

Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem w Poznaniu


W Poznaniu przy ulicy Ratajczaka 27 otwiera się 15 sierpnia Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem. Będzie obsługiwać gości od śniadania aż do późnych godzin wieczornych.
– To miejsce powstało z miłości do sera, wina i życia. Dla tych, którzy oczekują więcej i wiedzą, że każda chwila czy każdy kęs mają znaczenie – opowiada Smoczyński. – W smaku tego prawdziwego, rzemieślniczego sera można wyczuć i rodzaj mleka, i rodzaj pożywienia zwierzęcia, od którego ono pochodzi i to, co z tym wszystkim zrobił serowar. Dobór odpowiedniego wina, piwa lub koktajlu, które wydobędą głębię smaku dań na bazie sera nie stanowi dla nas problemu! Nasz zespół to miłośnicy wina i serów, którzy zarażają swoją pasją i chętnie pomogą połączyć smaki tak, aby idealnie ze sobą współgrały. Na gości czekają również degustacje i eventy – deklaruje.
Fromażeria to nie tylko restauracja, ale również Cheese Bar i sklep na wynos. Flagowymi produktami Cheese Baru specjalizującego się w połączeniach alkoholowo-serowych są tzn. loty, czyli deski alkoholi i serów. Ciekawą propozycją w menu jest Pastwisko, czyli zestaw dla grup, która zawiera sery z różnych zakątków świata. W karcie win, oprócz klasycznych pozycji, można znaleźć rzemieślnicze wina z wielu regionów. Można spróbować win organicznych, wegańskich, naturalnych, biodynamicznych, a także tych z niską zawartością siarki. Sklep oferuje m. in. Cheese Box – deskę serów na wynos dostępną w kilku wariantach.
Właściciel będzie aktywnie wspomagał lokalnych rzemieślników i producentów. Nawiązał już współpracę np. z największą w Polsce plantacją lawendy z Czerniejewa „Lawendowe Zdroje” oraz z rzemieślniczą serowarnią w Pniewach „Sery Mery”. Owocem tej współpracy ma być unikalny stuprocentowy wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”, którą będzie można znaleźć w jednym z dań w restauracji oraz w oferice na wynos.
W lokalu dominuje stonowana paleta kolorów. W aranżacji Fromażerii zastosowano innowacyjne technologie: ładowarki indukcyjne wtopione w kontuar barowy czy nowoczesne bezwodne pisuary w toaletach.
Zobacz także

Aleksander Baron otwiera bar na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie

Aleksander Baron powraca na scenę gastronomiczną. Wraz ze swą familią będzie karmić gości w Baron the Family Grill Bar. Na świeżym powietrzu, przy żywym ogniu. - To oaza w centrum miasta. Miejsce, które powstało, by cieszyć. Po trudnym lockdownie należy nam się czas biesiady - mówi nam szef kuchni.

Heart by Amaro w sercu Tatr

Jeden z najbardziej utytułowanych i rozpoznawalnych polskich szefów kuchni oraz zdobywca pierwszej w naszym kraju gwiazdki Michelin, Wojciech Modest Amaro, rusza w góry z nowym projektem.

Pasibus z burgerami w warszawskiej Galerii Młociny

Burgery Pasibusa są cenione za świeżość użytych składników, autorskie receptury i pomysłowe połączenia smakowe. Sieć uruchomiła drugi swój lokal w Warszawie - w nowootwartej Galerii Młociny.

Trzy lokale na sake

Poznajcie trzy restauracje, w których napijecie się różnego rodzaju sake.

MAX Premium Burgers otwiera jedenasty lokal. Tym razem we Wrocławiu

Szwedzka sieć MAX Premium Burgers kontynuuje rozwój sieci. Jedenasty lokal w Polsce i drugi we Wrocławiu ruszył 23 marca.

Fit Cake z prawie 40 kawiarniami. Sieć szykuje się do kolejnych otwarć

Fit Cake, sieć franczyzowych “niecukierni" uruchomiła w pierwszym kwartale 2021 pięć nowych punktów. Do czerwca powstało kolejnych pięć, a kolejne dwa zostaną niedługo otwarte. Oznacza to, że aktualnie na mapie Polski jest już 38 kawiarni sieci.
Inne kategorie
Podcasty


Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

