x

Pierwsze chlebomaty w Szczecinie - bezpieczny zakup pieczywa

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    04.08.2020

Dotychczas w automatach można było kupować głównie napoje, kawę, przekąski czy słodycze. Od niedawna mieszkańcy Szczecina mogą w ten sposób zakupić również chleb czy bułki. To szybki, łatwy i bezpieczny sposób na zaopatrzenie się w świeże pieczywo.

Chlebomat w Szczecinie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Chlebomat w Szczecinie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Piekarnia Asprod jako jedna z pierwszych w Polsce pilotażowo uruchomiła w czterech lokalizacjach na terenie Szczecina automaty do zakupu pieczywa. Rozwiązanie to jest odpowiedzią na wyzwania, które postawiła przed piekarzami panująca pandemia koronawirusa.
– Chleb jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, więc jako piekarnia podejmujemy różne inicjatywy, by zapewnić pełną dostępność do wypieków niezależnie od panującej sytuacji. Restrykcje związane z pandemią, długie kolejki do sklepów, a także obawy wielu klientów związane z dokonywaniem zakupów w tradycyjny sposób, zainspirowały nas do poszukiwania nowych rozwiązań i podejmowania nieoczywistych w naszej branży przedsięwzięć – podkreśla Dariusz Bielecki, prezes zarządu Asprod S.A.
Na początku kwietnia piekarnia Asprod uruchomiła e-sklep, w którym można zamawiać przez internet konkretne wypieki z odbiorem w wybranym sklepie stacjonarnym, z bezpieczną płatnością online. W poszczególnych lokalizacjach na terenie Szczecina, Stargardu, Koszalina i Goleniowa – w okresie, w którym obowiązywały najostrzejsze restrykcje – także z bezkontaktową dostawą do domu.
W trakcie pandemii w drogę ruszyły także pieCARnie, czyli food trucki, w których można było zakupić pieczywo na terenie Szczecina oraz w jego bliskich okolicach. Jednak piekarnia Asprod rozpoczęła wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań na długo przed pandemią – już od prawie dwóch lat w Szczecinie działa Asprod Drive, czyli firmowy sklep typu drive thru, w którym można kupić pieczywo bez wysiadania z samochodu.
Z początkiem sierpnia piekarnia poszła o krok dalej i uruchomiła na terenie Szczecina cztery chlebomaty, czyli bezobsługowe urządzenia wydające pieczywo. Są to automaty podobne do tych, przeznaczonych  np. na napoje w puszkach i butelkach czy słodycze. Automaty będą uzupełniane codziennie, dlatego klienci mają gwarancję zakupu świeżego pieczywa.
Dla zapewnienia maksimum bezpieczeństwa – płatności za zakupione produkty realizowane są wyłącznie bezgotówkowo, za pośrednictwem kart płatniczych. Takie rozwiązanie jest w pełni bezpieczne – dostęp do produktów mają wyłącznie dostawcy uzupełniający chlebomaty. Wszystkie produkty są zapakowane, co gwarantuje higienę i bezpieczeństwo, a same chlebomaty są regularnie dezynfekowane.
Obecnie chlebomaty umiejscowione są w czterech miejscach na terenie Szczecina – delikatesach Gzella  (przy ul. Wyzwolenia, Milczańskiej oraz Ku Słońcu) a także w siedzibie Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego. Wkrótce pojawią się również w kolejnych lokalizacjach.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rzecznik rządu: nie możemy w tej chwili podjąć decyzji o otwarciu restauracji

- Niestety nie możemy w tej chwili podjąć decyzji o tym, żeby otworzyć restauracje czy branżę fitness. Nie chcemy popełnić błędów innych krajów, gdzie zbyt szerokie otwarcie gospodarki doprowadziło do rekordowego przyrostu zakażeń koronawirusem - mówi rzecznik rządu Piotr Müller.

Ekspert: zamykanie barów i restauracji o 22 w strefie czerwonej nie jest najważniejsze

- Zamykanie barów i restauracji o 22 w czerwonej strefie nie jest najważniejsze w walce z epidemią - uważa prezes Warszawskich Lekarzy Rodzinnych dr Michał Sutkowski. Według niego, jeśli ktoś w restauracji nie przestrzega zasad, powinien być wypraszany.

Badanie: 8 na 10 restauracji i hoteli ma problemy finansowe

Osiem na dziesięć restauracji i hoteli ma coraz większe problemy finansowe i w tym roku wiele z nich może upaść - wynika z badania Barometr EFL na II kwartał 2020 r. Mniejsze inwestycje niż kwartał wcześniej planuje 44 proc. pytanych przedsiębiorców.

Manifest HoReCa: zamawiajcie na wynos!

Rusza ogólnopolska akcja #środynazamówienie, która ma na celu zachęcenie jak największej liczby klientów do zamawiania posiłków w restauracjach na wynos, w dostawie oraz w drive thru. Przeczytaj manifest branży i podaj dalej.

Znowu lockdown hoteli? Niedzielski: nieodpowiedzialne zachowania turystów mogą cofnąć luzowanie restrykcji

- Kontrole w hotelach wypadły dobrze, one same w sobie nie stanowią zagrożenia. Musimy być odpowiedzialni, w dłuższej perspektywie takie sytuacje jak w weekend w Zakopanem, doprowadzą do zaostrzenia restrykcji - mówi minister zdrowia Adam Niedzielski.

Grupa Żywiec umożliwia zwrot nieotwartych kegów z piwem

Aby pomóc właścicielom i pracownikom lokali gastronomicznych przetrwać czas pandemii Grupa Żywiec oferuje możliwość oddania nieotwartych kegów z piwem i zwrot kosztów. - Mamy nadzieję, że pozwoli to barom i restauracjom ograniczyć straty - mówi przedstawiciel firmy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej