x

Już niedługo Singapore Food Festival 2020

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    13.08.2020

Singapur słynie z kulinarnej różnorodności. Można w nim odkrywać smaki z wielu zakątków świata, zarówno te street foodowe, jak i te w restauracjach nagradzanych gwiazdkami Michelin. Singapore Food Festiwal (SFF) to ich święto - w tym roku po raz pierwszy od 27 lat odbędzie się w wirtualnej formie.

Julien Royer, szef restauracji Odette (3 gwiazdki Michelin, zdobywca I miejsca na liście Asia’s Best 50 Restaurants). Zdjęcie: materiały prasowe.
Julien Royer, szef restauracji Odette (3 gwiazdki Michelin, zdobywca I miejsca na liście Asia’s Best 50 Restaurants). Zdjęcie: materiały prasowe.
Co roku scena kulinarna Singapuru ożywa za sprawą Singapore Food Festival (SFF), jedynego tamtejszego wydarzenia poświęconego lokalnej kuchni i talentom kulinarnym. W tym roku, po raz pierwszy w swojej historii, SFF będzie miał wirtualny format. Dzięki temu mogą w nim wziąć udział miłośnicy jedzenia z całego świata.
W ciągu dwóch ostatnich weekendów sierpnia (21–23 sierpnia i 28–30 sierpnia) będą mogli korzystać z wirtualnych wycieczek kulinarnych, kursów mistrzowskich na żywo (masterclass) i przyglądać się pracy szefów kuchni. Do zabawy włączy się również popularna aplikacja mobilna Snapchat, która udostępni specjalny filtr do fotografii kulinarnej. Uczestnicy festiwalu będą mogli używać go do nagrywania i dzielenia się swoimi ulubionymi festiwalowymi momentami. Filtr dostępny będzie 21 sierpnia.

Odkryj w sobie smakosza
SFF 2020 obywa się pod hasłem „Odkryj w sobie smakosza na nowo” i jest kulminacyjnym wydarzeniem niedawno rozpoczętej kampanii SingapoRediscovers, której celem jest pokazanie zarówno mieszkańcom, jak i turystom innej strony Singapuru. Kampania zachęca do ponownego odkrywania bogatej oferty turystycznej, singapurskiego stylu życia, historii i nieodkrytych jeszcze atrakcji na każdą kieszeń.
Zgodnie z tą ideą, SFF ułatwia poznawanie kuchni Singapuru – zarówno jej bogatej tradycji, jak i innowacyjności. W trudnym okresie pandemii festiwal ma być również platformą współpracy szefów kuchni i lokalnych firm F&B. W tegorocznym programie organizatorzy chcą połączyć radość z biesiadowania z interaktywnymi i wciągającymi doświadczeniami. Zachęcają wszystkich do wspierania szefów kuchni, barmanów oraz osobistości kulinarnych i jednocześnie odkrywania w sobie smakoszy dzięki ekscytującym warsztatom gastronomicznym.

Kursy mistrzowskie na żywo
Podczas bezpłatnych szkoleń masterclass można będzie podglądać kulisy procesu twórczego szefów kuchni i ekspertów uznanych przez Michelin, The World 50 Best Restaurants czy The World 50 Best Bars. Zdradzą oni swe sztuczki i tajniki przedstawianych dań, udzielając praktycznych wskazówek. Widzowie z Polski i na całym świecie będą mogli oglądać ich na żywo za pośrednictwem wirtualnej platformy Webex.

W sumie przewidziano 17 kursów mistrzowskich, między innymi:

Słynne mini eklery oraz tarta z beza i kalamondyną (krzyżówka mandarynki i kumkwatu) autorstwa Cheryl Koh. Zdjęcie: materiały prasowe.
Słynne mini eklery oraz tarta z beza i kalamondyną (krzyżówka mandarynki i kumkwatu) autorstwa Cheryl Koh. Zdjęcie: materiały prasowe.
– wielokrotnie nagradzana cukiernik Cheryl Koh z restauracji Tarte by Cheryl Koh zaprezentuje warsztat przygotowywania jej słynnych eklerów
– szef kuchni Julien Royer z Restauracji Odette (3 gwiazdki Michelin, zdobywca I miejsca na liście Asia’s Best 50 Restaurants) przygotuje sałatkę „Promenade A Singapour” z warzyw hodowanych w Singapurze
– mistrzowie barmańscy Colin Chia i Charmaine Thio z baru „speakeasy” Nutmeg & Clove, który zajął 32. miejsce w rankingu 50 najlepszych barów w Azji 2020, nauczą podstaw przygotowywania koktajli i zademonstrują, jak stworzyć dwa różne trunki swojego autorstwa.
Mistrzowie barmańscy Colin Chia i Charmaine Thio z baru Nutmeg & Clove, który zajął 32. miejsce w rankingu 50 najlepszych barów w Azji 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Mistrzowie barmańscy Colin Chia i Charmaine Thio z baru Nutmeg & Clove, który zajął 32. miejsce w rankingu 50 najlepszych barów w Azji 2020. Zdjęcie: materiały prasowe.
Ponadto odbędą się również warsztaty, które poprowadzą: Malcolm Lee z restauracji Candlenut (1* Michelin), Dave Pynt & Eddie Goh z restauracji Burnt Ends (1* Michelin, nr 10 na liście Asia’s 50 Best Restaurant), Ming Tan (Slake) w duecie z Margeritą Fores (Asia's Best Female Chef in 2016) i wiele innych.
Dave Pynt, szef i właściciel restauracji Burnt Ends (1* Michelin, nr 10 na liście Asia’s 50 Best Restaurant). Zdjęcie: materiały prasowe.
Dave Pynt, szef i właściciel restauracji Burnt Ends (1* Michelin, nr 10 na liście Asia’s 50 Best Restaurant). Zdjęcie: materiały prasowe.

Wirtualne wycieczki kulinarne
Virtual Food Tours to zaostrzające apetyt wirtualne wycieczki kulinarne. W odkrywaniu uroczych dzielnic Singapuru – takich jak Tanjong Pagar, Chinatown, kapryśny Katong czy Joo Chiat – towarzyszyć widzom będzie osobistość telewizji singapurskiej, Chua Enlai.
Podczas Virtual Food Tours widzowie odkryją urocze dzielnice Singapuru. Zdjęcie: materiały prasowe.
Podczas Virtual Food Tours widzowie odkryją urocze dzielnice Singapuru. Zdjęcie: materiały prasowe.
Nie zabraknie ciekawostek związanych z popularnymi daniami w okolicy, opowieści o kultowych restauracjach i mniej znanych turystom miejscach odwiedzanych przez lokalną społeczność. Poznacie np. historię Tong Heng, znanej restauracji w Chinatown sprzedającej tradycyjne kantońskie wypieki. Niewielu wie, że jej założycielem był dawny urzędnik bezpieczeństwa dynastii Qing, który przybył do Singapuru w poszukiwaniu lepszego życia.

Pełna lista festiwalowych aktywności – na stronie www.singaporefoodfestival.sg.
#VisitSingapore
#PassionMadePossible

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

W USA zabrakło... keczupu. Winny Covid-19

Na skutek pandemicznych obostrzeń w Stanach Zjednoczonych brakuje keczupu, a popyt na jednorazowe saszetki z tym dodatkiem sprawił, że ich cena rośnie.

Letnia edycja Fine Dining Week

Sierpniowo-wrześniowy festiwal poświęcony jest szefom kuchni-innowatorom, tworzącym tożsamość polskiego haute cuisine. Popisowe pięciodaniowe menu w cenie 129 zł można rezerwować na FineDiningWeek.pl. Festiwal potrwa do 13 września w ośmiu miastach i regionach Polski.

Debiut przewodnika Michelin dla Słowenii

Ukazał się przewodnik Michelin w całości poświęcony Słowenii. To mały kraj z zaledwie 2 milionami mieszkańców, ale już w pierwszej edycji przewodnika wyróżniono 52 restauracje, w tym jedną dwugwiazdkową i pięć jednogwiazdkowych.

BETWEEN KITCHEN & DINING ROOM

W dniach 18-19 listopada w Hali Koszyki w Warszawie odbyła się druga edycja targów. W ramach wydarzenia ofertę zaprezentowały firmy produkujące ceramikę, naczynia, małe AGD, akcesoria dekoracyjne oraz artykuły spożywcze.

Restaurant Week z wyjątkowym konkursem. Do wygrania kolacja z Magdą Gessler

Wiosenna edycja Restaurant Week obfituje w niespodzianki. Wszyscy goście festiwalu mogą wziąć udział w konkursie, w którym nagrodą jest kolacja z Magdą Gessler, która odbędzie się w restauracji U Fukiera. Festiwal potrwa od 9 do 27 czerwca.

ŚWIĘTO SERA

W dniach 15-18 września 2017 r . w Bra we Włoszech odbędzie się festiwal Cheese 2017 - święto sera wytwarzanego z surowego mleka. To międzynarodowa impreza organizowana przez Slow Food i miasto Bra poświęcona wysokiej jakości tradycyjnie wytwarzanym produktom mleczarskim.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej