

Pierwsze chlebomaty w Szczecinie - bezpieczny zakup pieczywa


Dotychczas w automatach można było kupować głównie napoje, kawę, przekąski czy słodycze. Od niedawna mieszkańcy Szczecina mogą w ten sposób zakupić również chleb czy bułki. To szybki, łatwy i bezpieczny sposób na zaopatrzenie się w świeże pieczywo.
– Chleb jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, więc jako piekarnia podejmujemy różne inicjatywy, by zapewnić pełną dostępność do wypieków niezależnie od panującej sytuacji. Restrykcje związane z pandemią, długie kolejki do sklepów, a także obawy wielu klientów związane z dokonywaniem zakupów w tradycyjny sposób, zainspirowały nas do poszukiwania nowych rozwiązań i podejmowania nieoczywistych w naszej branży przedsięwzięć – podkreśla Dariusz Bielecki, prezes zarządu Asprod S.A.
Na początku kwietnia piekarnia Asprod uruchomiła e-sklep, w którym można zamawiać przez internet konkretne wypieki z odbiorem w wybranym sklepie stacjonarnym, z bezpieczną płatnością online. W poszczególnych lokalizacjach na terenie Szczecina, Stargardu, Koszalina i Goleniowa – w okresie, w którym obowiązywały najostrzejsze restrykcje – także z bezkontaktową dostawą do domu.
W trakcie pandemii w drogę ruszyły także pieCARnie, czyli food trucki, w których można było zakupić pieczywo na terenie Szczecina oraz w jego bliskich okolicach. Jednak piekarnia Asprod rozpoczęła wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań na długo przed pandemią – już od prawie dwóch lat w Szczecinie działa Asprod Drive, czyli firmowy sklep typu drive thru, w którym można kupić pieczywo bez wysiadania z samochodu.
Z początkiem sierpnia piekarnia poszła o krok dalej i uruchomiła na terenie Szczecina cztery chlebomaty, czyli bezobsługowe urządzenia wydające pieczywo. Są to automaty podobne do tych, przeznaczonych np. na napoje w puszkach i butelkach czy słodycze. Automaty będą uzupełniane codziennie, dlatego klienci mają gwarancję zakupu świeżego pieczywa.
Dla zapewnienia maksimum bezpieczeństwa – płatności za zakupione produkty realizowane są wyłącznie bezgotówkowo, za pośrednictwem kart płatniczych. Takie rozwiązanie jest w pełni bezpieczne – dostęp do produktów mają wyłącznie dostawcy uzupełniający chlebomaty. Wszystkie produkty są zapakowane, co gwarantuje higienę i bezpieczeństwo, a same chlebomaty są regularnie dezynfekowane.
Obecnie chlebomaty umiejscowione są w czterech miejscach na terenie Szczecina – delikatesach Gzella (przy ul. Wyzwolenia, Milczańskiej oraz Ku Słońcu) a także w siedzibie Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego. Wkrótce pojawią się również w kolejnych lokalizacjach.
Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?
Inne kategorie
Podcasty


Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

