x

Hala Lipowa - pierwszy food hall w Krakowie

Kategoria: Miejsca    29.07.2020

Hala Lipowa na Zabłociu to zróżnicowana oferta gastronomiczno-rozrywkowa: pięć restauracji, cocktail bar, stoisko z kawą i deserami oraz lody.

Hala Lipowa w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Hala Lipowa w Krakowie. Zdjęcie: materiały prasowe.
Koncept mieści się przy ul. Lipowej 4D w Krakowie i zostanie otwarty 31 maja. W obszernej i dobrze przemyślanej przestrzeni o powierzchni 600 m2 pojawi się około 200 miejsc siedzących, VIP room, kącik zabaw oraz udogodnienia dla mam z dziećmi. W Hali będą odbywać się koncerty, cykliczne wydarzenia, wystawy, warsztaty czy wykłady.
Wyróżnikiem Hali Lipowej jest zróżnicowana oferta gastronomiczna dostępna zarówno w dzień, jak i w nocy. W Hali Lipowej znajdziemy rzymską pizzę na wagę oraz kilka innych klasyków włoskiej kuchni od uwielbianej Pizzerii Vicenti, tradycyjne greckie jedzenie od Minoas Greek Souvlaki, hiszpańskie tapasy serwowane przez Hasta Mañana, kanapki i burgery od Huty Mięsa (również w wersji wegetariańskiej) czy syryjskie falafele i hummus w najróżniejszych konfiguracjach od Mazaya.
Hala Lipowa w Krakowie - greckie przysmaki od Minoas Greek Souvlaki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Hala Lipowa w Krakowie - greckie przysmaki od Minoas Greek Souvlaki. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sercem hali jest cocktail bar z pierwszym multitapem na Zabłociu, serwującym rzemieślnicze piwo z aż 20 kranów. Miłośnicy kawy również nie będą zawiedzeni – jedno ze stanowisk objęła Dobra Palarnia Kawy, która zaparzy wypalaną samodzielnie kawę. O lody zadba znana włoska lodziarnia Katanè. Zjeść w Hali będzie można codziennie od 10.00 do 22.00, a korzystać z baru znacznie dłużej.
 
Sam koncept food halli wywodzi się z przydworcowych stref gastronomicznych i zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. W Polsce hale jedzeniowe pojawiły się już w Gdańsku, Warszawie czy w Poznaniu. Naturalnie przyszedł więc czas na Kraków. Food hall w swoim założeniu łączy niewielkie, lokalne inicjatywy gastronomiczne, które współdziałają pod jednym dachem, tworząc przestrzeń ze zróżnicowaną ofertą i możliwościami organizacji inicjatyw kulturalnych.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

AMUNI

Amuni to włoska restauracja utrzymana w duchu slow food, która otworzyła swoje podwoje w marcu. Mieści się tuż obok Brasserie Warszawskiej. Szefem kuchni i współwłaścicielem Amuni jest Andrea Scarantino, znany z prowadzenia − również włoskiej − Mammy Marietty na warszawskim Mokotowie.

Premiera Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2018"

Polskie restauracje utrzymują Gwiazdki Michelin, ale na liście sporo zmian. 26 marca, w Budapeszcie zaprezentowano najnowsze wydanie kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2018". Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses po raz kolejny zachowały swoje Gwiazdki.

Pasibus nareszcie w Lublinie!

Kultowa sieć burgerowni Pasibus zaprasza do swojego pierwszego lokalu w Lublinie.

Hotel Kolegiacki: Włochy w samym sercu Poznania

Restauracja Hotelu Kolegiackiego to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Poznania. Wizyta w Patio Prowansja przypomina śródziemnomorskie wakacje, a pijąc kawę na tarasie położonym na dachu kamienicy możemy podziwiać panoramę miasta, w tym jeden z symboli Poznania, czyli trykające się koziołki.

Azia w warszawskim Blue City

Restauracja Azia zabiera gości w kulinarną podróż po Dalekim Wschodzie. Serwuje kuchnię tajską, chińską, koreańską i japońską.

Druga restauracja Tokyo Sushi w warszawskim Blue City

Tokyo Sushi otworzyło swój drugi lokal w Blue City. Nowa restauracja serwuje dania w prawdziwym japońskim klimacie - sushi możemy wybierać z krążącej dookoła baru ruchomej taśmy.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej