x

Hala Lipowa - pierwszy food hall w Krakowie

Kategoria: Miejsca    29.07.2020

Hala Lipowa na Zabłociu to zróżnicowana oferta gastronomiczno-rozrywkowa: pięć restauracji, cocktail bar, stoisko z kawą i deserami oraz lody.

Hala Lipowa w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Hala Lipowa w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Koncept mieści się przy ul. Lipowej 4D w Krakowie i zostanie otwarty 31 maja. W obszernej i dobrze przemyślanej przestrzeni o powierzchni 600 m2 pojawi się około 200 miejsc siedzących, VIP room, kącik zabaw oraz udogodnienia dla mam z dziećmi. W Hali będą odbywać się koncerty, cykliczne wydarzenia, wystawy, warsztaty czy wykłady.
Wyróżnikiem Hali Lipowej jest zróżnicowana oferta gastronomiczna dostępna zarówno w dzień, jak i w nocy. W Hali Lipowej znajdziemy rzymską pizzę na wagę oraz kilka innych klasyków włoskiej kuchni od uwielbianej Pizzerii Vicenti, tradycyjne greckie jedzenie od Minoas Greek Souvlaki, hiszpańskie tapasy serwowane przez Hasta Mañana, kanapki i burgery od Huty Mięsa (również w wersji wegetariańskiej) czy syryjskie falafele i hummus w najróżniejszych konfiguracjach od Mazaya.
Hala Lipowa w Krakowie - greckie przysmaki od Minoas Greek Souvlaki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Hala Lipowa w Krakowie - greckie przysmaki od Minoas Greek Souvlaki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sercem hali jest cocktail bar z pierwszym multitapem na Zabłociu, serwującym rzemieślnicze piwo z aż 20 kranów. Miłośnicy kawy również nie będą zawiedzeni – jedno ze stanowisk objęła Dobra Palarnia Kawy, która zaparzy wypalaną samodzielnie kawę. O lody zadba znana włoska lodziarnia Katanè. Zjeść w Hali będzie można codziennie od 10.00 do 22.00, a korzystać z baru znacznie dłużej.
 
Sam koncept food halli wywodzi się z przydworcowych stref gastronomicznych i zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. W Polsce hale jedzeniowe pojawiły się już w Gdańsku, Warszawie czy w Poznaniu. Naturalnie przyszedł więc czas na Kraków. Food hall w swoim założeniu łączy niewielkie, lokalne inicjatywy gastronomiczne, które współdziałają pod jednym dachem, tworząc przestrzeń ze zróżnicowaną ofertą i możliwościami organizacji inicjatyw kulturalnych.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Tauzen Pizza w miejsce Cyrulika Śląskiego - zmiana konceptu sposobem na kryzys

Dawna katowicka kawiarnia Cyrulik Śląski przeobraziła się w pizzerię inspirowaną Nowym Jorkiem. Radykalna zmiana to pomysł na radzenie sobie ze skutkami pandemii i inflacją. O tym, czy pizza sprawdza się lepiej niż kawa i ciastko rozmawiamy z Efremem Brolem, właścicielem Tauzen Pizzy.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej