x

Jak będzie rozwijał się biznes diet pudełkowych?

Kategoria: Twój biznes - wiedza    31.07.2020

Przypuszcza się, że pandemia Covid-19 przyspieszy konsolidację branży, a popyt na "pudełka" będzie rósł. Jakie obecnie panują trendy w cateringu dietetycznym?

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
– Polacy podczas pandemii Covid-19 jeszcze bardziej zaczęli zwracać uwagę na jakość i higienę zakładów, w których przygotowywane są diety pudełkowe. Aktualnie bronią się przede wszystkim firmy, które od początku inwestowały w hale produkcyjne i które nie boją się pokazać klientom jak wygląda przygotowywanie posiłków „od kuchni”, bo to potwierdza, że spełniają wszelkie standardy higieny i bezpieczeństwa – mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel firmy Kukuła Healthy Food.
W tej branży ciągle jest potencjał. Z badania przeprowadzonego dla Kukuła Healthy Food* wynika, że z diety pudełkowej skorzystało już 12% respondentów, natomiast 46% rozważa skorzystanie z niej w przyszłości.
Aż 63% badanych stwierdziło, że dieta pudełkowa to dobry sposób na zdrowy styl życia i racjonalne odżywianie. Jako największe korzyści cateringu dietetycznego wymieniają oszczędność czasu (63%) oraz regularność spożywania posiłków (62%). Jako główny powód wybierania „pudełek” zarówno wśród osób, które obecnie z niego korzystają, jak i tych, którzy rozważają możliwość skorzystania, wymieniają przede wszystkim chęć zdrowszego odżywania oraz chęć utraty masy ciała.

Wege trend
Co dziesiąty badany zadeklarował, że jest wegetarianinem, a kolejne 10% respondentów planuje w tym roku wypróbować dietę wegetariańską, 4% respondentów już całkowicie wykluczyło ze swojego menu produkty pochodzenia zwierzęcego, a kolejne 5% planuje wypróbować dietę wegańską jeszcze w tym roku.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
– Szacuje się, że w Polsce jest już ok. miliona zadeklarowanych wegetarian. W Polsce ten trend jest bardzo silny, dlatego oferta produktów spożywczych i usług prężnie się rozwija. Na przestrzeni ostatniego roku liczba zamówień na menu wegetariańskie i wegańskie Kukuła Healthy Food wzrosła o ok. 50%. Miesięcznie jest to ok. 5% wzrostu. W tym segmencie przewidujemy ok. 70% wzrost w skali 2020 roku – mówi Jakub Kukuła.
Polacy są również bardziej zainteresowani tzw. dietami specjalistycznymi jak dieta bezglutenowa, bez laktozy, czy całkowicie wykluczająca nabiał z posiłków. 13% respondentów wykluczyło już z menu laktozę, a 6% całkowicie wyeliminowało nabiał z diety, posiłki bezglutenowe jada 12% respondentów, a kolejne 7% planuje wykluczyć gluten z diety.

Catering dla dzieci – nisza z potencjałem
Rośnie także zainteresowanie zestawami zdrowych i dobrze zbilansowanych posiłków dla dzieci i są ku temu dwa, bardzo skrajne powody:
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
1) Rodzice, którzy sami dbają o zdrowy styl życia, chcą we właściwy sposób nauczyć tego również swoje dzieci.
2) Rosnąca fala otyłości wśród dzieci powoduje, że rodzice szukają pomocy dla swoich pociech
u profesjonalistów.
W przeciągu ostatnich 10 lat na świecie podwoiła się liczba otyłych przedszkolaków. Dzieci w wieku 10-12 lat to obecnie największa grupa zmagająca się z nadwagą. WHO twierdzi, że jeśli obecna tendencja utrzyma się, to do 2025 roku na świecie będzie ok. 70 mln dzieci do 5. roku życia z nadmierną masą ciała.
Warto też dodać, że polskie dzieci uważane są za najszybciej tyjące na starym kontynencie. Według raportu Narodowego Funduszu Zdrowia „Cukier, otyłość – konsekwencje” z 2016 roku nadwagę miało 31% chłopców i 20% dziewcząt, a otyłość 13% chłopców i 5% dziewcząt.
– W porównaniu do roku 2007 wzrost odsetka chłopców z nadwagą wyniósł 8 punktów procentowych, a dziewcząt 5 punktów procentowych – komentuje Natalia Chybzińska, dietetyk.

* Badanie przeprowadzone przez ogólnopolski instytut badawczy ARC Rynek i Opinia w styczniu 2020 r.  na grupie 1020 Polaków w wieku 18-65 lat.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Uber Eats świętuje 3 urodziny w Polsce

Z okazji swoich 3 urodzin Uber Eats zdradza, jakie dania najbardziej lubią zamawiać z dowozem Polacy i kiedy najczęściej to robią.

Jakie dania Polacy najchętniej zamawiali w wakacje?

Najczęściej zamawianym przez nas w wakacje jedzeniem z dowozem były dania z kurczakiem - wynika z analizy kilkuset tysięcy zamówień składanych od 1 czerwca za pośrednictwem aplikacji Uber Eats. Chętnie jedliśmy także burgery, pizzę, kebaba i pad thai.

Pięć kroków do idealnego posta, który wspiera sprzedaż dowozów

Brak pomysłu i strategii na budowanie wizerunku lokalu oraz promowanie go w mediach społecznościowych to bolączka wielu restauratorów. Żeby uprościć proces sprzedażowy Facebooka, przedstawiam wam instruktaż pięciu kroków do idealnego posta, który wesprze sprzedaż.

Kuchnia roślinna w Polsce - wnioski dla gastronomii [RAPORT]

Ponad połowa Polaków od czasu do czasu jada w pełni roślinne posiłki. Najbardziej zainteresowani jesteśmy wegańskimi wersjami dań i produktów, które dobrze znamy. Producenci żywności i restauratorzy odpowiadają na zmieniające się preferencje konsumentów nowościami w ofercie.

Trendy na rynku napojów

Jakie trendy obowiązują obecnie na rynku napojów? Jak sprawić, aby twoja oferta była z nimi zgodna, ale wyróżniała się na tle konkurencji?

McDonald’s testuje papierowe słomki

Plastikowe słomki co najmniej od połowy 2018 roku są tematem numer jeden wszystkich, dla których ekologia jest ważna. Do tego grona dołączyła również sieć McDonald’s, która w wybranych restauracjach na terenie Polski postanowiła przetestować rozwiązania mogące zastąpić słomki wykonane z plastiku.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej