x

Grecka Restauracja Mykonos - pierwszy lokal w Browarach Warszawskich

Kategoria: Miejsca    23.07.2020

Greckie przysmaki w centrum warszawskiej Woli serwuje doświadczony szef kuchni Theodoros Vogdanos, odpowiedzialny za sukces takich restauracji jak El Greco i Paros.

Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Mykonos to pierwsza restauracja, która otworzyła się na terenie Browarów Warszawskich w powstającej tam Dzielnicy Spotkań i Smaków. Mieści się w Biurach przy Bramie na rogu ulic Grzybowskiej i Wroniej.
Mimo wielkomiejskiego otoczenia poczujemy się w niej jak na greckich wakacjach. Lokal jest nieco oddalony od ulicy Grzybowskiej, dzięki czemu atmosfera w nim jest naprawdę kameralna.
Można tu wpaść (i dłużej się zatrzymać) na zdrowe i sycące śniadanie, biznesowy lunch, rodzinny obiad czy wieczór z przyjaciółmi okraszony muzyką, winem i tańcem.

Słoneczne menu
W karcie greckie klasyki – począwszy od przekąsek takich jak pieczona feta, tzatziki czy dolmadakia, przez popularne dania główne jak moussaka, souvlaki czy pikantne kotleciki mielone, a skończywszy na rozpustnych deserach (baklava czy milopita,czyli karmelizowane jabłko na kruchym cieście z lodami waniliowymi). Można też spróbować ośmiornicy, dorady czy krewetek z grilla albo cypryjskich pierożków ravioli z serem haloumi i miętą.
Szef kuchni Theodoros Vogdanos, odpowiedzialny za sukces takich lokali jak El Greco i Paros, to kucharz z wieloletnim doświadczeniem, które zdobywał w renomowanych restauracjach m.in. na Mykonos, Krecie i w Atenach. W swojej kuchni bazuje na produktach sprowadzonych prosto z Grecji.
Deser w Restauracji Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Deser w Restauracji Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Nasze menu oparte jest na świeżych i smacznych produktach sprowadzanych prosto z Grecji. Nasi goście znajdą tu wszystko, z czym kojarzy im się ten kraj. A więc wyśmienite sery: feta, manouri i graviera, wyborną jagnięcinę, najlepszą oliwę z oliwek, aromatyczne suszone pomidory czy smakowite oliwki, a także świeże zioła i przyprawy w mistrzowskim połączeniu – mówi Marzena Nowakowska-Cipriano, właścicielka restauracji.

Wnętrza w kolorze blue
Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Lokal wyróżnia się designem – głęboki błękit dominujący we wnętrzu i jasne dodatki dodają temu miejscu energii i świeżości, a widok na Plac przy Bramie pełen zielonych drzew i roślin gwarantują spokój i chwilę wytchnienia. Restauracja jest bardzo przestronna. Ponadto do dyspozycji gości będzie też przestronny ogródek w cieniu zieleni, jaka znajduje się na Placu przy Bramie. Jak zapewniają właściciele, wizyta w tej restauracji to „podróż na gorącą wyspę, gdzie z łatwością można poczuć się jak na najlepszych wakacjach”.
– W głównym wejściu gości wita przeszkolony bar, a przestronna wysoka sala kusi głębokim, soczystym odcieniem marina blue. Przygotowaliśmy również przestrzeń dla lubiących spokojne, kameralne wnętrza, ukryte w głębi naszej restauracji. Każda z sal zaopatrzona jest w system nagłośnienia i ekrany. To miejsce świetnie nadaje się zarówno na służbowe spotkania czy biznesowy lunch, jak i kolację z przyjaciółmi. Nie zabraknie tu też muzyki, która wprowadzi nas w wakacyjny klimat – zapewnia Marzena Nowakowska-Cipriano.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Restauracja Belona

Restauracja Belona w Gdyni otworzyła się w sierpniu tego roku.

Kolejna Tankovna Pilsner Urquell - w Barze Koszyki w Warszawie

Pilsner Urquell kończy w tym roku 178 lat i z okazji urodzin otwiera nowe miejsce, w którym można napić się niepasteryzowanego piwa prosto z czeskiego browaru. Marka przeobraża popularny Bar Koszyki w kolejną Tankovną.

Nowy Tel Aviv na Saskiej Kępie

Tel Aviv, jedna z najbardziej znanych warszawskich restauracji z daniami roślinnymi, zadebiutowała w kolejnej lokalizacji - przy ulicy Zwycięzców 21 na Saskiej Kępie. Inspirowane kuchnią bliskowschodnią przysmaki można zjeść w lokalu o wielkomiejskim klimacie ze streetartowym sznytem.

Warszawski Projekt 44 - comfort food w autorksim wydaniu

Usytuowany na parterze imponującego wieżowca przy ul. Złotej warszawski Projekt 44 proponuje comfort food w autorskim wydaniu. Choć sąsiedztwo najdroższych apartamentów w Polsce może nieco onieśmielać, wystrój restauracji zachęca do odwiedzin - jest zarazem elegancka, przytulna i nieco industrialna.

Otorongo w Warszawie - wegetariańska kuchnia inspirowana Ameryką Południową

W centrum stolicy od grudnia 2019 r. funkcjonuje oaza dla roślinożerców - to niewielka restauracja Otorongo. Od innych wegańsko-wegetariańskich konceptów różni się tym, że większość serwowanych w niej dań nawiązuje do kuchni Ameryki Południowej.

RESTAURACJA ART

Restauracja Art jako jedna z niewielu w Krakowie specjalizuje się w fine diningu i oferuje menu degustacyjne oparte na polskiej kuchni. Art ma aż dwóch szefów kuchni: Michała Cienkiego oraz Wiktora Kowalskiego. Lokal znajduje się przy ulicy Kanoniczej 15 w Krakowie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej