x

Wędzony arbuz - nowojorski kulinarny hit w Polsce!

Kategoria: Karta - dania    13.08.2020

Wędzony arbuz znany jest jako "szynka z wędzonego arbuza" (smoked watermelon ham). Media opisują go jako hit nowojorskiej restauracji, a tymczasem można go spróbować w katowickim Cześć Brat! GASTROPUB.

Smoked watermelon ham, czyli pieczony arbuz. Zdjęcie: materiały prasowe.
Smoked watermelon ham, czyli pieczony arbuz. Zdjęcie: materiały prasowe.
„Szynkę z wędzonego arbuza” po raz pierwszy zaserwowano w nowojorskiej restauracji Duck’s Eatery. To było przed dwoma laty, od tego czasu stała się hitem internetu. Na pomysł wprowadzenia nowojorskiego smakołyku do menu wpadł szef kuchni w Cześć Brat! GASTRPUB Marek Łoboda. Jako kucharz doskonale wiedział, że arbuz chłonie aromaty i smaki, z którymi się styka (każdy kto pokroił arbuza na desce po krojeniu cebuli wie, o co chodzi!). Łoboda połączył fakty i rozpoczął eksperymenty.
– Zależało mi na stworzeniu niesztampowej, bezmięsnej alternatywy do pastrami, które sami przyrządzamy do naszych kanapek – mówi szef kuchni.
Pieczenie wędzonego arbuza. Zdjęcie: materiały prasowe.
Pieczenie wędzonego arbuza. Zdjęcie: materiały prasowe.
Łoboda potraktował arbuza w bardzo podobny sposób jak mięso na pastrami. Arbuz leży więc w solance z odpowiednią mieszanką przypraw, następnie jest wędzony, a na koniec pieczony. Cały proces trwa kilka dni, czyli znacznie krócej niż w przypadku mięsa.

Jak smakuje wędzony arbuz?
– Nasz w smaku i aromacie do złudzenia przypomina pastrami, bo takie było założenie, żeby stworzyć watermelon pastrami. W konsystencji jest dużo bardzo delikatny, co można porównać do japońskiego sashimi – mówi Joanna Daniluk, właścicielka restauracji, która zapewnia, że amatorami wędzonego arbuza są nie tylko osoby, które mięsa nie jedzą. Hitami w Cześć Brat Gastropub są: Watermelon Ruben, klasyczna kanapka z pastrami (w tym przypadku z arbuzem) oraz Jest Meksyk, Bracie, czyli kanapka w stylu meksykańskim.
Okazuje się jednak, że to nie jedyna atrakcja w tym miejscu. Szef kuchni robi też selera a la camembert. Zaszczepiony pleśnią plaster korzenia selera do złudzenia przypomina w wyglądzie i smaku ser camembert. Seler podawany jest w bułce maślanej, z chutneyem z żurawiny, prażonym boczniakiem, karmelizowaną cebula i ketchupem truflowo-pieczarkowym.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Personalizowane receptury sosów dużą siłą Fanex

Fanex - polski producent sosów dla branży HoReCa, kolejny rok z rzędu zakończył ze wzrostem sprzedaży. Największy wpływ na utrzymanie dynamiki wzrostu, miało elastyczne podejście do Klientów oraz produkcja oparta na procedurach personalizowania receptur.

Starbucks poszerza ofertę o świeżo wypiekane croissanty i cynamonki

Starbucks Polska wprowadza do sprzedaży świeżo wypiekane każdego dnia croissanty i cynamonki bazujące na cieście francuskim. Produkty dostarczane będą przez firmę Bridor należącą do portfolio francuskiej grupy Le Duff.

Chrupiący i pachnący, czyli przepis na chleb własnego wypieku

Przeciętny Polak zjada blisko 40 kg chleba rocznie - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. Z okazji Światowego Dnia Chleba (16 października) bierzemy chleb pod lupę i podpowiadamy, jakie pieczywo wybrać oraz jak samodzielnie upiec pachnący bochenek.

Przekąski w karnawale

Karnawał to specyficzny okres w roku - czas radości, imprez i wyjątkowych spotkań wokół stołu. Towarzyszą im zazwyczaj niezwykłe przekąski kreujące swobodny charakter i niezobowiązujący klimat zabawy.

COMBER Z POLSKIEJ SARNY, LASAGNE Z DYNI I GRZYBÓW, SUSZONA ŚLIWKA, SŁONECZNIK

Ten pyszny przepis na comber z sarny i lasagne z dyni i grzybów możemy znaleźć w menu restauracji Brasserie Warszawska. Za te i inne danie odpowiada główny szef kuchni - Mateusz Wichrowski.

Boże Narodzenie na krańcu Europy. Co w święta jadają Portugalczycy?

Z Portugalczykami łączy nas miłość do obfitych wigilijnych potraw, słodkości i grzanego wina. Panierowany dorsz, cynamonowe grzanki czy ryżowy pudding to tylko niektóre z dań, do których podczas świąt zasiadają mieszkańcy krańca Europy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej