x

Adam Pawłowski: Polskie Korki po raz siódmy

Kategoria: Wino    22.07.2020

Festiwal podzielono na dwie części - pierwszego dnia odbył się konkurs winiarski "Polskie Korki", a następnego - degustacje dla branży i pasjonatów wina. Do poznańskiego SPOT. zjechali sommelierzy, dziennikarze, blogerzy, sympatycy wina i winiarze.

Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Adam Pawłowski. Foto: Ignacy Matuszewski.
Okazało się, że tegoroczna edycja pobiła wszelkie rekordy pod względem liczby zgłoszonych win do konkursu. Winiarze przysłali aż 236 próbek, co nadało imprezie status największego konkursu win polskich. Nadesłane butelki w ogromnej większości pochodziły z roczników 2018 i 2019. Warto wspomnieć, że były to niezwykle ciepłe roczniki. W roku 2018 doświadczyliśmy najcieplejszego kwietnia od ponad 200 lat i najcieplejszego października od ponad 100 lat, a samo lato tamtego roku również rozpieszczało wysokimi temperaturami.
Pogoda zaskoczyła nas wszystkich, a winiarzy szczególnie, ponieważ do tej pory nie mieli doświadczenia z tak nietypową dla naszego klimatu aurą. Decyzja o tym, kiedy zbierać winogrona, okazała się kluczowa. Degustacja pokazała, że wielu producentów nieco przespało ten moment, co w rezultacie dało wina z nazbyt wysoką zawartością alkoholu i z wyczuwalnym deficytem kwasowości.
Sędziuję konkursy win polskich od ponad połowy dekady i naczelnym problemem zwykle jest nazbyt wysoka kwasowość i swoista niedojrzałość aromatów. Tutaj było zupełnie na odwrót. Wyraźnie pokazała to degustacja win czerwonych. Momentami miałem wrażenie, że nie sędziuję konkursu win polskich, ale konkurs win międzynarodowych z przewagą Nowego Świata. Sugerowały to aromaty konfiturowe, miękka kwasowość i czasem nazbyt szczodry alkohol. 
O ile zwykle kojarzyliśmy typowe polskie czerwone wino z bardzo intensywnym, wręcz buraczanym kolorem, to tym razem gama barw win konkursowych była bardzo szeroka – od bladych, prawie różowych do gęstych i skoncentrowanych. Wpłynęła na to większa obecność win zrobionych ze szczepu winorośli szlachetnej pinot noir, która jawi się delikatnym kolorem. W kategorii win czerwonych to właśnie pinot noir z Winnicy Turnau zdobyło pierwsze miejsce, co według mnie wyznacza kierunek dla polskich win czerwonych. 
Większość win białych zgłoszonych do konkursu pochodziła z rocznika 2019, który był równie ciepły jak rok 2018. Winiarze odrobili lekcje i doświadczeni anomalią roku poprzedniego znacznie przytomniej zareagowali na warunki pogodowe. Wina białe pokazały solidną jakość, mocny fundament kwasowy, a dodatkowa dojrzałość przełożyła się na przyjemną owocowość i pijalność. W kategoriach win białych również najlepiej zostały ocenione wina Winnicy Turnau, a dokładnie solaris i hibernal. Wina charakteryzowały się soczystością owocu, zwiewnością i aromatycznością. 
OTWARTA DEGUSTACJA POLSKICH WIN
W OGRODZIE SPOT. Foto: materiały prasowe.Ten, kto śledzi polską scenę win, wie, że od paru lat jesteśmy świadkami bumu na tzw. Pet Naty, czyli wina musujące produkowane metodą pradawną z jedną fermentacją alkoholową dokańczaną w butelce. Te młode wina musujące charakteryzują się delikatną perlistością i zwykle nie są filtrowane, co w rezultacie daje wino delikatnie mętne, ale w tym cały jego urok. Pet Naty wypadły bardzo dobrze, ale złoto zgarnął klasyk gatunku, czyli wino musujące produkowane metodą tradycyjną. Był to riesling z Winnicy Gostchorze z 2018 r. Zwycięski trunek cechował się precyzją, harmonią, typowością odmiany, idealną perlistością i soczystością owocu. 
Swoje wina na konkurs nadesłało ponad 60 winnic z całej Polski. Budujące jest to, że rośnie nie tylko liczba zgłaszanych próbek, ale także – wyraźnie z roku na rok – rośnie jakość polskiego wina. Już nie mogę się doczekać ósmej edycji Polskich Korków. 
Lista wszystkich nagrodzonych win dostępna jest na profilu facebookowym SPOT. 

Felieton ukazał się w „Food Service" 6/2020 nr 196.

Autor tekstu: Adam Pawłowski
O AUTORZE
Adam Pawłowski
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii Mistrz Mistrzów. Wykładowca i egzaminator the Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Współautor książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”.

Zobacz także

WĘGIERSKA FABRYKA SNÓW

Kiedy siedząc na tarasie w restauracji Első Mádi Borház w węgierskim Mád popatrzymy przed siebie, zobaczymy dwa wzgórza. To po lewej jest zielone. Po prawej zaś ujrzymy wypalone przez wysoką temperaturę trawy. Kiedy przyjrzymy się im bliżej, odczytamy napis "Hollywood".

(DYS)KOMFORT NIEWIEDZY

Pisząc ten tekst, siedzę sobie na pokładzie samolotu niosącego mnie po raz kolejny do jednego z kultowych regionów winiarskich Europy. Regionu, który na pewno ma co najmniej jedną wspólną cechę z bohaterem tekstu, który ukaże się już za chwilę, tuż poniżej tego wstępu.

Jak podawać wino? Praktyczne wskazówki nie tylko dla kelnerów

Wzorem krajów śródziemnomorskich coraz częściej pijemy wino na co dzień w domu czy zamawiamy je do posiłku w restauracji. Dobre wino nie musi być drogie, ale warto je odpowiednio podać i degustować, by w pełni cieszyć się jego aromatem i smakiem. Podrzucamy kilka rad.

Kilka pytań do Magdaleny Śleziak

Jest główną sommelierką restauracji oraz sklepu z winami Krakowska Enoteka Pergamin zlokalizowanej w miejscu, gdzie mieszkał kiedyś Wit Stwosz. Z Magdaleną Śleziak rozmawiamy o pasji do win z Europy Środkowej oraz tajnikach jej pracy.

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

Kwestionariusz sommeliera: Filip Szaciłowski

W gastronomii pracuje od prawie ośmiu lat. Pełni funkcję menadżera i głównego sommeliera w restauracji Kieliszki na Próżnej w Warszawie. Od lat zajmuje miejsce w pierwszej dziesiątce Mistrzostw Polski Sommelierów.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej