x

Już niedługo Singapore Food Festival 2020

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    13.08.2020

Singapur słynie z kulinarnej różnorodności. Można w nim odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe, jak i te w restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal (SFF) to ich święto - w tym roku po raz pierwszy od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie.

Julien Royer, szef restauracji Odette (3 gwiazdki Michelin, zdobywca I miejsca na liście Asia’s Best 50 Restaurants). Zdjęcie: materiały prasowe.
Julien Royer, szef restauracji Odette (3 gwiazdki Michelin, zdobywca I miejsca na liście Asia’s Best 50 Restaurants). Zdjęcie: materiały prasowe.
Co roku scena kulinarna Singapuru ożywa za sprawą Singapore Food Festival (SFF), jedynego tamtejszego wydarzenia poświęconego lokalnej kuchni i talentom kulinarnym. W tym roku, po raz pierwszy w swojej historii, SFF będzie miał wirtualny format. Dzięki temu mogą w nim wziąć udział miłośnicy jedzenia z całego świata.
W ciągu dwóch ostatnich weekendów sierpnia (21–23 sierpnia i 28–30 sierpnia) będą mogli korzystać z wirtualnych wycieczek kulinarnych, kursów mistrzowskich na żywo (masterclass) i przyglądać się pracy szefów kuchni. Do zabawy włączy się również popularna aplikacja mobilna Snapchat, która udostępni specjalny filtr do fotografii kulinarnej. Uczestnicy festiwalu będą mogli używać go do nagrywania i dzielenia się swoimi ulubionymi festiwalowymi momentami. Filtr dostępny będzie 21 sierpnia.

Odkryj w sobie smakosza
SFF 2020 obywa się pod hasłem „Odkryj w sobie smakosza na nowo” i jest kulminacyjnym wydarzeniem niedawno rozpoczętej kampanii SingapoRediscovers, której celem jest pokazanie zarówno mieszkańcom, jak i turystom innej strony Singapuru. Kampania zachęca do ponownego odkrywania bogatej oferty turystycznej, singapurskiego stylu życia, historii i nieodkrytych jeszcze atrakcji na każdą kieszeń.
Zgodnie z tą ideą, SFF ułatwia poznawanie kuchni Singapuru – zarówno jej bogatej tradycji, jak i innowacyjności. W trudnym okresie pandemii festiwal ma być również platformą współpracy szefów kuchni i lokalnych firm F&B. W tegorocznym programie organizatorzy chcą połączyć radość z biesiadowania z interaktywnymi i wciągającymi doświadczeniami. Zachęcają wszystkich do wspierania szefów kuchni, barmanów oraz osobistości kulinarnych i jednocześnie odkrywania w sobie smakoszy dzięki ekscytującym warsztatom gastronomicznym.

Kursy mistrzowskie na żywo
Podczas bezpłatnych szkoleń masterclass można będzie podglądać kulisy procesu twórczego szefów kuchni i ekspertów uznanych przez Michelin, The World 50 Best Restaurants czy The World 50 Best Bars. Zdradzą oni swe sztuczki i tajniki przedstawianych dań, udzielając praktycznych wskazówek. Widzowie z Polski i na całym świecie będą mogli oglądać ich na żywo za pośrednictwem wirtualnej platformy Webex.

W sumie przewidziano 17 kursów mistrzowskich, między innymi:

Słynne mini eklery oraz tarta z beza i kalamondyną (krzyżówka mandarynki i kumkwatu) autorstwa Cheryl Koh. Zdjęcie: materiały prasowe.
Słynne mini eklery oraz tarta z beza i kalamondyną (krzyżówka mandarynki i kumkwatu) autorstwa Cheryl Koh. Zdjęcie: materiały prasowe.
– wielokrotnie nagradzana cukiernik Cheryl Koh z restauracji Tarte by Cheryl Koh zaprezentuje warsztat przygotowywania jej słynnych eklerów
– szef kuchni Julien Royer z Restauracji Odette (3 gwiazdki Michelin, zdobywca I miejsca na liście Asia’s Best 50 Restaurants) przygotuje sałatkę „Promenade A Singapour” z warzyw hodowanych w Singapurze
– mistrzowie barmańscy Colin Chia i Charmaine Thio z baru „speakeasy” Nutmeg & Clove, który zajął 32. miejsce w rankingu 50 najlepszych barów w Azji 2020, nauczą podstaw przygotowywania koktajli i zademonstrują, jak stworzyć dwa różne trunki swojego autorstwa.
Mistrzowie barmańscy Colin Chia i Charmaine Thio z baru Nutmeg & Clove, który zajął 32. miejsce w rankingu 50 najlepszych barów w Azji 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Mistrzowie barmańscy Colin Chia i Charmaine Thio z baru Nutmeg & Clove, który zajął 32. miejsce w rankingu 50 najlepszych barów w Azji 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Ponadto odbędą się również warsztaty, które poprowadzą: Malcolm Lee z restauracji Candlenut (1* Michelin), Dave Pynt & Eddie Goh z restauracji Burnt Ends (1* Michelin, nr 10 na liście Asia’s 50 Best Restaurant), Ming Tan (Slake) w duecie z Margeritą Fores (Asia's Best Female Chef in 2016) i wiele innych.
Dave Pynt, szef i właściciel restauracji Burnt Ends (1* Michelin, nr 10 na liście Asia’s 50 Best Restaurant). Zdjęcie: materiały prasowe.
Dave Pynt, szef i właściciel restauracji Burnt Ends (1* Michelin, nr 10 na liście Asia’s 50 Best Restaurant). Zdjęcie: materiały prasowe.

Wirtualne wycieczki kulinarne
Virtual Food Tours to zaostrzające apetyt wirtualne wycieczki kulinarne. W odkrywaniu uroczych dzielnic Singapuru – takich jak Tanjong Pagar, Chinatown, kapryśny Katong czy Joo Chiat – towarzyszyć widzom będzie osobistość telewizji singapurskiej, Chua Enlai.
Podczas Virtual Food Tours widzowie odkryją urocze dzielnice Singapuru. Zdjęcie: materiały prasowe.
Podczas Virtual Food Tours widzowie odkryją urocze dzielnice Singapuru. Zdjęcie: materiały prasowe.
Nie zabraknie ciekawostek związanych z popularnymi daniami w okolicy, opowieści o kultowych restauracjach i mniej znanych turystom miejscach odwiedzanych przez lokalną społeczność. Poznacie np. historię Tong Heng, znanej restauracji w Chinatown sprzedającej tradycyjne kantońskie wypieki. Niewielu wie, że jej założycielem był dawny urzędnik bezpieczeństwa dynastii Qing, który przybył do Singapuru w poszukiwaniu lepszego życia.

Pełna lista festiwalowych aktywności – na stronie www.singaporefoodfestival.sg.
#VisitSingapore
#PassionMadePossible

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

10. EDYCJA WINE & FOOD NOBLE NIGHT

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

Makarun w nowej odsłonie w Gliwicach

6 lutego w gliwickiej Galerii Forum została otwarta nowa restauracja sieci Makarun Spaghetti and Salad, pierwsza po totalnym redesignie marki.

Transatlantyk Festival po raz kolejny zaprasza na Kino Kulinarne

Autorskie menu Kina Kulinarnego przygotują w tym roku jedni z najwybitniejszych w Polsce szefów kuchni. To niecodzienne wydarzenie, łączące sztukę filmową i kulinarną, podobnie jak w latach ubiegłych przygotowywane jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale.

uroczyste otwarcie Siedziby Segafredo Zanettii Szkoły Baristów Coffee Art Masters

W czwartek, 27 września, w budynku Adgar Park West w Warszawie, zostanie otwarta nowa siedziba Segafredo Zanetti, w której jednocześnie będzie działała szkoła baristyczna Coffee Art Masters.

Warszawskie restauracje świętują #Jabłonki. Co i gdzie zjemy?

Kampania Fundacji State of Poland #Jabłonki zachęca do kulinarnej celebracji rodzimych jabłek. Do świętowania #Jabłonek we wrześniu, gdy nasze jabłka są najsmaczniejsze, dołączyły warszawskie lokale, przygotowując specjalne jabłkowe potrawy w menu. Będą serwowane od 15 września do 4 października.

"Królewski stół" zawładnął Wilanowem

II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego pod hasłem "Królewski stół" odbyła się 15 i 16 września na warszawskim Wilanowie. Podczas dwóch dni uczestnicy wzięli udział w 40 wykładach i panelach dyskusyjnych oraz 60 warsztatach i pokazach kulinarnych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej