x

Roślinny burger od Nestlé już dostępny w Polsce

Kategoria: Karta - dania    23.07.2020

Sensational Burger marki Garden Gourmet to pierwszy roślinny burger od Nestlé na polskim rynku. Mogą go próbować klienci sieci "7th Street - Bar & Grill" oraz "Meet & Fit - Slow Food".

Sensational Burger marki Garden Gourmet. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sensational Burger marki Garden Gourmet. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sensational Burger to efekt długoletnich prac ekspertów Nestlé i odpowiedź firmy na jeden z najważniejszych trendów żywieniowych obserwowanych obecnie na rynku. W trosce o zdrowie, ale i środowisko, konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty i dania pochodzenia roślinnego.
Buger marki Garden Gourmet powstaje z połączenia naturalnych białek roślinnych: sojowego i pszenicznego, a barwę zawdzięcza naturalnym ekstraktom roślinnym, a także olejom: rzepakowemu i kokosowemu. Przy jego komponowaniu zastosowano opatentowaną metodę fermentacji składników roślinnych, która wzmacnia smak „umami” – piąty wyodrębniony przez naukowców smak, charakterystyczny dla potraw na bazie mięsa.
Sensational Burger marki Garden Gourmet. Zdjęcie: materiały prasowe.
Sensational Burger marki Garden Gourmet. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Ludzie z różnych powodów podejmują decyzję o ograniczeniu spożywania mięsa. Ważnym argumentem są dla nich kwestie związane ze zdrowiem i ochroną środowiska. Jednocześnie chcą mieć gwarancję wyśmienitego smaku potraw – mówi Artur Maciejewski, dyrektor Nestlé Professional Garden Gourmet. – Sensational Burger odpowiada na te potrzeby. Doskonale smakuje, ma świetny profil żywieniowy i aż o 80 proc. niższy ślad węglowy w porównaniu z mięsnym odpowiednikiem. Wytworzenie naszego burgera oznacza też o 80 proc. niższe zużycie energii oraz wymaga 75 proc. mniej ziemi uprawnej. Tym samym nowy produkt wpisuje się nie tylko w najważniejsze trendy rynkowe, ale zbliża nas do realizacji naszych zobowiązań i osiągnięcia neutralności emisyjnej do 2050 roku.
Sektor gastronomiczny jest istotnym obszarem rozwoju oferty produktów pochodzenia roślinnego. Garden Gourmet Sensational Burger będzie dostępny w Polsce w pierwszej kolejności w dwóch sieciach restauracji: „7th Street – Bar & Grill” oraz „Meet & Fit – Slow Food”, które swoje lokale mają w kilkunastu miastach, m.in. w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Szczecinie, Żyrardowie czy Elblągu.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wędzony arbuz - nowojorski kulinarny hit w Polsce!

Wędzony arbuz znany jest jako "szynka z wędzonego arbuza" (smoked watermelon ham). Media opisują go jako hit nowojorskiej restauracji, a tymczasem można go spróbować w katowickim Cześć Brat! GASTROPUB.

Pomarańczowa przyjemność - finedinigowy deser Łukasza Monety

Okres lockdownu wcale nie musi oznaczać bezczynności. Masz ochotę poznać nowe smaki i zmierzyć się z finediningowym deserem? Poniżej prezentujemy przepis, którego autorem jest Łukasz Moneta, chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie.

Perliczka - perła na stole

Szlachetne mięso perliczki rzadko gości w polskich domach. Może dlatego, że wymaga odpowiedniej obróbki, aby zachowało soczystość, kruchość i walory smakowe. To zatem atrakcyjna pozycja w restauracyjnym menu - wszak goście lubią próbować dań, których sami nie potrafią przygotować.

Na Dzień Czekolady - brownie inne niż wszystkie według Michała Wiśniewskiego

12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Nie ma lepszego i słodszego sposobu na uczczenie tego święta niż dekadenckie czekoladowe brownie. Zdradzamy przepis znanego trójmiejskiego cukiernika Michała Wiśniewskiego.

Pełna spiżarnia już nie tylko od święta!

Śliwki kalifornijskie tradycyjnie goszczą w wielkanocnym koszyku zakupowym Polaków. Nie może ich zabraknąć również w tym roku, szczególnie teraz, kiedy na znaczeniu zyskują produkty spożywcze o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni i dłuższym terminie przydatności do spożycia.

Tropem topinamburu

Trudno go upolować na straganach, ale przy odrobinie szczęścia jest to możliwe. Warto, bo niejeden restauracyjny gość chętnie spróbuje, jak smakuje warzywo, którego być może jeszcze nie zna.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej