x

15 najlepszych restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne [AKTUALIZACJA]

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    22.07.2020

Zwycięskie lokale wytypowało kilka tysięcy gości, którzy wzięli udział w plebiscycie "Najlepsza Restauracja" zorganizowanym przez MAKRO Polska. Mogli oni głosować na lokale uczestniczące w programie Polskie Skarby Kulinarne.

Polskie Skarby Kulinarne to jeden z flagowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO Polska. Jego celem jest odnowienie oraz promocja bogatego dziedzictwa i tradycji kuchni polskiej. Dzięki zaangażowaniu restauracji z pięciu regionów (Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza, Wrocławia i Dolnego Śląska, Zakopanego i Podhala) udało się „przywrócić do życia” dziesiątki zapomnianych receptur, szefom kuchni przekazać historyczne inspiracje, a konsumentom pokazać prawdziwe bogactwo narodowej kuchni.

Aby uhonorować najlepsze lokale, MAKRO Polska zorganizowało specjalny plebiscyt.
– Klienci, którzy odwiedzili restauracje położone na kulinarnym szlaku Polskich Skarbów, mogli przyznać od 1 do 5 „koron” i wyróżnić w ten sposób najlepsze adresy – wyjaśnia Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej MAKRO Polska. – Ocenie podlegał sam posiłek, ale także wystrój miejsca czy jakość serwisu. Szczególnie cenny był zaś fakt, że wyboru zwycięzców dokonali ci, na których gastronomii zależy najbardziej, czyli jej klienci.

Przedstawiciele krakowskiej restauracji Handelek. Foto: materiały prasowe Makro.
Przedstawiciele krakowskiej restauracji Handelek. Foto: materiały prasowe Makro.
Zwycięskie restauracje, a także te z miejsc 2. i 3. w każdym z regionów, zostały zaprezentowane w specjalnym albumie. Zgodnie z ideą programu Polskie Skarby Kulinarne, opowieści sprzed wieków łączą się w nim z prezentacją miejsc, dzięki którym możemy ponownie odkrywać zapomniane smaki i związane z nimi historie nie tylko kulinarne. W albumie zaprezentowano też szefów kuchni zwycięskich restauracji oraz ich popisowe dania, inspirowane dawnymi recepturami sprzed stu, a nawet trzystu lat.

Lista restauracji nagrodzonych w plebiscycie Polskie Skarby Kulinarne

WARSZAWA
Restauracja Lalka Marszałkowska
Restauracja Pyzy Flaki Gorące
Restauracja Mozaika

KRAKÓW
Restauracja Handelek
Restauracja W Starej Kuchni
Restauracja Kogel-Mogel

Przedstawiciele restauracji Kiyrnicka by Saguła z Kościeliska. Foto: materiały prasowe Makro.
Przedstawiciele restauracji Kiyrnicka by Saguła z Kościeliska. Foto: materiały prasowe Makro.
TRÓJMIASTO I POMORZE
 Restauracja Kobaltowa w Hotelu Tristan w Kątach Rybackich
 Restauracja Różana w Hotelu Różany Gaj w Sopocie
 Restauracja Słona Woda w Hotelu Testa w Sopocie

WROCŁAW I DOLNY ŚLĄSK
 Restauracja Tivoli w Legnicy
 Restauracja Browar Jedlinka w Jedlinie-Zdroju
 Kawiarnia Przyjaciółki Brunch & Coffee w Polanicy-Zdroju

ZAKOPANE I PODHALE
 Restauracja Mała Szwajcaria w Zakopanem
 Restauracja Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka
 Restauracja Kopieniec w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu

Od połowy lipca trwa kolejna edycja plebiscytu "Najlepsza restauracja". Zapraszamy zatem do restauracji i do głosowania na www.polskieskarby.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

BETWEEN KITCHEN & DINING ROOM

W dniach 18-19 listopada w Hali Koszyki w Warszawie odbyła się druga edycja targów. W ramach wydarzenia ofertę zaprezentowały firmy produkujące ceramikę, naczynia, małe AGD, akcesoria dekoracyjne oraz artykuły spożywcze.

Restauracja Przyjazna Dzieciom

Każdy rodzic wie, że znalezienie w restauracji smacznego, ale i ciekawego posiłku dla malucha, może czasem stanowić wyzwanie. Aby ułatwić życie wszystkim, którzy chcą zabrać najmłodszych do restauracji, powstał program Restauracja Przyjazna Dzieciom.

"Królewski stół" zawładnął Wilanowem

II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego pod hasłem "Królewski stół" odbyła się 15 i 16 września na warszawskim Wilanowie. Podczas dwóch dni uczestnicy wzięli udział w 40 wykładach i panelach dyskusyjnych oraz 60 warsztatach i pokazach kulinarnych.

Tydzień rumuńskiej kuchni w restauracji Banjaluka

Restauracja Banjaluka i finalista MasterChefa Lorek Zediu łączą siły! Od 28 sierpnia do 5 września zapraszają na bałkańską ucztę. Pochodzący z Rumunii Lorek przygotował menu ze specjałami ze swoich rodzinnych stron.

Czym jest kuchnia polska?

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza do przesyłania uwag i opinii na temat dokumentu "Kuchnia polska. Tradycja, teraźniejszość, wspólnota."

Gala Wine & Food Noble Night już wkrótce

Już 13 października odbędzie się XI Gala Wine & Food Noble Night. W szranki jak co roku stanie 12 kucharzy, którzy specjalnie na tę okazję wraz ze swoimi zespołami przygotują autorskie menu (przystawkę i danie główne).

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej