x

Letnia edycja Fine Dining Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    31.07.2020

Sierpniowo-wrześniowy festiwal poświęcony jest szefom kuchni-innowatorom, tworzącym tożsamość polskiego haute cuisine. Popisowe pięciodaniowe menu w cenie 129 zł można rezerwować na FineDiningWeek.pl. Festiwal potrwa do 13 września w ośmiu miastach i regionach Polski.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Motywem przewodnim tegorocznej edycji Festiwalu jest odkrywanie polskiego oblicza współczesnego fine diningu. Twórczo łączy on tradycję z nowoczesnością oraz promuje najlepsze polskie, sezonowe składniki. Festiwal przybliży gościom bogactwo polskiej sceny finediningowej i filozofię smaku utytułowanych szefów kuchni osiągających światowy poziom kulinarny. Jest też realną pomocą dla walczących o przetrwanie niezależnych restauracji.
– W porównaniu z Zachodem, polska scena fine diningowa jest młoda. Bez historycznego bagażu ma unikalną szansę na określenie swojego DNA oraz miejsca w świecie – mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy z RestaurantClub. – Kolejne polskie restauracje otrzymują międzynarodowe rekomendacje czy gwiazdkę Michelin. W tym roku do gwiazdkowych warszawskich restauracji Atelier Amaro i Senses dołączyła krakowska Bottiglieria 1881. To właśnie teraz jest najlepszy moment, by odkryć tę kwitnącą scenę i obserwować powstawanie jej unikalnej tożsamości, filozofii jedzenia i gościnności – dodają.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Festiwal potrwa do 13 września w 8 miastach i regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, na Śląsku, w Szczecinie i Trójmieście. Szefowie kuchni z ponad pięćdziesięciu najwybitniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, pięciodaniowe, autorskie menu skomponowane z najlepszych sezonowych produktów, dostępne w cenie 129 zł. Każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie kieliszek Martini Prosecco.
Wśród festiwalowych restauracji znajdziemy: warszawskie Belvedere Łazienki Królewskie, inAzia w hotelu Sheraton Grand Warsaw, Kieliszki na Próżnej, Marconi w Hotelu Bristol, Zoni, a także debiutujące Pam Pam czy U Fukiera. W Fine Dining Week wezmą udział także takie restauracje jak: krakowska Four, łódzka Powidok, poznańska Obfitość, trójmiejska Biały Królik, wrocławska Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott), czy gliwicka Plado. Podczas nadchodzącego festiwalu nie zabraknie także doświadczeń specjalnych takich jak m.in. Fine Dining Experience na dachu Hotelu Westin z widokiem na Warszawę.

Stoliki można rezerwować aż do przedostatniego dnia wydarzenia, z jednodniowym wyprzedzeniem – na www.FineDiningWeek.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Poznańskie restauracje dołączają do przewodnika Michelin

Poznań dołączy do miast, których restauracje opisane są w słynnym przewodniku Michelin. Znajdzie się w nim obok Warszawy i Krakowa.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej