x

Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356).
Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Pierwsza piwiarnia Kozlovna w stolicy

Kategoria: Miejsca    28.07.2020

31 lipca zostanie otwarta pierwsza w stolicy, a trzecia w Polsce Kozlovna, w której można skosztować ulubionego piwa Czechów. Poczujecie się tam jak w typowej, czeskiej hospodzie.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Všude dobře, v Kozlovně nejlépe – tak mówią Czesi, którzy doceniają niepowtarzalną atmosferę oryginalnych lokali, tworzonych pod szyldem Kozlovna. 31 lipca o słuszności tego stwierdzenia będą mogli przekonać się również mieszkańcy Warszawy, którzy na gastronomicznej mapie swojego miasta odnajdą nową restaurację. Ceska Kozlovna przy ulicy Pięknej 11 to lokal marki Kozel, stanowiącej ważny element czeskiej tradycji piwnej naszych sąsiadów.
Nową restaurację charakteryzuje wystrój przywodzący na myśl czeską hospodę. Nie trzeba już wybierać się do Velkich Popovic skąd pochodzi marka Kozel, aby poznać czeskie piwne rytuały oraz skosztować Kozla Černego z cynamonem i miodem czy piwo Řezané, które stanowi zaskakujące połączenie jasnego i ciemnego lagera. O to, aby każdy kufel Kozla smakował tak samo jak ten w Czechach, zadbają profesjonalni tapsterzy, czyli barmani.

W dniu oficjalnego otwarcia na gości będą czekały dodatkowe atrakcje, które uświetnią wieczór prowadzony przez tancerza czeskiego pochodzenia, Jana Klimenta. O walorach sensorycznych piw i czeskiej kulturze piwnej opowie mieszkańcom Warszawy ceniony piwoznawca Maciej Chołdrych, zaś o historii marki Kozel oraz znaczeniu czeskiego serwowania wypowie się Sławomir Fridel, tapster i ambasador marki. Wśród atrakcji uwzględniono również konkursy, sprawdzające znajomość czeskich powiedzeń oraz umiejętności serwingu. Nie zabraknie też tradycyjnego chrzczenia kranu, polegającego na polewaniu go piwem Kozel.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sześć gwiazdek w Trójmieście

Paco Pérez, znany hiszpański szef kuchni już w drugiej połowie przyszłego roku otworzy swoją restaurację w Gdańsku. Katalońskiego pochodzenia kucharz do tej pory był odznaczony łącznie sześcioma gwiazdkami Michelin.

EUSKADI

W lutym w Krakowie otworzyło się Euskadi - restauracja z kuchnią baskijską. Właścicielem jest Damian Surowiec, który doświadczenie zdobywał w restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelina - np. Barrafina w Londynie czy Elkano w Kraju Basków.

Restauracja Meet & Eat w warszawskim Eurocentrum Office Complex

Meet & Eat to sieć restauracji działających w prestiżowych biurowcach w Polsce, serwujących śniadania i lunche. W kwietniu 2021 roku planowane jest otwarcie kolejnego lokalu - w Eurocentrum Office Complex przy Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

Warszawski Nocny Market powraca, wspierając gastronomię

Stęskniliście się za Nocnym Marketem, czyli street foodowym targiem na starych peronach Dworca Głównego w Warszawie? Nowy, 6. już sezon rozpoczyna się tam już 21 maja! W tym roku organizatorzy chcą wesprzeć nowe koncepty gastronomiczne, które z powodu pandemii nie mogły rozwinąć kulinarnych skrzydeł

GRACIARNIA

Graciarnia powstała pod koniec marca w Gdańsku Wrzeszczu, w piwnicy po pubie Kojot. Właścicielem Graciarni jest Marek Gutek, który wraz z dwójką przyjaciół stworzył miejsce oparte na dwóch filarach - grach planszowych i kraftowych piwach.

Frentzza - Pizza & Friends - nowy koncept firmy 7 Street

Frentzza - Pizza & Friends to miejsce, gdzie można zamówić pizzę z tradycyjnych włoskich produktów, ale także wybrać jeden z wielu w 100% roślinnych wariantów tego dania. Na przełomie kwietnia i maja wystartowała pizzeria na warszawskim Mokotowie, a w trzecim tygodniu maja ruszy lokal w Elblągu.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej