x

Jakie wina podawać do letnich dań?

Kategoria: Wino    31.07.2020

Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić letni dzień. Podpowiadamy, jak dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak najpopularniejszych, wakacyjnych dań.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Rady dotyczące łączenia wina z jedzeniem mają jedną wadę – to tylko teoria. Najlepiej próbować różnych połączeń. Nie ograniczajmy się do tych najbardziej standardowych, ponieważ sposób przyrządzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogą diametralnie zmienić jej smak.
Znajomość podstawowych schematów i połączeń jest jednak przydatna, więc podpowiadamy, co i jak.

Letnie sałatki, sery i inne przekąski
Sałaty ze świeżych warzyw dobrze komponują się z winami białymi. Dobrym wyborem będzie
tu zarówno wytrawny i aromatyczny riesling, jak również lekkie i orzeźwiające verdicchio. Subtelne dolcetto ze względu na niską kwasowość i rustykalny charakter dobrze komponuje się z deską wędlin i serów. Pinot grigio będzie zaś dobrym kompanem do: owoców morza, prosciutto lub serrano z melonem, a także mozzarelli z pomidorami i bazylią. Natomiast młode i rustykalne chianti świetnie pasuje do bruschetty z pomidorami lub pieczoną papryką, a także sera pecorino.
W przypadku serów „dobrych rad” w zależności od gatunku jest więcej:
– Dobierając wino do serów pamiętajmy, że im są bardziej intensywne w smaku i zapachu, tym bardziej wyraziste wino powinno im towarzyszyć. Do tych z porostem białej pleśni pasują wina białe i różowe, a do kozich sauvignon blanc. Do serów miękkich i bardzo tłustych można podać wino musujące, natomiast wina białe i słodkie, jak sauternes, czy czerwone porto pasują do serów z przerostem niebieskiej pleśni. Starzony cabernet zaś świetnie komponuje się z cheddarem i wędzonym oscypkiem – podpowiada Jan Czyż z firmy Kondrat Wina Wybrane.

Do dań z grilla
Przy dobieraniu wina warto wziąć pod uwagę zarówno poziom wysmażenia jak i grubość porcji. Do grillowanej wołowiny najlepsze będzie wino czerwone. W przypadku grubych steków garbniki zawarte w winie będą dobrze współgrały i harmonijnie uzupełniały się z białkiem i tłuszczem. Tu świetnie sprawdzą się wina na bazie takich szczepów jak argentyński malbec, czy chilijskie carménère.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Warto również połączyć steka z tannatem który na języku przypomina smakiem wiśnię, porzeczkę, czy też gorzką czekoladę. Natomiast do cienkich i dobrze wysmażonych porcji bardziej pasują lżejsze i gładsze wina z wyczuwalnym owocem. Udanym połączeniem będzie tu primitivo o aromacie wiśni i malin.
W przypadku ryb sprawdzą się przede wszystkim wina lekkie i orzeźwiające jak chenin blanc, vinho verde i verdello.

Lody i wino
Wino świetnie komponuje się także z lodami. Dobrym wyborem będzie zarówno musujące  z oznaczeniem doux, jak również słodka wersja tokaja szamorodni. Wino możemy podać zarówno w kieliszku obok deseru jak i delikatnie polać przygotowane w pucharkach porcje. Tokaj szczególnie dobrze komponuje się z lodami waniliowymi, bo nieco wzmacnia ich smak.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Przy innych, letnich deserach pamiętajmy tylko o prostej zasadzie: wino powinno mieć więcej słodyczy niż słodka porcja na talerzyku. W przeciwnym razie wino będzie miało nieprzyjemny smak i uwydatniony akcent alkoholu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

Wszystkie twarze chardonnay

Przez dekady te najbardziej znane i cenione grona dawały białe wina uważane za najlepsze na świecie. Dziś łatwość ich uprawie i przetwórstwa sprawiła, że chardonnay zalało rynek hektolitrami kiepskich i tanich trunków. Jednak wciąż w tym oceanie przeciętności wyłowić można prawdziwe perły.

Konkurs Polskich Win po raz ósmy

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice, a swoje trunki do rywalizacji można zgłaszać do 23 lipca.

Adam Pawłowski: Wróżenie z moszczu

Z moich przewidywań wynika, że idealne wino w roku 2017 będzie: musujące, naturalne, wyprodukowane w Polsce i zakupione w dyskoncie spożywczym. Ta winiarska "mieszanka wybuchowa" brzmi może jak science fiction, ale najlepiej opisuje cztery bardzo ważne trendy na rynku wina w Polsce.

Włoskie regiony - szlakiem wina i kuchni

Włochy to jeden z najbardziej różnorodnych krajów winiarskich na świecie. Dzięki przyjaznym warunkom klimatycznym uprawia się tam ponad 500 odmian winorośli. W żadnym innym miejscu na Ziemi odrębność regionalna nie jest tak silna. Różnice te dotyczą nie tylko klimatu i architektury, ale również wina

Adam Pawłowski: Szampan od rolnika

W ostatnich dekadach uwidocznił się podział na dwa nurty w regionie Szampanii. Z jednej strony mamy powszechnie rozpoznawalne marki dużych domów szampańskich jak Moët et Chandon czy Ruinart, a z drugiej znani jedynie w wąskich gronach smakoszy, mali producenci jak Jacques Selosse, David Léclapart.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej