x

Ministerstwo Zdrowia: możliwe zmniejszenie liczby gości w restauracjach i na weselach

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    04.08.2020

Możliwe jest zmniejszenie liczby gości w restauracjach i na weselach oraz rejestrowanie ich przez stacje Sanepidu. Organizator przyjęcia będzie musiał się spodziewać niezapowiedzianej wizyty policji czy Sanepidu - zapowiada rzecznik Ministerstwa Zdrowia Wojciech Andrusiewicz.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Ministerstwo Zdrowia poinformowało dziś o najwyższej do tej pory liczbie potwierdzonych w ciągu doby przypadków koronawirusa, która wyniosła 680 chorych. Na ten wynik złożyły się zakażenia w trzech województwach: śląskim, wielkopolskim i małopolskim, gdzie zanotowano ponad 400 zakażeń.
W związku z rosnącą tendencją potwierdzanych dziennie przypadków rzecznik MZ Wojciech Andrusiewicz przyznał, że możliwy jest powrót do obostrzeń. Jednak jeśli zostaną one wprowadzone, to nie dla całych województw, ale jedynie dla poszczególnych powiatów, w których będą duże ogniska zakażeń.
– Skala wzrostów, która mogłaby nas niepokoić, to są 23-24 powiaty. Tutaj podliczamy dane z ostatnich 14 dni i obserwujemy, jaka była w tym czasie skala wzrostów i na tej postawie będą planowane pewne obostrzenia, pewne wyłączenia w poszczególnych powiatach. Dotyczy to nie tylko Śląska – poinformował rzecznik MZ.
– Możliwe jest zmniejszenie liczby gości w restauracjach, osób odwiedzających sklepy. Możliwe są też mniej liczne wesela i będą one rejestrowane przez stacje sanitarno-epidemiologiczne, co oznacza, że organizator będzie musiał się spodziewać niezapowiedzianej wizyty policji czy stacji sanitarno-epidemiologicznej – zapowiedział Andrusiewicz.
Podkreślił, że kontrole – co do zasady przestrzegania przepisów prawa – powinny być wszędzie. – Tak jak teraz nasilamy kontrole w placówka sklepowych i tutaj policja wraz ze służbami sanitarno-epidemiologicznymi będzie takie patrole odbywała.
Andrusiewicz zapowiedział, że na weselach, również tych nierejestrowanych, mogą się także pojawić kontrole. – W przypadku wesel rejestrowanych organizatorzy muszą zdawać sobie sprawę, że ryzyko pojawienia się kontroli na takim przyjęciu jest spore – oświadczył rzecznik MZ.
Pytany o nowe narzędzia dla właścicieli sklepów czy osób obsługujących klientów, pozwalające egzekwować od nich przestrzegania zaleceń sanitarnych, rzecznik Ministerstwa Zdrowia powiedział, że "potrzebna jest zmiana prawa".
– Potrzeba wprowadzenia przepisów do ustawy, które dadzą narzędzie sklepikarzom do egzekwowania przepisów prawa. Musimy jednak poczekać, aż będzie posiedzenie Sejmu i Senatu. My ze swojej strony deklarujemy jak najszybsze przygotowanie takich zapisów, które mogłyby wejść w życie – oświadczył. Zwrócił uwagę, że w ślad za takim przepisem pójdzie przepis o większych karach dla podmiotów gospodarczych.
(PAP)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Anna Dereszowska czyta bajki z pandemicznym morałem w kampanii McDonald’s

Życie w zaostrzonym reżimie sanitarnym nie jest łatwe szczególnie dla dzieci, które nie zawsze rozumieją wymogi dotyczące bezpieczeństwa i higieny. W kampanii McDonald’s o odpowiedzialnych postawach podczas pandemii opowiedziały im postacie z bajek głosem Anny Dereszowskiej.

Instagram z pomocą małym restauracjom

W Polsce użytkownicy aplikacji Instagram będą mogli skorzystać z dwóch funkcji: Action Button na swoim profilu i naklejki ułatwiającej składanie zamówień w Stories.

Ciastka - idealny produkt na czasy kryzysu?

- Wierzymy, że optymalizacja jakości to jedyna dobra strategia na czas recesji - mówi Albert Judycki, współwłaściciel warszawskiej sieci cukierni Lukullus. Jak radzi sobie Lukullus w kryzysie - dowiesz się z rozmowy, którą przeprowadził Marcin Koch (ForRest Projekt).

II etap odmrażania gospodarki już po majówce

Od 4 maja wkraczamy w II etap odmrażania gospodarki. Sprawdź, czy coś się zmieni dla branży HoReCa?

Wrocław - wakacje pełne gastrowrażeń

Zakończenie lockdownu we Wrocławiu wywołało lawinę spektakularnych otwarć. Jak zmienia się tamtejsza scena gastronomiczna latem 2020 r., opisuje Agnieszka Szydziak, redaktor naczelna Have a Bite Wrocław.

Pierwsze restauracje w Polsce z antywirusową powłoką

Dwie warszawskie restauracje - Wola Sushi i Tutti Amici - zabezpieczyły powierzchnie w swoich lokalach specjalną antybakteryjną i antywirusową powłoką z cząsteczkami tytanu, zgodną z normami ISO.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej