Historia wermutu sięga połowy XVIII w. Początkowo był to napój leczniczy, zaprawiany piołunem. Stąd też i nazwa – od niemieckiego określenia tej rośliny. Napój stał się na tyle popularny, że był pity nie tylko dla zdrowia, ale również dla przyjemności. Zazwyczaj jako aperitif, bo nadawana przez piołun goryczka wspomaga trawienie.
Wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi miało swoje wielkie chwile, ale też okres zapomnienia. Dziś wermut wraca do łask i na salony. Bary z wermutem pojawiają się we wszystkich stolicach świata, serwując go klasycznie na lodzie, z cytrynką lub oliwkami i wodą z syfonu.
Święto Wermutu to doskonała okazja, aby spróbować swoich sił i intuicji do tworzenia własnych koktajli alkoholowych i bezalkoholowych. Przy wsparciu doświadczonego barmana powstanie autorska receptura drinka, który samodzielnie wymieszacie z dodatkiem wyselekcjonowanych ziół i przypraw.
Bar Warmut przy ul. Marszałkowskiej 45/49 powstał w 2018 roku i szybko zdobył rzeszę fanów wermutu. To pierwszy i jak dotąd jedyny bar tego typu w Polsce. Oferuje połączenie ziołowego aromatu tego szlachetnego trunku z autorską kuchnią, serwowaną w nieoczywistym i ciekawie zaprojektowanym wnętrzu. Dania wege, z ryb i owoców morza oraz mięsa to interpretacja comfort food’u, oparta o ziołowy aromat ziół i wermut. W karcie drinków, poza szeroką ofertą wermutów z całego świata, znajdują się zaskakujące kompozycje autorskie. Można też tworzyć koktajle samodzielnie (alkoholowe lub bezalkoholowe) według własnych preferencji.
Wyjątkowy jest nie tylko koncept, ale również design lokalu. Przy Marszałkowskiej 45/49 Warszawa została wywrócona do góry nogami! Na suficie umieszczono modele 30 najbardziej kultowych budynków stolicy. Ściany zostały pokryte graffiti, a do wnętrz wprowadzono sztukę uliczną w najlepszym wydaniu. Oko cieszy również drewniany bar, który w całości zbudowano z wyposażenia stuletniej apteki.


Święto Wermutu w Warmucie


Od 7 do 9 sierpnia będzie można odkrywać na nowo smaki i głębię najwyższej jakości wermutów w stołecznym Warmucie, pierwszym w Polsce barze specjalizującym się w tego typu trunkach.
Zobacz także

Festiwal Wódki i Zakąski

25 i 26 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. To impreza towarzysząca wydarzenia "Jedz Pij Warszawo" będącego reaktywacją legendarnej "Wystawy Kucharsko-Spożywczej" z 1902 roku.

Zarządzanie firmą w kryzysie

Wzmocnienie odporności procesów zarządczych.

Aperitivo Time Food Festival

Jedź, pij i baw się we włoskim stylu między 7 a 9 czerwca w Elektrowni Powiśle.

Barokowa kolacja w Wilanowie

Kolacja "Barok. Powrót do korzeni i kapłonów" odbędzie się 21 października w Villi Intrata w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Jej pomysłodawca Rafał Niewiarowski ponownie zgromadzi znanych kucharzy, by wspólnie odtworzyć oryginalne receptury z XVI i XVII wieku.

Films for Food Festival w Warszawie

Pierwsza edycja festiwalu najciekawszych filmów dokumentalnych o jedzeniu z ostatnich lat odbędzie się w stolicy w ostatni weekend czerwca. W programie cztery polskie premiery kinowe.

Zarabiaj na kawie! - warsztaty i dni otwarte Segafredo

Dzięki bezpłatnym warsztatom organizowanym przez Segafredo Zanetti dowiesz się, jak zwiększyć obrót lokalu, budować przewagę konkurencyjną i rozwijać swój biznes.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

