x

Nowy Tel Aviv na Saskiej Kępie

Kategoria: Miejsca    05.08.2020

Tel Aviv, jedna z najbardziej znanych warszawskich restauracji z daniami roślinnymi, zadebiutowała w kolejnej lokalizacji - przy ulicy Zwycięzców 21 na Saskiej Kępie. Inspirowane kuchnią bliskowschodnią przysmaki można zjeść w lokalu o wielkomiejskim klimacie ze streetartowym sznytem.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Ogród został ozdobiony wyjątkowym muralem – do jego współtworzenia zostali zaangażowani artyści m. in. z agencji Partners in Crime. Za koncepcję i wykonanie muralu odpowiadają między innymi Esze, Klub2020, Lis Kula, Matchez, Niebieski Robi Kreski oraz SC Szyman. Lokal na Saskiej Kępie jest ósmą restauracją w gastronomicznym portfolio Malki Kafki i Marcina Gilowskiego.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Celem właścicieli było w tym przypadku oddanie miejskiego klimatu Tel Avivu – również na talerzu, o co dba szefowa kuchni Laura Monti. W menu znajdziemy m. in. różne warianty szakszuki, hummusu i falafela, bakłażanową pastę baba ganoush, arabskie pikle, krem z kalafiora z tahini i prażonymi migdałami, sałatkę marokańską z marchewki, zupę harirę czy hit sieci – garnuszek coco curry, czyli kotleciki sojowe w sosie curry, które niektórzy biorą za kurczaka. Na deser można spałaszować np. jabłka i śliwki zapiekane pod orzechową kruszoną, podane z lodami chałowymi.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Pierwsza wege restauracja pod szyldem Tel Aviv powstała 10 lat temu przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. W ciągu kilku lat stała się jednym z najpopularniejszych miejsc na gastronomicznej mapie stolicy. Warszawski Tel Aviv był jednym z prekursorów popularności hummusu i szakszuki. Twórcom konceptu udało się odczarować wizerunek falafela jako kotleta w całodobowym kebabie.
W 2017 roku zaczęły otwierać się kolejne restauracje pod szyldem Tel Aviv Urban Food – w Warszawie na Żoliborzu, w alei Niepodległości, Hali Gwardii i Elektrowni Powiśle, na przylądku Miami Wars oraz przy ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. Tel Aviv Food przyjął się nie tylko wśród smakoszy bliskowschodniej kuchni, ale i wśród krytyków – aż trzy razy z rzędu pojawił się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska, a Malka Kafka została laureatką prestiżowej nagrody Restauratora(ki) Roku na gali Best of Warsaw Warsaw Insider.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Costa Coffee FlyDining na Okęciu

Costa Coffee Fly Dining na Lotnisku Okęcie to nowa kulinarna odsłona Costa Coffee. Jest to jedyny koncept kulinarny na lotnisku otwarty dla gości całą dobę. Zarówno amatorzy tradycyjnej kuchni polskiej, jak i fani kulinarnych specjałów z Włoch, Indii czy Azji znajdą tutaj coś dla siebie.

RAANRAAN w Galerii Łódzkiej

RAANRAAN, czyli jedzenie przygotowywane na oczach klientów to nowa koncepcja, która od końca stycznia działa w foodcourcie Galerii Łódzkiej. Pochodzące od lokalnych dostawców produkty połączone z aromatycznymi przyprawami sprawią, że kuchnia włoska będzie w zasięgu ręki dla każdego, kto znajdzie się

CYDERIA

Właściciele warszawskiego Planu B otworzyli w lutym Cyderię. Lokal mieści się w zabytkowej kamienicy z 1910 r. przy znanej z licznych barów i restauracji ulicy Poznańskiej w Warszawie. Menedżerem i szefem baru jest znawca cydrów Przemysław Iwanek.

AIÖLI

Otwarty w marcu tego roku Aiöli inspired by Gdańsk to pierwszy lokal pod marką Aiöli w Gdańsku. Dwa pozostałe mieszczą się Warszawie - Aiöli Cantine Bar Cafe Deli Świętokrzyska i Aiöli inspired by Mini Plac Konstytucji.

Projekt 44 w warszawskim apartamentowcu przy Złotej 44

Restauracja Projekt 44 to nowy lokal restauratora Józefa Krawczyka. Szefem kuchni został w nim Marcin Molik.

Max Premium Burgers

Pierwszy w Polsce lokal szwedzkiej sieci Max Premium Burgers otworzył się we wrześniu we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej