x

Adam Pawłowski: Polskie Korki po raz siódmy

Kategoria: Wino    22.07.2020

Festiwal podzielono na dwie części - pierwszego dnia odbył się konkurs winiarski "Polskie Korki", a następnego - degustacje dla branży i pasjonatów wina. Do poznańskiego SPOT. zjechali sommelierzy, dziennikarze, blogerzy, sympatycy wina i winiarze.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Okazało się, że tegoroczna edycja pobiła wszelkie rekordy pod względem liczby zgłoszonych win do konkursu. Winiarze przysłali aż 236 próbek, co nadało imprezie status największego konkursu win polskich. Nadesłane butelki w ogromnej większości pochodziły z roczników 2018 i 2019. Warto wspomnieć, że były to niezwykle ciepłe roczniki. W roku 2018 doświadczyliśmy najcieplejszego kwietnia od ponad 200 lat i najcieplejszego października od ponad 100 lat, a samo lato tamtego roku również rozpieszczało wysokimi temperaturami.
Pogoda zaskoczyła nas wszystkich, a winiarzy szczególnie, ponieważ do tej pory nie mieli doświadczenia z tak nietypową dla naszego klimatu aurą. Decyzja o tym, kiedy zbierać winogrona, okazała się kluczowa. Degustacja pokazała, że wielu producentów nieco przespało ten moment, co w rezultacie dało wina z nazbyt wysoką zawartością alkoholu i z wyczuwalnym deficytem kwasowości.
Sędziuję konkursy win polskich od ponad połowy dekady i naczelnym problemem zwykle jest nazbyt wysoka kwasowość i swoista niedojrzałość aromatów. Tutaj było zupełnie na odwrót. Wyraźnie pokazała to degustacja win czerwonych. Momentami miałem wrażenie, że nie sędziuję konkursu win polskich, ale konkurs win międzynarodowych z przewagą Nowego Świata. Sugerowały to aromaty konfiturowe, miękka kwasowość i czasem nazbyt szczodry alkohol. 
O ile zwykle kojarzyliśmy typowe polskie czerwone wino z bardzo intensywnym, wręcz buraczanym kolorem, to tym razem gama barw win konkursowych była bardzo szeroka – od bladych, prawie różowych do gęstych i skoncentrowanych. Wpłynęła na to większa obecność win zrobionych ze szczepu winorośli szlachetnej pinot noir, która jawi się delikatnym kolorem. W kategorii win czerwonych to właśnie pinot noir z Winnicy Turnau zdobyło pierwsze miejsce, co według mnie wyznacza kierunek dla polskich win czerwonych. 
Większość win białych zgłoszonych do konkursu pochodziła z rocznika 2019, który był równie ciepły jak rok 2018. Winiarze odrobili lekcje i doświadczeni anomalią roku poprzedniego znacznie przytomniej zareagowali na warunki pogodowe. Wina białe pokazały solidną jakość, mocny fundament kwasowy, a dodatkowa dojrzałość przełożyła się na przyjemną owocowość i pijalność. W kategoriach win białych również najlepiej zostały ocenione wina Winnicy Turnau, a dokładnie solaris i hibernal. Wina charakteryzowały się soczystością owocu, zwiewnością i aromatycznością. 
OTWARTA DEGUSTACJA POLSKICH WIN
W OGRODZIE SPOT. Foto: materiały prasowe.Ten, kto śledzi polską scenę win, wie, że od paru lat jesteśmy świadkami bumu na tzw. Pet Naty, czyli wina musujące produkowane metodą pradawną z jedną fermentacją alkoholową dokańczaną w butelce. Te młode wina musujące charakteryzują się delikatną perlistością i zwykle nie są filtrowane, co w rezultacie daje wino delikatnie mętne, ale w tym cały jego urok. Pet Naty wypadły bardzo dobrze, ale złoto zgarnął klasyk gatunku, czyli wino musujące produkowane metodą tradycyjną. Był to riesling z Winnicy Gostchorze z 2018 r. Zwycięski trunek cechował się precyzją, harmonią, typowością odmiany, idealną perlistością i soczystością owocu. 
Swoje wina na konkurs nadesłało ponad 60 winnic z całej Polski. Budujące jest to, że rośnie nie tylko liczba zgłaszanych próbek, ale także – wyraźnie z roku na rok – rośnie jakość polskiego wina. Już nie mogę się doczekać ósmej edycji Polskich Korków. 
Lista wszystkich nagrodzonych win dostępna jest na profilu facebookowym SPOT. 

Felieton ukazał się w „Food Service" 6/2020 nr 196.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Ogrody Wina 2022 - kapelusze i wino znów królowały w Dworze Sieraków

- Wreszcie mogliśmy się spotkać i wspólnie posmakować win - mówią uczestnicy 10. edycji Ogrodów Wina. Po dwuletniej covidowej przerwie ten letni, winiarski salon degustacyjny wrócił do dawnej formy. W imprezie wzięło udział 52 producentów ze wszystkich winiarskich zakątków świata.

Adam Pawłowski: Ewolucja winopijcy

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, mimo to chciałbym poruszyć temat kształtowania się smaku winiarskiego w czasie. Zastanawia mnie, jak przebiega proces ewolucji u winopijców i dlaczego zaczyna się od picia win gładkich, owocowych, a kończy na bardzo wytrawnych i szorstkich.

Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie - Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Wino zdrożeje. Polska branża winiarska: prowadzenie biznesu stało się całkowicie nieprzewidywalne

- Planowanie jakiejkolwiek strategii stało się wręcz niemożliwe, a bieżąca działalność jest ogromnym wyzwaniem - mówią szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Wojna w Ukrainie, a także galopująca inflacja skutecznie utrudniają bieżącą działalność przedsiębiorstw.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej