x

Słoweńska Istria - raj dla foodies

Kategoria: Wino    22.07.2020

Istria to półwysep podzielony między trzy kraje: Chorwację, Włochy i Słowenię. Słoweńska część zapewnia mieszkańcom tego kraju dostęp do morza. Miejsce słynie z trufli, oliwy, ryb oraz oczywiście wina. Jego produkcja i konsumpcja zakorzenione są głęboko w słoweńskim DNA i sięgają czasów rzymskich.

Foto: materiały prasowe.
Foto: materiały prasowe.
Słoweńcy konsumują blisko 95% własnej produkcji, a roczne spożycie wina wynosi ok. 40 l na osobę. To właśnie w słoweńskim Mariborze rośnie najstarszy owocujący krzew winorośli, z którego nadal wytwarza się niewielkie ilości wina. Bachiczne uniesienia odcisnęły nawet piętno w słowach hymnu narodowego Słowenii zatytułowanego „Zdravljica”, czyli „Toast”. 

KRAINA WINEM PŁYNĄCA 
Ten niewielki kraj pokrywa łącznie 18 tys. ha winnic, a swoje wina produkuje w nich ok. 1800 winiarzy. Za komentarz dotyczący klimatu niech posłuży porównanie: Słowenia położona jest na podobnej szerokości geograficznej co Bordeaux. Uprawia się tutaj międzynarodowe czerwone odmiany, takie jak cabernet sauvignon, merlot, pinot noir (modri pinot) czy rdzenny refošk, a także odmiany białe: chardonnay, pinot gris (sivipi not), pinot blanc (beli pinot), sauvignon blanc oraz charakterystyczne dla regionu laski rizling i malvaziję. Słowenia ma trzy regiony winiarskie: Podravlje w Dolinie Drawy (północno-wschodnia część kraju, to właśnie tam znajduje się słynny Maribor), Posavje – Dolina Sawy (środkowa Słowenia na wschód od stolicy kraju) i Primorje – „Przymorze” (położone nad Adriatykiem i graniczące z Włochami).
Miejscowi winiarze stawiają na zrównoważoną produkcję, znajdziemy wśród nich takich, którzy produkują wina ekologiczne czy biodynamiczne. Jedną z takich zrównoważonych winnic jest Brič należąca do przedsiębiorcy Envera Moralića (który jest także właścicielem Kutjeva). Zaprojektowana przez prof. Borisa Podrecca została włączona do rankingu 100 najpiękniejszych winiarni świata. Ulokowana jest tuż obok granicy z Chorwacją w zatoce rzeki Dragonja. Na 36 ha uprawia się ekologiczne winorośle i produkuje wino w różnych stylach. Na przykład musujące (penina) – na bazie szczepów chardonnay, pinot gris oraz refošk – zdobyło brązowy medal w konkursie Decanter World Wine Awards w 2019 r. w Londynie. Rześkie orzeźwienie i idealny pairing do  owoców morza oraz ryb z Adriatyku odnajdziemy w winie różowym z endemicznej odmiany istrian refosco.
Na uwagę zasługuje też mikroproducent Montemoro, który wytwarza wina według biodynamicznej filozofii. Przechadzając się między rzędami winorośli, trzeba patrzeć pod nogi, bowiem plącze się tu inwentarz w postaci wesołych kur. Na tutejszym terroir, czyli w okolicach miasta Koper, uprawia się głównie endemiczne odmiany, czyli wcześniej już wspominany refošk oraz malvaziję. Degustatorzy, którzy szukają eksperymentów, mogą spróbować czerwonego wina musującego na bazie refošk wyprodukowanego metodą ancestrale. W Montemoro produkuje się łącznie 50 tys. butelek rocznie, a sam producent dumnie podkreśla, że jest samoukiem. Podczas plenerowej degustacji tłumaczył, że nie chce robić wina z książek, tylko z serca. 

KOLACJA
NA ŚWIEŻYM POWIETRZU W GOSPODARSTWIE EKOLOGICZNYM GRAMONA. W TLE
SOLNE POLA SEČOVLJE, GDZIE OD XII W. PRODUKUJE SIĘ WYSOKIEJ JAKOŚCI
SÓL PIRAŃSKĄ. Foto: materiały prasowe.EUROPEJSKI REGION GASTRONOMICZNY – ZA ROK
Eksplorując słoweńskie winnice, warto zarezerwować sobie trochę czasu na zwiedzanie istriańskich miast i miasteczek. Na szczególną uwagę zasługuje Portorož, nadmorska miejscowość z austrowęgierskim sznytem. 26 grudnia odbywa się tam festiwal win musujących, czyli penin. Nie można też zapomnieć o malowniczo położonym Piranie. Miasto okala Morze Adriatyckie, a spacerując jego wąskimi uliczkami i obserwując lokalną architekturę, można podziwiać wpływ wielowiekowego panowania Republiki Weneckiej. 
Twarzą słoweńskiej gastronomii na arenie międzynarodowej jest Ana Roš, szefowa kuchni restauracji HiŠa Franko [odznaczona niedawno 2 gwiazdkami Michelin – przyp. red.]. W przyszłym roku Słowenia zostanie oficjalnym Europejskim Regionem Gastronomicznym (EGR 2021), więc można z tej okazji spodziewać się wielu kulinarnych atrakcji. 
Niezależnie jednak od unijnych odznaczeń i tytułów podczas wizyt w winnicach oraz spotkań z producentami jedzenie nieodłącznie towarzyszy winu, a wino jedzeniu. W czasie degustacji na stole obok butelek z winem lądują miejscowe sery, szynki, chleb, oliwki i oczywiście oliwa. Słoweńska Istria ma swoją lokalną odmianę oliwek – istrska belica, z której produkuje się wyborne oliwy. Siedzibę ma tutaj ekologiczny producent okonia morskiego (sł. brancina) Fonda, a w drodze do Piranu warto zajrzeć na solne pola Sečovlje, gdzie od XII w. produkuje się wysokiej jakości sól pirańską. Pozyskuje się ją za pomocą średniowiecznej metody odsalania wody przy użyciu alg morskich. 
Powyższy opis turystycznych atrakcji dotyczy sytuacji przedpandemicznej. Jak teraz wygląda turystyka w Portorožu i Piranie, zapytałam Leę Šuligoj, która odpowiada za komunikację i wizerunek regionu. 
– Turystyka odbudowuje się powoli. 18 maja uruchomiono miejsca noclegowe do 30 pokojów. Od 1 czerwca mogły się już otworzyć pozostałe obiekty noclegowe. 
Mimo to jeszcze nie wszystkie to uczyniły, choć prawie każdego dnia startuje kolejny hotel. Liczymy na to, że do 26 czerwca otwarte będą już wszystkie miejsca z naszej bazy noclegowej. W tym roku oczekujemy przede wszystkim gości z kraju – wyjaśniła. Słowenia odnotowuje także duże zainteresowanie ze strony turystów zagranicznych. – Dlatego oceniamy, że sezon może nie być taki słaby, jak się zapowiadało. Na pewno nie będzie taki sam jak w zeszłym roku. Mocną stroną jest dobra sytuacja epidemiologiczna w Słowenii, a przede wszystkim w gminie Piran, gdzie zostały odnotowane jedynie cztery przypadki COVID-19, i to dwa miesiące temu – podsumowała Lea Šuligoj. W związku z ponownym otwarciem granic warto więc zaplanować podróż do Słowenii, by cieszyć się smakiem unikatowych produktów przyszłej europejskiej stolicy gastronomicznej. 

Artykuł ukazał się w „Food Service" 6/2020 nr 196.

Autor tekstu: Patrycja Siwiec
O AUTORZE
Patrycja Siwiec
Zastępczyni redaktor naczelnej magazynu „Food Service”, w którym redaguje dział Wino. Autorka książki „Gościnność. Sztuka dobrej obsługi w gastronomii”. Doświadczenie zdobywała m.in. w winnicy Chateau Castigno we Francji oraz w restauracjach Northcote w Wielkiej Brytanii i El Celler de Can Roca w Hiszpanii. Absolwentka Wine & Spirits Education Trust.

Zobacz także

Winnica widokowa - wino z perspektywą

Spektakularny widok to wizytówka winnicy. Z obszernego tarasu wybudowanego tuż nad krzewami winorośli można podziwiać krajobraz ciągnący się aż po pasmo górskie Tatr. Kiedy pogoda jest dobra, widoczność sięga słowackiej granicy.

Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Reprezentacje 13 krajów wezmą udział w Międzynarodowych Mistrzostwach Młodych Sommelierów w Gdańsku. Konkurs odbędzie się 12 października w hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.

ADAM PAWŁOWSKI: WINNICE W OGNIU

Ostatniej jesieni oczy całego świata winiarskiego ponownie skierowały się na Kalifornię. Dopiero co winiarze otrząsnęli się po fatalnym w skutkach trzęsieniu ziemi w 2014 r., a znów musieli stawić czoła żywiołom natury.

Kilka pytań do Dawida Sojki

O tym, dlaczego sommelier bywa detektywem, rozmawiamy z Dawidem Sojką, freelancerem w branży winiarskiej oraz aktywnym działaczem grupy Trójmiejskich Sommelierów.

Sommelier Norbert Dudziński wrócił do Polski

Norbert Dudziński, do niedawna head sommelier w 3-gwiazdkowej restauracji Geranium w Kopenhadze, wrócił do Polski i objął stanowisko general managera oraz head sommeliera w warszawskim wine barze Dyletanci.

Chef & sommelier

Konflikty na linii kuchnia - sala to codzienność wielu restauracji. Antagonizmy, zamiast zbliżać, oddalają restaurację od sukcesu, dlatego lepiej postawić na współpracę między frontem a zapleczem. Jak powinna wyglądać w praktyce kooperacja dwóch doświadczonych generałów: szefa kuchni i sommeliera?

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej