Nazwa lokalu (po polsku – „przyjaciele”) nawiązuje do serdecznej atmosfery miejsca, którą chce kreować właścicielka.
– Kuchnia alzacka nie jest jeszcze popularna w Polsce, choć mamy nadzieję, że przekonamy do niej mieszkańców Warszawy i nie tylko. Jest prosta, ale bardzo ciekawa. Zależy nam na tym, aby Les Amis było miejscem spotkań przyjaciół, stąd pomysł na domowe piwo, charakterystyczne dla Alzacji oraz dania, którymi można się dzielić – mówi Kamila Jobda, właścicielka restauracji.
W menu znajdziemy m.in. choucroute przypominające polski bigos, a różniące się od niego tym, że gotowane jest na francuskim rieslingu. Specjalność lokalu to tarta flambee na bazie cieniutkiego kruchego ciasta chlebowego z dodatkami słonymi lub słodkimi (polecamy tę z kozim serem, boczkiem i miodem). Warto też spróbować burgera strasburskiego z solidną porcją sezonowanej wołowiny.
500-metrowe wnętrze zajmuje dwa piętra – na parterze mieści się część kawiarniana, a na piętrze trzy sale z minibrowarem. Wystrój cechuje się prostotą i elegancją, a jego charakterystycznymi akcentami są francuskie detale i elementy z naturalnego drewna.
Adres: ul. Książęca 23, Warszawa
Powierzchnia lokalu: 500 mkw.
Ceny: przystawki – 28-35 zł; dania główne – 32-120 zł; tarty – 24-55 zł, desery – 18-23 zł.
Typ: casual
Właścicielka: Kamila Jobda
Szef kuchni: Paweł Kamiński
Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2020 nr 196.