x

Les Amis - alzacka kuchnia w warszawskim Śródmieściu

Kategoria: Miejsca    20.07.2020

Pełną parą działa już pierwsza w Polsce restauracja specjalizująca się w kuchni Alzacji z pogranicza Francji i Niemiec.

Les Amis. Foto: materiały prasowe.
Les Amis. Foto: materiały prasowe.
Les Amis oferuje menu łączące wyrafinowanie dań francuskich z prostotą kuchni niemieckiej oraz domowe piwa, które warzone są w widocznym dla gości browarze znajdującym się na pierwszym piętrze lokalu przy placu Trzech Krzyży w Warszawie. Restauracja czynna jest od jesieni ubiegłego roku, a własne piwo w trzech rodzajach – lager, IPA oraz pszeniczne – produkuje od lutego. Trunki powstają na czystym, gotowanym słodzie, pszenicy (w przypadku piwa pszenicznego) oraz drożdżach. 
Nazwa lokalu (po polsku – „przyjaciele”) nawiązuje do serdecznej atmosfery miejsca, którą chce kreować właścicielka.
– Kuchnia alzacka nie jest jeszcze popularna w Polsce, choć mamy nadzieję, że przekonamy do niej mieszkańców Warszawy i nie tylko. Jest prosta, ale bardzo ciekawa. Zależy nam na tym, aby Les Amis było miejscem spotkań przyjaciół, stąd pomysł na domowe piwo, charakterystyczne dla Alzacji oraz dania, którymi można się dzielić – mówi Kamila Jobda, właścicielka restauracji.
Tarta flambee i piwo lager warzone w Les Amis. Zdjęcie: materiały prasowe.
Tarta flambee i piwo lager warzone w Les Amis. Zdjęcie: materiały prasowe.
W menu znajdziemy m.in. choucroute przypominające polski bigos, a różniące się od niego tym, że gotowane jest na francuskim rieslingu. Specjalność lokalu to tarta flambee na bazie cieniutkiego kruchego ciasta chlebowego z dodatkami słonymi lub słodkimi (polecamy tę z kozim serem, boczkiem i miodem). Warto też spróbować burgera strasburskiego z solidną porcją sezonowanej wołowiny.
500-metrowe wnętrze zajmuje dwa piętra – na parterze mieści się część kawiarniana, a na piętrze trzy sale z minibrowarem. Wystrój cechuje się prostotą i elegancją, a jego charakterystycznymi akcentami są francuskie detale i elementy z naturalnego drewna. 

Adres: ul. Książęca 23, Warszawa 
Powierzchnia lokalu: 500 mkw. 
Ceny: przystawki – 28-35 zł; dania główne – 32-120 zł; tarty – 24-55 zł, desery – 18-23 zł. 
Typ: casual 
Właścicielka: Kamila Jobda 
Szef kuchni: Paweł Kamiński 

Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2020 nr 196.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Piotr Ślusarz szefem kuchni w My Place. Stworzył menu dobre na sen

Znany m.in. z programu Top Chef Piotr Ślusarz został szefem kuchni restauracji My Place przy gdyńskim hotelu My Story. Menu zaprojektował zgodnie z ideą, jaka przyświeca hotelowi. Wszystko ma w nim sprzyjać… dobremu snu i relaksowi.

Kulinarne rekonstrukcje szefa Mateusza Suligi w krakowskiej restauracji Unique Taste

Krakowska restauracja Unique Taste w pięciogwiazdkowym hotelu Unicus Palace, jako jedna z pierwszych w Polsce wprowadziła na stałe menu złożone z potraw średniowiecznych, renesansowych i barokowych. Goście spróbują m.in. tortu z ojcowskiego pstrąga z musztardą z limonki i sarny na bakaliach.

Munchies

Munchies tworzą Piotr Kubera, Jacek Tymburski oraz Adrian Tarkowski. Poznali się, pracując w Atelier Amaro. W zeszłym roku serwowali jedzenie na barce Wynurzenie w Warszawie, a w czerwcu tego roku otworzyli Munchies w Lublinie, gdzie dołączył do nich Jan Raczkowski.

Bakery w Browarach Warszawskich. Michał Paleta szefem kuchni i wspólnikiem lokalu

Koncept piekarniczo-cukierniczy Bakery wzbogaci się o drugi lokal - w Browarach Warszawskich w centrum stolicy. - To będzie wyjątkowa rzemieślnicza piekarnia z polskim, ale przede wszystkim francuskim pieczywem - mówi Bartłomiej Rychcik, prezes firmy Enata Bread zarządzającej marką.

Trzy lokale na sake

Poznajcie trzy restauracje, w których napijecie się różnego rodzaju sake.

Krakowski Kogel Mogel, czyli tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnej odsłonie

Tuż przy krakowskich Plantach, krok od Małego Rynku i Bazyliki Mariackiej "ukręcono" Kogel Mogel - restaurację serwującą tradycyjną kuchnię polską w nowoczesnej odsłonie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej