x

Co zjemy w Heart by Amaro w Zakopanem?

Kategoria: Miejsca    28.07.2020

Koncepcja Heart by Amaro w formule bistro to wynik wieloletnich doświadczeń szefa Amaro, jego kulinarnych podróży, pracy, wiedzy i pomysłów, przepisów na ulubione, płynące z serca dania, które dojrzewały przez lata.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Formuła bistro jako miejsca mniej formalnych, biesiadnych spotkań przy stole od lat była marzeniem Wojciecha Modesta Amaro. Jak głosi oficjalny komunikat – Heart by Amaro jest spełnieniem tych marzeń, „otwartym domem, do którego szef zaprasza wszystkich, którzy chcą poznać jego definicję pyszności, zobaczyć jak gotuje dla rodziny i przyjaciół”.

Lokalne specjały
Mniej formalny charakter lokalu znalazł odzwierciedlenie w konstrukcji menu. Ponieważ restauracja znajduje się w Zakopanem, sercu Tatr, w karcie nie mogło zabraknąć lokalnych inspiracji. Bryndza przygotowywana na miejscu, obtaczana w pyłku pszczelim i podwędzana, selekcja serów górskich, szynka z udźca jagnięcego, „dojrzewane”, sezonowane ryby czy „bukowinowe oliwki” to tylko niektóre z dań inspirowanych lokalnym bogactwem produktów.  
– Małopolska jest bardzo ciekawym regionem. Działa tutaj ponad 650 zarejestrowanych ekologicznych producentów, poznaliśmy wielu z nich, są wysoko wyspecjalizowani. Mamy w tym gronie świetnych pszczelarzy, ludzi od mięsa ras podhalańskich. Dokonaliśmy wyboru serów, które chcemy nieco na swoją nutę zaserwować. Dodatkowo wędliny, które robimy według moich receptur. Jagnięcina, ale wykorzystana w nieco mniej oczywisty sposób. Mamy też zaprzyjaźnione okoliczne koła łowieckie, dlatego wiemy co się dzieje, jeśli chodzi o kalendarz polowań. Moja kuchnia generalnie jest bardzo blisko związana z naturą – mówi Wojciech Modest Amaro.
W menu znajdziemy doskonałe na wspólną biesiadę potrawy do podziału, „coś na raz”, aby spróbować bogactwa smaków, dania główne i  desery, jak ciasto z sezonowymi owocami, które wypiekane jest na życzenie  i serwowane z lodami własnego wyrobu.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Nowością w kulinarnych propozycjach Amaro jest 100% ekologiczne menu dla dzieci. Jak podkreśla szef, jest to element karty, z którego „jest ekstremalnie dumny”.

Co do picia?
Dopełnieniem ofertyjest karta win, z akcentem położonym na wina organiczne, a także selekcja polskich alkoholi: wódek, nalewek, likierów, miodów pitnych, cydrów i kraftowych piw.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Karta została skonstruowana tak, by dania były dostępne na każdą kieszeń.
– Stosunek jakości do ceny może być zaskoczeniem dla wielu osób. Ktokolwiek do nas przyjdzie będzie zadowolony. Znamy obowiązujące w Zakopanem ceny rynkowe, znamy miejsca, które są mniej lub bardziej popularne. Jesteśmy w bezpiecznym pułapie, nie wystraszymy nikogo, kto przyjdzie skosztować naszej kuchni prosto z serca. Zapraszamy – deklaruje Wojciech Modest Amaro.

Wysmakowane wnętrze  
Osobisty charakter miejsca znalazł odzwierciedlenie we wnętrzach zaprojektowanych przez żonę Amaro – Agnieszkę.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Heart by Amaro to miejsce rodzinne, więc we wnętrzu znajdą się portrety mojej żony i córek, przez co chcieliśmy podkreślić, jak bardzo osobiście traktujemy to miejsce. Lokalne inspiracje są mocno obecne, chociażby w tralkach na barze, w a’la ażurowych wycinankach we wnętrzu. Bardzo chcieliśmy, żeby wnętrze było jasne, żeby było w nim dużo powietrza, dużo  światła – mówi Wojciech Modest Amaro.
Heart by Amaro mieści się w zabytkowej części Nosalowy Park Hotel & Spa – Willi Marillor, przy ul. Kościuszki 18, w Zakopanem. Restauracja dostępna jest dla wszystkich, nie tylko gości hotelu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Śniadania w Fabryce Norblina

Warszawski Food Town w Fabryce Norblina zaprasza gości na poranne posiłki. Śniadania serwowane są już od godziny 8 rano.

Agnieszka Rojewska otworzyła palarnię kawy w Warszawie

Agnieszka Rojewska, wielokrotna mistrzyni Polski Barista oraz zwyciężczyni London Coffee Masters otworzyła w stolicy showroom oraz sklep z kawą Sheep and Raven.

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej