x

Terra Madre Salone del Gusto 2020 w odnowionej wersji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.08.2020

W związku z pandemią, Terra Madre Salone del Gusto 2020 r. przebiegać będzie inaczej niż zazwyczaj. Przez sześć miesięcy wydarzenie to organizowane będzie w 160 krajach należących do sieci Slow Food, w różnych wymiarach - fizycznym i cyfrowym.

Wydarzenie promujące lokalną żywność organizowane jest od lat przez Slow Food we współpracy z regionem Piemontu i miastem Turyn. Edycja Terra Madre Salone del Gusto w 2020 r. rozpocznie się 8 października i w ciągu czterech dni, zgodnie z oryginalnie ustalonym planem, realizowany będzie program wydarzeń odbywających się w sposób tradycyjny i w świecie cyfrowym, w których weźmie udział wiele tysięcy przedstawicieli sieci Slow Food i miliony aktywistów, jak i inne organizacje, instytucje oraz przedsiębiorstwa.

Wydarzenie będzie kontynuowane w kolejnych miesiącach w 160 krajach w formie inicjatyw, które ułatwią zrozumienie problematyki i odnalezienie odpowiedzi na wyzwania jakie stoją przed przyszłością żywności, planety i wszystkich jej mieszkańców. Salon zakończy się w kwietniu 2021 r. w formie Międzynarodowego Kongresu Slow Food.

Przyszłość żywności to jedno z kluczowych zagadnień tej edycji. Zapoczątkowana zostanie debata z udziałem producentów, badaczy, ekspertów i uczonych. Celem jej zrozumienie przyczyn pandemii i rozpoczęcie zmian, dzięki którym społeczeństwo będzie żyło w sposób bardziej uczciwy i zrównoważony.

– Dziś jeszcze bardziej niż kiedykolwiek musimy pracować nad wdrażaniem nowych i zrównoważonych modeli gospodarczych, środowiskowych i społecznych. Aby kryzys spowodowany przez Covid-19 stał się okazją do rewitalizacji ziemi należy zacząć od rolnictwa, szpitalnictwa i turystyki, która zwiększa dobrobyt obszarów i lokalnych wspólnot. Pragniemy zaangażować się w te działania oddając głos wspólnotom, które w ostatnich miesiącach na całym świecie mobilizowały się, aby wesprzeć małych producentów żywności i utrzymać lokalnie działające systemy dostaw żywności chroniąc tym samym tych, którzy znaleźli się w najgorszej sytuacji. Terra Madre Salone del Gusto nie jest targiem, którego organizację można przełożyć na kolejny rok: wręcz przeciwnie, daje ona możliwość promocji wiedzy i dialogu. Jest to czas, w którym ogromna sieć rolników, hodowców, rybaków, rzemieślników, kucharzy, osoby młode oraz przedstawiciele społeczności lokalnych i migrantów odnajdują pewność siebie i odwagę, dzielą się pomysłami i rozwiązaniami dla uniwersalnie występujących problemów. Jeżeli, w związku z normami bezpieczeństwa wdrażanymi na okres pandemii, nasi przedstawiciele nie będą mogli przybyć na tegoroczną edycję Terra Madre, my zaniesiemy Terra Madre do każdego zakątka ziemi – mówi Edie Mukiibi, wiceprezes Slow Food International.





Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

SFINKS KUPI CAŁĄ SIEĆ FABRYKA PIZZY

Grupa Sfinks Polska, zarządzająca sieciami Sphinx , Piwiarnia czy Chłopskie Jadło, nie później niż do końca marca 2021 r. stanie się właścicielem marki Fabryka Pizzy i obejmie w zarządzanie wszystkie restauracje tej sieci.

Walczyk szefem jury Kulinarnego Pucharu Polski

19. finał Kulinarnego Pucharu Polski, jednego z najbardziej prestiżowych konkursów w branży gastronomicznej, zaplanowano na 1-2 października 2019 r. Rywalizację kucharzy będzie obserwować i oceniać jury pod przewodnictwem Jarosława Walczyka.

BĄBELKI UWOLNIONE

Smak i aromat ponad stu szampanów poznali uczestnicy pierwszej edycji Warsaw Bubbles Day, największej degustacji szampanów w Polsce, która odbyła się 22 września w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie.

4 Polaków w półfinałach S.Pellegrino Young Chef 2020

Za nami pierwszy etap międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Spośród 2400 kandydatów wyłoniono 135 półfinalistów - w tej grupie znalazło się aż 4 Polaków.

XI EDYCJA PRESTIŻOWEGO KONKURSU WINE & FOOD NOBLE NIGHT

Trwa rekrutacja do pierwszego etapu konkursu. Uroczysty finał już 13 października br. w Warszawie. Iwański, Filipkiewicz, Budzik, Stężalski - to finaliści poprzednich edycji konkursu. Profesjonalne losy uczestników konkursu wskazują, że to trampolina dla najlepszych szefów kuchni w Polsce.

Chef Days w Gratz

W dniach 28 i 29 maja w Gratz odbyła się kolejna edycja Chef Days, międzynarodowego wydarzenia gastronomicznego organizowanego przez magazyn Rolling Pin. Wzięli w nim udział m.in.: Ana Roš, Elena Arzak, Tim Raue, Quique Dacosta, czy Lukas Mraz. Jako pierwszy polak w historii wydarzenia, na konferenc

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej