x

Terra Madre Salone del Gusto 2020 w odnowionej wersji

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.08.2020

W związku z pandemią, Terra Madre Salone del Gusto 2020 r. przebiegać będzie inaczej niż zazwyczaj. Przez sześć miesięcy wydarzenie to organizowane będzie w 160 krajach należących do sieci Slow Food, w różnych wymiarach - fizycznym i cyfrowym.

Wydarzenie promujące lokalną żywność organizowane jest od lat przez Slow Food we współpracy z regionem Piemontu i miastem Turyn. Edycja Terra Madre Salone del Gusto w 2020 r. rozpocznie się 8 października i w ciągu czterech dni, zgodnie z oryginalnie ustalonym planem, realizowany będzie program wydarzeń odbywających się w sposób tradycyjny i w świecie cyfrowym, w których weźmie udział wiele tysięcy przedstawicieli sieci Slow Food i miliony aktywistów, jak i inne organizacje, instytucje oraz przedsiębiorstwa.

Wydarzenie będzie kontynuowane w kolejnych miesiącach w 160 krajach w formie inicjatyw, które ułatwią zrozumienie problematyki i odnalezienie odpowiedzi na wyzwania jakie stoją przed przyszłością żywności, planety i wszystkich jej mieszkańców. Salon zakończy się w kwietniu 2021 r. w formie Międzynarodowego Kongresu Slow Food.

Przyszłość żywności to jedno z kluczowych zagadnień tej edycji. Zapoczątkowana zostanie debata z udziałem producentów, badaczy, ekspertów i uczonych. Celem jej zrozumienie przyczyn pandemii i rozpoczęcie zmian, dzięki którym społeczeństwo będzie żyło w sposób bardziej uczciwy i zrównoważony.

– Dziś jeszcze bardziej niż kiedykolwiek musimy pracować nad wdrażaniem nowych i zrównoważonych modeli gospodarczych, środowiskowych i społecznych. Aby kryzys spowodowany przez Covid-19 stał się okazją do rewitalizacji ziemi należy zacząć od rolnictwa, szpitalnictwa i turystyki, która zwiększa dobrobyt obszarów i lokalnych wspólnot. Pragniemy zaangażować się w te działania oddając głos wspólnotom, które w ostatnich miesiącach na całym świecie mobilizowały się, aby wesprzeć małych producentów żywności i utrzymać lokalnie działające systemy dostaw żywności chroniąc tym samym tych, którzy znaleźli się w najgorszej sytuacji. Terra Madre Salone del Gusto nie jest targiem, którego organizację można przełożyć na kolejny rok: wręcz przeciwnie, daje ona możliwość promocji wiedzy i dialogu. Jest to czas, w którym ogromna sieć rolników, hodowców, rybaków, rzemieślników, kucharzy, osoby młode oraz przedstawiciele społeczności lokalnych i migrantów odnajdują pewność siebie i odwagę, dzielą się pomysłami i rozwiązaniami dla uniwersalnie występujących problemów. Jeżeli, w związku z normami bezpieczeństwa wdrażanymi na okres pandemii, nasi przedstawiciele nie będą mogli przybyć na tegoroczną edycję Terra Madre, my zaniesiemy Terra Madre do każdego zakątka ziemi – mówi Edie Mukiibi, wiceprezes Slow Food International.





Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, twórca sieci hoteli Gołębiewski

Nie żyje Tadeusz Gołębiewski, założyciel sieci hoteli Gołębiewski oraz fabryki cukierniczej Tago. Zmarł 21 czerwca - poinformowała Agnieszka Gawińska, odpowiedzialna za kontakty z mediami w firmie Tago.

Start Akademii Mistrzów Smaku By Belvedere. Znani szefowie kuchni w ekipie trenerów

Najlepsi szefowie kuchni z całej Polski będą szkolić młodych kucharzy kształcących się na kierunkach gastronomicznych. Wśród trenerów Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere znaleźli się m.in. Adam Chrząstowski, Michał Iwaniuk, Ernest Jagodziński czy Tomasz Łagowski.

Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club - laureatami nagród AIG PRIX 2022

Podczas uroczystej gali w warszawskim Hotelu Raffles Europejski wręczono nagrody AIG PRIX przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną na wniosek Akademii Gastronomicznej w Polsce. Tegoroczni laureaci to Tadeusz Müller, Arkadiusz Kurowski, Witold Szabłowski i Restaurant Club.

Konkurs "Czas na rybę!" - jest o co walczyć!

Laureaci trzech pierwszych miejsc ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Czas na rybę!" pojadą na wycieczkę do Włoch, do fabryki pieców UNOX w Padwie. Natomiast trzy najlepsze drużyny w rywalizacji uczniów szkół gastronomicznych wezmą udział w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem pieców UNOX.

Bartosz Peter i Sebastian Plasota zajęli 4. miejsce na Global Chefs Challenge

Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz Sebastian Plasota zajęli czwarte miejsce w finale Global Chefs Challenge na Worldchefs Congress & Expo w Abu Dhabi. Zespół otrzymał też wyróżnienie za najlepsze danie główne - halibuta z przegrzebkami z palonym masłem i tymiankiem.

Zwycięzcy I Mistrzostw Polski Barmanów SPB OPEN - Classic oraz Flair

Znamy zwycięzców I Mistrzostw Polski Barmanów. W kategorii klasycznej I miejsce zdobył Artur Wawrzyszczak, a w kategorii flair Kacper Smarz. Uczestnicy zawodów walczyli o wyjazd na Kubę, gdzie w listopadzie odbędą się Międzynarodowe Mistrzostwa Świata.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej