x

Festiwal kulinarny Hot&Sweet w łódzkiej Manufakturze

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    31.07.2020

Wołowina w sosie czekoladowo czy ostra pizza z chorizo i chilli? A może krewetki w sosie z masła orzechowego? Takie dylematy czekają gości Manufaktury w Łodzi, gdzie od 2 do 13 sierpnia trwać będzie festiwal Hot&Sweet. To dobra okazja, by spróbować nieznanych połączeń smakowych i kuchni sezonowej.

Oferta Polki - pikantne brownie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Oferta Polki - pikantne brownie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Łódzka Manufaktura zaprasza w sierpniu w kulinarną podróż wokół niezwykłej fuzji dwóch smaków: ostrego i słodkiego. Aż 21 restauracji na rynku zaprezentuje swoje kulinarne pomysły wokół tematu przewodniego: hot&sweet.

Słodko
Co ciekawe, „sweet” nie zawsze oznacza deser – wielu szefów kuchni puściło wodzę fantazji i przygotowało dania obiadowe ze słodkim akcentem. I tak np. w nowej restauracji Al Dente Paste&Prosecco Bar w sekcji „sweet” znalazły się krewetki w sosie z masła orzechowego podawane z dodatkiem płatków chilli. W Anatewce daniem festiwalowym jest wołowina w sosie czekoladowo-kakaowym na puree truflowym i z karmelizowanymi warzywami korzeniowymi. Hana Sushi zaprasza na sushi uramaki z pulpą z mango i wiórkami kokosowymi, a Lavash kusi żebrem w sosie wiśniowo-miodowym z grilla. Również Polka zaprasza na mięso na słodko – tu zjeść można kruczaka supreme na karmelizowanych owocach.
Na tych, którzy uwielbiają desery czekać będą m.in.: jagodowe semifreddo (Bawełna), crème brulee o smaku waty cukrowej z granatem (Rajskie Jadło), pudding z tapioki z szafranem, kardamonem i bakaliami (Ganesh), suflet czekoladowy z musem z malin (Sphinx), malinowe tiramisu (Tawerna Pepe Verde) czy kokosowa panna cotta (Zielona).

Ostro
W trakcie festiwalu można także podjąć prawdziwe wyzwanie ostrości! W ramach części „hot” restauracje również przygotowały niezwykle oryginalne i intrygujące propozycje. Na ostre żeberka BBQ zaprasza Szpulka, a The Mexican będzie serwować papryczki jalapeno faszerowane pastą z tuńczyka. Whiskey In The Jar skusi wolno pieczonym żebrem wołowym w ostrym sosie chilli, a Bawełna zaprasza na pizzę z chorizo i chilli. Kucharze lubią być à rebours, nic więc dziwnego, że w sekcji „Hot” pojawił się także… deser! Będzie to brownie z chilli i wiśniami,
Festiwal potrwa od niedzieli 2.08 do 13.08 z wyłączeniem piątku i soboty (7-8.08). Pełna lista dostępnych dań jest na stronie www.manufaktura.com.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej