x

Kultowe klopsiki z Ikei teraz w całkowicie roślinnej wersji

Kategoria: Karta - dania    20.07.2020

Nowa wersja klopsików wygląda i smakuje jak mięso, a przy tym jest w 100% roślinnym produktem. Danie jest alternatywą dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z mięsnego smaku.

Klopsiki IKEA w resji wege. Zdjecie: materiały prasowe.
Klopsiki IKEA w resji wege. Zdjecie: materiały prasowe.
Dzięki składnikom takim jak białko z żółtego grochu, owies, jabłka, cebula i ziemniaki udało się odtworzyć kultowy produkt IKEA w taki sposób, by stał się bardziej zrównoważoną opcją dla miłośników mięsnych klopsików. W restauracjach IKEA klopsiki roślinne podawane będą z puree ziemniaczanym, groszkiem, roślinnym sosem pieczeniowym i borówką. Cena tego wegańskiego dania to 9,99 zł.

Dodatkowo, można je tez kupić na wynos w sklepiku szwedzkim – znajdziemy je pod nazwą „Huvudroll klopsiki roślinne, mrożone” w opakowaniu 500 g i cenie 15,99 zł. Nowość dostępna będzie od 1 sierpnia.
 
Oprócz klopsików roślinnych w polskiej ofercie IKEA Food można już znaleźć m.in. wege hot dogi, które pojawiły się w sprzedaży w sierpniu 2018 roku. Ogromną popularnością cieszą się również wegańskie lody truskawkowe czy kultowe warzywne klopsiki, które dołączyły do oferty już 5 lat temu.

Autorka tekstu jest dziennikarka portalu handelextra.pl.

Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Personalizowane receptury sosów dużą siłą Fanex

Fanex - polski producent sosów dla branży HoReCa, kolejny rok z rzędu zakończył ze wzrostem sprzedaży. Największy wpływ na utrzymanie dynamiki wzrostu, miało elastyczne podejście do Klientów oraz produkcja oparta na procedurach personalizowania receptur.

Owoce jesieni: głóg, dereń, rokitnik

Jesień przynosi nam w darze pomarańczowe i czerwone kulki rokitnika, derenia oraz głogu. Te rzadko wykorzystywane w kuchni owoce mogą wzbogacić nasze menu od razu albo w formie przetworów uatrakcyjniać dania przez kolejne miesiące.

Perliczka - perła na stole

Szlachetne mięso perliczki rzadko gości w polskich domach. Może dlatego, że wymaga odpowiedniej obróbki, aby zachowało soczystość, kruchość i walory smakowe. To zatem atrakcyjna pozycja w restauracyjnym menu - wszak goście lubią próbować dań, których sami nie potrafią przygotować.

PRZEPISY Z TRZEMA GWIAZDKAMI MICHELIN - ESKALOPKI Z ŁOSOSIA ZE SZCZAWIEM

Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący Samsung Club des Chefs. Na co dzień kultywuje on dziedzictwo swojej rodziny. Ich restauracja od ponad 50 lat cieszy się szerokim uznaniem w kulinarnym świecie, docenionym 3 gwiazdkami Michelin.

Roślinne nuggetsy o smaku kurczaka w ofercie King Rooster

W sieci King Rooster dostępne są już roślinne nuggetsy od The Vegetarian Butcher - marki, która jest częścią Unilever. Nowe nuggetsy w chrupiącej panierce smakują zupełnie jakby były zrobione z mięsa kurczaka, ale są w 100% wegańskie.

Gotuj jak Andrea Camastra. Wołowina i sernik gwiazdkowego szefa kuchni

Szef kuchni, zdobywca gwiazdki Michelin Adrea Camastra zaprezentował w programie Masterchef dwa autorskie przepisy na kanapkę z wołowiną oraz truskawkowy sernik. Obie potrawy można przygotować szybko z użyciem piekarnika.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej