedstawicieli sieci Slow Food i miliony aktywistów, jak i inne organizacje, instytucje oraz przedsiębiorstwa.

Wydarzenie będzie kontynuowane w kolejnych miesiącach w 160 krajach w formie inicjatyw, które ułatwią zrozumienie problematyki i odnalezienie odpowiedzi na wyzwania jakie stoją przed przyszłością żywności, planety i wszystkich jej mieszkańców. Salon zakończy się w kwietniu 2021 r. w formie Międzynarodowego Kongresu Slow Food.

Przyszłość żywności to jedno z kluczowych zagadnień tej edycji. Zapoczątkowana zostanie debata z udziałem producentów, badaczy, ekspertów i uczonych. Celem jej zrozumienie przyczyn pandemii i rozpoczęcie zmian, dzięki którym społeczeństwo będzie żyło w sposób bardziej uczciwy i zrównoważony.

– Dziś jeszcze bardziej niż kiedykolwiek musimy pracować nad wdrażaniem nowych i zrównoważonych modeli gospodarczych, środowiskowych i społecznych. Aby kryzys spowodowany przez Covid-19 stał się okazją do rewitalizacji ziemi należy zacząć od rolnictwa, szpitalnictwa i turystyki, która zwiększa dobrobyt obszarów i lokalnych wspólnot. Pragniemy zaangażować się w te działania oddając głos wspólnotom, które w ostatnich miesiącach na całym świecie mobilizowały się, aby wesprzeć małych producentów żywności i utrzymać lokalnie działające systemy dostaw żywności chroniąc tym samym tych, którzy znaleźli się w najgorszej sytuacji. Terra Madre Salone del Gusto nie jest targiem, którego organizację można przełożyć na kolejny rok: wręcz przeciwnie, daje ona możliwość promocji wiedzy i dialogu. Jest to czas, w którym ogromna sieć rolników, hodowców, rybaków, rzemieślników, kucharzy, osoby młode oraz przedstawiciele społeczności lokalnych i migrantów odnajdują pewność siebie i odwagę, dzielą się pomysłami i rozwiązaniami dla uniwersalnie występujących problemów. Jeżeli, w związku z normami bezpieczeństwa wdrażanymi na okres pandemii, nasi przedstawiciele nie będą mogli przybyć na tegoroczną edycję Terra Madre, my zaniesiemy Terra Madre do każdego zakątka ziemi – mówi Edie Mukiibi, wiceprezes Slow Food International.





Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

WIRTUOZI KUCHNI NA TARGACH HORECA W KRAKOWIE

15-17 listopada odbędzie się kolejna edycja targów. "Wirtuozi Kuchni" to nowa odsłona programu Akademii HoReCa towarzyszącego Międzynarodowym Targom Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa.

DOBRZE BYĆ KLIENTEM CHEFS CULINAR? TAK, CHEF!

Już 18 i 19 września 2017 r. przekonają się o tym wszyscy odbiorcy hurtowi, dla których od wielu miesięcy firma przygotowuje najnowszą edycję Targów Poznań Vision.

Essity zdobywa platynowy medal EcoVadis

Essity, właściciel marki Tork, światowy lider w branży higienicznej i ochrony zdrowia, otrzymała najwyższe platynowe wyróżnienie przyznawane przez platformę EcoVadis. Tym samym znalazła się w gronie 1% najlepszych przedsiębiorstw ocenianych pod kątem zrównoważonego rozwoju.

Chef Days w Gratz

W dniach 28 i 29 maja w Gratz odbyła się kolejna edycja Chef Days, międzynarodowego wydarzenia gastronomicznego organizowanego przez magazyn Rolling Pin. Wzięli w nim udział m.in.: Ana Roš, Elena Arzak, Tim Raue, Quique Dacosta, czy Lukas Mraz. Jako pierwszy polak w historii wydarzenia, na konferenc

Jest decyzja: rok 2021 bez Kulinarnego Pucharu Polski

Ostatnich laureatów Kulinarnego Pucharu Polski poznaliśmy półtora roku temu. Na kolejnych przyjdzie nam poczekać, ponieważ również w tym roku, decyzją organizatorów, jeden z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych w kraju nie odbędzie się.

René Redzepi z tytułem The Best Chef Awards 2020. Wojciech Modest Amaro w pierwszej 50!

Wyniki konkursu The Best Chef Awards 2020 powered by Perlage ogłoszone zostały 23 września w formie wirtualnej. Tytuł The Best Chef Top 100 otrzymał René Redzepi. Jedynym Polakiem wśród finalistów był Wojciech Modest Amaro, który uplasował się na wysokim 46 miejscu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej