x

Hala Lipowa - pierwszy food hall w Krakowie

Kategoria: Miejsca    29.07.2020

Hala Lipowa na Zabłociu to zróżnicowana oferta gastronomiczno-rozrywkowa: pięć restauracji, cocktail bar, stoisko z kawą i deserami oraz lody.

Hala Lipowa w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Hala Lipowa w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Koncept mieści się przy ul. Lipowej 4D w Krakowie i zostanie otwarty 31 maja. W obszernej i dobrze przemyślanej przestrzeni o powierzchni 600 m2 pojawi się około 200 miejsc siedzących, VIP room, kącik zabaw oraz udogodnienia dla mam z dziećmi. W Hali będą odbywać się koncerty, cykliczne wydarzenia, wystawy, warsztaty czy wykłady.
Wyróżnikiem Hali Lipowej jest zróżnicowana oferta gastronomiczna dostępna zarówno w dzień, jak i w nocy. W Hali Lipowej znajdziemy rzymską pizzę na wagę oraz kilka innych klasyków włoskiej kuchni od uwielbianej Pizzerii Vicenti, tradycyjne greckie jedzenie od Minoas Greek Souvlaki, hiszpańskie tapasy serwowane przez Hasta Mañana, kanapki i burgery od Huty Mięsa (również w wersji wegetariańskiej) czy syryjskie falafele i hummus w najróżniejszych konfiguracjach od Mazaya.
Hala Lipowa w Krakowie - greckie przysmaki od Minoas Greek Souvlaki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Hala Lipowa w Krakowie - greckie przysmaki od Minoas Greek Souvlaki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sercem hali jest cocktail bar z pierwszym multitapem na Zabłociu, serwującym rzemieślnicze piwo z aż 20 kranów. Miłośnicy kawy również nie będą zawiedzeni – jedno ze stanowisk objęła Dobra Palarnia Kawy, która zaparzy wypalaną samodzielnie kawę. O lody zadba znana włoska lodziarnia Katanè. Zjeść w Hali będzie można codziennie od 10.00 do 22.00, a korzystać z baru znacznie dłużej.
 
Sam koncept food halli wywodzi się z przydworcowych stref gastronomicznych i zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. W Polsce hale jedzeniowe pojawiły się już w Gdańsku, Warszawie czy w Poznaniu. Naturalnie przyszedł więc czas na Kraków. Food hall w swoim założeniu łączy niewielkie, lokalne inicjatywy gastronomiczne, które współdziałają pod jednym dachem, tworząc przestrzeń ze zróżnicowaną ofertą i możliwościami organizacji inicjatyw kulturalnych.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Śniadania w Fabryce Norblina

Warszawski Food Town w Fabryce Norblina zaprasza gości na poranne posiłki. Śniadania serwowane są już od 8:00 rano.

Agnieszka Rojewska otworzyła palarnię kawy w Warszawie

Agnieszka Rojewska, wielokrotna mistrzyni Polski Barista oraz zwyciężczyni London Coffee Masters otworzyła w stolicy showroom oraz sklep z kawą Sheep and Raven.

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej