x

Ponowne obostrzenia dla gastronomii w 19 powiatach

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    06.08.2020

Od 8 sierpnia w 19 powiatach będą obowiązywać nowe obostrzenia. Dotyczy to miejsc, w których zanotowano większą liczbę zachorowań na COVID-19 w ostatnich dwóch tygodniach. Zmieniono tam m. in. zasady zasłaniania ust i nosa, a także zmniejszono limit klientów w restauracjach czy na imprezach.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Rząd wprowadza nowe zasady bezpieczeństwa na obszarach, w których wzrost zakażeń jest większy niż w pozostałych częściach Polski. Taka sytuacja dotyczy 19 powiatów z województw śląskiego, małopolskiego, wielkopolskiego, łódzkiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego. Podzielono je na dwie strefy: żółtą i czerwoną – z różnym zakresem obostrzeń (lista poniżej). Mieszkańców pozostałych powiatów obowiązują dotychczasowe zasady bezpieczeństwa.
Lista powiatów, w których wracają obostrzenia powstała na podstawie analiz dynamiki wzrostów zakażeń w ciągu ostatnich 14 dni. Jeśli nowych zachorowań było powyżej 12 na 10 tys. mieszkańców, wtedy powiat zaliczany jest do czerwonej strefy, a jeśli między 6 a 12 na 10 tys., to do żółtej strefy. Lista powiatów, w których obowiązują dodatkowe obostrzenia będzie poddawana bieżącej analizie i modyfikowana dwa razy w tygodniu.

Najważniejsze zmiany
Nowe obostrzenia dotyczą m. in.: obowiązku noszenia maseczek w przestrzeni publicznej (w strefie czerwonej), a także organizacji targów i kongresów, wydarzeń sportowych i kulturalnych, gastronomii, sanatoriów, wesel, transportu.
Co to oznacza dla gastronomii? W lokalu i ogródku klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Obsługa zakrywa usta i nos. Obowiązuje dystans – 1 osoba na 4 m kw. Wesela i inne imprezy w strefie czerwonej mogą być organizowane do 50 osób, w strefie żółtej – do 100 osób. Organizacja kongresów i targów w strefie czerwonej będzie zakazana, a w strefie żółtej – będzie możliwa przy zachowaniu dystansu 1 osoby na 4 m kw.
Działalność hotelowa jest dopuszczalna, z wyłączeniem działalności klubów i dyskotek.

W jakich powiatach wprowadzono dodatkowe obostrzenia?
9 powiatów strefy czerwonej, w której zasady bezpieczeństwa są najbardziej rygorystyczne:
    ostrzeszowski (woj. wielkopolskie)
    nowosądecki (woj. małopolskie)
    Nowy Sącz (woj. małopolskie)
    wieluński (woj. łódzkie)
    pszczyński (woj. śląskie)
    Ruda Śląska (woj. śląskie)
    rybnicki (woj. śląskie)
    Rybnik (woj. śląskie)
    wodzisławski (woj. śląskie)

10 powiatów strefy żółtej, w której obostrzenia będą mniejsze:
    wieruszowski (woj. łódzkie)
    Jastrzębie Zdrój (woj. śląskie)
    jarosławski (woj. podkarpackie)
    Żory (woj. śląskie)
    kępiński (woj. wielkopolskie)
    przemyski (woj. podkarpackie)
    cieszyński (woj. śląskie)
    pińczowski (woj. świętokrzyskie)
    oświęcimski (woj. małopolskie)
    Przemyśl (woj. podkarpackie)


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Jak sobie radzą restauracje, które pracują w czasie pandemii?

Wielu restauratorów walczy o przetrwanie swoich lokali, uruchamiając pokłady kreatywności i sięgając po ponadstandardowe środki, aby odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Przy tym wszystkim znajdują czas, by pomagać potrzebującym. W ramach akcji #DalejOtwarte opowiadają, jak sobie radzą w kryzysie.

Rekordowa liczba otwarć w Koku Sushi mimo pandemii

Mimo pandemicznego przestoju w gastronomii, franczyzowa sieć Koku Sushi bilansuje pierwszą część roku wyraźnie na plusie. Wiosną i latem otworzyła kilka nowych restauracji. Do końca roku planuje start 6 kolejnych. Zapowiada się, że będzie to rekord w 16-letniej historii firmy. Jak to się robi?

Hotelarze z Zachodniopomorskiego apelują o otwarcie granic 13 czerwca

Przedstawiciele branży hotelowej z Zachodniopomorskiego apelują o informacje, kiedy rząd planuje otworzyć granice. Jak tłumaczą, ich klienci to głównie turyści niemieccy, a na przygotowanie się do większej liczby gości potrzebują co najmniej 10 dni.

Zakopane i Sopot w czerwonej strefie - hotele otwarte, gastronomia do godz. 22

Znalezienie się danego powiatu w strefie czerwonej nie spowoduje zamknięcia hoteli czy pensjonatów, w gastronomii obostrzenia będą bardziej rygorystyczne. Przede wszystkim zostanie skrócony czas otwarcia lokali do godz. 22.

Specjalne działania Uber Eats na czas zarazy

W związku z dynamicznie rozwijającą się sytuacją związaną z pandemią koronawirusa, Uber Eats wprowadził działania pomocowe

Delivery Week - wsparcie restauracji w trudnym czasie

Ponad 12 tysięcy gości wzięło udział w pionierskim festiwalu Delivery Week, w który zaangażowało się około 150 restauracji z całej Polski. Przygotowano ponad 25 tysięcy dań festiwalowych, dzięki czemu do walczących o przetrwanie lokali gastronomicznych trafiło prawie 500 tysięcy złotych.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej