x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Święto Wermutu w Warmucie

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    07.08.2020

Od 7 do 9 sierpnia będzie można odkrywać na nowo smaki i głębię najwyższej jakości wermutów w stołecznym Warmucie, pierwszym w Polsce barze specjalizującym się w tego typu trunkach.

Historia wermutu sięga połowy XVIII w. Początkowo był to napój leczniczy, zaprawiany piołunem. Stąd też i nazwa – od niemieckiego określenia tej rośliny. Napój stał się na tyle popularny, że był pity nie tylko dla zdrowia, ale również dla przyjemności. Zazwyczaj jako aperitif, bo nadawana przez piołun goryczka wspomaga trawienie.
Wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi miało swoje wielkie chwile, ale też okres zapomnienia. Dziś wermut wraca do łask i na salony. Bary z wermutem pojawiają się we wszystkich stolicach świata, serwując go klasycznie na lodzie, z cytrynką lub oliwkami i wodą z syfonu.
Święto Wermutu to doskonała okazja, aby spróbować swoich sił i intuicji do tworzenia własnych koktajli alkoholowych i bezalkoholowych. Przy wsparciu doświadczonego barmana powstanie autorska receptura drinka, który samodzielnie wymieszacie z dodatkiem wyselekcjonowanych ziół i przypraw.

Bar Warmut przy ul. Marszałkowskiej 45/49 powstał w 2018 roku i szybko zdobył rzeszę fanów wermutu. To pierwszy i jak dotąd jedyny bar tego typu w Polsce. Oferuje połączenie ziołowego aromatu tego szlachetnego trunku z autorską kuchnią, serwowaną w nieoczywistym i ciekawie zaprojektowanym wnętrzu. Dania wege, z ryb i owoców morza oraz mięsa to interpretacja comfort food’u, oparta o ziołowy aromat ziół i wermut. W karcie drinków, poza szeroką ofertą wermutów z całego świata, znajdują się zaskakujące kompozycje autorskie. Można też tworzyć koktajle samodzielnie (alkoholowe lub bezalkoholowe) według własnych preferencji.
Wyjątkowy jest nie tylko koncept, ale również design lokalu. Przy Marszałkowskiej 45/49 Warszawa została wywrócona do góry nogami! Na suficie umieszczono modele 30 najbardziej kultowych budynków stolicy. Ściany zostały pokryte graffiti, a do wnętrz wprowadzono sztukę uliczną w najlepszym wydaniu. Oko cieszy również drewniany bar, który w całości zbudowano z wyposażenia stuletniej apteki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Let's taste Poland w Londynie

2 października odbędzie się pierwsza branżowa degustacja poświęcona wyłącznie polskim winom, produktom regionalnym oraz turystyce winiarskiej poza granicami Polski.

Targi HORECA / GASTROFOOD / ENOEXPO

Jedna z najważniejszych imprez w Polsce integrująca branże hotelarską, gastronomiczną i winiarską odbędzie się 3-5 listopada.

Międzynarodowa konferencja o historii żywienia Muzeum Pałacu w Wilanowie

Królewski stół jako laboratorium kulinarnych i politycznych pasji dawnych epok, manifestacja potęgi smaku jako narzędzia władzy - o tym mówić będą badacze z Europy i Stanów Zjednoczonych zajmujący się historią żywienia i food studies.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie

Druga edycja konkursu kulinarnego "Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020" odbędzie się 3 czerwca w Pałacu w Orli. Termin z 18 marca przesunięto z powodu zagrożenia epidemią koronowirusa.

Forum "BIOEXPO"

Okazją do pogłębienia wiedzy na temat temat branży bio w Polsce będzie Forum "BIOEXPO", które odbędzie się 8-10 października w PTAK WARSAW EXPO. Wydarzenie towarzyszy największym w Polsce oraz w Europie Środkowo-Wschodniej targom ekologicznym.

TABASCO® i Kikkoman na CJG24 Festival 2019

Głodni wrażeń na czerwcowy weekend? Znane marki, kultowych sosów TABASCO® i naturalnie warzonych sosów sojowych i marynat Kikkoman mają dla Was coś specjalnego. W piątek i sobotę, 14 i 15 czerwca zapraszają do strefy chillout na Co Jest Grane24 Festival 2019 w Parku Ujazdowskim w Warszawie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej