x

Les Amis - alzacka kuchnia w warszawskim Śródmieściu

Kategoria: Miejsca    20.07.2020

Pełną parą działa już pierwsza w Polsce restauracja specjalizująca się w kuchni Alzacji z pogranicza Francji i Niemiec.

Les Amis. Foto: materiały prasowe.
Les Amis. Foto: materiały prasowe.
Les Amis oferuje menu łączące wyrafinowanie dań francuskich z prostotą kuchni niemieckiej oraz domowe piwa, które warzone są w widocznym dla gości browarze znajdującym się na pierwszym piętrze lokalu przy placu Trzech Krzyży w Warszawie. Restauracja czynna jest od jesieni ubiegłego roku, a własne piwo w trzech rodzajach – lager, IPA oraz pszeniczne – produkuje od lutego. Trunki powstają na czystym, gotowanym słodzie, pszenicy (w przypadku piwa pszenicznego) oraz drożdżach. 
Nazwa lokalu (po polsku – „przyjaciele”) nawiązuje do serdecznej atmosfery miejsca, którą chce kreować właścicielka.
– Kuchnia alzacka nie jest jeszcze popularna w Polsce, choć mamy nadzieję, że przekonamy do niej mieszkańców Warszawy i nie tylko. Jest prosta, ale bardzo ciekawa. Zależy nam na tym, aby Les Amis było miejscem spotkań przyjaciół, stąd pomysł na domowe piwo, charakterystyczne dla Alzacji oraz dania, którymi można się dzielić – mówi Kamila Jobda, właścicielka restauracji.
Tarta flambee i piwo lager warzone w Les Amis. Zdjęcie: materiały prasowe.
Tarta flambee i piwo lager warzone w Les Amis. Zdjęcie: materiały prasowe.
W menu znajdziemy m.in. choucroute przypominające polski bigos, a różniące się od niego tym, że gotowane jest na francuskim rieslingu. Specjalność lokalu to tarta flambee na bazie cieniutkiego kruchego ciasta chlebowego z dodatkami słonymi lub słodkimi (polecamy tę z kozim serem, boczkiem i miodem). Warto też spróbować burgera strasburskiego z solidną porcją sezonowanej wołowiny.
500-metrowe wnętrze zajmuje dwa piętra – na parterze mieści się część kawiarniana, a na piętrze trzy sale z minibrowarem. Wystrój cechuje się prostotą i elegancją, a jego charakterystycznymi akcentami są francuskie detale i elementy z naturalnego drewna. 

Adres: ul. Książęca 23, Warszawa 
Powierzchnia lokalu: 500 mkw. 
Ceny: przystawki – 28-35 zł; dania główne – 32-120 zł; tarty – 24-55 zł, desery – 18-23 zł. 
Typ: casual 
Właścicielka: Kamila Jobda 
Szef kuchni: Paweł Kamiński 

Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2020 nr 196.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Orlenowskie hot-dogi poza stacją paliw. Start pierwszego formatu sklepowo-gastronomicznego Orlen w ruchu

Pierwszy koncept sklepowo-gastronomiczny Orlen w ruchu otwarto w Warszawie przy ulicy Grójeckiej 26. To miejsce, w którym można kupić kawę i hot-dogi oraz wiele innych produktów gastronomicznych znanych ze Stop Cafe.

EUSKADI

W lutym w Krakowie otworzyło się Euskadi - restauracja z kuchnią baskijską. Właścicielem jest Damian Surowiec, który doświadczenie zdobywał w restauracjach wyróżnionych gwiazdką Michelina - np. Barrafina w Londynie czy Elkano w Kraju Basków.

UKIM

Niezobowiązujące miejsce z kuchnią azjatycką na Woli. Tutejsza kuchnia kręci się wokół znanych i lubianych azjatyckich klasyków. Lokal znajduje się na ul. Chłodnej 2/18 w Warszawie.

MAX Premium Burgers w Tychach

Szwedzka sieć MAX Premium Burgers uruchamia kolejną restaurację - w Tychach. To dziewiąty lokal sieci w Polsce i drugi na Śląsku.

Cukiernia Deseo w łódzkiej Fuzji

Pierwszą lokalizacją cukierni Deseo Patisserie & Chocolaterie poza granicami Warszawy będzie łódzka Fuzja. Koncept zajmie 75 m kw. na parterze historycznego budynku tuż obok zabytkowej elektrowni Karola Scheiblera. Kunsztowne desery pojawią się tam w drugim kwartale 2022 roku.

Włoska restauracja Semolino w warszawskim Atrium Centrum

Stołeczna sieć włoskich restauracji Semolino wkracza do biurowca Atrium Centrum w Alei Jana Pawła II. Otwarcie planowane jest na lato tego roku. Lokal zajmie powierzchnię 400 m kw, a latem uruchomiony zostanie przy nim ogródek.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej