x

Grecka Restauracja Mykonos - pierwszy lokal w Browarach Warszawskich

Kategoria: Miejsca    23.07.2020

Greckie przysmaki w centrum warszawskiej Woli serwuje doświadczony szef kuchni Theodoros Vogdanos, odpowiedzialny za sukces takich restauracji jak El Greco i Paros.

Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Mykonos to pierwsza restauracja, która otworzyła się na terenie Browarów Warszawskich w powstającej tam Dzielnicy Spotkań i Smaków. Mieści się w Biurach przy Bramie na rogu ulic Grzybowskiej i Wroniej.
Mimo wielkomiejskiego otoczenia poczujemy się w niej jak na greckich wakacjach. Lokal jest nieco oddalony od ulicy Grzybowskiej, dzięki czemu atmosfera w nim jest naprawdę kameralna.
Można tu wpaść (i dłużej się zatrzymać) na zdrowe i sycące śniadanie, biznesowy lunch, rodzinny obiad czy wieczór z przyjaciółmi okraszony muzyką, winem i tańcem.

Słoneczne menu
W karcie greckie klasyki – począwszy od przekąsek takich jak pieczona feta, tzatziki czy dolmadakia, przez popularne dania główne jak moussaka, souvlaki czy pikantne kotleciki mielone, a skończywszy na rozpustnych deserach (baklava czy milopita,czyli karmelizowane jabłko na kruchym cieście z lodami waniliowymi). Można też spróbować ośmiornicy, dorady czy krewetek z grilla albo cypryjskich pierożków ravioli z serem haloumi i miętą.
Szef kuchni Theodoros Vogdanos, odpowiedzialny za sukces takich lokali jak El Greco i Paros, to kucharz z wieloletnim doświadczeniem, które zdobywał w renomowanych restauracjach m.in. na Mykonos, Krecie i w Atenach. W swojej kuchni bazuje na produktach sprowadzonych prosto z Grecji.
Deser w Restauracji Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Deser w Restauracji Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
– Nasze menu oparte jest na świeżych i smacznych produktach sprowadzanych prosto z Grecji. Nasi goście znajdą tu wszystko, z czym kojarzy im się ten kraj. A więc wyśmienite sery: feta, manouri i graviera, wyborną jagnięcinę, najlepszą oliwę z oliwek, aromatyczne suszone pomidory czy smakowite oliwki, a także świeże zioła i przyprawy w mistrzowskim połączeniu – mówi Marzena Nowakowska-Cipriano, właścicielka restauracji.

Wnętrza w kolorze blue
Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe.
Lokal wyróżnia się designem – głęboki błękit dominujący we wnętrzu i jasne dodatki dodają temu miejscu energii i świeżości, a widok na Plac przy Bramie pełen zielonych drzew i roślin gwarantują spokój i chwilę wytchnienia. Restauracja jest bardzo przestronna. Ponadto do dyspozycji gości będzie też przestronny ogródek w cieniu zieleni, jaka znajduje się na Placu przy Bramie. Jak zapewniają właściciele, wizyta w tej restauracji to „podróż na gorącą wyspę, gdzie z łatwością można poczuć się jak na najlepszych wakacjach”.
– W głównym wejściu gości wita przeszkolony bar, a przestronna wysoka sala kusi głębokim, soczystym odcieniem marina blue. Przygotowaliśmy również przestrzeń dla lubiących spokojne, kameralne wnętrza, ukryte w głębi naszej restauracji. Każda z sal zaopatrzona jest w system nagłośnienia i ekrany. To miejsce świetnie nadaje się zarówno na służbowe spotkania czy biznesowy lunch, jak i kolację z przyjaciółmi. Nie zabraknie tu też muzyki, która wprowadzi nas w wakacyjny klimat – zapewnia Marzena Nowakowska-Cipriano.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zamknięcie poznańskiej restauracji Autentyk Ernesta Jagodzińskiego

Po 5 latach działalności z kulinarnej mapy Poznania zniknął Autentyk, lokal Oli i Ernesta Jagodzińskich. - Idziemy realizować nasze marzenia i plany - mówią. Executive chefa restauracji można jednak wciąż odwiedzić w studiu kulinarnym Chef’s Table.

Wrocławski Green Bus znika po siedmiu latach działalności. Właściciel prosi o pomoc w spłaceniu długów

Green Bus, popularna wrocławska restauracja z kuchnią roślinną, znalazła się w poważnych tarapatach. Po siedmiu latach od swojego otwarcia lokal przestał istnieć. Aby spłacić długi, jego właściciel wraz z żoną uruchomili zbiórkę w serwisie Pomagam.pl.

Setki Powodów w warszawskim Centrum Koneser już otwarte

Setki Powodów to nowy lokal w Warszawie z muzyką na żywo, jedzeniem i koktajlami. Powstał na parterze Muzeum Polskiej Wódki przy Placu Konesera 1, w miejscu, gdzie niegdyś mieścił się bar Wuwu.

MUAS Coffee: nitro cold brew od twórców rzemieślniczej ceramiki

MUAS Coffee to kawiarnia z kawą speciality założona przez twórców studia ceramicznego MUAS. Na miejscu, oprócz typowych kaw na bazie espresso spróbować można też wyjątkowego nitro cold brew.

Zamknięcie gdyńskiej restauracji Pieterwas Krew i Woda

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych trójmiejskich lokali - restauracja Pieterwas Krew i Woda - znika z ulicy Abrahama w Gdyni po ponad 7 latach istnienia. Powodem zamknięcia nie są jednak ekonomiczne skutki pandemii. Jakie są przyczyny decyzji właścicieli - Mariusza i Marty Pieterwas?

Falafel Bejrut ma poważne problemy finansowe. Twórcy lokalu proszą internautów o pomoc

Falafel Bejrut potrzebuje pomocy. Legendarny warszawski lokal uruchomił w serwisie Zrzutka.pl zbiórkę na pokrycie zadłużenia. - To dla nas ostatnia szansa - mówią.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej