x

Dezynfekcja na co dzień

Kategoria: Twój biznes - wiedza    26.07.2020

W nowej rzeczywistości po lockdownie restauratorzy i hotelarze większą wagę przywiązują do stosowania środków do dezynfekcji powierzchni, ciała oraz oczyszczania powietrza. Jest wiele metod i produktów dezynfekujących, a ich wybór zależy od docelowego przeznaczenia.

To już nie tylko płyny i żele na bazie alkoholu pierwotnie przeznaczone dla działalności kosmetycznej. Na rynku pojawia się coraz więcej środków i urządzeń służących do dezynfekcji, niektóre przypominają technologię niemalże kosmiczną, inne wykorzystywane były do niedawana jedynie w szpitalach i profesjonalnych laboratoriach. Wszystko po to, by zapewnić zdrowie, bezpieczeństwo i komfort gości odwiedzających restauracje i hotele. 

PŁYNY I ŚRODKI 
Do niedawna środki dezynfekcyjne kojarzyły się przede wszystkim z salonami kosmetycznymi i fryzjerskimi, ale wszystko uległo zmianie. Teraz muszą być w nie wyposażone także restauracje i chodzi tu o produkty służące zarówno do dezynfekcji rąk, jak i biobójcze do dezynfekcji powierzchni. By mieć pewność, że działają skutecznie, warto sięgać po takie, których efekty są potwierdzone wiarygodnymi badaniami. 
Artykuły dostępne na rynku mają określone przeznaczenie i siłę działania. Wybierając chemikalia do restauracji, należy skupić się na asortymencie dopuszczonym do kontaktu z żywnością. W zależności od przeznaczenia środki dezynfekujące bazują na różnych substancjach, część na alkoholu etylowym, inne na izopropylowym. Do rąk warto wybrać środki, które bardzo szybko pozostawiają skórę suchą, z kolei do powierzchni płaskich, a w szczególności podłóg i toalet takie, które poza działaniem bakterio- i wirusobójczym będą zapewniać działanie myjące. Taki wybór ułatwi użytkowanie i pozwoli na maksymalizację funkcjonalności oraz obniżenie realnych kosztów. Alternatywą dla płynów do dezynfekcji rąk są chusteczki dezynfekujące sprawdzające się przede wszystkim w toaletach, udostępnione gościom w odpowiednim podajniku. Mogą być podawane także do stołu, jeśli zapakowano je pojedynczo. Chusteczki nasączone są alkoholem lub aminami i występują zarówno w wersji do rąk, jak i do czyszczenia powierzchni. Te drugie sprawdzą się do szybkiej dezynfekcji stołów po każdym gościu. 
Warto wiedzieć, że profesjonalne środki do dezynfekcji występują zazwyczaj w postaci skoncentrowanej. Aby używać ich w sposób właściwy, należy zapoznać się ze szczegółową kartą produktu i instrukcją obsługi, nie tylko dla komfortu użytkowania, ale także zachowania zasad bezpieczeństwa. Szczególnie w przypadku środków mocno stężonych, o bardzo silnym, kompleksowym działaniu. 

DOZOWNIKI 
Na rynku dostępnych jest coraz więcej różnorodnych dozowników przeznaczonych do profesjonalnego użycia, idealnie nadających się do wykorzystania w restauracjach, hotelach i kawiarniach. Większość dozowników do płynu dezynfekcyjnego jest wykonana z aluminium, stali szlachetnej lub tworzyw sztucznych. Zastosowanie takich materiałów pomaga utrzymywać czystość oraz ułatwia dezynfekcję. Część modeli jest wyposażona w tacki ociekowe. Większość pozwala regulować ilość wydawanego płynu oraz umożliwia montaż butelek ze środkiem dezynfekującym o pojemności 500 lub 1000 ml. 
Wybierając dozowniki do lokalu, warto wziąć pod uwagę sposób użytkowania. Wśród najbezpieczniejszych można wymienić dozowniki łokciowe, nożne i bezdotykowe. Te pierwsze mają zamontowaną dźwignię, dzięki której użytkownik nie dotyka dłonią dozownika, co zmniejsza możliwość zakażenia i przeniesienia infekcji. Dozowniki bezdotykowe wyposażone są z kolei w czujnik, który po wykryciu obecności dłoni w pobliżu uruchamia mechanizm wydawania określonej ilości płynu. Użytkownik nie ma żadnego kontaktu z urządzeniem, co zapewnia dodatkowe poczucie bezpieczeństwa. 
Warto mieć na uwadze, by dozowniki ze środkami dezynfekującymi znalazły się w kilku miejscach lokalu i hotelu, nie tylko tych przewidzianych ustawami i rozporządzeniami. Ich koszt jest relatywnie niski, a większa ich ilość może przełożyć się na zadowolenie gości i ich częstsze powroty. Poczucie bezpieczeństwa w niepewnych czasach jest jednym z atutów miejsca. 

OZONOWANIE I LAMPY ODKAŻAJĄCE
Do zupełnie innych, ale za to bardzo skutecznych sposobów odkażania należy ozonowanie oraz dezynfekcja za pomocą lamp UV. Ozonowanie to metoda, która nie wymaga żadnych środków bakterio- czy wirusobójczych, zamiast nich używa się ozonu. Sprawdza się w usuwaniu mikroorganizmów, grzybów i pleśni z większych, zamkniętych powierzchni. Tej metody można używać też do dezynfekcji samochodów, w tym samochodów dostawczych i pojazdów wykorzystywanych w dowozach. Ważne, by wybierając ten rodzaj dezynfekcji, mieć na uwadze, że ozonowanie działa przede wszystkim na bakterie, a w zdecydowanie mniejszym stopniu na wirusy. Sprawdzi się za to w hotelach do odświeżania i oczyszczania powietrza w pokojach. Inną metodą jest dezynfekcja za pomocą lampy UV wykorzystująca światło ultrafioletowe, które niszczy (degraduje) kod DNA i RNA, co prowadzi do eliminacji mikroorganizmów (wirusów, bakterii, a także zarodników grzybów) z powietrza, wody i powierzchni płaskich (i nie tylko). Do niedawna technologia promieniowania UV typu C wykorzystywana była przede wszystkim w szpitalach, klinikach i specjalistycznych ośrodkach, gdzie doceniano jej skuteczność na poziomie 90%. Czas potrzebny na dezynfekcję powierzchni jest relatywnie krótki w porównaniu z wieloma innymi metodami o zbliżonej skuteczności. Orientacyjny czas naświetlania niezbędny do skutecznej sterylizacji zależy od emitowanej mocy promieniowania, odległości naświetlanej powierzchni od źródła światła, temperatury otoczenia i wilgotności powietrza. Wynosi ostatecznie – w zależności od wyżej podanych czynników – od kilkunastu minut do kilku godzin. Dezynfekowana powierzchnia musi znajdować się w zasięgu lampy, na tyle blisko, by promieniowanie UV-C padało bezpośrednio na dezynfekowaną powierzchnię, a także jednocześnie obejmowało jej jak największy obszar. Skuteczność dezynfekcji zależy od odległości od emitera (źródła) promieniowania, stąd konieczność ustawiania lampy jak najbliżej. 
Należy pamiętać, że promieniowanie UV-C jest szkodliwe dla ludzi, dlatego po uruchomieniu lampy można przebywać w pomieszczeniu, ale nie należy przebywać w zasięgu promieniowania. Na początku korzystania z lampy lub innego emitera trzeba regularnie wietrzyć pomieszczenie, w którym jest używana. 
Każdy z zaprezentowanych środków ma swoje dobre strony i każdy świetnie nadaje się do wykorzystania w restauracjach oraz hotelach. Podejmując decyzje o zakupie, należy kierować się indywidualnymi preferencjami oraz mieć na uwadze, że najskuteczniejsze jest zawsze łączenie kilku metod. W końcu bezpieczeństwo i spokój odwiedzających gości, a także pracowników są najważniejsze. 

ZDANIEM EKSPERTA

MICHAŁ CZWOJDZIŃSKI – WICEPREZES ZARZĄDU LSI SOFTWARE SA 
W restauracjach czy hotelach mamy do czynienia ze sporym przepływem ludzi, dlatego tak ważny jest duży zbiornik, który nie będzie wymagał częstego uzupełniania, a jednocześnie zapewni nawet 160 tys. dawek środka dezynfekującego. Ważna jest również szybkość działania, aby ta dodatkowa czynność nie generowała niepotrzebnych kolejek. Możliwość oznakowania automatu logotypem bądź dołączenia ekranu reklamowego sprawia, że staje się on bardziej atrakcyjny wizualnie i lepiej wpisuje się w wystrój wnętrza. Dobrym pomysłem jest zainstalowanie kilku urządzeń w różnych miejscach – wolno stojącego przy wejściu, a mniejszego (np. wiszącego) przy toaletach bądź barze. Idealnym uzupełnieniem automatów do dezynfekcji będą urządzenia do oczyszczania powietrza. Dobierane są one do wielkości pomieszczenia, w którym ma działać, dzięki czemu idealnie pozbywają się z powietrza wszelkich drobnoustrojów. Jak zawsze w sprzedaży B2B najważniejszy jest sprawdzony partner zapewniający szybką dostawę i profesjonalne wsparcie podczas użytkowania rozwiązania. Więcej informacji o rozwiązaniach znajduje się na stronie cleanline24.pl. 

AGNIESZKA KOZŁOWSKA – SPECJALISTA DS. MARKETINGU KOMAT 
Wychodząc naprzeciw obecnym potrzebom rynku, firma Komat wprowadziła do oferty wysokiej jakości stacje, stojaki oraz dozowniki z płynem do dezynfekcji, które znajdą zastosowanie w obiektach użyteczności publicznej. Komat proponuje cały przekrój produktów sanitarnych: od uchwytów na butelki z płynem dezynfekującym po nowoczesne automatyczne stacje sanitarne z dodatkowymi akcesoriami. Tak bogata oferta umożliwi dobór urządzenia do potrzeb każdej placówki. 
Najwyższy poziom higieny, bezpieczeństwa oraz komfortu użytkowania zapewnią dozowniki łokciowe lub bezdotykowe. Wybierając produkt, warto też zwrócić uwagę na natężenie ruchu w lokalu oraz na to, gdzie urządzenie będzie się znajdować. Przy wejściu do lokalu szczególnie polecamy stacje dezynfekujące lub dozowniki na stojaku, które ustawione będą w łatwo zauważalnym miejscu. Doskonałym wyborem będą eleganckie, bezdotykowe stacje sanitarne z wnęką na rękawiczki jednorazowe oraz pojemnikiem na odpady. 
Dbając o estetykę oraz renomę lokalu, warto wybrać produkt najwyższej jakości. Już od samego wejścia warto postawić urządzenie, które będzie wizytówką restauracji, baru czy hotelu. Dużym problemem jest rozlewający się/kapiący płyn do dezynfekcji, który wycieka na posadzkę lub blat, dlatego stojaki i dozowniki Komat wyposażone są w tacki ociekowe i podstawki. 

WOJCIECH NIZIO – REGIONAL BRAND ACTIVATION MANAGER W FIRMIE TORK 
Stworzenie bezpiecznych warunków dla pracowników i gości lokalu wymaga nakreślenia zasad: czytelnych i łatwych do zastosowania. Kluczową kwestią jest również dostęp do profesjonalnych produktów utrzymania higieny. Obok mycia rąk i powierzchni obecnie ważną rolę odgrywa dezynfekcja. 
Przy wyborze środków do dezynfekcji należy zwrócić uwagę na trzy czynniki: skład, zawartość alkoholu oraz spełnienie wymaganych norm. Inne produkty stosuje się do dezynfekcji powierzchni, a inne do dłoni. W łazienkach i w salach restauracyjnych świetnie sprawdzają się dozowniki z łokciownikiem lub z sensorem, w ten sposób pracownicy i goście ograniczają kontakt z dozownikiem, zapobiegając rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów. Ponadto goście restauracji doceniają właściwości pielęgnacyjne naszych produktów, które oprócz odkażania także nawilżają i chronią skórę dłoni przed wysuszeniem. 

MAGDALENA CHOJNACKA – MARKETING MANAGER, LENA LIGHTING 
Dzięki wirusobójczym lampom emitującym światło UVC proces usuwania szkodliwych dla człowieka mikroorganizmów jest efektywny, wygodny i szybki. Można go przeprowadzić na dwa sposoby: 
• w 15 minut za pomocą lampy do dezynfekcji bezpośredniej typu UV-C STERILON – strumień światła należy skierować bezpośrednio na odkażaną powierzchnię lub przedmioty* i opuścić pomieszczenie, w którym pracuje lampa; 
• za pomocą lampy przepływowej typu UV-C STERILON FLOW – wystarczy postawić lampę w pomieszczeniu, by skutecznie z powietrza wyeliminować wirusy, bakterie i grzyby. W dezynfekowanym pomieszczeniu mogą przebywać ludzie. Naświetlanie światłem ultrafioletowym to skuteczny, wygodny, ekonomiczny i ekologiczny sposób na dezynfekcję: nie wymaga nakładu pracy ludzkiej, nie zużywa środków chemicznych – generuje oszczędności, jest przyjazny dla środowiska – minimalizuje zużycie chemicznych środków do dezynfekcji. 
*Zachowując podstawowe środki bezpieczeństwa opisane w instrukcji użytkowania. 

TOMASZ SZYDŁOWSKI – DYREKTOR DS. SPRZEDAŻY I MARKETINGU, LAKMA 
Wybierając środki do dezynfekcji, należy zwrócić uwagę na wiele elementów, wśród nich na dane produktu takie jak: numer pozwolenia na obrót wydany przez Urząd Rejestracji, spektrum działania, zawartość substancji czynnych, czas, po którym osiągnięty jest efekt biobójczy, oznakowanie CLP, zastosowanie oraz nazwę podmiotu odpowiedzialnego, by mieć pewność, że kupujemy środek, na którym nam zależy. Produkty dezynfekcyjne cechuje sformalizowany sposób przekazywania informacji, który jest odzwierciedleniem rzeczywistych właściwości środka, co zostaje potwierdzone decyzją o pozwoleniu na obrót.Na rynku funkcjonuje grupa środków konkurencyjnych, których producenci umiejętnym doborem zapisów i sformułowań próbują ominąć przepisy poprzez nieprecyzyjne określenia biobójczej funkcji produktu. Pozwala im to na wprowadzenie środków tańszych i o niższej koncentracji, a przy tym nieskutecznych biobójczo. Dlatego istotne jest sprawdzanie przed zakupem etykiety środka biobójczego, na której powinny znajdować wszystkie oznakowania i inne niezbędne elementy. 

ANETA KRUPA – MARKETING MANAGER W ECOLAB POLSKA 
W żadnej restauracji nie może zabraknąć profesjonalnych, odpowiednio zarejestrowanych i zgodnych z europejskimi normami środków czystości. W czasach koronawirusa warto dodatkowo zaopatrzyć się w produkty do dezynfekcji o potwierdzonym działaniu przeciw wirusom osłonkowym. Pamiętajmy, że wszystkie środki czystości, aby były skuteczne, muszą być stosowane zgodnie z przeznaczeniem. Do dezynfekcji twardych i nieporowatych powierzchni, a zwłaszcza obszarów przygotowywania żywności, polecamy Sirafan Speed. Produkt ten dostępny jest w formie gotowego do użycia sprayu i nie wymaga spłukiwania. Z kolei do dezynfekcji rąk osobom pracującym z żywnością polecamy płyny i żele o wysokiej zawartości alkoholu, skuteczne już po 30-sekundowym kontakcie ze skórą: Epicare Des i Spirigel Complete z serii Nexa.

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2020 nr 196.

Autor tekstu: Laura Osęka
O AUTORZE
Laura Osęka
Gotująca amatorsko psycholożka i psychodietetyczka, potrafiąca przemierzyć setki kilometrów dla konkretnego dania bądź deseru. Ceni w kuchni prostotę i wysoką jakość produktów. Autorka książki o prostym, lokalnym comfort food – „Miska szczęścia”.

Zobacz także

Polacy wydają coraz więcej na posiłki na mieście

Polacy wydają coraz więcej w restauracjach. Kwota zostawiana w lokalach, zarówno w ciągu tygodnia, jak i podczas weekendowych wyjść, wynosi od 10 do 30 zł - takiej odpowiedzi udzieliło 32 proc. respondentów badania "Polska na Talerzu 2017".

TEORIA IMPULSU W MENU BAROWYM

Sposób tworzenia menu w koktajlbarach w większości przypadków jest indywidualną kwestią wynikającą z wielu czynników, takich jak decyzja właściciela i jego wizja lokalu gastronomicznego, wcześniejsze doświadczenia barmana pracującego nad menu czy preferencje gości odwiedzających lokal.

Drób, filozofia zero waste i gastronomiczne trendy na Mikserze Kulinarnym

Ostatni w 2018 roku Mikser Kulinarny przyciągnął ponad 200 młodych adeptów sztuki kulinarnej z całej Polski. Tematem przewodnim spotkania był drób, filozofia zero waste oraz nadchodzące w 2019 roku trendy kulinarne.

Hotele w Polsce. Idzie nowe!

Najszybciej rozwijającym się rynkiem hotelowym w kraju jest Warszawa z 15 tys. pokoi hotelowych. W ciągu trzech lat w stolicy przybędzie około 5 tys. kolejnych pokoi. Otworzy się m. in. Hotel Nobu należący do sieci współtworzonej przez Roberta De Niro. Jakie nowe marki pojawią się jeszcze na rynku?

Epidemia koronawirusa a podatki

Przedsiębiorcy, którzy już teraz odczuli finansowe skutki epidemii koronowirusa, nie muszą czekać na nową specustawę, ale już dziś mogą starać się o odroczenie terminu płatności podatku lub umorzenie swoich należności podatkowych. Wnioski można składać przez platformę ePUAP.

Kolejna premiera wegańskiego burgera. Tym razem w sieci Max

Szwedzka sieć restauracji MAX Premium Burgers wprowadza bezmięsnego burgera - Delifresh Plant Beef. Choć bazuje na białku roślinnym, wygląda i smakuje jak mięso. Recepturę opracował szef kuchni Jonas Mårtensson.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej