x

Goście nie czują się bezpiecznie w toaletach z suszarkami do rąk

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    21.07.2020

COVID-19 wpływa na kształtowanie nowych postaw i zachowań wśród ludzi. 43% badanych twierdzi, że nie czuje się komfortowo w łazienkach wyposażonych w suszarki elektryczne - wynika z sondażu dla Tork, marki firmy Essity.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Wzrasta świadomość na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających z niewystarczającej higieny w miejscach publicznych – to wniosek z najnowszego badania dla Tork dotyczącego wpływu COVID-19 na postawy ludzi w zakresie przestrzegania higieny. Sondaż przeprowadzony na czterech europejskich rynkach wykazał, że niemal 7 na 10 osób mniej chętnie korzysta z ogólnodostępnych toalet w porównaniu z czasem przed pandemią.
Rosną oczekiwania wobec rozwiązań higienicznych w przestrzeniach publicznych. 80% ankietowanych uważa, że utrzymanie jej wysokiego poziomu w toaletach ma kluczowe znaczenie dla ich bezpieczeństwa. Zmieniają się preferencje dotyczące osuszania rąk. Coraz bardziej dbamy o naszą higienę. Według badania, 75% osób chciałoby, aby więcej obiektów oferowało ręczniki papierowe jako alternatywę dla suszarek. Sondaż także pokazał, że w porównaniu z czasem przed pandemią o 37% wzrosła liczba osób, które wolą używać ręczników. Są one postrzegane jako bardziej higieniczne (według 80% respondentów), szybciej osuszające ręce (42%) i rozprzestrzeniające mniej bakterii w powietrzu (39%).
Brak ręczników papierowych w łazienkach może być kosztowny dla firm. Spośród ankietowanych 50% twierdzi, że rzadziej odwiedza miejsca, które ich nie oferują.
– W obliczu pandemii COVID-19 firmy muszą sprostać nowym wymogom sanitarnym. Suszarki to rozwiązanie, które przestało wystarczać, ponieważ nie zapewnia odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa. Odnotowujemy wzrost zapytań kierowników obiektów, którzy chcą zmienić je na ręczniki papierowe – mówi Alberto Cajiga, wiceprezes ds. marketingu, Essity Professional Hygiene.
W obiektach o zwiększonym reżimie sanitarnym, np.: zakładach przetwórstwa spożywczego i szpitalach, ręczniki papierowe od dawna są jedynym akceptowalnym rozwiązaniem do osuszania rąk. Suszarki strumieniowe sprzyjają unoszeniu się w powietrzu kropel, co zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii w powietrzu. Co ważne, pocierając dłonie o ręcznik papierowy usuwa się z nich więcej bakterii niż stosując alternatywne formy osuszania.
– Zastosowanie rozwiązań, które zwiększają poczucie bezpieczeństwa użytkowników powinno stać się priorytetem dla zarządców obiektów chcących zachęcić gości do wizyty po zniesieniu restrykcji. Ignorowanie obaw użytkowników może okazać się po prostu zbyt kosztowne – podkreśla Cajiga.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Włochy: rekordowe wpływy w restauracjach po złagodzeniu restrykcji przeciwepidemicznych

Rekordowe w czasie pandemii Covid-19 wpływy w wysokości 7 milionów euro zanotowano w sobotę w restauracjach w Rzymie w pierwszy po tygodniach przerwy weekend, gdy możliwa była obsługa przy stolikach. Dane te ogłosiła federacja branży gastronomicznej.

Covid-19 na talerzu. Jak pandemia zmieniła nawyki żywieniowe w Polsce i w Europie?

Pandemia zmieniła zachowania konsumentów, ale Polacy zareagowali inaczej niż Niemcy, Grecy czy Szwedzi. Znaleźliśmy się wśród trzech państw, których konsumenci najczęściej deklarowali wzrost spożycia owoców, nabiału oraz ziół i przypraw.

Czy dostawca jedzenia nie ma gorączki? Klienci MyStava sprawdzą to w aplikacji

Dzięki aplikacji MyStava klienci restauracji i sklepów spożywczych współpracujących ze Stavą mogą w łatwy sposób sprawdzić temperaturę kuriera, który wiezie zamówione przez nich jedzenie, jego lokalizację na mapie oraz szacowany czas oczekiwania na dowóz.

Kawa "na mieście" w czasach pandemii

Pandemia wpłynęła na zwyczaje Polaków związane z piciem kawy "na mieście". Obecnie pijemy kawę w większym stopniu "przy okazji" zakupów czy tankowania niż w ramach spotkania z przyjaciółmi, chociaż powoli wracamy do dawnych przyzwyczajeń.

Rekordowa liczba otwarć w Koku Sushi mimo pandemii

Mimo pandemicznego przestoju w gastronomii, franczyzowa sieć Koku Sushi bilansuje pierwszą część roku wyraźnie na plusie. Wiosną i latem otworzyła kilka nowych restauracji. Do końca roku planuje start 6 kolejnych. Zapowiada się, że będzie to rekord w 16-letniej historii firmy. Jak to się robi?

Znowu lockdown hoteli? Niedzielski: nieodpowiedzialne zachowania turystów mogą cofnąć luzowanie restrykcji

- Kontrole w hotelach wypadły dobrze, one same w sobie nie stanowią zagrożenia. Musimy być odpowiedzialni, w dłuższej perspektywie takie sytuacje jak w weekend w Zakopanem, doprowadzą do zaostrzenia restrykcji - mówi minister zdrowia Adam Niedzielski.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej