x

Moskole, kwaśnica, bombolki - tradycyjna kuchnia Podhala

Kategoria: Karta - dania    18.08.2020

Podhale to jeden z najbardziej malowniczych regionów Polski. Kulinarne tradycje krainy u podnóża Tatr są prawdziwą pochwałą prostoty i lokalnych wyrobów. Czy słyszeliście o najbardziej charakterystycznych potrawach tej górzystej krainy?

Moskole z podhalańskim sosem grzybowym. Zdjęcie: materiały prasowe Thermomix.
Moskole z podhalańskim sosem grzybowym. Zdjęcie: materiały prasowe Thermomix.
Nabiał, ziemniaki i kapusta – to jedne z głównych składników, które królują w podhalańskich kuchniach. Mało skomplikowane potrawy powstawały na Podhalu wyłącznie z lokalnych produktów, przeważnie wyprodukowanych we własnych gospodarstwach. Posiłki, które przygotowywali mieszkańcy były sycące i dość tłuste, ponieważ właśnie takiej diety wymagał surowy, górski klimat.
Dziś coraz trudniej znaleźć restauracje serwujące tradycyjne podhalańskie potrawy – niektórzy uważają, że pod wpływem masowej turystyki kulinarne zwyczaje tego regionu zanikają. Warto więc sięgać po najsłynniejsze potrawy z Podhala.

Kwaśnica czy kapuśniak?
Zupa, którą bardzo często mylimy z kapuśniakiem, choć w zasadzie niewiele mają ze sobą wspólnego. Kwaśnica może występować w kilku wersjach, które różnią się między sobą głównym składnikiem wywaru. W podstawowej wersji bazą jest kiszona kapusta – nie stosuje się w niej dodatkowych warzyw. Druga, bardziej urozmaicona wersja powstaje w oparciu o wywar z baraniny. Tradycyjną kwaśnicę serwuje się z pieczywem lub z ziemniakami.

Moskole – przepyszne placki z ziemniaków
Kolejną słynną pozycją z podhalańskiego menu są moskole, czyli placuszki z ugotowanych ziemniaków, mąki, wody, jajka i soli. Po przygotowaniu tradycyjnej masy, uformowane placuszki piecze się na blasze. Moskole podawane są z aromatycznym masłem czosnkowym oraz z oscypkiem, z którego oczywiście słynie ta część naszego kraju.

Haluski – podobne do włoskich gnocchi
Tradycyjne danie Podhala, które bardzo trudno znaleźć w karcie jakiejkolwiek restauracji w Zakopanem – hałuski.
Haluski z potrawką z jagnięciny. Zdjęcie: materiały prasowe Thermomix.
Haluski z potrawką z jagnięciny. Zdjęcie: materiały prasowe Thermomix.
To kolejny przysmak wykonywany z masy ziemniaczanej. Na stołach pojawiają się w towarzystwie skwarków, owczego sera oraz podgrzanego mleka. Co ciekawe, chociaż ich nazwa brzmi podobnie do słowackich halušków, nie są tym samym daniem. Bardzo podobną recepturę mają także słynne włoskie „kluseczki” – gnocchi.

Bombolki, czyli podhalański deser
Pora na gratkę dla fanów deserów. Bombolki to puszyste kluski drożdżowe, które po upieczeniu przybierają zachęcający złoty kolor. Tradycyjnie serwuje się je z miodem oraz z masłem, dzięki czemu dosłownie rozpływają się w ustach. Z całą pewnością pozwolą utrzymać energię na odpowiednim poziomie, zwłaszcza tym, którzy wybierają się na wędrówki po Tatrach.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

BANANOWE TIRAMISU

Przepis na bananowe tiramisu pochodzi z menu restauracji Regina - lokalu Kamili Mroczkowskiej i Patrycji Jaskólskiej.

Głąbik według krakowskich kucharzy

W gospodarstwie rolnym JeDynie w podkrakowskiej wsi Wawrzeńczyce najlepsi szefowie kuchni z Krakowa zbierali na początku października głąbika. Prosto z pola trafił do restauracji, a zadaniem kucharzy jest zaproponowanie przepisów z głąbikiem w roli głównej.

KISZONKI

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Stosowano ją w wielu wersjach na całym świecie. Polega na wywołaniu fermentacji mlekowej i wytworzeniu kwasu mlekowego, który zapobiega psuciu się żywności.

Żurawina na znak przyjaźni

Małe, jaskrawoczerwone, kuliste owoce o gładkiej skórce pięknie prezentują się na talerzach. Ale pysznią się na nich nie tylko dla ozdoby - soczyste, kwaśno-cierpkie żurawinowe jagody świetnie komponują się z wytrawnymi smakami i są doskonałym kontrapunktem w wybitnie słodkich deserach.

GRZYBY NIEZNANE

W Polsce są 44 gatunki świeżych grzybów dopuszczone do obrotu handlowego i przetwórstwa. Lista niedługo powinna się wydłużyć o smardze jadalne, smardze stożkowate i naparstniczkę czeską. Nieoficjalnie grzybów jadalnych jest znacznie więcej.

Perliczka - perła na stole

Szlachetne mięso perliczki rzadko gości w polskich domach. Może dlatego, że wymaga odpowiedniej obróbki, aby zachowało soczystość, kruchość i walory smakowe. To zatem atrakcyjna pozycja w restauracyjnym menu - wszak goście lubią próbować dań, których sami nie potrafią przygotować.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej