x

Znamy wyniki tegorocznego Konkursu Polskich Win w Jaśle!

Kategoria: Wino    12.08.2020

Grand Prix VII Konkursu Polskich Win i tytuł Championa w kategorii wina specjalne otrzymał Hibernal 2019 z Winnicy Zamkowej. O laury rywalizowało 243 trunków z 59 rodzimych winnic.

Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Siódma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich odbyła się 6 i 7 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. W konkursie wzięło udział 59 winnic z całej Polski: 16 z Lubuskiego, 10 z Podkarpacia, 7 z Małopolski, po 5 z Dolnego Śląska, Sandomierszczyzny i Śląska, po 2 z Mazowsza, Świętokrzyskiego i Małopolskiego Przełomu Wisły oraz pojedyncze winnice z Opolskiego, Podlasia, Pomorza, Pomorza Zachodniego i Wielkopolski. Łącznie do VII Konkursu Polskich Win zgłoszono 243 wina; 123 białe, 66 czerwonych, 28 różowych, 12 słodkich, 4 musujące i 10 specjalnych.

Grand Prix konkursu w kategorii wina specjalne otrzymało wino Hibernal 2019 z Winnicy Zamkowej.
W kategorii wina białe tytuł Championa zdobyło wino Feeling 2019 z winnicy Mickiewicz Winnica Rodzinna.
W kategorii wina różowe tytuł Championa zdobyło wino Roselit Diva XIX z Winnicy Nobilis.
W kategorii wina czerwone tytuł Championa zdobyło wino Cortez 2018 z winnicy Mickiewicz Winnica Rodzinna.
W kategorii wina słodkie tytuł Championa zdobyło wino Solaris 2018 z Winnicy Ingrid.
W kategorii wina musujące tytuł Championa zdobyło wino Gost Art. Riesling 2018 z Winnicy Gostchorze.

Jury VII Konkursu Polskich Win przyznało także honorowe medale Barbarze Czajce i Mariuszowi Czajce z Winnicy Vanellus oraz Wiktorowi Szpakowi z Winnicy Jasiel za wkład stworzenie i rozwój Konkursu Polskich Win, promocję jakości win polskich i winiarstwa.

Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Zdjęcie: T. Stójewski i K. Korzeń
Wina oceniało Jury w składzie: Tomasz Kolecki – Przewodniczący Jury, Piotr Kamecki, Grzegorz Jach, Szymon Milonas, Piotr Pietras, Ewa Relidzyńska, Karolina Nowosadzka, Wojciech Dubis, Maciej Łyko, Kamil Wojtasiak. Przyznano 98 medali; 53 dla win białych (1 złoty, 13 srebrnych, 39 brązowych), 21 dla win czerwonych (2 złote, 1 srebrny, 18 brązowych), 9 dla win różowych (1 srebrny, 8 brązowych), 8 dla win słodkich (6 srebrnych, 2 brązowe), 1 dla wina musującego (złoty), 6 dla win specjalnych (1 złoty, 4 srebrne, 1 brązowy); łącznie 5 złotych, 25 srebrnych i 68 brązowych.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wina wegańskie. Czym się różnią od pozostałych?

Choć wino jest wytwarzane jedynie z winogron i drożdży, to nie zawsze jest produktem, który możemy określić jako w 100% pochodzenia roślinnego. Co sprawia, że jeden trunek możemy nazwać wegańskim, a inne nie?

DOM BLISKOWICE

Lech Mill to samouk, outsider i jeden z najbardziej utalentowanych polskich winiarzy. Z zawodu architekt. Swego czasu zainteresował się offowym winiarstwem, którego tajniki zgłębiał podczas licznych podróży po nieznanych węgierskich winnicach.

10 pytań do Natalii Stankiewicz

Natalia Stankiewicz zajmuje stanowisko head sommeliera w restauracji Opasły Tom w Warszawie. W 2016 r. prowadziła seminaria na targach Wine Expo Poland. W wolnych chwilach uczestniczy w seminariach i degustacjach, ciągle się doskonaląc.

Adam Pawłowski: Obalamy mity

Mity winiarskie są jak plotki, które wędrując od adresata do adresata, nabierają coraz nowszych wątków i przeinaczają pierwotną informację. Przyjrzyjmy się tym najpowszechniejszym i jednocześnie sprawdźmy, czy jest w nich chociaż ziarnko prawdy.

Wino na Boże Narodzenie

Aby podkreślić wyjątkowy charakter świątecznych potraw podajmy do nich wina, które uwydatnią ich smak. Podpowiadamy, jakie trunki wybrać, by trafić w gust wszystkich gości zgromadzonych przy stole.

Trzecia edycja konkursu "Wino na medal" wznowiona!

Organizatorzy konkursu zapraszają do zgłaszania swoich produktów importerów, dystrybutorów i producentów wina, których etykiety są dostępne w ofercie branży HoReCa. Ogłoszenie zwycięzców nastąpi podczas finału Mistrzostw Polski Sommelierów, 24 października.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej