x

Festiwal kulinarny Hot&Sweet w łódzkiej Manufakturze

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    31.07.2020

Wołowina w sosie czekoladowo czy ostra pizza z chorizo i chilli? A może krewetki w sosie z masła orzechowego? Takie dylematy czekają gości Manufaktury w Łodzi, gdzie od 2 do 13 sierpnia trwać będzie festiwal Hot&Sweet. To dobra okazja, by spróbować nieznanych połączeń smakowych i kuchni sezonowej.

Oferta Polki - pikantne brownie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Polki - pikantne brownie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Łódzka Manufaktura zaprasza w sierpniu w kulinarną podróż wokół niezwykłej fuzji dwóch smaków: ostrego i słodkiego. Aż 21 restauracji na rynku zaprezentuje swoje kulinarne pomysły wokół tematu przewodniego: hot&sweet.

Słodko
Co ciekawe, „sweet” nie zawsze oznacza deser – wielu szefów kuchni puściło wodzę fantazji i przygotowało dania obiadowe ze słodkim akcentem. I tak np. w nowej restauracji Al Dente Paste&Prosecco Bar w sekcji „sweet” znalazły się krewetki w sosie z masła orzechowego podawane z dodatkiem płatków chilli. W Anatewce daniem festiwalowym jest wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym na puree truflowym i z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi. Hana Sushi zaprasza na sushi uramaki z pulpą z mango i wiórkami kokosowymi, a Lavash kusi żebrem w sosie wiśniowo-miodowym z grilla. Również Polka zaprasza na mięso na słodko – tu zjeść można kruczaka supreme na karmelizowanych owocach.
Na tych, którzy uwielbiają desery czekać będą m.in.: jagodowe semifreddo (Bawełna), crème brulee o smaku waty cukrowej z granatem (Rajskie Jadło), pudding z tapioki z szafranem, kardamonem i bakaliami (Ganesh), suflet czekoladowy z musem z malin (Sphinx), malinowe tiramisu (Tawerna Pepe Verde) czy kokosowa panna cotta (Zielona).

Ostro
W trakcie festiwalu można także podjąć prawdziwe wyzwanie ostrości! W ramach części „hot” restauracje również przygotowały niezwykle oryginalne i intrygujące propozycje. Na ostre żeberka BBQ zaprasza Szpulka, a The Mexican będzie serwować papryczki jalapeno faszerowane pastą z tuńczyka. Whiskey In The Jar skusi wolno pieczonym żebrem wołowym w ostrym sosie chilli, a Bawełna zaprasza na pizzę z chorizo i chilli. Kucharze lubią być à rebours, nic więc dziwnego, że w sekcji „Hot” pojawił się także… deser! Będzie to brownie z chilli i wiśniami,
Festiwal potrwa od niedzieli 2.08 do 13.08 z wyłączeniem piątku i soboty (7-8.08). Pełna lista dostępnych dań jest na stronie www.manufaktura.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej