x

Już niedługo Singapore Food Festival 2020

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    13.08.2020

Singapur słynie z kulinarnej różnorodności. Można w nim odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe, jak i te w restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal (SFF) to ich święto - w tym roku po raz pierwszy od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie.

Julien Royer, szef restauracji Odette (3 gwiazdki Michelin, zdobywca I miejsca na liście Asia’s Best 50 Restaurants). Zdjęcie: materiały prasowe.
Julien Royer, szef restauracji Odette (3 gwiazdki Michelin, zdobywca I miejsca na liście Asia’s Best 50 Restaurants). Zdjęcie: materiały prasowe.
Co roku scena kulinarna Singapuru ożywa za sprawą Singapore Food Festival (SFF), jedynego tamtejszego wydarzenia poświęconego lokalnej kuchni i talentom kulinarnym. W tym roku, po raz pierwszy w swojej historii, SFF będzie miał wirtualny format. Dzięki temu mogą w nim wziąć udział miłośnicy jedzenia z całego świata.
W ciągu dwóch ostatnich weekendów sierpnia (21–23 sierpnia i 28–30 sierpnia) będą mogli korzystać z wirtualnych wycieczek kulinarnych, kursów mistrzowskich na żywo (masterclass) i przyglądać się pracy szefów kuchni. Do zabawy włączy się również popularna aplikacja mobilna Snapchat, która udostępni specjalny filtr do fotografii kulinarnej. Uczestnicy festiwalu będą mogli używać go do nagrywania i dzielenia się swoimi ulubionymi festiwalowymi momentami. Filtr dostępny będzie 21 sierpnia.

Odkryj w sobie smakosza
SFF 2020 obywa się pod hasłem „Odkryj w sobie smakosza na nowo” i jest kulminacyjnym wydarzeniem niedawno rozpoczętej kampanii SingapoRediscovers, której celem jest pokazanie zarówno mieszkańcom, jak i turystom innej strony Singapuru. Kampania zachęca do ponownego odkrywania bogatej oferty turystycznej, singapurskiego stylu życia, historii i nieodkrytych jeszcze atrakcji na każdą kieszeń.
Zgodnie z tą ideą, SFF ułatwia poznawanie kuchni Singapuru – zarówno jej bogatej tradycji, jak i innowacyjności. W trudnym okresie pandemii festiwal ma być również platformą współpracy szefów kuchni i lokalnych firm F&B. W tegorocznym programie organizatorzy chcą połączyć radość z biesiadowania z interaktywnymi i wciągającymi doświadczeniami. Zachęcają wszystkich do wspierania szefów kuchni, barmanów oraz osobistości kulinarnych i jednocześnie odkrywania w sobie smakoszy dzięki ekscytującym warsztatom gastronomicznym.

Kursy mistrzowskie na żywo
Podczas bezpłatnych szkoleń masterclass można będzie podglądać kulisy procesu twórczego szefów kuchni i ekspertów uznanych przez Michelin, The World 50 Best Restaurants czy The World 50 Best Bars. Zdradzą oni swe sztuczki i tajniki przedstawianych dań, udzielając praktycznych wskazówek. Widzowie z Polski i na całym świecie będą mogli oglądać ich na żywo za pośrednictwem wirtualnej platformy Webex.

W sumie przewidziano 17 kursów mistrzowskich, między innymi:

Słynne mini eklery oraz tarta z beza i kalamondyną (krzyżówka mandarynki i kumkwatu) autorstwa Cheryl Koh. Zdjęcie: materiały prasowe.
Słynne mini eklery oraz tarta z beza i kalamondyną (krzyżówka mandarynki i kumkwatu) autorstwa Cheryl Koh. Zdjęcie: materiały prasowe.
– wielokrotnie nagradzana cukiernik Cheryl Koh z restauracji Tarte by Cheryl Koh zaprezentuje warsztat przygotowywania jej słynnych eklerów
– szef kuchni Julien Royer z Restauracji Odette (3 gwiazdki Michelin, zdobywca I miejsca na liście Asia’s Best 50 Restaurants) przygotuje sałatkę „Promenade A Singapour” z warzyw hodowanych w Singapurze
– mistrzowie barmańscy Colin Chia i Charmaine Thio z baru „speakeasy” Nutmeg & Clove, który zajął 32. miejsce w rankingu 50 najlepszych barów w Azji 2020, nauczą podstaw przygotowywania koktajli i zademonstrują, jak stworzyć dwa różne trunki swojego autorstwa.
Mistrzowie barmańscy Colin Chia i Charmaine Thio z baru Nutmeg & Clove, który zajął 32. miejsce w rankingu 50 najlepszych barów w Azji 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Mistrzowie barmańscy Colin Chia i Charmaine Thio z baru Nutmeg & Clove, który zajął 32. miejsce w rankingu 50 najlepszych barów w Azji 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Ponadto odbędą się również warsztaty, które poprowadzą: Malcolm Lee z restauracji Candlenut (1* Michelin), Dave Pynt & Eddie Goh z restauracji Burnt Ends (1* Michelin, nr 10 na liście Asia’s 50 Best Restaurant), Ming Tan (Slake) w duecie z Margeritą Fores (Asia's Best Female Chef in 2016) i wiele innych.
Dave Pynt, szef i właściciel restauracji Burnt Ends (1* Michelin, nr 10 na liście Asia’s 50 Best Restaurant). Zdjęcie: materiały prasowe.
Dave Pynt, szef i właściciel restauracji Burnt Ends (1* Michelin, nr 10 na liście Asia’s 50 Best Restaurant). Zdjęcie: materiały prasowe.

Wirtualne wycieczki kulinarne
Virtual Food Tours to zaostrzające apetyt wirtualne wycieczki kulinarne. W odkrywaniu uroczych dzielnic Singapuru – takich jak Tanjong Pagar, Chinatown, kapryśny Katong czy Joo Chiat – towarzyszyć widzom będzie osobistość telewizji singapurskiej, Chua Enlai.
Podczas Virtual Food Tours widzowie odkryją urocze dzielnice Singapuru. Zdjęcie: materiały prasowe.
Podczas Virtual Food Tours widzowie odkryją urocze dzielnice Singapuru. Zdjęcie: materiały prasowe.
Nie zabraknie ciekawostek związanych z popularnymi daniami w okolicy, opowieści o kultowych restauracjach i mniej znanych turystom miejscach odwiedzanych przez lokalną społeczność. Poznacie np. historię Tong Heng, znanej restauracji w Chinatown sprzedającej tradycyjne kantońskie wypieki. Niewielu wie, że jej założycielem był dawny urzędnik bezpieczeństwa dynastii Qing, który przybył do Singapuru w poszukiwaniu lepszego życia.

Pełna lista festiwalowych aktywności – na stronie www.singaporefoodfestival.sg.
#VisitSingapore
#PassionMadePossible

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Parlament Europejski: roślinny burger jest OK, a roślinny "nabiał" - nie

Parlament Europejski nie przychylił się do postulatów branży mięsnej i odrzucił projekt zakazu używania określeń "burger" czy "kiełbaski" w odniesieniu do produktów roślinnych. Zaostrzył jednak kurs wobec nabiału.

Masterchef For Dogs

Już 26. sierpnia w Poznaniu odbędzie się 13. edycja wydarzenia.

Gęsina Na Św. Marcina

Od 8 listopada do 1 grudnia potrwa XI edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Wybierzemy najlepsze polskie restauracje, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania z gęsiną. Do udziału w imprezie Slow Food Polska zaprosił w tym roku ponad 100 restauracji.

Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski

Od 6 do 8 lipca w 43 restauracjach w 12 regionach kraju odbyła się impreza mająca na celu prezentację najwyższej jakości polskich smaków. W tym roku wydarzenie przybrało charakter kolacji z menu degustacyjnym, w którym szef kuchni ukazuje swoją interpretację smaków Polski.

Stołeczny The Roots zwycięzcą plebiscytu gości World Class Cocktail Festival

11 miast, 81 wyselekcjonowanych koktajlbarów i restauracji oraz ponad 13 500 gości - to bilans trzeciej edycji World Class Cocktail Festival. Mimo ograniczeń związanych z pandemią wydarzenie odniosło sukces.

Bezgłodni w Wigilię: Nice To Fit You i Fundacja Kapucyńska nakarmią potrzebujących

Nice To Fit You wraz z Fundacją Kapucyńską zaprasza osoby bezdomne do wigilijnego stołu. 24 grudnia firma cateringowa przekaże potrzebującym 700 całodziennych posiłków, składających się ze śniadania, obiadu i kolacji. Akcja "Bezgłodni w Wigilię" będzie trwała od rana do godzin popołudniowych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej