x

#17milionówGroszy - kampania społeczna i wyzwanie dla gastronomii

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    07.08.2020

Celem kampanii jest uzbieranie #17milionówGroszy na rehabilitację dzieci z mózgowym porażeniem dziecięcym. Chętni do uczestniczenia w niej właściciele lokali gastronomicznych czy firm cateringowych z całej Polski sami mogą wybierać formę udziału w wyzwaniu.

Ilustracja: materiały prasowe.
Ilustracja: materiały prasowe.
Fundacja Kolorowy Świat po raz kolejny organizuje w ramach kampanii #17milionów wyzwanie dla lokali gastronomicznych i firm cateringowych. Do zdobycia jest tytuł lokalu/cateringu na medal i – co najważniejsze – satysfakcja z pomagania najsłabszym.
Właściciele lokali gastronomicznych czy firm cateringowych z całej Polski sami wybierają formę udziału w wyzwaniu:
•    przekazując 1% swojego zysku z października;
•    wybierając konkretne danie czy zestaw z menu i promując je, a z każdego sprzedanego dania przekazując określoną przez siebie kwotę;
•    przekazując zadeklarowaną w zgłoszeniu kwotę np. 1000 zł.

Dlaczego #17milionów? Ponieważ już ponad 17 osób na całym świecie cierpi na mózgowe porażenie dziecięce.
Dlaczego w październiku? Ponieważ 6 października obchodzony jest Światowy Dzień Mózgowego Porażenia Dziecięcego.
Zgłoszeń można dokonywać  do 24 września poprzez tę stronę, na której można znaleźć także na bieżąco aktualizowaną listę lokali biorących udział w akcji.

Fundacja Pomocy Dzieciom Kolorowy Świat z Łodzi to prężnie rozwijająca się organizacja pożytku publicznego działająca w sferze ochrony zdrowia i edukacji. Od 2003 roku pomaga dzieciom z mózgowym porażeniem dziecięcym i innymi wadami rozwojowymi prowadząc: Niepubliczne Kolorowe Przedszkole, Szkołę, Wczesne Wspomaganie Rozwoju oraz NZOZ Kolorowy Ośrodek – Dzienny Oddział Rehabilitacji dla dzieci z zaburzeniami wieku rozwojowego. Od 2015 roku, corocznie w październiku Fundacja Kolorowy Świat zajmująca się na co dzień specjalistyczną opieką dzieci z MPD realizuje Ogólnopolską Kampanię Społeczną #17milionów mającą na celu zwiększanie świadomości polskiego społeczeństwa na temat mózgowego porażenia dziecięcego.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Let’s drink about it - powraca World Class Cocktail Festival!

Kolejna odsłona World Class Cocktail Festival potrwa od 24 sierpnia do 18 września w sześciu największych polskich miastach. Goście Festiwalu mogą odwiedzić ponad 100 koktajlbarów i barów restauracyjnych oraz skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 35 zł.

Hub.Praga na Nocnym Markecie. Witek Iwański zaprezentuje street foodowe menu

Gościem Nocnego Marketu od 4 do 6 sierpnia będzie restauracja Hub.Praga. Specjalnie na tę okazję jej szef kuchni Witek Iwański przygotował menu, w którym znajdą się m.in. pączki z konfitowaną kaczką.

VIII Festiwal Whisky w Jastrzębiej Górze

600 różnych rodzajów whisky w czasie dwóch dni - wszystko to podczas Festiwalu Whisky w Jastrzębiej Górze, na którym już po raz ósmy spotkają się producenci, dystrybutorzy i fani dojrzewających alkoholi mocnych.

Dzień Czekolady: od gorzkich ziaren kakaowca po czekoladowe innowacje XXI w.

Jak czekoladowy rynek rozwija się w Polsce? W jakich czekoladowych wariacjach zakochaliśmy się do szaleństwa? Przypadający 7 lipca Światowy Dzień Czekolady to doskonała okazja, aby przyjrzeć się najsłodszej branży świata.

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej