x

Nowy Tel Aviv na Saskiej Kępie

Kategoria: Miejsca    05.08.2020

Tel Aviv, jedna z najbardziej znanych warszawskich restauracji z daniami roślinnymi, zadebiutowała w kolejnej lokalizacji - przy ulicy Zwycięzców 21 na Saskiej Kępie. Inspirowane kuchnią bliskowschodnią przysmaki można zjeść w lokalu o wielkomiejskim klimacie ze streetartowym sznytem.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Ogród został ozdobiony wyjątkowym muralem – do jego współtworzenia zostali zaangażowani artyści m. in. z agencji Partners in Crime. Za koncepcję i wykonanie muralu odpowiadają między innymi Esze, Klub2020, Lis Kula, Matchez, Niebieski Robi Kreski oraz SC Szyman. Lokal na Saskiej Kępie jest ósmą restauracją w gastronomicznym portfolio Malki Kafki i Marcina Gilowskiego.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Celem właścicieli było w tym przypadku oddanie miejskiego klimatu Tel Avivu – również na talerzu, o co dba szefowa kuchni Laura Monti. W menu znajdziemy m. in. różne warianty szakszuki, hummusu i falafela, bakłażanową pastę baba ganoush, arabskie pikle, krem z kalafiora z tahini i prażonymi migdałami, sałatkę marokańską z marchewki, zupę harirę czy hit sieci – garnuszek coco curry, czyli kotleciki sojowe w sosie curry, które niektórzy biorą za kurczaka. Na deser można spałaszować np. jabłka i śliwki zapiekane pod orzechową kruszoną, podane z lodami chałowymi.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Pierwsza wege restauracja pod szyldem Tel Aviv powstała 10 lat temu przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. W ciągu kilku lat stała się jednym z najpopularniejszych miejsc na gastronomicznej mapie stolicy. Warszawski Tel Aviv był jednym z prekursorów popularności hummusu i szakszuki. Twórcom konceptu udało się odczarować wizerunek falafela jako kotleta w całodobowym kebabie.
W 2017 roku zaczęły otwierać się kolejne restauracje pod szyldem Tel Aviv Urban Food – w Warszawie na Żoliborzu, w alei Niepodległości, Hali Gwardii i Elektrowni Powiśle, na przylądku Miami Wars oraz przy ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. Tel Aviv Food przyjął się nie tylko wśród smakoszy bliskowschodniej kuchni, ale i wśród krytyków – aż trzy razy z rzędu pojawił się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska, a Malka Kafka została laureatką prestiżowej nagrody Restauratora(ki) Roku na gali Best of Warsaw Warsaw Insider.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nalej Se - w Krakowie ruszył pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny

Pierwszy samoobsługowy multitap i sklep piwny w Krakowie już działa. Powstał w dawnej fabryce elektroniki na Zabłociu. To odpowiedź na zamknięte puby i brak możliwości sprzedaży w nich piwa.

Munchies

Munchies tworzą Piotr Kubera, Jacek Tymburski oraz Adrian Tarkowski. Poznali się, pracując w Atelier Amaro. W zeszłym roku serwowali jedzenie na barce Wynurzenie w Warszawie, a w czerwcu tego roku otworzyli Munchies w Lublinie, gdzie dołączył do nich Jan Raczkowski.

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Ekologicznie w warszawskiej Werandzie Bistro

Werandę Bistro w stołecznej Hali Koszyki przy ul. Koszykowej 63 śmiało można określić mianem eco-friendly. To prawdziwa miejska dżungla w centrum miasta, w której postawiono na liczne aktywności związane z ekologią.

WHITEONE

WhiteOne to otwarta w kwietniu tego roku restauracja ulokowana w centrum Warszawy, na tyłach popularnej ulicy Koszykowej. Właścicielem i szefem kuchni jest Paweł Chomentowski, znany z sopockiego Bulaja, w którym pracował 9 lat i z którym zdobył dwie nagrody podczas Wine & Food Noble Night w 2015 r.

Mr. Pancake i Pizza Boyz - jak sobie radzą w czasie pandemii?

Popularne wśród młodych i chętnie odwiedzane przez rodziny lokale Mr. Pancake i Pizza Boyz odniosły sukces, łącząc nowoczesne podejście do gastronomii i marketing idący z duchem czasu. Teraz, jak cała branża gastronomiczna, przeżywają trudne chwile. Jak sobie radzą?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej