x

Co zjemy w Heart by Amaro w Zakopanem?

Kategoria: Miejsca    28.07.2020

Koncepcja Heart by Amaro w formule bistro to wynik wieloletnich doświadczeń szefa Amaro, jego kulinarnych podróży, pracy, wiedzy i pomysłów, przepisów na ulubione, płynące z serca dania, które dojrzewały przez lata.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Formuła bistro jako miejsca mniej formalnych, biesiadnych spotkań przy stole od lat była marzeniem Wojciecha Modesta Amaro. Jak głosi oficjalny komunikat – Heart by Amaro jest spełnieniem tych marzeń, „otwartym domem, do którego szef zaprasza wszystkich, którzy chcą poznać jego definicję pyszności, zobaczyć jak gotuje dla rodziny i przyjaciół”.

Lokalne specjały
Mniej formalny charakter lokalu znalazł odzwierciedlenie w konstrukcji menu. Ponieważ restauracja znajduje się w Zakopanem, sercu Tatr, w karcie nie mogło zabraknąć lokalnych inspiracji. Bryndza przygotowywana na miejscu, obtaczana w pyłku pszczelim i podwędzana, selekcja serów górskich, szynka z udźca jagnięcego, „dojrzewane”, sezonowane ryby czy „bukowinowe oliwki” to tylko niektóre z dań inspirowanych lokalnym bogactwem produktów.  
– Małopolska jest bardzo ciekawym regionem. Działa tutaj ponad 650 zarejestrowanych ekologicznych producentów, poznaliśmy wielu z nich, są wysoko wyspecjalizowani. Mamy w tym gronie świetnych pszczelarzy, ludzi od mięsa ras podhalańskich. Dokonaliśmy wyboru serów, które chcemy nieco na swoją nutę zaserwować. Dodatkowo wędliny, które robimy według moich receptur. Jagnięcina, ale wykorzystana w nieco mniej oczywisty sposób. Mamy też zaprzyjaźnione okoliczne koła łowieckie, dlatego wiemy co się dzieje, jeśli chodzi o kalendarz polowań. Moja kuchnia generalnie jest bardzo blisko związana z naturą – mówi Wojciech Modest Amaro.
W menu znajdziemy doskonałe na wspólną biesiadę potrawy do podziału, „coś na raz”, aby spróbować bogactwa smaków, dania główne i  desery, jak ciasto z sezonowymi owocami, które wypiekane jest na życzenie  i serwowane z lodami własnego wyrobu.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Nowością w kulinarnych propozycjach Amaro jest 100% ekologiczne menu dla dzieci. Jak podkreśla szef, jest to element karty, z którego „jest ekstremalnie dumny”.

Co do picia?
Dopełnieniem ofertyjest karta win, z akcentem położonym na wina organiczne, a także selekcja polskich alkoholi: wódek, nalewek, likierów, miodów pitnych, cydrów i kraftowych piw.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Karta została skonstruowana tak, by dania były dostępne na każdą kieszeń.
– Stosunek jakości do ceny może być zaskoczeniem dla wielu osób. Ktokolwiek do nas przyjdzie będzie zadowolony. Znamy obowiązujące w Zakopanem ceny rynkowe, znamy miejsca, które są mniej lub bardziej popularne. Jesteśmy w bezpiecznym pułapie, nie wystraszymy nikogo, kto przyjdzie skosztować naszej kuchni prosto z serca. Zapraszamy – deklaruje Wojciech Modest Amaro.

Wysmakowane wnętrze  
Osobisty charakter miejsca znalazł odzwierciedlenie we wnętrzach zaprojektowanych przez żonę Amaro – Agnieszkę.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Heart by Amaro to miejsce rodzinne, więc we wnętrzu znajdą się portrety mojej żony i córek, przez co chcieliśmy podkreślić, jak bardzo osobiście traktujemy to miejsce. Lokalne inspiracje są mocno obecne, chociażby w tralkach na barze, w a’la ażurowych wycinankach we wnętrzu. Bardzo chcieliśmy, żeby wnętrze było jasne, żeby było w nim dużo powietrza, dużo  światła – mówi Wojciech Modest Amaro.
Heart by Amaro mieści się w zabytkowej części Nosalowy Park Hotel & Spa – Willi Marillor, przy ul. Kościuszki 18, w Zakopanem. Restauracja dostępna jest dla wszystkich, nie tylko gości hotelu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

2am: dessertbar kończy 10 lat

Z tej okazji barmani, Kamil Foltan i Suichi Ofuchi wspólnie z Janice Wong i zespołem dessert-baru przygotują specjalne menu. Wydarzenie odbedzie się 11 października w 2am dessertbar w Singapurze.

Warszawskie Centrum Praskie Koneser

Usytuowane na terenie odrestaurowanej XIX-wiecznej fabryki wódek Centrum Praskie Koneser staje się kulinarnym zagłębiem. Działa tu obecnie 15 restauracji, kawiarni i barów, a niebawem będzie ich 20.

Rodzinnie, po włosku w warszawskim Pesto Café

Kiedy dzieci są szczęśliwe, ich rodzice też są szczęśliwi - to motto Pesto Café, restauracji w warszawskiej Galerii Młociny. Miejsce stworzono z myślą o rodzinnych posiłkach poza domem.

AIÖLI

Otwarty w marcu tego roku Aiöli inspired by Gdańsk to pierwszy lokal pod marką Aiöli w Gdańsku. Dwa pozostałe mieszczą się Warszawie - Aiöli Cantine Bar Cafe Deli Świętokrzyska i Aiöli inspired by Mini Plac Konstytucji.

Ruszyła Pracownia Lary Gessler

Pod koniec czerwca swoją działalność zainaugurowała Pracownia Kulinarna Lary - studio, którego wspólniczkami są Lara Gessler oraz Agata Jedynak. Jak deklarują założycielki, jest to miejsce, w którym chęć szerzenia edukacji żywieniowej spotyka się z wielką pasją i miłością do gotowania.

Sato Gotuje - jedzenie w japońskim stylu izakaya

Kilka miesięcy temu na warszawskiej Ochocie otworzył się lokal Sato Gotuje. Choć sporo oddalony od centrum Warszawy, już w pierwszych tygodniach po otwarciu cieszył się ogromnym powodzeniem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej