x

15 najlepszych restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne [AKTUALIZACJA]

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    22.07.2020

Zwycięskie lokale wytypowało kilka tysięcy gości, którzy wzięli udział w plebiscycie "Najlepsza Restauracja" zorganizowanym przez MAKRO Polska. Mogli oni głosować na lokale uczestniczące w programie Polskie Skarby Kulinarne.

Polskie Skarby Kulinarne to jeden z flagowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO Polska. Jego celem jest odnowienie oraz promocja bogatego dziedzictwa i tradycji kuchni polskiej. Dzięki zaangażowaniu restauracji z pięciu regionów (Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza, Wrocławia i Dolnego Śląska, Zakopanego i Podhala) udało się „przywrócić do życia” dziesiątki zapomnianych receptur, szefom kuchni przekazać historyczne inspiracje, a konsumentom pokazać prawdziwe bogactwo narodowej kuchni.

Aby uhonorować najlepsze lokale, MAKRO Polska zorganizowało specjalny plebiscyt.
– Klienci, którzy odwiedzili restauracje położone na kulinarnym szlaku Polskich Skarbów, mogli przyznać od 1 do 5 „koron” i wyróżnić w ten sposób najlepsze adresy – wyjaśnia Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej MAKRO Polska. – Ocenie podlegał sam posiłek, ale także wystrój miejsca czy jakość serwisu. Szczególnie cenny był zaś fakt, że wyboru zwycięzców dokonali ci, na których gastronomii zależy najbardziej, czyli jej klienci.

Przedstawiciele krakowskiej restauracji Handelek. Foto: materiały prasowe Makro.
Przedstawiciele krakowskiej restauracji Handelek. Foto: materiały prasowe Makro.
Zwycięskie restauracje, a także te z miejsc 2. i 3. w każdym z regionów, zostały zaprezentowane w specjalnym albumie. Zgodnie z ideą programu Polskie Skarby Kulinarne, opowieści sprzed wieków łączą się w nim z prezentacją miejsc, dzięki którym możemy ponownie odkrywać zapomniane smaki i związane z nimi historie nie tylko kulinarne. W albumie zaprezentowano też szefów kuchni zwycięskich restauracji oraz ich popisowe dania, inspirowane dawnymi recepturami sprzed stu, a nawet trzystu lat.

Lista restauracji nagrodzonych w plebiscycie Polskie Skarby Kulinarne

WARSZAWA
Restauracja Lalka Marszałkowska
Restauracja Pyzy Flaki Gorące
Restauracja Mozaika

KRAKÓW
Restauracja Handelek
Restauracja W Starej Kuchni
Restauracja Kogel-Mogel

Przedstawiciele restauracji Kiyrnicka by Saguła z Kościeliska. Foto: materiały prasowe Makro.
Przedstawiciele restauracji Kiyrnicka by Saguła z Kościeliska. Foto: materiały prasowe Makro.
TRÓJMIASTO I POMORZE
 Restauracja Kobaltowa w Hotelu Tristan w Kątach Rybackich
 Restauracja Różana w Hotelu Różany Gaj w Sopocie
 Restauracja Słona Woda w Hotelu Testa w Sopocie

WROCŁAW I DOLNY ŚLĄSK
 Restauracja Tivoli w Legnicy
 Restauracja Browar Jedlinka w Jedlinie-Zdroju
 Kawiarnia Przyjaciółki Brunch & Coffee w Polanicy-Zdroju

ZAKOPANE I PODHALE
 Restauracja Mała Szwajcaria w Zakopanem
 Restauracja Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka
 Restauracja Kopieniec w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu

Od połowy lipca trwa kolejna edycja plebiscytu "Najlepsza restauracja". Zapraszamy zatem do restauracji i do głosowania na www.polskieskarby.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Darmowy e-book za wcześniejszą rezerwację na Restaurant Week

Goście, którzy wykupią wcześniejszą rezerwację na Festiwal Restaurant Week, który odbędzie się w pierwszym bezpiecznym terminie, już teraz dostaną w prezencie e-book "Najlepsze PRZEPISY najlepszych RESTAURACJI".

Świąteczny catering fundacji Kuroniówka

Wystarczy zamówić świąteczny catering w Kuroniowie Diety, by ufundować obiad podopiecznemu Fundacji Kuroniówka. To już kolejna akcja charytatywna, w której organizacje te łączą siły na rzecz pomagania innym w potrzebie.

Rekordowa edycja Fine Dining Week

W dniach 29 sierpnia-9 września odbyła się piąta edycja Fine Dining Week, w której uczestniczyły 64 restauracje z sześciu miast: Krakowa, Łódzi, Poznania, Trójmiasta, Warszawy oraz Wrocławia. Letnia odsłona Fine Dining Week spotkała się z ogromnym zainteresowaniem ze strony gości oraz restauratorów.

10. EDYCJA WINE & FOOD NOBLE NIGHT

Jak co roku we wrześniu organizowany jest uroczysty finał konkursu kulinarnego Wine & Food Noble Night. W jubileuszowej 10. edycji tego wydarzenia o podium zawalczą kuchnie z całej Polski.

SLOWFOODOWA AGENDA

Przed nami wydarzenia organizowane przez międzynarodowy ruch Slow Food w 2018 r. Przedstawiamy najważniejsze z nich. Większość z nich to konferencje, panele dyskusyjne i targi otwarte dla publiczności.

Tłusty Czwartek z Uber Eats potrwa… tydzień

Uber Eats przygotował promocję, która potrwa cały tydzień - w ramach Tłustego Tygodnia oferuje darmową dostawę zamówień powyżej 40 zł z 460 restauracji specjalizujących się w przysmakach na słodko i na słono. Użytkownicy aplikacji mogą skosztować wypieków m.in. z Wedla oraz Charlotte.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej