

Nowy Tel Aviv na Saskiej Kępie


Tel Aviv, jedna z najbardziej znanych warszawskich restauracji z daniami roślinnymi, zadebiutowała w kolejnej lokalizacji - przy ulicy Zwycięzców 21 na Saskiej Kępie. Inspirowane kuchnią bliskowschodnią przysmaki można zjeść w lokalu o wielkomiejskim klimacie ze streetartowym sznytem.
Celem właścicieli było w tym przypadku oddanie miejskiego klimatu Tel Avivu – również na talerzu, o co dba szefowa kuchni Laura Monti. W menu znajdziemy m. in. różne warianty szakszuki, hummusu i falafela, bakłażanową pastę baba ganoush, arabskie pikle, krem z kalafiora z tahini i prażonymi migdałami, sałatkę marokańską z marchewki, zupę harirę czy hit sieci – garnuszek coco curry, czyli kotleciki sojowe w sosie curry, które niektórzy biorą za kurczaka. Na deser można spałaszować np. jabłka i śliwki zapiekane pod orzechową kruszoną, podane z lodami chałowymi.
Pierwsza wege restauracja pod szyldem Tel Aviv powstała 10 lat temu przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. W ciągu kilku lat stała się jednym z najpopularniejszych miejsc na gastronomicznej mapie stolicy. Warszawski Tel Aviv był jednym z prekursorów popularności hummusu i szakszuki. Twórcom konceptu udało się odczarować wizerunek falafela jako kotleta w całodobowym kebabie.
W 2017 roku zaczęły otwierać się kolejne restauracje pod szyldem Tel Aviv Urban Food – w Warszawie na Żoliborzu, w alei Niepodległości, Hali Gwardii i Elektrowni Powiśle, na przylądku Miami Wars oraz przy ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. Tel Aviv Food przyjął się nie tylko wśród smakoszy bliskowschodniej kuchni, ale i wśród krytyków – aż trzy razy z rzędu pojawił się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska, a Malka Kafka została laureatką prestiżowej nagrody Restauratora(ki) Roku na gali Best of Warsaw Warsaw Insider.
Zobacz także

Butikowa cukiernia Kaiser Patisserie działa już w Warszawie

Kaiser Patisserie otworzył się w Warszawie. Butikowa cukiernia przy Zajęczej 1 to szósty adres sieci, której lokale funkcjonują m.in. w Gdańsku czy Berlinie.

Śniadania w Fabryce Norblina

Warszawski Food Town w Fabryce Norblina zaprasza gości na poranne posiłki. Śniadania serwowane są już od godziny 8 rano.

Agnieszka Rojewska otworzyła palarnię kawy w Warszawie

Agnieszka Rojewska, wielokrotna mistrzyni Polski Barista oraz zwyciężczyni London Coffee Masters otworzyła w stolicy showroom oraz sklep z kawą Sheep and Raven.

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

