x

Adam Pawłowski: Polskie Korki po raz siódmy

Kategoria: Wino    22.07.2020

Festiwal podzielono na dwie części - pierwszego dnia odbył się konkurs winiarski "Polskie Korki", a następnego - degustacje dla branży i pasjonatów wina. Do poznańskiego SPOT. zjechali sommelierzy, dziennikarze, blogerzy, sympatycy wina i winiarze.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Okazało się, że tegoroczna edycja pobiła wszelkie rekordy pod względem liczby zgłoszonych win do konkursu. Winiarze przysłali aż 236 próbek, co nadało imprezie status największego konkursu win polskich. Nadesłane butelki w ogromnej większości pochodziły z roczników 2018 i 2019. Warto wspomnieć, że były to niezwykle ciepłe roczniki. W roku 2018 doświadczyliśmy najcieplejszego kwietnia od ponad 200 lat i najcieplejszego października od ponad 100 lat, a samo lato tamtego roku również rozpieszczało wysokimi temperaturami.
Pogoda zaskoczyła nas wszystkich, a winiarzy szczególnie, ponieważ do tej pory nie mieli doświadczenia z tak nietypową dla naszego klimatu aurą. Decyzja o tym, kiedy zbierać winogrona, okazała się kluczowa. Degustacja pokazała, że wielu producentów nieco przespało ten moment, co w rezultacie dało wina z nazbyt wysoką zawartością alkoholu i z wyczuwalnym deficytem kwasowości.
Sędziuję konkursy win polskich od ponad połowy dekady i naczelnym problemem zwykle jest nazbyt wysoka kwasowość i swoista niedojrzałość aromatów. Tutaj było zupełnie na odwrót. Wyraźnie pokazała to degustacja win czerwonych. Momentami miałem wrażenie, że nie sędziuję konkursu win polskich, ale konkurs win międzynarodowych z przewagą Nowego Świata. Sugerowały to aromaty konfiturowe, miękka kwasowość i czasem nazbyt szczodry alkohol. 
O ile zwykle kojarzyliśmy typowe polskie czerwone wino z bardzo intensywnym, wręcz buraczanym kolorem, to tym razem gama barw win konkursowych była bardzo szeroka – od bladych, prawie różowych do gęstych i skoncentrowanych. Wpłynęła na to większa obecność win zrobionych ze szczepu winorośli szlachetnej pinot noir, która jawi się delikatnym kolorem. W kategorii win czerwonych to właśnie pinot noir z Winnicy Turnau zdobyło pierwsze miejsce, co według mnie wyznacza kierunek dla polskich win czerwonych. 
Większość win białych zgłoszonych do konkursu pochodziła z rocznika 2019, który był równie ciepły jak rok 2018. Winiarze odrobili lekcje i doświadczeni anomalią roku poprzedniego znacznie przytomniej zareagowali na warunki pogodowe. Wina białe pokazały solidną jakość, mocny fundament kwasowy, a dodatkowa dojrzałość przełożyła się na przyjemną owocowość i pijalność. W kategoriach win białych również najlepiej zostały ocenione wina Winnicy Turnau, a dokładnie solaris i hibernal. Wina charakteryzowały się soczystością owocu, zwiewnością i aromatycznością. 
OTWARTA DEGUSTACJA POLSKICH WIN
W OGRODZIE SPOT. Foto: materiały prasowe.Ten, kto śledzi polską scenę win, wie, że od paru lat jesteśmy świadkami bumu na tzw. Pet Naty, czyli wina musujące produkowane metodą pradawną z jedną fermentacją alkoholową dokańczaną w butelce. Te młode wina musujące charakteryzują się delikatną perlistością i zwykle nie są filtrowane, co w rezultacie daje wino delikatnie mętne, ale w tym cały jego urok. Pet Naty wypadły bardzo dobrze, ale złoto zgarnął klasyk gatunku, czyli wino musujące produkowane metodą tradycyjną. Był to riesling z Winnicy Gostchorze z 2018 r. Zwycięski trunek cechował się precyzją, harmonią, typowością odmiany, idealną perlistością i soczystością owocu. 
Swoje wina na konkurs nadesłało ponad 60 winnic z całej Polski. Budujące jest to, że rośnie nie tylko liczba zgłaszanych próbek, ale także – wyraźnie z roku na rok – rośnie jakość polskiego wina. Już nie mogę się doczekać ósmej edycji Polskich Korków. 
Lista wszystkich nagrodzonych win dostępna jest na profilu facebookowym SPOT. 

Felieton ukazał się w „Food Service" 6/2020 nr 196.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: MŁODE VS. STARE KRZEWY

Czy lepsze wina to te produkowane z młodych, czy ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win, odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. Zajrzyjmy więc między krzewy i sprawdźmy, jak ich wiek wpływa na jakość wina.

Trudny rok dla Kalifornii

Na początku października br. pożary ponownie zaatakowały Kalifornię. Na szybkie rozprzestrzenianie się ognia wpłynęła susza i silny wiatr. Z żywiołem walczyło prawie 8 tysięcy strażaków. Straty szacuje się na wiele miliardów dolarów.

ADAM PAWŁOWSKI: WINNICE W OGNIU

Ostatniej jesieni oczy całego świata winiarskiego ponownie skierowały się na Kalifornię. Dopiero co winiarze otrząsnęli się po fatalnym w skutkach trzęsieniu ziemi w 2014 r., a znów musieli stawić czoła żywiołom natury.

KWESTIONARIUSZ SOMMELIERA: KAMIL ŚLADEWSKI

Kamil Śladewski swoją przygodę z winem rozpoczął w 2011 r. Od 5 lat pracuje jako główny sommelier w OK WineBar we Wrocławiu. Uważa, że dobrego sommeliera cechuje gościnność, bogata wiedza oraz umiejętności sprzedażowe.

Wystawa win hiszpańskich już we wrześniu

27 września br., po raz dwunasty odbędzie się Wystawa Win Hiszpańskich. Swoją ofertę zaprezentują nowe, nieobecne na polskim rynku hiszpańskie winnice oraz polscy importerzy win hiszpańskich.

Abruzja nieznana

Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami. W połączeniu z lokalną kuchnią i wciąż umiarkowanym ruchem turystycznym tworzy fascynującą destynację dla miłośników nieoczywistych smaków i lokalnych win.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej