x

Terra Madre Salone del Gusto 2020 w odnowionej wersji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.08.2020

W związku z pandemią, Terra Madre Salone del Gusto 2020 r. przebiegać będzie inaczej niż zazwyczaj. Przez sześć miesięcy wydarzenie to organizowane będzie w 160 krajach należących do sieci Slow Food, w różnych wymiarach - fizycznym i cyfrowym.

Wydarzenie promujące lokalną żywność organizowane jest od lat przez Slow Food we współpracy z regionem Piemontu i miastem Turyn. Edycja Terra Madre Salone del Gusto w 2020 r. rozpocznie się 8 października i w ciągu czterech dni, zgodnie z oryginalnie ustalonym planem, realizowany będzie program wydarzeń odbywających się w sposób tradycyjny i w świecie cyfrowym, w których weźmie udział wiele tysięcy przedstawicieli sieci Slow Food i miliony aktywistów, jak i inne organizacje, instytucje oraz przedsiębiorstwa.

Wydarzenie będzie kontynuowane w kolejnych miesiącach w 160 krajach w formie inicjatyw, które ułatwią zrozumienie problematyki i odnalezienie odpowiedzi na wyzwania jakie stoją przed przyszłością żywności, planety i wszystkich jej mieszkańców. Salon zakończy się w kwietniu 2021 r. w formie Międzynarodowego Kongresu Slow Food.

Przyszłość żywności to jedno z kluczowych zagadnień tej edycji. Zapoczątkowana zostanie debata z udziałem producentów, badaczy, ekspertów i uczonych. Celem jej zrozumienie przyczyn pandemii i rozpoczęcie zmian, dzięki którym społeczeństwo będzie żyło w sposób bardziej uczciwy i zrównoważony.

– Dziś jeszcze bardziej niż kiedykolwiek musimy pracować nad wdrażaniem nowych i zrównoważonych modeli gospodarczych, środowiskowych i społecznych. Aby kryzys spowodowany przez Covid-19 stał się okazją do rewitalizacji ziemi należy zacząć od rolnictwa, szpitalnictwa i turystyki, która zwiększa dobrobyt obszarów i lokalnych wspólnot. Pragniemy zaangażować się w te działania oddając głos wspólnotom, które w ostatnich miesiącach na całym świecie mobilizowały się, aby wesprzeć małych producentów żywności i utrzymać lokalnie działające systemy dostaw żywności chroniąc tym samym tych, którzy znaleźli się w najgorszej sytuacji. Terra Madre Salone del Gusto nie jest targiem, którego organizację można przełożyć na kolejny rok: wręcz przeciwnie, daje ona możliwość promocji wiedzy i dialogu. Jest to czas, w którym ogromna sieć rolników, hodowców, rybaków, rzemieślników, kucharzy, osoby młode oraz przedstawiciele społeczności lokalnych i migrantów odnajdują pewność siebie i odwagę, dzielą się pomysłami i rozwiązaniami dla uniwersalnie występujących problemów. Jeżeli, w związku z normami bezpieczeństwa wdrażanymi na okres pandemii, nasi przedstawiciele nie będą mogli przybyć na tegoroczną edycję Terra Madre, my zaniesiemy Terra Madre do każdego zakątka ziemi – mówi Edie Mukiibi, wiceprezes Slow Food International.





Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Les Chefs en Or - Polska Edycja rozstrzygnięty!

Weronika Gurynow z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie zwyciężyła w kolejnej edycji konkursu Les Chefs en Or organizowanego przez Transgourmet Foodservice i Selgros Cash & Carry.

Forum Lodowe 2022: Hochland zaprezentował gamę nietypowych lodów

W Częstochowie zakończyło się Forum Lodowe 2022 - impreza dla producentów i dostawców z branży. Wśród wystawców pojawił się także Hochland, który zaprezentował m.in. nietypowe smaki lodów serkowych.

Polski barman Kacper Smarz mistrzem świata w kategorii flair

Reprezentujący Stowarzyszenie Polskich Barmanów Kacper Smarz zdobył złoto na World Cocktail Competiton Varadero 2022. Okazał się najlepszy w kategorii flair.

Walencja gospodarzem The World's 50 Best 2023

Ceremonia kolejnej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w hiszpańskiej Walencji, w czerwcu 2023 roku. Gali wręczenia nagród najlepszym lokalom gastronomicznym na świecie towarzyszyć będą jak zwykle liczne wydarzenia poboczne.

Daniel Craig w kampanii polskiej wódki

Belvedere - znana polska wódka żytnia klasy super premium - pozyskała ambasadora z hollywoodzkiego topu. To ceniony aktor Daniel Craig, który zasłynął rolą agenta 007 w słynnej bondowskiej serii.

Jerzy Pasikowski przewodniczącym jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie

Na czele jury III Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego, które 17 listopada odbędą się podczas targów HoReCa w Krakowie, stoi Jerzy Pasikowski, guru środowiska profesjonalnych kucharzy, kreator rzeczywistości polskich konkursów kulinarnych, dla edukacji kulinarnej.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej