x

Co zjemy w Heart by Amaro w Zakopanem?

Kategoria: Miejsca    28.07.2020

Koncepcja Heart by Amaro w formule bistro to wynik wieloletnich doświadczeń szefa Amaro, jego kulinarnych podróży, pracy, wiedzy i pomysłów, przepisów na ulubione, płynące z serca dania, które dojrzewały przez lata.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Formuła bistro jako miejsca mniej formalnych, biesiadnych spotkań przy stole od lat była marzeniem Wojciecha Modesta Amaro. Jak głosi oficjalny komunikat – Heart by Amaro jest spełnieniem tych marzeń, „otwartym domem, do którego szef zaprasza wszystkich, którzy chcą poznać jego definicję pyszności, zobaczyć jak gotuje dla rodziny i przyjaciół”.

Lokalne specjały
Mniej formalny charakter lokalu znalazł odzwierciedlenie w konstrukcji menu. Ponieważ restauracja znajduje się w Zakopanem, sercu Tatr, w karcie nie mogło zabraknąć lokalnych inspiracji. Bryndza przygotowywana na miejscu, obtaczana w pyłku pszczelim i podwędzana, selekcja serów górskich, szynka z udźca jagnięcego, „dojrzewane”, sezonowane ryby czy „bukowinowe oliwki” to tylko niektóre z dań inspirowanych lokalnym bogactwem produktów.  
– Małopolska jest bardzo ciekawym regionem. Działa tutaj ponad 650 zarejestrowanych ekologicznych producentów, poznaliśmy wielu z nich, są wysoko wyspecjalizowani. Mamy w tym gronie świetnych pszczelarzy, ludzi od mięsa ras podhalańskich. Dokonaliśmy wyboru serów, które chcemy nieco na swoją nutę zaserwować. Dodatkowo wędliny, które robimy według moich receptur. Jagnięcina, ale wykorzystana w nieco mniej oczywisty sposób. Mamy też zaprzyjaźnione okoliczne koła łowieckie, dlatego wiemy co się dzieje, jeśli chodzi o kalendarz polowań. Moja kuchnia generalnie jest bardzo blisko związana z naturą – mówi Wojciech Modest Amaro.
W menu znajdziemy doskonałe na wspólną biesiadę potrawy do podziału, „coś na raz”, aby spróbować bogactwa smaków, dania główne i  desery, jak ciasto z sezonowymi owocami, które wypiekane jest na życzenie  i serwowane z lodami własnego wyrobu.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Nowością w kulinarnych propozycjach Amaro jest 100% ekologiczne menu dla dzieci. Jak podkreśla szef, jest to element karty, z którego „jest ekstremalnie dumny”.

Co do picia?
Dopełnieniem ofertyjest karta win, z akcentem położonym na wina organiczne, a także selekcja polskich alkoholi: wódek, nalewek, likierów, miodów pitnych, cydrów i kraftowych piw.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Karta została skonstruowana tak, by dania były dostępne na każdą kieszeń.
– Stosunek jakości do ceny może być zaskoczeniem dla wielu osób. Ktokolwiek do nas przyjdzie będzie zadowolony. Znamy obowiązujące w Zakopanem ceny rynkowe, znamy miejsca, które są mniej lub bardziej popularne. Jesteśmy w bezpiecznym pułapie, nie wystraszymy nikogo, kto przyjdzie skosztować naszej kuchni prosto z serca. Zapraszamy – deklaruje Wojciech Modest Amaro.

Wysmakowane wnętrze  
Osobisty charakter miejsca znalazł odzwierciedlenie we wnętrzach zaprojektowanych przez żonę Amaro – Agnieszkę.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
– Heart by Amaro to miejsce rodzinne, więc we wnętrzu znajdą się portrety mojej żony i córek, przez co chcieliśmy podkreślić, jak bardzo osobiście traktujemy to miejsce. Lokalne inspiracje są mocno obecne, chociażby w tralkach na barze, w a’la ażurowych wycinankach we wnętrzu. Bardzo chcieliśmy, żeby wnętrze było jasne, żeby było w nim dużo powietrza, dużo  światła – mówi Wojciech Modest Amaro.
Heart by Amaro mieści się w zabytkowej części Nosalowy Park Hotel & Spa – Willi Marillor, przy ul. Kościuszki 18, w Zakopanem. Restauracja dostępna jest dla wszystkich, nie tylko gości hotelu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

KUK NUK

Kuk Nuk to pokaźnych rozmiarów restauracja (80 miejsc siedzących) położona w ścisłym centrum Rzeszowa, tuż przy rynku. Lokal powstał z potrzeby stworzenia kuchni na wysokim poziomie, której wówczas brakowało na podkarpackim rynku.

Wręczenie plakiet Michelin

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Gdzie zjeść na Mazurach? Pięć najlepszych restauracji (nie tylko dla żeglarzy)

Wybieracie się w rejs szlakiem Wielkich Jezior Mazurskich? A może zamiast żagli wolicie zwiedzać lądowe atrakcje? Tak czy inaczej, musicie gdzieś zjeść. A my wam podpowiemy, gdzie najpyszniej karmią! Oto subiektywny wybór pięciu najlepszych restauracji na Mazurach.

Otorongo w Warszawie - wegetariańska kuchnia inspirowana Ameryką Południową

W centrum stolicy od grudnia 2019 r. funkcjonuje oaza dla roślinożerców - to niewielka restauracja Otorongo. Od innych wegańsko-wegetariańskich konceptów różni się tym, że większość serwowanych w niej dań nawiązuje do kuchni Ameryki Południowej.

Genesis Restaurant & Cocktail Bar

Genesis to nowa restauracja w Warszawie przy Placu Europejskim, tuż obok słynnego biurowca Warsaw Spire.

Zbliża się otwarcie Elektrowni Powiśle

Już niedługo zostanie otwarta zrewitalizowana Elektrownia Powiśle. Sprawdź, kiedy będzie można skorzystać z pełnej oferty sklepów i gastronomii.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej