x

Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem w Poznaniu

Kategoria: Miejsca    11.08.2020

W Poznaniu przy ulicy Ratajczaka 27 otwiera się 15 sierpnia Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem. Będzie obsługiwać gości od śniadania aż do późnych godzin wieczornych.

Flagowe danie Fromażerii - loty. Zdjęcie: materiały prasowe.
Flagowe danie Fromażerii - loty. Zdjęcie: materiały prasowe.
We Fromażerii króluje oczywiście ser. Twórcą lokalu jest Marcin Smoczyński, który niedawno wrócił do rodzinnego Poznania po 11 latach mieszkania w australijskim Melbourne.
– To miejsce powstało z miłości do sera, wina i życia. Dla tych, którzy oczekują więcej i wiedzą, że każda chwila czy każdy kęs mają znaczenie – opowiada  Smoczyński. – W smaku tego prawdziwego, rzemieślniczego sera można wyczuć i rodzaj mleka, i rodzaj pożywienia zwierzęcia, od którego ono pochodzi i to, co z tym wszystkim zrobił serowar. Dobór odpowiedniego wina, piwa lub koktajlu, które wydobędą głębię smaku dań na bazie sera nie stanowi dla nas problemu! Nasz zespół to miłośnicy wina i serów, którzy zarażają swoją pasją i chętnie pomogą połączyć smaki tak, aby idealnie ze sobą współgrały. Na gości czekają również degustacje i eventy – deklaruje.
Fromażeria to nie tylko restauracja, ale również Cheese Bar i sklep na wynos. Flagowymi produktami Cheese Baru specjalizującego się w połączeniach alkoholowo-serowych są tzn. loty, czyli deski alkoholi i serów. Ciekawą propozycją w menu jest Pastwisko, czyli zestaw dla grup, która zawiera sery z różnych zakątków świata. W karcie win, oprócz klasycznych pozycji, można znaleźć rzemieślnicze wina z wielu regionów. Można spróbować win organicznych, wegańskich, naturalnych, biodynamicznych, a także tych z niską zawartością siarki. Sklep oferuje m. in. Cheese Box – deskę serów na wynos dostępną w kilku wariantach.
Wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Właściciel będzie aktywnie wspomagał lokalnych rzemieślników i producentów. Nawiązał już współpracę np. z największą w Polsce plantacją lawendy z Czerniejewa „Lawendowe Zdroje” oraz z rzemieślniczą serowarnią w Pniewach „Sery Mery”. Owocem tej współpracy ma być unikalny stuprocentowy wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”, którą będzie można znaleźć w jednym z dań w restauracji oraz w oferice na wynos.
W lokalu dominuje stonowana paleta kolorów. W aranżacji Fromażerii zastosowano innowacyjne technologie: ładowarki indukcyjne wtopione w kontuar barowy czy nowoczesne bezwodne pisuary w toaletach.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

Krakowski Kogel Mogel, czyli tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnej odsłonie

Tuż przy krakowskich Plantach, krok od Małego Rynku i Bazyliki Mariackiej "ukręcono" Kogel Mogel - restaurację serwującą tradycyjną kuchnię polską w nowoczesnej odsłonie.

AMFORA RESTAURANT & COCKTAIL BAR

Po sukcesie fine diningowej restauracji Cadenza w Katowicach przyszedł dla jej twórców czas na nowe miejsce, które sami określają jako "street dining". Amfora to zarazem restauracja oraz koktajlbar, a serwowane dania są typowe dla targów w Jerozolimie czy Erywaniu.

Restauracja Nobu otworzy się 17 lipca. Już przyjmuje rezerwacje!

Restauracja sieci Roberta De Niro, szefa kuchni Nobu Matsuhisę oraz producenta filmowego Meira Tepera rusza wcześniej niż warszawski hotel Nobu, w którym jest zlokalizowana. Od 17 lipca można będzie zjeść w niej np. czarnego dorsza z miso czy sashimi "New Style" przypiekane olejem sezamowym.

Gdzie na wino poza miastem?

Poznajcie trzy miejsca zlokalizowane poza miastem, do których warto wybrać się na wino.

Niesztuka - lokalne neobistro w Gdańsku

Trójmiejska scena kulinarna rozkwita i coraz częściej na wybrzeżu można znaleźć ambitne neobistra z polską kuchnią czy restauracje etniczne. Połączeniem tych dwóch kierunków jest Niesztuka - przytulna restauracja mieszcząca się na przepięknej ulicy Mariackiej w Gdańsku.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej