x

Jakie wina podawać do letnich dań?

Kategoria: Wino    31.07.2020

Smaczny posiłek z kieliszkiem wina może uprzyjemnić letni dzień. Podpowiadamy, jak dobierać wino, by podkreślić i uwydatnić smak najpopularniejszych, wakacyjnych dań.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Rady dotyczące łączenia wina z jedzeniem mają jedną wadę – to tylko teoria. Najlepiej próbować różnych połączeń. Nie ograniczajmy się do tych najbardziej standardowych, ponieważ sposób przyrządzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogą diametralnie zmienić jej smak.
Znajomość podstawowych schematów i połączeń jest jednak przydatna, więc podpowiadamy, co i jak.

Letnie sałatki, sery i inne przekąski
Sałaty ze świeżych warzyw dobrze komponują się z winami białymi. Dobrym wyborem będzie
tu zarówno wytrawny i aromatyczny riesling, jak również lekkie i orzeźwiające verdicchio. Subtelne dolcetto ze względu na niską kwasowość i rustykalny charakter dobrze komponuje się z deską wędlin i serów. Pinot grigio będzie zaś dobrym kompanem do: owoców morza, prosciutto lub serrano z melonem, a także mozzarelli z pomidorami i bazylią. Natomiast młode i rustykalne chianti świetnie pasuje do bruschetty z pomidorami lub pieczoną papryką, a także sera pecorino.
W przypadku serów „dobrych rad” w zależności od gatunku jest więcej:
– Dobierając wino do serów pamiętajmy, że im są bardziej intensywne w smaku i zapachu, tym bardziej wyraziste wino powinno im towarzyszyć. Do tych z porostem białej pleśni pasują wina białe i różowe, a do kozich sauvignon blanc. Do serów miękkich i bardzo tłustych można podać wino musujące, natomiast wina białe i słodkie, jak sauternes, czy czerwone porto pasują do serów z przerostem niebieskiej pleśni. Starzony cabernet zaś świetnie komponuje się z cheddarem i wędzonym oscypkiem – podpowiada Jan Czyż z firmy Kondrat Wina Wybrane.

Do dań z grilla
Przy dobieraniu wina warto wziąć pod uwagę zarówno poziom wysmażenia jak i grubość porcji. Do grillowanej wołowiny najlepsze będzie wino czerwone. W przypadku grubych steków garbniki zawarte w winie będą dobrze współgrały i harmonijnie uzupełniały się z białkiem i tłuszczem. Tu świetnie sprawdzą się wina na bazie takich szczepów jak argentyński malbec, czy chilijskie carménère.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Warto również połączyć steka z tannatem który na języku przypomina smakiem wiśnię, porzeczkę, czy też gorzką czekoladę. Natomiast do cienkich i dobrze wysmażonych porcji bardziej pasują lżejsze i gładsze wina z wyczuwalnym owocem. Udanym połączeniem będzie tu primitivo o aromacie wiśni i malin.
W przypadku ryb sprawdzą się przede wszystkim wina lekkie i orzeźwiające jak chenin blanc, vinho verde i verdello.

Lody i wino
Wino świetnie komponuje się także z lodami. Dobrym wyborem będzie zarówno musujące  z oznaczeniem doux, jak również słodka wersja tokaja szamorodni. Wino możemy podać zarówno w kieliszku obok deseru jak i delikatnie polać przygotowane w pucharkach porcje. Tokaj szczególnie dobrze komponuje się z lodami waniliowymi, bo nieco wzmacnia ich smak.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Przy innych, letnich deserach pamiętajmy tylko o prostej zasadzie: wino powinno mieć więcej słodyczy niż słodka porcja na talerzyku. W przeciwnym razie wino będzie miało nieprzyjemny smak i uwydatniony akcent alkoholu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowa odsłona targów Wine Expo Poland

Już 28 października w Warszawie rozpocznie się kolejna edycja jednej z największych imprez winiarskich w Polsce - targów Wine Expo Poland. W ramach festiwalu odbędą się spotkania producentów i importerów z przedstawicielami branży HoReCa, dziennikarzami oraz blogerami, a także warsztaty i szkolenia.

WINNICE WZGÓRZ TRZEBNICKICH

Zanim Rafał Wesołowski zajął się produkcją wina na cały etat, związany był z branżą IT. Wiedzę enologiczną zdobywał podczas licznych kursów w kraju i za granicą. Jak sam przyznaje, najwięcej nauczył się na swoich błędach.

Relacja z Varsovino

25 września odbyło się VARSOVINO - wielkie święto hiszpańskiego wina w Warszawie. 27 winiarzy z Hiszpanii prezentowało swoją najnowszą ofertę polskim importerom i dystrybutorom wina.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MONIKA WŁOSIŃSKA

Zainteresowanie, wdzięczność i powroty gości przynoszą największą przyjemność. Długie rozmowy toczone z nimi o winie, choć bardzo się spieszyli… To, że przyczyniamy się do tworzenia gustów i kreowania wiedzy - tak na pytanie o ulubione aspekty w pracy sommeliera odpowiada Monika Włosińska.

Capstone California - zdobądź międzynarodowy certyfikat winiarski

We wrześniu w pięciu miastach - Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu i Krakowie - odbędą się pierwsze stacjonarne degustacje w ramach międzynarodowych kursów wiedzy o winach kalifornijskich Capstone California.

Polscy winiarze pod ostrzałem ocen

24 i 25 sierpnia w winnicy Dwie Granice odbył się IV Konkurs Polskich Win. Zgłoszono 212 win z całego kraju: 105 białych, 26 różowych, 69 czerwonych i 12 słodkich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej