x

Dania z kurek w restauracjach Artura Jarczyńskiego

Kategoria: Karta - dania    20.07.2020

Sezon na kurki rozpoczęty! Kucharze restauracji należących do Artura Jarczyńskiego przygotowali specjalne sezonowe menu kurkowe. Co serwują restauracje Jeff's, U Szwejka, Podwale 25 Kompania Piwna, St Antonio i Otto Pompieri.

Jeff's w sezonie serwuje tacosy z kurkami. Zdjęcie: materiały prasowe.
Jeff's w sezonie serwuje tacosy z kurkami. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracje Jeff`s w Hali Koszyki, w Galerii Mokotów i na Polu Mokotowskim zapraszają m.in. na rosół z kurkami oraz na dania, które są połączeniem polskich i meksykańskich smaków, czyli na smażone kurki z wołowiną i plackami tortilli, burrito z kurczakiem i z sosem z kurek, tacosy z kurkami oraz na steki z rusztu z dodatkiem tych smacznych grzybów.
Podwale 25 Kompania Piwna stawia na klasyczne polskie dania. W sezonowym menu znajdują się podawane z grzankami złociste kurki w śmietanie, placki ziemniaczane lub kluski śląskie z sosem kurkowym czy filet z piersi kurczaka z sosem kurkowym.
Z kolei w słynącym z golonek i sznycli Szwejku w lipcu można skosztować zupy kurkowej, kurek duszonych w białym winie i polędwiczek wieprzowych w sosie kurkowym.
Zlokalizowana wśród zieleni Ogrodu Saskiego restauracja St Antonio proponuje natomiast sałatkę z kurkami z
Restauracja St Antonio oferuje steka z polędwicy wołowej na śmietanowym sosie kurkowym z masłem czosnkowym i młodymi ziemniaczkami. Zdjęcie: materiały prasowe.
Restauracja St Antonio oferuje steka z polędwicy wołowej na śmietanowym sosie kurkowym z masłem czosnkowym i młodymi ziemniaczkami. Zdjęcie: materiały prasowe.
chipsem z boczku i opiekanym serem taleggio, spaghetti z kurkami i natką pietruszki lub steka z polędwicy wołowej na śmietanowym sosie kurkowym z masłem czosnkowym i młodymi ziemniaczkami.  
Nie będą zawiedzeni wielbiciele włoskich smaków z polskim akcentem. Zlokalizowana w historycznej kamienicy na Placu Bankowy włoska restauracja Otto Pompieri przygotowała kurkową ucztę, zaczynając od śniadania w postaci klasycznej jajecznicy z kurkami, poprzez  aromatyczne kurki w śmietanie z chrupiącą grzanką, zupę kurkową czy oryginalne włoskie spaghetti aglio olio e pepperoncino z kurkami, szynką Crudo i szczypiorkiem. Kurkowe menu dopełnia aromatyczna pizza z kurkami, marynowanym kurczakiem, czerwoną cebulą i natką pietruszki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej