x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Święto Wermutu w Warmucie

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    07.08.2020

Od 7 do 9 sierpnia będzie można odkrywać na nowo smaki i głębię najwyższej jakości wermutów w stołecznym Warmucie, pierwszym w Polsce barze specjalizującym się w tego typu trunkach.

Historia wermutu sięga połowy XVIII w. Początkowo był to napój leczniczy, zaprawiany piołunem. Stąd też i nazwa – od niemieckiego określenia tej rośliny. Napój stał się na tyle popularny, że był pity nie tylko dla zdrowia, ale również dla przyjemności. Zazwyczaj jako aperitif, bo nadawana przez piołun goryczka wspomaga trawienie.
Wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi miało swoje wielkie chwile, ale też okres zapomnienia. Dziś wermut wraca do łask i na salony. Bary z wermutem pojawiają się we wszystkich stolicach świata, serwując go klasycznie na lodzie, z cytrynką lub oliwkami i wodą z syfonu.
Święto Wermutu to doskonała okazja, aby spróbować swoich sił i intuicji do tworzenia własnych koktajli alkoholowych i bezalkoholowych. Przy wsparciu doświadczonego barmana powstanie autorska receptura drinka, który samodzielnie wymieszacie z dodatkiem wyselekcjonowanych ziół i przypraw.

Bar Warmut przy ul. Marszałkowskiej 45/49 powstał w 2018 roku i szybko zdobył rzeszę fanów wermutu. To pierwszy i jak dotąd jedyny bar tego typu w Polsce. Oferuje połączenie ziołowego aromatu tego szlachetnego trunku z autorską kuchnią, serwowaną w nieoczywistym i ciekawie zaprojektowanym wnętrzu. Dania wege, z ryb i owoców morza oraz mięsa to interpretacja comfort food’u, oparta o ziołowy aromat ziół i wermut. W karcie drinków, poza szeroką ofertą wermutów z całego świata, znajdują się zaskakujące kompozycje autorskie. Można też tworzyć koktajle samodzielnie (alkoholowe lub bezalkoholowe) według własnych preferencji.
Wyjątkowy jest nie tylko koncept, ale również design lokalu. Przy Marszałkowskiej 45/49 Warszawa została wywrócona do góry nogami! Na suficie umieszczono modele 30 najbardziej kultowych budynków stolicy. Ściany zostały pokryte graffiti, a do wnętrz wprowadzono sztukę uliczną w najlepszym wydaniu. Oko cieszy również drewniany bar, który w całości zbudowano z wyposażenia stuletniej apteki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Next Day Studio 2022

Magazyny "Food Service", "Media Marketing Polska" oraz "Handel" łączą siły w kolejnej edycji projektu Next Day Studio. Od 2 listopada, w każdą listopadową środę będziemy poruszać tematy ważne z punktu widzenia pracowników i właścicieli gastronomii.

III Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Trzecia edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego odbędzie się 17 listopada w centrum EXPO Kraków jako wydarzenie towarzyszące targom Horeca oraz Gastrofood.

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2022

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów wraz z wydarzeniami towarzyszącymi to największe w Polsce spotkanie edukacyjne dla gastronomii. W tegorocznym programie przewidziano 24 wystąpienia z udziałem 42 ekspertów.

Restaurant Week - #FoodLooksGood!

Restaurant Week powraca pod hasłem #FoodLooksGood! Ma ono zachęcać gości restauracji do robienia zdjęć dań i dzielenia się nimi w social mediach. Od 12 października do 13 listopada trzy pięknie podane potrawy i koktajl dostępne będą w cenie 69 zł w ponad 400 lokalach.

World Chocolate Masters 2022

Konkurs World Chocolate Masters sprawdzi umiejętności najlepszych cukierników z całego świata. Odbędzie się 29-31 października w ramach targów Salon du Chocolat w Paryżu. Znamy już skład jury.

Pociąg z Krakowa na Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle (i z powrotem)

27 sierpnia o godzinie 7:42 ze stacji Kraków Główny ruszy pociąg na XVI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej