x

Znamy wyniki tegorocznego Konkursu Polskich Win w Jaśle!

Kategoria: Wino    12.08.2020

Grand Prix VII Konkursu Polskich Win i tytuł Championa w kategorii wina specjalne otrzymał Hibernal 2019 z Winnicy Zamkowej. O laury rywalizowało 243 trunków z 59 rodzimych winnic.

Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Siódma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich odbyła się 6 i 7 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. W konkursie wzięło udział 59 winnic z całej Polski: 16 z Lubuskiego, 10 z Podkarpacia, 7 z Małopolski, po 5 z Dolnego Śląska, Sandomierszczyzny i Śląska, po 2 z Mazowsza, Świętokrzyskiego i Małopolskiego Przełomu Wisły oraz pojedyncze winnice z Opolskiego, Podlasia, Pomorza, Pomorza Zachodniego i Wielkopolski. Łącznie do VII Konkursu Polskich Win zgłoszono 243 wina; 123 białe, 66 czerwonych, 28 różowych, 12 słodkich, 4 musujące i 10 specjalnych.

Grand Prix konkursu w kategorii wina specjalne otrzymało wino Hibernal 2019 z Winnicy Zamkowej.
W kategorii wina białe tytuł Championa zdobyło wino Feeling 2019 z winnicy Mickiewicz Winnica Rodzinna.
W kategorii wina różowe tytuł Championa zdobyło wino Roselit Diva XIX z Winnicy Nobilis.
W kategorii wina czerwone tytuł Championa zdobyło wino Cortez 2018 z winnicy Mickiewicz Winnica Rodzinna.
W kategorii wina słodkie tytuł Championa zdobyło wino Solaris 2018 z Winnicy Ingrid.
W kategorii wina musujące tytuł Championa zdobyło wino Gost Art. Riesling 2018 z Winnicy Gostchorze.

Jury VII Konkursu Polskich Win przyznało także honorowe medale Barbarze Czajce i Mariuszowi Czajce z Winnicy Vanellus oraz Wiktorowi Szpakowi z Winnicy Jasiel za wkład stworzenie i rozwój Konkursu Polskich Win, promocję jakości win polskich i winiarstwa.

Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Wina oceniało Jury w składzie: Tomasz Kolecki – Przewodniczący Jury, Piotr Kamecki, Grzegorz Jach, Szymon Milonas, Piotr Pietras, Ewa Relidzyńska, Karolina Nowosadzka, Wojciech Dubis, Maciej Łyko, Kamil Wojtasiak. Przyznano 98 medali; 53 dla win białych (1 złoty, 13 srebrnych, 39 brązowych), 21 dla win czerwonych (2 złote, 1 srebrny, 18 brązowych), 9 dla win różowych (1 srebrny, 8 brązowych), 8 dla win słodkich (6 srebrnych, 2 brązowe), 1 dla wina musującego (złoty), 6 dla win specjalnych (1 złoty, 4 srebrne, 1 brązowy); łącznie 5 złotych, 25 srebrnych i 68 brązowych.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wina niewinne, czyli bez procentów

Popularność trunków bezalkoholowych rośnie i dotarła również do winiarskiego świata. Na rynku mamy coraz bogatszy asortyment win "zero procent", a ich sprzedaż dynamicznie rośnie. W jaki sposób się je wytwarza? Kto je pije? Jakie są perspektywy rozwoju tej kategorii?

Za nami Piknik Ogrody Wina 2021

Wina z kilkudziesięciu regionów świata, a w tle dwór, park i malownicze wzgórza Beskidu Wyspowego - tak w skrócie można opisać Piknik Ogrody Wina. Tegoroczna edycja zgromadziła w Dworze Sieraków koło Krakowa blisko 200 osób - producentów, dziennikarzy, blogerów, ekspertów i amatorów wina.

Legenda Kalifornii odwiedzi Kraków

21 października nagrodę Człowieka Roku, przyznawaną co roku przez "Czas Wina", odbierze jeden z najsłynniejszych winiarzy świata - Warren Winiarski.

CALIFORNIA ZIN & CHOCOLATE - ŁĄCZ WINO Z CZEKOLADĄ

Od 12 lutego do 31 maja California Wines Polska, marka Lindt oraz Taste It All zapraszają restauracje do udziału w akcji specjalnej California Zin & Chocolate. Importerzy wina przygotowali dla restauracji specjalne rabaty i pakiety win zinfandel.

Adam Pawłowski: Wina alkoholu

Żeby zrozumieć, czym dla wina jest alkohol, spróbujmy wina bezalkoholowego.

Wino - prognoza trendów na 2021 rok

Winiarstwo jest stosunkowo konserwatywną dziedziną i opiera się trendom. Ale może lockdown, zmiany klimatyczne i nowe technologie naruszą trwałe fundamenty świata wina? Jak pandemia wpłynęła na winiarski krajobraz i co będziemy pili w roku 2021? Sprawdźmy!

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej