x

Adam Pawłowski: Polskie Korki po raz siódmy

Kategoria: Wino    22.07.2020

Festiwal podzielono na dwie części - pierwszego dnia odbył się konkurs winiarski "Polskie Korki", a następnego - degustacje dla branży i pasjonatów wina. Do poznańskiego SPOT. zjechali sommelierzy, dziennikarze, blogerzy, sympatycy wina i winiarze.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Okazało się, że tegoroczna edycja pobiła wszelkie rekordy pod względem liczby zgłoszonych win do konkursu. Winiarze przysłali aż 236 próbek, co nadało imprezie status największego konkursu win polskich. Nadesłane butelki w ogromnej większości pochodziły z roczników 2018 i 2019. Warto wspomnieć, że były to niezwykle ciepłe roczniki. W roku 2018 doświadczyliśmy najcieplejszego kwietnia od ponad 200 lat i najcieplejszego października od ponad 100 lat, a samo lato tamtego roku również rozpieszczało wysokimi temperaturami.
Pogoda zaskoczyła nas wszystkich, a winiarzy szczególnie, ponieważ do tej pory nie mieli doświadczenia z tak nietypową dla naszego klimatu aurą. Decyzja o tym, kiedy zbierać winogrona, okazała się kluczowa. Degustacja pokazała, że wielu producentów nieco przespało ten moment, co w rezultacie dało wina z nazbyt wysoką zawartością alkoholu i z wyczuwalnym deficytem kwasowości.
Sędziuję konkursy win polskich od ponad połowy dekady i naczelnym problemem zwykle jest nazbyt wysoka kwasowość i swoista niedojrzałość aromatów. Tutaj było zupełnie na odwrót. Wyraźnie pokazała to degustacja win czerwonych. Momentami miałem wrażenie, że nie sędziuję konkursu win polskich, ale konkurs win międzynarodowych z przewagą Nowego Świata. Sugerowały to aromaty konfiturowe, miękka kwasowość i czasem nazbyt szczodry alkohol. 
O ile zwykle kojarzyliśmy typowe polskie czerwone wino z bardzo intensywnym, wręcz buraczanym kolorem, to tym razem gama barw win konkursowych była bardzo szeroka – od bladych, prawie różowych do gęstych i skoncentrowanych. Wpłynęła na to większa obecność win zrobionych ze szczepu winorośli szlachetnej pinot noir, która jawi się delikatnym kolorem. W kategorii win czerwonych to właśnie pinot noir z Winnicy Turnau zdobyło pierwsze miejsce, co według mnie wyznacza kierunek dla polskich win czerwonych. 
Większość win białych zgłoszonych do konkursu pochodziła z rocznika 2019, który był równie ciepły jak rok 2018. Winiarze odrobili lekcje i doświadczeni anomalią roku poprzedniego znacznie przytomniej zareagowali na warunki pogodowe. Wina białe pokazały solidną jakość, mocny fundament kwasowy, a dodatkowa dojrzałość przełożyła się na przyjemną owocowość i pijalność. W kategoriach win białych również najlepiej zostały ocenione wina Winnicy Turnau, a dokładnie solaris i hibernal. Wina charakteryzowały się soczystością owocu, zwiewnością i aromatycznością. 
OTWARTA DEGUSTACJA POLSKICH WIN
W OGRODZIE SPOT. Foto: materiały prasowe.Ten, kto śledzi polską scenę win, wie, że od paru lat jesteśmy świadkami bumu na tzw. Pet Naty, czyli wina musujące produkowane metodą pradawną z jedną fermentacją alkoholową dokańczaną w butelce. Te młode wina musujące charakteryzują się delikatną perlistością i zwykle nie są filtrowane, co w rezultacie daje wino delikatnie mętne, ale w tym cały jego urok. Pet Naty wypadły bardzo dobrze, ale złoto zgarnął klasyk gatunku, czyli wino musujące produkowane metodą tradycyjną. Był to riesling z Winnicy Gostchorze z 2018 r. Zwycięski trunek cechował się precyzją, harmonią, typowością odmiany, idealną perlistością i soczystością owocu. 
Swoje wina na konkurs nadesłało ponad 60 winnic z całej Polski. Budujące jest to, że rośnie nie tylko liczba zgłaszanych próbek, ale także – wyraźnie z roku na rok – rośnie jakość polskiego wina. Już nie mogę się doczekać ósmej edycji Polskich Korków. 
Lista wszystkich nagrodzonych win dostępna jest na profilu facebookowym SPOT. 

Felieton ukazał się w „Food Service" 6/2020 nr 196.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Za nami Piknik Ogrody Wina 2021

Wina z kilkudziesięciu regionów świata, a w tle dwór, park i malownicze wzgórza Beskidu Wyspowego - tak w skrócie można opisać Piknik Ogrody Wina. Tegoroczna edycja zgromadziła w Dworze Sieraków koło Krakowa blisko 200 osób - producentów, dziennikarzy, blogerów, ekspertów i amatorów wina.

ADAM PAWŁOWSKI: WCZEŚNIAK

Rocznik 2018 zapisze się w historii winiarstwa europejskiego jako jeden z najwcześniejszych. Wszystkiemu winne letnie upały, które zintensyfikowały dojrzewanie owoców i tym samym przyspieszyły zbiory nawet o miesiąc.

Adam Pawłowski: Edukacja winiarska w morowych czasach

Pandemia koronawirusa zmusiła nas do szybkiego przeorganizowania w zasadzie każdej sfery życia. W trakcie lockdownu inaczej pracujemy i spędzamy czas wolny, a także w inny sposób uczymy się o winie.

Branża winiarska też w kryzysie

Zamknięte restauracje i ograniczony dostęp do sklepów mogą przyczynić się do zmarnowania miliarda litrów wina! Na kondycji finansowej importerów wina negatywnie odbijają się: wzrost cen walut i mniejszy zysk ze sprzedaży zakupionych przed pandemią towarów. Jakie są pomysły na przetrwanie?

Adam Pawłowski: Szampan od rolnika

W ostatnich dekadach uwidocznił się podział na dwa nurty w regionie Szampanii. Z jednej strony mamy powszechnie rozpoznawalne marki dużych domów szampańskich jak Moët et Chandon czy Ruinart, a z drugiej znani jedynie w wąskich gronach smakoszy, mali producenci jak Jacques Selosse, David Léclapart.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: MACIEJ ŁYKO

W pracy moim głównym celem jest zadowolenie gości naszej restauracji. To oni są najważniejsi i to dla nich nasza profesja została stworzona. Poza pracą moje prywatne cele to zwycięstwo w przyszłorocznych Mistrzostwach Polski Sommelierów oraz zdanie egzaminu Master Sommelier.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej