x

Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem w Poznaniu

Kategoria: Miejsca    11.08.2020

W Poznaniu przy ulicy Ratajczaka 27 otwiera się 15 sierpnia Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem. Będzie obsługiwać gości od śniadania aż do późnych godzin wieczornych.

Flagowe danie Fromażerii - loty. Zdjęcie: materiały prasowe.
Flagowe danie Fromażerii - loty. Zdjęcie: materiały prasowe.
We Fromażerii króluje oczywiście ser. Twórcą lokalu jest Marcin Smoczyński, który niedawno wrócił do rodzinnego Poznania po 11 latach mieszkania w australijskim Melbourne.
– To miejsce powstało z miłości do sera, wina i życia. Dla tych, którzy oczekują więcej i wiedzą, że każda chwila czy każdy kęs mają znaczenie – opowiada  Smoczyński. – W smaku tego prawdziwego, rzemieślniczego sera można wyczuć i rodzaj mleka, i rodzaj pożywienia zwierzęcia, od którego ono pochodzi i to, co z tym wszystkim zrobił serowar. Dobór odpowiedniego wina, piwa lub koktajlu, które wydobędą głębię smaku dań na bazie sera nie stanowi dla nas problemu! Nasz zespół to miłośnicy wina i serów, którzy zarażają swoją pasją i chętnie pomogą połączyć smaki tak, aby idealnie ze sobą współgrały. Na gości czekają również degustacje i eventy – deklaruje.
Fromażeria to nie tylko restauracja, ale również Cheese Bar i sklep na wynos. Flagowymi produktami Cheese Baru specjalizującego się w połączeniach alkoholowo-serowych są tzn. loty, czyli deski alkoholi i serów. Ciekawą propozycją w menu jest Pastwisko, czyli zestaw dla grup, która zawiera sery z różnych zakątków świata. W karcie win, oprócz klasycznych pozycji, można znaleźć rzemieślnicze wina z wielu regionów. Można spróbować win organicznych, wegańskich, naturalnych, biodynamicznych, a także tych z niską zawartością siarki. Sklep oferuje m. in. Cheese Box – deskę serów na wynos dostępną w kilku wariantach.
Wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”. Zdjęcie: materiały prasowe.
Właściciel będzie aktywnie wspomagał lokalnych rzemieślników i producentów. Nawiązał już współpracę np. z największą w Polsce plantacją lawendy z Czerniejewa „Lawendowe Zdroje” oraz z rzemieślniczą serowarnią w Pniewach „Sery Mery”. Owocem tej współpracy ma być unikalny stuprocentowy wielkopolski Lawendowy Ser – „Lawendowa Mery”, którą będzie można znaleźć w jednym z dań w restauracji oraz w oferice na wynos.
W lokalu dominuje stonowana paleta kolorów. W aranżacji Fromażerii zastosowano innowacyjne technologie: ładowarki indukcyjne wtopione w kontuar barowy czy nowoczesne bezwodne pisuary w toaletach.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej