x

Nowy Tel Aviv na Saskiej Kępie

Kategoria: Miejsca    05.08.2020

Tel Aviv, jedna z najbardziej znanych warszawskich restauracji z daniami roślinnymi, zadebiutowała w kolejnej lokalizacji - przy ulicy Zwycięzców 21 na Saskiej Kępie. Inspirowane kuchnią bliskowschodnią przysmaki można zjeść w lokalu o wielkomiejskim klimacie ze streetartowym sznytem.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Ogród został ozdobiony wyjątkowym muralem – do jego współtworzenia zostali zaangażowani artyści m. in. z agencji Partners in Crime. Za koncepcję i wykonanie muralu odpowiadają między innymi Esze, Klub2020, Lis Kula, Matchez, Niebieski Robi Kreski oraz SC Szyman. Lokal na Saskiej Kępie jest ósmą restauracją w gastronomicznym portfolio Malki Kafki i Marcina Gilowskiego.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Celem właścicieli było w tym przypadku oddanie miejskiego klimatu Tel Avivu – również na talerzu, o co dba szefowa kuchni Laura Monti. W menu znajdziemy m. in. różne warianty szakszuki, hummusu i falafela, bakłażanową pastę baba ganoush, arabskie pikle, krem z kalafiora z tahini i prażonymi migdałami, sałatkę marokańską z marchewki, zupę harirę czy hit sieci – garnuszek coco curry, czyli kotleciki sojowe w sosie curry, które niektórzy biorą za kurczaka. Na deser można spałaszować np. jabłka i śliwki zapiekane pod orzechową kruszoną, podane z lodami chałowymi.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Pierwsza wege restauracja pod szyldem Tel Aviv powstała 10 lat temu przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. W ciągu kilku lat stała się jednym z najpopularniejszych miejsc na gastronomicznej mapie stolicy. Warszawski Tel Aviv był jednym z prekursorów popularności hummusu i szakszuki. Twórcom konceptu udało się odczarować wizerunek falafela jako kotleta w całodobowym kebabie.
W 2017 roku zaczęły otwierać się kolejne restauracje pod szyldem Tel Aviv Urban Food – w Warszawie na Żoliborzu, w alei Niepodległości, Hali Gwardii i Elektrowni Powiśle, na przylądku Miami Wars oraz przy ulicy Piotrkowskiej w Łodzi. Tel Aviv Food przyjął się nie tylko wśród smakoszy bliskowschodniej kuchni, ale i wśród krytyków – aż trzy razy z rzędu pojawił się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska, a Malka Kafka została laureatką prestiżowej nagrody Restauratora(ki) Roku na gali Best of Warsaw Warsaw Insider.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tadeusz Müller stworzy menu w restauracji Roberta Lewandowskiego

Powstający w Browarach Warszawskich lokal, w który zainwestował Robert Lewandowski ma oferować kuchnię nowojorsko-śródziemnomorską. O kartę dań i napojów zadba Tadeusz Müller, syn restauratorki Magdy Gessler, który ma na swym koncie stworzenie takich konceptów jak ORZO, Munja czy Cava.

Będę Później

Będę Później to klimatyczna herbaciarnia na warszawskiej Starej Ochocie. Twórcami miejsca są Michał Jastrzębski i Jana Krynicka.

Van Dog - nowa marka Foodio Concepts

Od 26 kwietnia 2019 r. w Centrum Praskim Koneser w Warszawie Foodio Concepts z grupy Helios otworzyło nowy lokal. Jego klienci będą mogli skosztować zarówno meksykańskich przysmaków Papa Diego, jak i oferty zupełnie nowej marki Van Dog.

Nowa restauracja Amaro i Nosalowy Park Hotel & Spa - w lipcu

Pięciogwiazdkowy Nosalowy Park Hotel & Spa w centrum Zakopanego zostanie otwarty 1 lipca. W zabytkowej części obiektu, Villi Marillor, mieścić się będzie nowa, autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro - Heart by Amaro.

Plato - bezpretensjonalna restauracja na warszawskim Wilanowie

Nową bezpretensjonalną restaurację otworzył w Warszawie Krzysztof Janiszewski - jeden ze współwłaścicieli wyróżnionego gwiazdką Michelin Senses.

ŻYWA KUCHNIA

Laurent De Bremaeker, właściciel i szef kuchni, szkolił się w najlepszych instytutach kulinarnych, w których jedzenie traktowane jest jak lekarstwo, m.in. w Hippocrates Health Institute w West Palm Beach na Florydzie. ul. Racławicka 99, Warszawa

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej