x

Ponowne obostrzenia dla gastronomii w 19 powiatach

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    06.08.2020

Od 8 sierpnia w 19 powiatach będą obowiązywać nowe obostrzenia. Dotyczy to miejsc, w których zanotowano większą liczbę zachorowań na COVID-19 w ostatnich dwóch tygodniach. Zmieniono tam m. in. zasady zasłaniania ust i nosa, a także zmniejszono limit klientów w restauracjach czy na imprezach.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Rząd wprowadza nowe zasady bezpieczeństwa na obszarach, w których wzrost zakażeń jest większy niż w pozostałych częściach Polski. Taka sytuacja dotyczy 19 powiatów z województw śląskiego, małopolskiego, wielkopolskiego, łódzkiego, podkarpackiego i świętokrzyskiego. Podzielono je na dwie strefy: żółtą i czerwoną – z różnym zakresem obostrzeń (lista poniżej). Mieszkańców pozostałych powiatów obowiązują dotychczasowe zasady bezpieczeństwa.
Lista powiatów, w których wracają obostrzenia powstała na podstawie analiz dynamiki wzrostów zakażeń w ciągu ostatnich 14 dni. Jeśli nowych zachorowań było powyżej 12 na 10 tys. mieszkańców, wtedy powiat zaliczany jest do czerwonej strefy, a jeśli między 6 a 12 na 10 tys., to do żółtej strefy. Lista powiatów, w których obowiązują dodatkowe obostrzenia będzie poddawana bieżącej analizie i modyfikowana dwa razy w tygodniu.

Najważniejsze zmiany
Nowe obostrzenia dotyczą m. in.: obowiązku noszenia maseczek w przestrzeni publicznej (w strefie czerwonej), a także organizacji targów i kongresów, wydarzeń sportowych i kulturalnych, gastronomii, sanatoriów, wesel, transportu.
Co to oznacza dla gastronomii? W lokalu i ogródku klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Obsługa zakrywa usta i nos. Obowiązuje dystans – 1 osoba na 4 m kw. Wesela i inne imprezy w strefie czerwonej mogą być organizowane do 50 osób, w strefie żółtej – do 100 osób. Organizacja kongresów i targów w strefie czerwonej będzie zakazana, a w strefie żółtej – będzie możliwa przy zachowaniu dystansu 1 osoby na 4 m kw.
Działalność hotelowa jest dopuszczalna, z wyłączeniem działalności klubów i dyskotek.

W jakich powiatach wprowadzono dodatkowe obostrzenia?
9 powiatów strefy czerwonej, w której zasady bezpieczeństwa są najbardziej rygorystyczne:
    ostrzeszowski (woj. wielkopolskie)
    nowosądecki (woj. małopolskie)
    Nowy Sącz (woj. małopolskie)
    wieluński (woj. łódzkie)
    pszczyński (woj. śląskie)
    Ruda Śląska (woj. śląskie)
    rybnicki (woj. śląskie)
    Rybnik (woj. śląskie)
    wodzisławski (woj. śląskie)

10 powiatów strefy żółtej, w której obostrzenia będą mniejsze:
    wieruszowski (woj. łódzkie)
    Jastrzębie Zdrój (woj. śląskie)
    jarosławski (woj. podkarpackie)
    Żory (woj. śląskie)
    kępiński (woj. wielkopolskie)
    przemyski (woj. podkarpackie)
    cieszyński (woj. śląskie)
    pińczowski (woj. świętokrzyskie)
    oświęcimski (woj. małopolskie)
    Przemyśl (woj. podkarpackie)


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Gowin: od 14 lutego hotele mogłyby działać w ścisłym reżimie sanitarnym

Od 14 lutego w ścisłym reżimie sanitarnym mogłyby zacząć działać hotele - powiedział wicepremier Jarosław Gowin. Nie wykluczył, że jego resort będzie rekomendować też w najbliższym czasie inne poluzowania. Decyzje zapadną do końca tego tygodnia.

Służby interweniują w lokalach otwartych przez zdesperowanych restauratorów

W Łodzi ukarano dwóch restauratorów przyjmujących klientów wbrew obowiązującym pandemicznym obostrzeniom. Ważą się losy restauracji Smaczne Jadło w wielkopolskim Nowym Tomyślu - tam też interweniował sanepid.

Pomoc szpitalom a wizerunek marki

Największe sieci restauracyjne włączyły się do akcji #WzywamyPosiłki, dostarczając darmowe jedzenie lekarzom zaangażowanym w walkę z pandemią koronawirusa. Jak to społeczne zaangażowanie przekłada się na opinie klientów o sieciówkach?

Restauracje uśmiercone przez koronawirusa. Analizujemy przyczyny

Gdy nadeszło długo oczekiwane częściowe odmrożenie gastronomii, okazało się, że wiele lokali nie otworzyło się na nowo. Nawet tych kultowych. Czy zdusiły je czynsze, zabił strach czy zamknięto je z braku perspektyw?

Poradnik MAKRO Polska na temat bezpieczeństwa w restauracjach

Publikacja "Bezpieczne miejsce do jedzenia w czasach COVID-19. Porady dla branży gastronomicznej" jest już w drodze do restauracji. Poradnik został przygotowany we współpracy z restauratorami i szefami kuchni. To kompendium wiedzy o tym, jak przygotować lokal na wyzwania bezpiecznej obsługi gości.

Lockdown i nowa normalność według McDonald’s

Jak sieć działała w trakcie lockdownu, a jak funkcjonuje obecnie opowiada Artur Bieńkowski, dyrektor ds. rozwoju i łańcucha dostaw Polska.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej