x

Dania z kurek w restauracjach Artura Jarczyńskiego

Kategoria: Karta - dania    20.07.2020

Sezon na kurki rozpoczęty! Kucharze restauracji należących do Artura Jarczyńskiego przygotowali specjalne sezonowe menu kurkowe. Co serwują restauracje Jeff's, U Szwejka, Podwale 25 Kompania Piwna, St Antonio i Otto Pompieri.

Jeff's w sezonie serwuje tacosy z kurkami. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jeff's w sezonie serwuje tacosy z kurkami. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracje Jeff`s w Hali Koszyki, w Galerii Mokotów i na Polu Mokotowskim zapraszają m.in. na rosół z kurkami oraz na dania, które są połączeniem polskich i meksykańskich smaków, czyli na smażone kurki z wołowiną i plackami tortilli, burrito z kurczakiem i z sosem z kurek, tacosy z kurkami oraz na steki z rusztu z dodatkiem tych smacznych grzybów.
Podwale 25 Kompania Piwna stawia na klasyczne polskie dania. W sezonowym menu znajdują się podawane z grzankami złociste kurki w śmietanie, placki ziemniaczane lub kluski śląskie z sosem kurkowym czy filet z piersi kurczaka z sosem kurkowym.
Z kolei w słynącym z golonek i sznycli Szwejku w lipcu można skosztować zupy kurkowej, kurek duszonych w białym winie i polędwiczek wieprzowych w sosie kurkowym.
Zlokalizowana wśród zieleni Ogrodu Saskiego restauracja St Antonio proponuje natomiast sałatkę z kurkami z
Restauracja St Antonio oferuje steka z polędwicy wołowej na śmietanowym sosie kurkowym z masłem czosnkowym i młodymi ziemniaczkami. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja St Antonio oferuje steka z polędwicy wołowej na śmietanowym sosie kurkowym z masłem czosnkowym i młodymi ziemniaczkami. Zdjęcie: materiały prasowe.
chipsem z boczku i opiekanym serem taleggio, spaghetti z kurkami i natką pietruszki lub steka z polędwicy wołowej na śmietanowym sosie kurkowym z masłem czosnkowym i młodymi ziemniaczkami.  
Nie będą zawiedzeni wielbiciele włoskich smaków z polskim akcentem. Zlokalizowana w historycznej kamienicy na Placu Bankowy włoska restauracja Otto Pompieri przygotowała kurkową ucztę, zaczynając od śniadania w postaci klasycznej jajecznicy z kurkami, poprzez  aromatyczne kurki w śmietanie z chrupiącą grzanką, zupę kurkową czy oryginalne włoskie spaghetti aglio olio e pepperoncino z kurkami, szynką Crudo i szczypiorkiem. Kurkowe menu dopełnia aromatyczna pizza z kurkami, marynowanym kurczakiem, czerwoną cebulą i natką pietruszki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej