x

Kultowe klopsiki z Ikei teraz w całkowicie roślinnej wersji

Kategoria: Karta - dania    20.07.2020

Nowa wersja klopsików wygląda i smakuje jak mięso, a przy tym jest w 100% roślinnym produktem. Danie jest alternatywą dla osób, które chcą zatroszczyć się o planetę i ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, jednoczenie nie rezygnując z mięsnego smaku.

Klopsiki IKEA w resji wege. Zdjecie: materiały prasowe.
Klopsiki IKEA w resji wege. Zdjecie: materiały prasowe.
Dzięki składnikom takim jak białko z żółtego grochu, owies, jabłka, cebula i ziemniaki udało się odtworzyć kultowy produkt IKEA w taki sposób, by stał się bardziej zrównoważoną opcją dla miłośników mięsnych klopsików. W restauracjach IKEA klopsiki roślinne podawane będą z puree ziemniaczanym, groszkiem, roślinnym sosem pieczeniowym i borówką. Cena tego wegańskiego dania to 9,99 zł.

Dodatkowo, można je tez kupić na wynos w sklepiku szwedzkim – znajdziemy je pod nazwą „Huvudroll klopsiki roślinne, mrożone” w opakowaniu 500 g i cenie 15,99 zł. Nowość dostępna będzie od 1 sierpnia.
 
Oprócz klopsików roślinnych w polskiej ofercie IKEA Food można już znaleźć m.in. wege hot dogi, które pojawiły się w sprzedaży w sierpniu 2018 roku. Ogromną popularnością cieszą się również wegańskie lody truskawkowe czy kultowe warzywne klopsiki, które dołączyły do oferty już 5 lat temu.

Autorka tekstu jest dziennikarka portalu handelextra.pl.

Autor tekstu: Joanna Hamdan

Zobacz także

Truskawki, cukinia i pomidory według Matteo Brunettiego

Jak twórczo wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.

Starbucks poszerza ofertę o świeżo wypiekane croissanty i cynamonki

Starbucks Polska wprowadza do sprzedaży świeżo wypiekane każdego dnia croissanty i cynamonki bazujące na cieście francuskim. Produkty dostarczane będą przez firmę Bridor należącą do portfolio francuskiej grupy Le Duff.

Gotuj jak Andrea Camastra. Wołowina i sernik gwiazdkowego szefa kuchni

Szef kuchni, zdobywca gwiazdki Michelin Adrea Camastra zaprezentował w programie Masterchef dwa autorskie przepisy na kanapkę z wołowiną oraz truskawkowy sernik. Obie potrawy można przygotować szybko z użyciem piekarnika.

Tłusty Czwartek inaczej - hiszpańskie churros, sycylijskie cannoli i nie tylko

A może tym razem zamiast (albo oprócz) pączków i faworków skusicie się w Tłusty Czwartek na przysmaki z krajów, które o karnawale i świętowaniu wiedzą niemal wszystko? Włoskie cannoli i hiszpańskie churros można przecież kupić w polskich lokalach!

Smak dzikości

Las daje od zarania dziejów naturalnie i dziko rosnące rośliny: runo leśne oraz czyste, zdrowe mięso o dużej zawartości witamin, mikro- i makroelementów.

Na Dzień Czekolady - brownie inne niż wszystkie według Michała Wiśniewskiego

12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Nie ma lepszego i słodszego sposobu na uczczenie tego święta niż dekadenckie czekoladowe brownie. Zdradzamy przepis znanego trójmiejskiego cukiernika Michała Wiśniewskiego.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej