x

Hala Lipowa - pierwszy food hall w Krakowie

Kategoria: Miejsca    29.07.2020

Hala Lipowa na Zabłociu to zróżnicowana oferta gastronomiczno-rozrywkowa: pięć restauracji, cocktail bar, stoisko z kawą i deserami oraz lody.

Hala Lipowa w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Hala Lipowa w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Koncept mieści się przy ul. Lipowej 4D w Krakowie i zostanie otwarty 31 maja. W obszernej i dobrze przemyślanej przestrzeni o powierzchni 600 m2 pojawi się około 200 miejsc siedzących, VIP room, kącik zabaw oraz udogodnienia dla mam z dziećmi. W Hali będą odbywać się koncerty, cykliczne wydarzenia, wystawy, warsztaty czy wykłady.
Wyróżnikiem Hali Lipowej jest zróżnicowana oferta gastronomiczna dostępna zarówno w dzień, jak i w nocy. W Hali Lipowej znajdziemy rzymską pizzę na wagę oraz kilka innych klasyków włoskiej kuchni od uwielbianej Pizzerii Vicenti, tradycyjne greckie jedzenie od Minoas Greek Souvlaki, hiszpańskie tapasy serwowane przez Hasta Mañana, kanapki i burgery od Huty Mięsa (również w wersji wegetariańskiej) czy syryjskie falafele i hummus w najróżniejszych konfiguracjach od Mazaya.
Hala Lipowa w Krakowie - greckie przysmaki od Minoas Greek Souvlaki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Hala Lipowa w Krakowie - greckie przysmaki od Minoas Greek Souvlaki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sercem hali jest cocktail bar z pierwszym multitapem na Zabłociu, serwującym rzemieślnicze piwo z aż 20 kranów. Miłośnicy kawy również nie będą zawiedzeni – jedno ze stanowisk objęła Dobra Palarnia Kawy, która zaparzy wypalaną samodzielnie kawę. O lody zadba znana włoska lodziarnia Katanè. Zjeść w Hali będzie można codziennie od 10.00 do 22.00, a korzystać z baru znacznie dłużej.
 
Sam koncept food halli wywodzi się z przydworcowych stref gastronomicznych i zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. W Polsce hale jedzeniowe pojawiły się już w Gdańsku, Warszawie czy w Poznaniu. Naturalnie przyszedł więc czas na Kraków. Food hall w swoim założeniu łączy niewielkie, lokalne inicjatywy gastronomiczne, które współdziałają pod jednym dachem, tworząc przestrzeń ze zróżnicowaną ofertą i możliwościami organizacji inicjatyw kulturalnych.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej