x

Czy kiełbasa może być roślinna?

Kategoria: Lifestyle - blog    01.08.2020

Roślinne: kiełbasa, szynka, ser, schabowe - wciąż budzą kontrowersje i bywają powodem buntu. Bywa, że wzbudzają gniew, niezrozumienie, śmiech czy konsternację. Po co wegetarianom i weganom smak mięsa, sera czy jajek? Zastanawia się Weronika Pochylska.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Dietę roślinną wybiera się z różnych względów, najrzadziej dlatego, że mięso „po prostu nie smakowało”. Wciąż przybywa osób, które nie godzą się z praktykami powszechnie stosowanymi w przemysłowej hodowli zwierząt czy jej negatywnym wpływem na środowisko. Coraz więcej badań dowodzi pozytywnego wpływu zbilansowanej diety roślinnej na zdrowie, zwłaszcza w zakresie prewencji chorób cywilizacyjnych. 
Naturalne jest poszukiwanie dawnych smaków. Rosnąca liczba alternatyw dla mięsa, sera czy mleka sprawia, że przejście na dietę roślinną jest łatwiejsze i bardziej intuicyjne niż kiedykolwiek. Podobnie – nigdy dotychczas włączenie do menu pełnowartościowych i pełnych smaku dań roślinnych nie było tak łatwe i pożądane. Katarzyna Kłosińska z Uniwersytetu Warszawskiego pisze, że „nie jest niczym nienaturalnym powstawanie nazw typu kotlet sojowy (zresztą od dawna istnieją kotlety jajeczne czy kotlety ziemniaczane) czy tatar wegański (por. tatar z łososia). W nazwach tych rzeczownik nadrzędny wskazuje na rodzaj potrawy (np. na jej wygląd, sposób przyrządzania, funkcję), a jego przydawka (wegański, z łososia, sojowy) na skład”. 
I znów: jedzenie, a także jego nazwy działają na wyobraźnię. Ułatwiają życie, bo dużo mniej naturalnie niż „kiełbaski roślinne” brzmiałyby „zrolowane paluszki sojowe”.
W piątki zgodnie z rodzinną wielkopolską tradycją przyrządzam „gzik z pyrkami”, pachnący szczypiorem, olejem lnianym i cebulką. Odczuwam tymi samymi zmysłami co wszyscy, którzy w jedzeniu szukają komfortu i wspomnień. To, że swój gzik przyrządzam z tofu i nerkowców, nie sprawia, że za nic mam tradycję. Nie patrzę przez to z góry na tych, którzy robią inaczej. A przede wszystkim – nic nie tracę. Czy mam mniejsze prawo do nazwania swojego posiłku twarożkiem? W 2020 r. powinniśmy chyba zgodzić się, że jest wiele poważniejszych problemów, z którymi wspólnie się mierzymy. Szczególnie że roślinne kiełbaski, burgery, twarożki i pasztety mogą pomóc w walce z kilkoma ważkimi sprawami tego świata.  

Autorka: Weronika Pochylska

Felieton ukazał się w „Food Service" 6/2020 nr 196.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tomasz Źródłowski: Ten felieton nie jest o wirusie...

Obyś żył w ciekawych czasach! Z pewnością znacie to powiedzenie (podobno chińska klątwa), a może nawet czytaliście nawiązującą do niego książkę Terry’ego Pratchetta... No cóż, ktoś ewidentnie sobie zażartował.

Adam Chrząstowski: Wykluczone gastro

Plan był taki: pojechać do Poznania na Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku i na gorąco opisać, co tam się działo. Jest to bowiem impreza godna rzetelnego reportażu - świetnie zorganizowana i przyciągająca kulinarne tuzy nie tylko z Wielkopolski. Scena kulinarna w Poznaniu działa wspaniale.

JAK SMAKUJE MISTRZOWSKIE ESPRESSO

Mistrzostwa Świata Barista (World Barista Championship) to najbardziej prestiżowy konkurs espresso na świecie. Zadaniem każdego zawodnika jest przygotowanie espresso, kawy mlecznej i dowolnego drinka na bazie espresso dla czterech sędziów sensorycznych.

Adam Chrząstowski: smakowa pauperyzacja z polaryzacją

Znowu serwuję wam w tytule trudne słowa. Proszę, oto definicje: pauperyzacja to nic innego jak zubożenie, a polaryzacja - pójście w skrajności. Cóż niedobrego dzieje się w rodzimej gastronomii?

Adam Chrząstowski: Wtopa

Uffff, jak gorąco - temperatura na zewnątrz oscyluje wokół 300°C. Handel lodem i lodami to złoty strzał, a specjaliści od napraw urządzeń chłodniczych i klimatyzacji najbliższe wolne terminy mają w lutym.

Jarosław Dumanowski: Zima

Dzisiaj przywiązujemy dużą wartość do czasu w kontekście sezonowości, zgodności menu z rytmem przyrody i naturą. Kierujemy się ekologią i chcemy jeść to, co w danym momencie jest najlepsze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej