x

15 najlepszych restauracji programu Polskie Skarby Kulinarne

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    22.07.2020

Zwycięskie lokale wytypowało kilka tysięcy gości, którzy wzięli udział w plebiscycie "Najlepsza Restauracja" zorganizowanym przez MAKRO Polska. Mogli oni głosować na lokale uczestniczące w programie Polskie Skarby Kulinarne.

Polskie Skarby Kulinarne to jeden z flagowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO Polska. Jego celem jest odnowienie oraz promocja bogatego dziedzictwa i tradycji kuchni polskiej. Dzięki zaangażowaniu restauracji z pięciu regionów (Warszawy, Krakowa, Trójmiasta i Pomorza, Wrocławia i Dolnego Śląska, Zakopanego i Podhala) udało się „przywrócić do życia” dziesiątki zapomnianych receptur, szefom kuchni przekazać historyczne inspiracje, a konsumentom pokazać prawdziwe bogactwo narodowej kuchni.

Aby uhonorować najlepsze lokale, MAKRO Polska zorganizowało specjalny plebiscyt.
– Klienci, którzy odwiedzili restauracje położone na kulinarnym szlaku Polskich Skarbów, mogli przyznać od 1 do 5 „koron” i wyróżnić w ten sposób najlepsze adresy – wyjaśnia Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej MAKRO Polska. – Ocenie podlegał sam posiłek, ale także wystrój miejsca czy jakość serwisu. Szczególnie cenny był zaś fakt, że wyboru zwycięzców dokonali ci, na których gastronomii zależy najbardziej, czyli jej klienci.
Zwycięskie restauracje, a także te z miejsc 2. i 3. w każdym z regionów, zostały zaprezentowane w specjalnym albumie. Zgodnie z ideą programu Polskie Skarby Kulinarne, opowieści sprzed wieków łączą się w nim z prezentacją miejsc, dzięki którym możemy ponownie odkrywać zapomniane smaki i związane z nimi historie nie tylko kulinarne. W albumie zaprezentowano też szefów kuchni zwycięskich restauracji oraz ich popisowe dania, inspirowane dawnymi recepturami sprzed stu, a nawet trzystu lat.

Plebiscyt „Najlepsza restauracja” będzie kontynuowany – już w połowie lipca rusza jego druga edycja, w której goście wybiorą laureatów na cały rok 2021. W tym samym czasie pojawi się też nowa odsłona Polskich Skarbów Kulinarnych, pod hasłem „kultowych dań regionów”. Zapraszamy zatem do restauracji i do głosowania na www.polskieskarby.pl.

Lista restauracji nagrodzonych w plebiscycie Polskie Skarby Kulinarne

WARSZAWA
    Restauracja Lalka Marszałkowska
    Restauracja Pyzy Flaki Gorące
    Restauracja Mozaika

KRAKÓW
    Restauracja Handelek
    Restauracja W Starej Kuchni
    Restauracja Kogel-Mogel

TRÓJMIASTO I POMORZE
    Restauracja Kobaltowa w Hotelu Tristan w Kątach Rybackich
    Restauracja Różana w Hotelu Różany Gaj w Sopocie
    Restauracja Słona Woda w Hotelu Testa w Sopocie

WROCŁAW I DOLNY ŚLĄSK
    Restauracja Tivoli w Legnicy
    Restauracja Browar Jedlinka w Jedlinie-Zdroju
    Kawiarnia Przyjaciółki Brunch & Coffee w Polanicy-Zdroju

ZAKOPANE I PODHALE
    Restauracja Mała Szwajcaria w Zakopanem
    Restauracja Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka
    Restauracja Kopieniec w Hotelu Kopieniec w Murzasichlu

Wkrótce na portalu ouichef.pl, a także w sierpniowym wydaniu „Food Service" opiszemy wybrane zwycięskie restauracje.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

TARGI EUROGASTRO W NOWEJ LOKALIZACJI

23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro połączone z 12. edycją Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się 27-258 marca 2019 r. w nowej lokalizacji - Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie.

Letnia edycja Fine Dining Week

29 sierpnia - 9 września 2018 r. odbędzie się piąta edycja Fine Dining Week. Festiwal poświęcony jest polskiej sztuce restauracyjnej.

NOWE WYRÓŻNIENIA DLA POLSKICH RESTAURACJI

Na początku marca ukazała się najnowsza edycja jednego z najważniejszych przewodników gastronomicznych na świecie - Czerwonego Przewodnika "Main Cities of Europe ". Po raz kolejny wydawnictwo obejmuje dwa polskie miasta: Warszawę i Kraków.

PODSUMOWANIE RESTAURANT WEEK

W 378 najlepszych restauracjach i 30 miastach w całej Polsce przy wspólnym stole spotkało się 90 tys. osób - tak wyglądała kolejna edycja RW pod hasłem "Emocje na talerzach". Wyniki plebiscytu gości wiosennej edycji festiwalu zostały ogłoszone 17 maja br. na konferencji online.

Kulinarne innowacje

Gault & Millau Polska zaprasza na wyjątkowe wydarzenie: 8 lipca na Torze Wyścigów Konnych na Służewcu odbędzie się I edycja Culinary Innovators.

Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydają pierwszą edycję Trend Booka 2019

Podczas otwarcia Instytutu Kulinarnego, Transgourmet i Selgros Cash & Carry wydano pierwszą edycję Trend Booka 2019, w którym szefowie kuchni, cukiernicy, sommelierzy i eksperci z branży gastronomicznej wypowiadają się na temat trendów m. in.: kulinarnych, restauracyjnych, hotelarskich, winiarskich.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej