x

Ponowne obostrzenia dla gastronomii w 19 powiatach

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    06.08.2020

Od 8 sierpnia w 19 powiatach będą obowiązywać nowe obostrzenia. Dotyczy to miejsc, w których zanotowano większą liczbę zachorowań na COVID-19 w ostatnich dwóch tygodniach. Zmieniono tam m. in. zasady zasłaniania ust i nosa, a także zmniejszono limit klientów w restauracjach czy na imprezach.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Rząd wprowadza nowe zasady bezpieczeństwa na obszarach, w których wzrost zakażeń jest większy niż w pozostałych częściach Polski. Taka sytuacja dotyczy 19 powiatów z województw śląskiego, małopolskiego, wielkopolskiego, łódzkiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego. Podzielono je na dwie strefy: żółtą i czerwoną – z różnym zakresem obostrzeń (lista poniżej). Mieszkańców pozostałych powiatów obowiązują dotychczasowe zasady bezpieczeństwa.
Lista powiatów, w których wracają obostrzenia powstała na podstawie analiz dynamiki wzrostów zakażeń w ciągu ostatnich 14 dni. Jeśli nowych zachorowań było powyżej 12 na 10 tys. mieszkańców, wtedy powiat zaliczany jest do czerwonej strefy, a jeśli między 6 a 12 na 10 tys., to do żółtej strefy. Lista powiatów, w których obowiązują dodatkowe obostrzenia będzie poddawana bieżącej analizie i modyfikowana dwa razy w tygodniu.

Najważniejsze zmiany
Nowe obostrzenia dotyczą m. in.: obowiązku noszenia maseczek w przestrzeni publicznej (w strefie czerwonej), a także organizacji targów i kongresów, wydarzeń sportowych i kulturalnych, gastronomii, sanatoriów, wesel, transportu.
Co to oznacza dla gastronomii? W lokalu i ogródku klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Obsługa zakrywa usta i nos. Obowiązuje dystans – 1 osoba na 4 m kw. Wesela i inne imprezy w strefie czerwonej mogą być organizowane do 50 osób, w strefie żółtej – do 100 osób. Organizacja kongresów i targów w strefie czerwonej będzie zakazana, a w strefie żółtej – będzie możliwa przy zachowaniu dystansu 1 osoby na 4 m kw.
Działalność hotelowa jest dopuszczalna, z wyłączeniem działalności klubów i dyskotek.

W jakich powiatach wprowadzono dodatkowe obostrzenia?
9 powiatów strefy czerwonej, w której zasady bezpieczeństwa są najbardziej rygorystyczne:
    ostrzeszowski (woj. wielkopolskie)
    nowosądecki (woj. małopolskie)
    Nowy Sącz (woj. małopolskie)
    wieluński (woj. łódzkie)
    pszczyński (woj. śląskie)
    Ruda Śląska (woj. śląskie)
    rybnicki (woj. śląskie)
    Rybnik (woj. śląskie)
    wodzisławski (woj. śląskie)

10 powiatów strefy żółtej, w której obostrzenia będą mniejsze:
    wieruszowski (woj. łódzkie)
    Jastrzębie Zdrój (woj. śląskie)
    jarosławski (woj. podkarpackie)
    Żory (woj. śląskie)
    kępiński (woj. wielkopolskie)
    przemyski (woj. podkarpackie)
    cieszyński (woj. śląskie)
    pińczowski (woj. świętokrzyskie)
    oświęcimski (woj. małopolskie)
    Przemyśl (woj. podkarpackie)


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pomysły branży gastronomicznej na przetrwanie skutków pandemii

Przedstawiciele branży gastronomicznej napisali publiczny list z pomysłami wsparcia branży HoReCa w sytuacji pandemii koronawirusa. Przekazujemy jego treść.

MAX Premium Burgers wprowadza zamówienia online

Klienci sieci mogą teraz złożyć i opłacić zamówienie na stronie maxorder.pl, po czym odebrać je w restauracji o wybranej przez siebie porze.

Delivery Week - wsparcie restauracji w trudnym czasie

Ponad 12 tysięcy gości wzięło udział w pionierskim festiwalu Delivery Week, w który zaangażowało się około 150 restauracji z całej Polski. Przygotowano ponad 25 tysięcy dań festiwalowych, dzięki czemu do walczących o przetrwanie lokali gastronomicznych trafiło prawie 500 tysięcy złotych.

Instagram z pomocą małym restauracjom

W Polsce użytkownicy aplikacji Instagram będą mogli skorzystać z dwóch funkcji: Action Button na swoim profilu i naklejki ułatwiającej składanie zamówień w Stories.

Gowin: gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość

- Gastronomia będzie musiała się jeszcze uzbroić w cierpliwość, w Europie będzie to zapewne jedna z ostatnich otwieranych branż - mówił w piątek wicepremier Jarosław Gowin. Jak dodał, resort pracuje nad nowymi rozwiązaniami dla biznesu w ramach Planu dla Pracy i Rozwoju.

Mimo lockdownu gastronomia branżą wysoko ocenianą przez klientów

Mimo, że gastronomia została dotknięta poważnymi problemami w związku z pandemią Covid-19, to radzi sobie z obsługą klientów znacznie lepiej niż inne branże - wynika z najnowszego raportu KMPG.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej