x

Grecka Restauracja Mykonos - pierwszy lokal w Browarach Warszawskich

Kategoria: Miejsca    23.07.2020

Greckie przysmaki w centrum warszawskiej Woli serwuje doświadczony szef kuchni Theodoros Vogdanos, odpowiedzialny za sukces takich restauracji jak El Greco i Paros.

Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Mykonos to pierwsza restauracja, która otworzyła się na terenie Browarów Warszawskich w powstającej tam Dzielnicy Spotkań i Smaków. Mieści się w Biurach przy Bramie na rogu ulic Grzybowskiej i Wroniej.
Mimo wielkomiejskiego otoczenia poczujemy się w niej jak na greckich wakacjach. Lokal jest nieco oddalony od ulicy Grzybowskiej, dzięki czemu atmosfera w nim jest naprawdę kameralna.
Można tu wpaść (i dłużej się zatrzymać) na zdrowe i sycące śniadanie, biznesowy lunch, rodzinny obiad czy wieczór z przyjaciółmi okraszony muzyką, winem i tańcem.

Słoneczne menu
W karcie greckie klasyki – począwszy od przekąsek takich jak pieczona feta, tzatziki czy dolmadakia, przez popularne dania główne jak moussaka, souvlaki czy pikantne kotleciki mielone, a skończywszy na rozpustnych deserach (baklava czy milopita,czyli karmelizowane jabłko na kruchym cieście z lodami waniliowymi). Można też spróbować ośmiornicy, dorady czy krewetek z grilla albo cypryjskich pierożków ravioli z serem haloumi i miętą.
Szef kuchni Theodoros Vogdanos, odpowiedzialny za sukces takich lokali jak El Greco i Paros, to kucharz z wieloletnim doświadczeniem, które zdobywał w renomowanych restauracjach m.in. na Mykonos, Krecie i w Atenach. W swojej kuchni bazuje na produktach sprowadzonych prosto z Grecji.
Deser w Restauracji Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Deser w Restauracji Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Nasze menu oparte jest na świeżych i smacznych produktach sprowadzanych prosto z Grecji. Nasi goście znajdą tu wszystko, z czym kojarzy im się ten kraj. A więc wyśmienite sery: feta, manouri i graviera, wyborną jagnięcinę, najlepszą oliwę z oliwek, aromatyczne suszone pomidory czy smakowite oliwki, a także świeże zioła i przyprawy w mistrzowskim połączeniu – mówi Marzena Nowakowska-Cipriano, właścicielka restauracji.

Wnętrza w kolorze blue
Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Lokal wyróżnia się designem – głęboki błękit dominujący we wnętrzu i jasne dodatki dodają temu miejscu energii i świeżości, a widok na Plac przy Bramie pełen zielonych drzew i roślin gwarantują spokój i chwilę wytchnienia. Restauracja jest bardzo przestronna. Ponadto do dyspozycji gości będzie też przestronny ogródek w cieniu zieleni, jaka znajduje się na Placu przy Bramie. Jak zapewniają właściciele, wizyta w tej restauracji to „podróż na gorącą wyspę, gdzie z łatwością można poczuć się jak na najlepszych wakacjach”.
– W głównym wejściu gości wita przeszkolony bar, a przestronna wysoka sala kusi głębokim, soczystym odcieniem marina blue. Przygotowaliśmy również przestrzeń dla lubiących spokojne, kameralne wnętrza, ukryte w głębi naszej restauracji. Każda z sal zaopatrzona jest w system nagłośnienia i ekrany. To miejsce świetnie nadaje się zarówno na służbowe spotkania czy biznesowy lunch, jak i kolację z przyjaciółmi. Nie zabraknie tu też muzyki, która wprowadzi nas w wakacyjny klimat – zapewnia Marzena Nowakowska-Cipriano.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Na wynos i w dostawie. Jak to robią Sen i Monka

Do odwołania restauracje mogą sprzedawać posiłki jedynie na wynos i w dowozach. Jak sobie z tym radzą? Warszawski Sen stawia na zestawy sushi, a toruńska Monka - na gęsinową ucztę.

Pyszne.pl po raz piąty wyłoni najlepszą restaurację roku i najlepszą restaurację w Krakowie

Pyszne.pl ogłosiło listę ponad 600 nominowanych restauracji z 39 miast, które zawalczą w konkursie Best Restaurant Awards 2018. O wynikach dalszej rywalizacji zadecydują klienci, którzy mogą docenić swoje ulubione restauracje, wystawiając im oceny w serwisie.

Pudu Pudu - pierwszy bar z... budyniem. Będą chętni?

Grupa Oetker uruchomiła pierwszy bar z... budyniem. Na razie takie rzeczy tylko w Ameryce, a konkretnie w Los Angeles. Firma planuje w tym roku otworzyć jeszcze dwa takie obiekty w Mieście Aniołów.

Kulinarne rekonstrukcje szefa Mateusza Suligi w krakowskiej restauracji Unique Taste

Krakowska restauracja Unique Taste w pięciogwiazdkowym hotelu Unicus Palace, jako jedna z pierwszych w Polsce wprowadziła na stałe menu złożone z potraw średniowiecznych, renesansowych i barokowych. Goście spróbują m.in. tortu z ojcowskiego pstrąga z musztardą z limonki i sarny na bakaliach.

MAX Premium Burgers otwiera jedenasty lokal. Tym razem we Wrocławiu

Szwedzka sieć MAX Premium Burgers kontynuuje rozwój sieci. Jedenasty lokal w Polsce i drugi we Wrocławiu ruszył 23 marca.

Green Caffè Nero zaprasza do nowej kawiarni w Warszawie

Mimo trudności spowodowanych kryzysem epidemicznym sieć Green Caffè Nero otwiera nową kawiarnię. Mieści się ona w biurowcu Generation Park na warszawskiej Woli przy stacji metra Rondo Daszyńskiego.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej