Historia wermutu sięga połowy XVIII w. Początkowo był to napój leczniczy, zaprawiany piołunem. Stąd też i nazwa – od niemieckiego określenia tej rośliny. Napój stał się na tyle popularny, że był pity nie tylko dla zdrowia, ale również dla przyjemności. Zazwyczaj jako aperitif, bo nadawana przez piołun goryczka wspomaga trawienie.
Wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi miało swoje wielkie chwile, ale też okres zapomnienia. Dziś wermut wraca do łask i na salony. Bary z wermutem pojawiają się we wszystkich stolicach świata, serwując go klasycznie na lodzie, z cytrynką lub oliwkami i wodą z syfonu.
Święto Wermutu to doskonała okazja, aby spróbować swoich sił i intuicji do tworzenia własnych koktajli alkoholowych i bezalkoholowych. Przy wsparciu doświadczonego barmana powstanie autorska receptura drinka, który samodzielnie wymieszacie z dodatkiem wyselekcjonowanych ziół i przypraw.
Bar Warmut przy ul. Marszałkowskiej 45/49 powstał w 2018 roku i szybko zdobył rzeszę fanów wermutu. To pierwszy i jak dotąd jedyny bar tego typu w Polsce. Oferuje połączenie ziołowego aromatu tego szlachetnego trunku z autorską kuchnią, serwowaną w nieoczywistym i ciekawie zaprojektowanym wnętrzu. Dania wege, z ryb i owoców morza oraz mięsa to interpretacja comfort food’u, oparta o ziołowy aromat ziół i wermut. W karcie drinków, poza szeroką ofertą wermutów z całego świata, znajdują się zaskakujące kompozycje autorskie. Można też tworzyć koktajle samodzielnie (alkoholowe lub bezalkoholowe) według własnych preferencji.
Wyjątkowy jest nie tylko koncept, ale również design lokalu. Przy Marszałkowskiej 45/49 Warszawa została wywrócona do góry nogami! Na suficie umieszczono modele 30 najbardziej kultowych budynków stolicy. Ściany zostały pokryte graffiti, a do wnętrz wprowadzono sztukę uliczną w najlepszym wydaniu. Oko cieszy również drewniany bar, który w całości zbudowano z wyposażenia stuletniej apteki.


Święto Wermutu w Warmucie


Od 7 do 9 sierpnia będzie można odkrywać na nowo smaki i głębię najwyższej jakości wermutów w stołecznym Warmucie, pierwszym w Polsce barze specjalizującym się w tego typu trunkach.
Zobacz także

Rational na Giełdzie Gastronomicznej Klimatex

Firma Rational będzie gościć na tegorocznej Giełdzie Gastronomicznej Klimatex. Od 30 marca do 1 kwietnia odwiedzający stoisko firmy będą mogli m.in. lepiej oznać urządzenia iCombi Pro i iVario Pro.

Gelato Festival World Masters Challenge w Łodzi

28 marca w siedzibie firmy Primulator Polska w Łodzi odbędzie się Gelato Festival World Masters Challenge - impreza, podczas której 15 rzemieślników zajmujących się na co dzień produkcją lodów powalczy o miejsce w krajowym finale w 2025 roku.

Festiwal syryjski w Stacji Food Hall

23 marca w gdańskiej Stacji Food Hall rusza Festiwal syryjski. Podczas wydarzenia spróbować będzie można potraw oraz koktajli inspirowanych kuchnią bliskowschodnią.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu jest przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

