W menu znajdziemy kultowe już dania, które charakteryzują markę Nobu, takie jak toro tatar z kawiorem czy wołowina toban-yaki. Dostępna jest również sekcja Nobu Now zawierająca najlepsze przepisy szefów kuchni restauracji Nobu na całym świecie. Dopełnieniem są wielodaniowe menu degustacyjne omakase, które goście zamawiają w ciemno.
Co na przestrzeni lat zainspirowało szefa Nobu do skomponowania przepisów na unikatowe dania?
Oto flagowe dania Nobu:
NEW STYLE SASHIMI
Pierwsza restauracja Nobu Matsuhisa miała tylko 38 miejsc, a większość jej gości decydowała się na dania spoza
Szef Nobu zabrał więc z powrotem danie i nie chcąc go zniszczyć, polał sashimi gorącą oliwą, która akurat stała w kuchni. Dzięki temu ryba nie była surowa, ale też nie gotowana. Tym razem klientka z apetytem zjadła potrawę, a new style sashimi stało się jednym z klasyków dostępnych w restauracjach Nobu.
BLACK COD MISO
Po otwarciu restauracji Matsuhisy w Beverly Hills w latach 80, szef Nobu każdego ranka udawał się na targ rybny,aby kupić świeże produkty dla swoich gości. Jedną z powszechnie dostępnych ryb był czarny dorsz, którego prawie nikt nie używał wtedy w kuchni, dzięki czemu był tani. Szef Nobu, zainspirowany tradycyjną japońską metodą marynowania świeżych ryb w miso, postanowił stworzyć specjalną marynatę i opracował przepis właśnie z tą rybą. Black cod miso jest klasykiem Nobu po dziś dzień.
Szef Nobu nie zdawał sobie sprawy, że jednym z wielbicieli tego dania zostanie Robert De Niro, co okazało się być początkiem długotrwałej przyjaźni, a zarazem powodem do otwarcia pierwszej restauracji Nobu w Nowym Jorku.
ZUPA MISO
Kiedy szef Nobu był dzieckiem, budził go zapach gotującej się zupy miso, przygotowywanej co poranek przez jego mamę. Zupa miso jest głęboko zakorzeniona w japońskiej kulturze i stanowi część tradycyjnego japońskiego śniadania. To sprawia, że jak podkreśla szef Nobu, za każdym razem, gdy kosztuje zupy miso, myśli o swoim dzieciństwie, a w tym o chwilach związanych z mamą.
YELLOWTAIL JALAPEÑO
Szef Nobu udał się kiedyś na Hawaje jako gościnny kucharz na dużej imprezie. Po wyjściu gości wszyscypracownicy byli głodni. Każdy szef kuchni obecny na wydarzeniu postanowił przygotować proste danie dla personelu. Szef Nobu posiadając trochę świeżej ryby zdecydował się na zrobienie sashimi.
Okazało się jednak, że w kuchni nie było soi ani wasabi, które zwykle podaje się z sashimi, co skłoniło go do użycia dostępnego tam jalapeño. Pokroił je i podał wraz z francuskim czosnkiem i cytryną. Danie szybko stało się na tyle popularne, że później szef Nobu odtworzył je z yuzu zamiast cytryny i podaje je do dziś w swoich restauracjach.
„SQUID” PASTA
Pewnego razu do restauracji Matsuhisy przybył chłopiec, który nie lubił owoców morza. Kiedy Nobu San zapytał go,co mu smakuje, powiedział „makaron”. Ponieważ była to japońska restauracja, szef Nobu nie zamierzał się poddawać i zrezygnować z zaserwowania japońskiej kuchni. Wpadł na pomysł pocięcia kalmarów na kształt makaronowych muszelek i usmażenia ich. Chłopiec był zachwycony.
Szef Nobu nazwał to danie Squid „Pasta”. Do tej pory jest ono podawane z lekkim sosem czosnkowym we wszystkich restauracjach Nobu na całym świecie.