x

15 najlepszych restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne [AKTUALIZACJA]

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    22.07.2020

Zwycięskie lokale wytypowało kilka tysięcy gości, którzy wzięli udział w plebiscycie "Najlepsza Restauracja" zorganizowanym przez MAKRO Polska. Mogli oni głosować na lokale uczestniczące w programie Polskie Skarby Kulinarne.

Polskie Skarby Kulinarne to jeden z flagowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO Polska. Jego celem jest odnowienie oraz promocja bogatego dziedzictwa i tradycji kuchni polskiej. Dzięki zaangażowaniu restauracji z pięciu regionów (Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza, Wrocławia i Dolnego Śląska, Zakopanego i Podhala) udało się „przywrócić do życia” dziesiątki zapomnianych receptur, szefom kuchni przekazać historyczne inspiracje, a konsumentom pokazać prawdziwe bogactwo narodowej kuchni.

Aby uhonorować najlepsze lokale, MAKRO Polska zorganizowało specjalny plebiscyt.
– Klienci, którzy odwiedzili restauracje położone na kulinarnym szlaku Polskich Skarbów, mogli przyznać od 1 do 5 „koron” i wyróżnić w ten sposób najlepsze adresy – wyjaśnia Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej MAKRO Polska. – Ocenie podlegał sam posiłek, ale także wystrój miejsca czy jakość serwisu. Szczególnie cenny był zaś fakt, że wyboru zwycięzców dokonali ci, na których gastronomii zależy najbardziej, czyli jej klienci.

Przedstawiciele krakowskiej restauracji Handelek. Foto: materiały prasowe Makro.
Przedstawiciele krakowskiej restauracji Handelek. Foto: materiały prasowe Makro.
Zwycięskie restauracje, a także te z miejsc 2. i 3. w każdym z regionów, zostały zaprezentowane w specjalnym albumie. Zgodnie z ideą programu Polskie Skarby Kulinarne, opowieści sprzed wieków łączą się w nim z prezentacją miejsc, dzięki którym możemy ponownie odkrywać zapomniane smaki i związane z nimi historie nie tylko kulinarne. W albumie zaprezentowano też szefów kuchni zwycięskich restauracji oraz ich popisowe dania, inspirowane dawnymi recepturami sprzed stu, a nawet trzystu lat.

Lista restauracji nagrodzonych w plebiscycie Polskie Skarby Kulinarne

WARSZAWA
Restauracja Lalka Marszałkowska
Restauracja Pyzy Flaki Gorące
Restauracja Mozaika

KRAKÓW
Restauracja Handelek
Restauracja W Starej Kuchni
Restauracja Kogel-Mogel

Przedstawiciele restauracji Kiyrnicka by Saguła z Kościeliska. Foto: materiały prasowe Makro.
Przedstawiciele restauracji Kiyrnicka by Saguła z Kościeliska. Foto: materiały prasowe Makro.
TRÓJMIASTO I POMORZE
 Restauracja Kobaltowa w Hotelu Tristan w Kątach Rybackich
 Restauracja Różana w Hotelu Różany Gaj w Sopocie
 Restauracja Słona Woda w Hotelu Testa w Sopocie

WROCŁAW I DOLNY ŚLĄSK
 Restauracja Tivoli w Legnicy
 Restauracja Browar Jedlinka w Jedlinie-Zdroju
 Kawiarnia Przyjaciółki Brunch & Coffee w Polanicy-Zdroju

ZAKOPANE I PODHALE
 Restauracja Mała Szwajcaria w Zakopanem
 Restauracja Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka
 Restauracja Kopieniec w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu

Od połowy lipca trwa kolejna edycja plebiscytu "Najlepsza restauracja". Zapraszamy zatem do restauracji i do głosowania na www.polskieskarby.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej