

Ponowne obostrzenia dla gastronomii w 19 powiatach


Od 8 sierpnia w 19 powiatach będą obowiązywać nowe obostrzenia. Dotyczy to miejsc, w których zanotowano większą liczbę zachorowań na COVID-19 w ostatnich dwóch tygodniach. Zmieniono tam m. in. zasady zasłaniania ust i nosa, a także zmniejszono limit klientów w restauracjach czy na imprezach.
Lista powiatów, w których wracają obostrzenia powstała na podstawie analiz dynamiki wzrostów zakażeń w ciągu ostatnich 14 dni. Jeśli nowych zachorowań było powyżej 12 na 10 tys. mieszkańców, wtedy powiat zaliczany jest do czerwonej strefy, a jeśli między 6 a 12 na 10 tys., to do żółtej strefy. Lista powiatów, w których obowiązują dodatkowe obostrzenia będzie poddawana bieżącej analizie i modyfikowana dwa razy w tygodniu.
Najważniejsze zmiany
Nowe obostrzenia dotyczą m. in.: obowiązku noszenia maseczek w przestrzeni publicznej (w strefie czerwonej), a także organizacji targów i kongresów, wydarzeń sportowych i kulturalnych, gastronomii, sanatoriów, wesel, transportu.
Co to oznacza dla gastronomii? W lokalu i ogródku klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Obsługa zakrywa usta i nos. Obowiązuje dystans – 1 osoba na 4 m kw. Wesela i inne imprezy w strefie czerwonej mogą być organizowane do 50 osób, w strefie żółtej – do 100 osób. Organizacja kongresów i targów w strefie czerwonej będzie zakazana, a w strefie żółtej – będzie możliwa przy zachowaniu dystansu 1 osoby na 4 m kw.
Działalność hotelowa jest dopuszczalna, z wyłączeniem działalności klubów i dyskotek.
W jakich powiatach wprowadzono dodatkowe obostrzenia?
9 powiatów strefy czerwonej, w której zasady bezpieczeństwa są najbardziej rygorystyczne:
ostrzeszowski (woj. wielkopolskie)
nowosądecki (woj. małopolskie)
Nowy Sącz (woj. małopolskie)
wieluński (woj. łódzkie)
pszczyński (woj. śląskie)
Ruda Śląska (woj. śląskie)
rybnicki (woj. śląskie)
Rybnik (woj. śląskie)
wodzisławski (woj. śląskie)
10 powiatów strefy żółtej, w której obostrzenia będą mniejsze:
wieruszowski (woj. łódzkie)
Jastrzębie Zdrój (woj. śląskie)
jarosławski (woj. podkarpackie)
Żory (woj. śląskie)
kępiński (woj. wielkopolskie)
przemyski (woj. podkarpackie)
cieszyński (woj. śląskie)
pińczowski (woj. świętokrzyskie)
oświęcimski (woj. małopolskie)
Przemyśl (woj. podkarpackie)
Zobacz także

Badanie: restauracje, siłownie i hotele najbardziej ryzykowne w dobie pandemii

Ponowne otwarcie restauracji, siłowni i hoteli niesie ze sobą największe ryzyko rozprzestrzeniania się koronawirusa - do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Stanforda i Uniwersytetu Północno-Zachodniego w Evanston w badaniu opublikowanym w magazynie "Nature".

Kreatywna promocja dań na wynos. Jak to się robi w The Cool Cat?

Czy dla bieżącej, wciąż ograniczonej działalności lokali gastronomicznych fakt ponownego udostępnienia muzeów do zwiedzenia może mieć jakiekolwiek znaczenie? Warszawska restauracja The Cool Cat wie, jak to wykorzystać! Sprawdź, w jak kreatywny sposób promuje swoje dania na wynos.

MAX Premium Burgers wprowadza zamówienia online

Klienci sieci mogą teraz złożyć i opłacić zamówienie na stronie maxorder.pl, po czym odebrać je w restauracji o wybranej przez siebie porze.

Rekordowa liczba otwarć w Koku Sushi mimo pandemii

Mimo pandemicznego przestoju w gastronomii, franczyzowa sieć Koku Sushi bilansuje pierwszą część roku wyraźnie na plusie. Wiosną i latem otworzyła kilka nowych restauracji. Do końca roku planuje start 6 kolejnych. Zapowiada się, że będzie to rekord w 16-letniej historii firmy. Jak to się robi?

Ile lokali otworzyło się wbrew zakazom - dane rządu. W lutym koniec lockdownu?

W skali całego kraju mamy około 70-80 obiektów z branży gastronomicznej, które mimo obostrzeń postanowiły się otworzyć - poinformowała wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk.

Lockdown przedłużony do końca stycznia, a po 1 lutego nie zapowiada się na poluzowanie obostrzeń

- Na pewno nie można liczyć, że w przypadku ustabilizowanej sytuacji, zakładając optymistycznie średnio ok. 10 tys. zachorowań tygodniowo, po 1 lutego dokonamy jakiegoś dużego poluzowania obostrzeń - zapowiedział minister zdrowia Adam Niedzielski.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Skuteczna strategia wyceny napojów

