x

Morski Zając - całoroczna restauracja z widokiem na Zatokę Pucką

Kategoria: Miejsca    20.07.2020

Półwysep Helski to jeden z najpiękniejszych rejonów Polski. Niestety, jak to bywa w przypadku destynacji turystycznych - z dobrą gastronomią nie jest już tak łatwo.

Oferta śniadaniowa. Foto: materiały prasowe.
Oferta śniadaniowa. Foto: materiały prasowe.
W sezonie można tu znaleźć kilka wartych odwiedzenia knajpek, jednak gdy lato zmierza ku końcowi, restauracje zamykają się na cztery spusty, a turyści zdani są na gotowanie we własnym zakresie. Tym bardziej cieszy otwarcie Morskiego Zająca – całorocznej restauracji, z obsługą kelnerską, kartą win, dopracowanym wystrojem i... zdecydowanie najpiękniejszym widokiem na Zatokę Pucką.
Zarówno właściciele, jak i menedżerka oraz szef kuchni pochodzą ze Śląska (do właścicieli należy Śląska Prohibicja), w Kuźnicy prowadzą zaś pensjonat Fulinowo. Morski Zając pojawił się w ich głowie już kilka lat temu – chcieli wypełnić niszę rynkową, jaka powstaje zaraz po zakończeniu sezonu letniego. Otworzyli się pod koniec kwietnia br., w środku pandemii – z ofertą dań na wynos i w dowozie. Po odmrożeniu gastronomii goście nie zawiedli i już w czerwcu przed Zającem ustawiała się kolejka. 
Restauracja zlokalizowana jest tuż przy zatoce, na poziomie wysokiego parteru. Dysponuje średniej wielkości salą z barem oraz dużym tarasem. W środku dominuje niebieski kolor i morskie detale, całość cieszy oko oraz idealnie nadaje się do zdjęć na popularne social media. 
W karcie prym wiodą dania bazujące na rybach i owocach morza, w których gustuje szef kuchni Bartłomiej Malec. Dorada, okoń morski z grilla węglowego, a także homar i ostrygi to specjalności lokalu. Zjemy tu też steki z polskiej sezonowanej wołowiny oraz przygotowywane na miejscu makarony i gnocchi. Karta win obejmuje 55 pozycji, w tym 7 na kieliszki. Brawa należą się za menu dziecięce, w skład którego nie wchodzą nuggetsy i paluszki rybne (zamiast nich np. bulion rybny z sezonowymi warzywami). W godz. 8-11 dostępne są śniadania.
Warto dodać, że podawane tu ryby morskie mają certyfikaty zrównoważonego połowu albo hodowli, w menu nie znajdziemy zaś ryb bałtyckich, a także zagrożonych gatunków ze świata. Kucharzom i barmanom pracującym w Zającu przyświeca zasada less waste. Każdy produkt wykorzystywany jest do maksimum, woda nie jest sprzedawana w plastikowych butelkach, a talerze czy sztućce do dań na wynos są biodegradowalne. – Chciałbym dorzucić swoją cegiełkę do dbania o środowisko. Jako szef kuchni mam na to wpływ choćby przez dobór produktów, metod obróbki, funkcjonowanie kuchni – mówi Bartłomiej Malec.

Adres: ul. Helska 4, Kuźnica
Właściciele: Ofka Piechniczek, Kamil Kita
Liczba miejsc: 70-80
Szef kuchni: Bartłomiej Malec
Typ: casual
Przedział cenowy: przystawki 24-41 zł, dania główne 31-64 zł, desery 14-24 zł

Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2020 nr 196.

Autor tekstu: Agata Godlewska
O AUTORZE
Agata Godlewska
Redaktor naczelna magazynu „Food Service” oraz portalu Ouichef.pl. Magister kulturoznawstwa w SWPS. Przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczęła blisko 10 lat temu pod okiem Macieja Nowaka. Autorka niezliczonej ilości wywiadów z najważniejszymi polskimi szefami kuchni i restauratorami. Współtworzy i prowadzi coroczną konferencję Food Service Summit.

Zobacz także

Robert Mielżyński otworzy lokal w zrewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Sklep z winami, bar i restauracja w jednym - to zamysł konceptu firmowanego przez znanego importera wina i restauratora Roberta Mielżyńskiego. Właśnie podpisał umowę na najem lokalu w dawnej Remizie na terenie rewitalizowanej Stoczni Cesarskiej w Gdańsku.

Restauracja Kuby Wojewódzkiego i kilka innych w Elektrowni Powiśle - już czynne

Kolejne koncepty gastronomiczne uruchamiane w otwartej 20 maja zrewitalizowanej Elektrowni Powiśle w Warszawie! W ten weekend w strefie Food Hall pojawią się Philly’s Finest (amerykańskie kanapki), Quattro Canti (pizzeria), Osmania (kebab) oraz Soul Burger.

Nobu To You, czyli dowóz w standardzie premium

Japońsko-peruwiańskie przysmaki z nowoczesnym sznytem, a do tego playlista z utworami, które można usłyszeć w lokalu, wiadomość od szefa kuchni Yannicka Lohou i szybka dostawa samochodami BMW serii X7. Tak wygląda dowóz z ekskluzywnej restauracji Nobu Warsaw w ramach usługi Nobu To You.

Paco Pérez otwiera restaurację w Gdańsku!

16 listopada Paco Pérez, jeden z największych i najważniejszych przedstawicieli kuchni awangardowej XXI wieku, otworzy swoją najnowszą restaurację Arco na 33. piętrze Olivii Star.

Chaud Pain - piekarnia Projectu Warszawa i Marcina Przybysza

Gdzie kupić croissanta, jeśli nie we francuskiej piekarni? W grudniu planowane jest otwarcie rzemieślniczego lokalu Chaud Pain, która powstaje pod parasolem grupy Project Warszawa. Współtwórcą miejsca jest Marcin Przybysz, szef kuchni restauracji Epoka.

10. restauracja MAX Premium Burgers otwiera się dla gości

MAX Premium Burgers kontynuuje rozwój sieci w Polsce. Dziesiąty lokal szwedzkiej marki burgerowej ruszył 25 sierpnia w Babicach Nowych pod Warszawą.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej