x

Goście nie czują się bezpiecznie w toaletach z suszarkami do rąk

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    21.07.2020

COVID-19 wpływa na kształtowanie nowych postaw i zachowań wśród ludzi. 43% badanych twierdzi, że nie czuje się komfortowo w łazienkach wyposażonych w suszarki elektryczne - wynika z sondażu dla Tork, marki firmy Essity.

Zdjęcie: materiały prasowe.
Zdjęcie: materiały prasowe.
Wzrasta świadomość na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających z niewystarczającej higieny w miejscach publicznych – to wniosek z najnowszego badania dla Tork dotyczącego wpływu COVID-19 na postawy ludzi w zakresie przestrzegania higieny. Sondaż przeprowadzony na czterech europejskich rynkach wykazał, że niemal 7 na 10 osób mniej chętnie korzysta z ogólnodostępnych toalet w porównaniu z czasem przed pandemią.
Rosną oczekiwania wobec rozwiązań higienicznych w przestrzeniach publicznych. 80% ankietowanych uważa, że utrzymanie jej wysokiego poziomu w toaletach ma kluczowe znaczenie dla ich bezpieczeństwa. Zmieniają się preferencje dotyczące osuszania rąk. Coraz bardziej dbamy o naszą higienę. Według badania, 75% osób chciałoby, aby więcej obiektów oferowało ręczniki papierowe jako alternatywę dla suszarek. Sondaż także pokazał, że w porównaniu z czasem przed pandemią o 37% wzrosła liczba osób, które wolą używać ręczników. Są one postrzegane jako bardziej higieniczne (według 80% respondentów), szybciej osuszające ręce (42%) i rozprzestrzeniające mniej bakterii w powietrzu (39%).
Brak ręczników papierowych w łazienkach może być kosztowny dla firm. Spośród ankietowanych 50% twierdzi, że rzadziej odwiedza miejsca, które ich nie oferują.
– W obliczu pandemii COVID-19 firmy muszą sprostać nowym wymogom sanitarnym. Suszarki to rozwiązanie, które przestało wystarczać, ponieważ nie zapewnia odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa. Odnotowujemy wzrost zapytań kierowników obiektów, którzy chcą zmienić je na ręczniki papierowe – mówi Alberto Cajiga, wiceprezes ds. marketingu, Essity Professional Hygiene.
W obiektach o zwiększonym reżimie sanitarnym, np.: zakładach przetwórstwa spożywczego i szpitalach, ręczniki papierowe od dawna są jedynym akceptowalnym rozwiązaniem do osuszania rąk. Suszarki strumieniowe sprzyjają unoszeniu się w powietrzu kropel, co zwiększa ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii w powietrzu. Co ważne, pocierając dłonie o ręcznik papierowy usuwa się z nich więcej bakterii niż stosując alternatywne formy osuszania.
– Zastosowanie rozwiązań, które zwiększają poczucie bezpieczeństwa użytkowników powinno stać się priorytetem dla zarządców obiektów chcących zachęcić gości do wizyty po zniesieniu restrykcji. Ignorowanie obaw użytkowników może okazać się po prostu zbyt kosztowne – podkreśla Cajiga.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kryzys gastronomii we Włoszech, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii

We Włoszech 50-proc. spadek wpływów w lokalach gastronomicznych po ich otwarciu. W Hiszpanii obroty po likwidacji obostrzeń, czyli w maju i pierwszej połowie czerwca, są o połowę niższe niż w analogicznym okresie 2019 r. Rząd Wielkiej Brytanii rozważa obowiązek rejestracji przed pójściem do pubu.

Grupa Żywiec umożliwia zwrot nieotwartych kegów z piwem

Aby pomóc właścicielom i pracownikom lokali gastronomicznych przetrwać czas pandemii Grupa Żywiec oferuje możliwość oddania nieotwartych kegów z piwem i zwrot kosztów. - Mamy nadzieję, że pozwoli to barom i restauracjom ograniczyć straty - mówi przedstawiciel firmy.

Sphinx wprowadza dodatkowe procedury bezpieczeństwa przed otwarciem restauracji

Restauracyjna spółka Sfinks Polska opracowała 10 nowych procedur bezpieczeństwa sanitarnego, które będą obowiązywać w jej lokalach po otwarciu gastronomii. Mają one na celu minimalizować ryzyko nawrotu koronawirusa i zwiększać bezpieczeństwo gości, a także pracowników restauracji.

Manifest HoReCa: zamawiajcie na wynos!

Rusza ogólnopolska akcja #środynazamówienie, która ma na celu zachęcenie jak największej liczby klientów do zamawiania posiłków w restauracjach na wynos, w dostawie oraz w drive thru. Przeczytaj manifest branży i podaj dalej.

Hotelarze z Zachodniopomorskiego apelują o otwarcie granic 13 czerwca

Przedstawiciele branży hotelowej z Zachodniopomorskiego apelują o informacje, kiedy rząd planuje otworzyć granice. Jak tłumaczą, ich klienci to głównie turyści niemieccy, a na przygotowanie się do większej liczby gości potrzebują co najmniej 10 dni.

Najlepsi kucharze zapraszają do gotowania online

Znani szefowie kuchni zmuszeni do zamknięcia swych restauracji z powodu pandemii, otworzyli wrota domowych kuchni i z pomocą social mediów dzielą się przepisami oraz tajnikami sztuki kulinarnej. Czego można się nauczyć od Marcina Przybysza, Massimo Bottury, Farrana Adrii czy Erica Riperta?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej