x

Wędzony arbuz - nowojorski kulinarny hit w Polsce!

Kategoria: Karta - dania    13.08.2020

Wędzony arbuz znany jest jako "szynka z wędzonego arbuza" (smoked watermelon ham). Media opisują go jako hit nowojorskiej restauracji, a tymczasem można go spróbować w katowickim Cześć Brat! GASTROPUB.

Smoked watermelon ham, czyli pieczony arbuz. Zdjęcie: materiały prasowe.
Smoked watermelon ham, czyli pieczony arbuz. Zdjęcie: materiały prasowe.
„Szynkę z wędzonego arbuza” po raz pierwszy zaserwowano w nowojorskiej restauracji Duck’s Eatery. To było przed dwoma laty, od tego czasu stała się hitem internetu. Na pomysł wprowadzenia nowojorskiego smakołyku do menu wpadł szef kuchni w Cześć Brat! GASTRPUB Marek Łoboda. Jako kucharz doskonale wiedział, że arbuz chłonie aromaty i smaki, z którymi się styka (każdy kto pokroił arbuza na desce po krojeniu cebuli wie, o co chodzi!). Łoboda połączył fakty i rozpoczął eksperymenty.
– Zależało mi na stworzeniu niesztampowej, bezmięsnej alternatywy do pastrami, które sami przyrządzamy do naszych kanapek – mówi szef kuchni.
Pieczenie wędzonego arbuza. Zdjęcie: materiały prasowe.
Pieczenie wędzonego arbuza. Zdjęcie: materiały prasowe.
Łoboda potraktował arbuza w bardzo podobny sposób jak mięso na pastrami. Arbuz leży więc w solance z odpowiednią mieszanką przypraw, następnie jest wędzony, a na koniec pieczony. Cały proces trwa kilka dni, czyli znacznie krócej niż w przypadku mięsa.

Jak smakuje wędzony arbuz?
– Nasz w smaku i aromacie do złudzenia przypomina pastrami, bo takie było założenie, żeby stworzyć watermelon pastrami. W konsystencji jest dużo bardzo delikatny, co można porównać do japońskiego sashimi – mówi Joanna Daniluk, właścicielka restauracji, która zapewnia, że amatorami wędzonego arbuza są nie tylko osoby, które mięsa nie jedzą. Hitami w Cześć Brat Gastropub są: Watermelon Ruben, klasyczna kanapka z pastrami (w tym przypadku z arbuzem) oraz Jest Meksyk, Bracie, czyli kanapka w stylu meksykańskim.
Okazuje się jednak, że to nie jedyna atrakcja w tym miejscu. Szef kuchni robi też selera a la camembert. Zaszczepiony pleśnią plaster korzenia selera do złudzenia przypomina w wyglądzie i smaku ser camembert. Seler podawany jest w bułce maślanej, z chutneyem z żurawiny, prażonym boczniakiem, karmelizowaną cebula i ketchupem truflowo-pieczarkowym.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej