x

"The Vegetarian Silver Spoon: Classic and Contemporary Italian Recipes"

Kategoria: Lifestyle - książki    20.07.2020

Publikacji o jednej z najpopularniejszych kuchni świata (i ulubionej przez Polaków) jest bez liku, polecaliśmy je w tym dziale wielokrotnie. Czy można więc jeszcze natknąć się na oryginalną książkę na ten temat? Tak!

„The Vegetarian Silver Spoon: Classic & Contemporary Italian Recipes”. Foto: materiały prasowe.
„The Vegetarian Silver Spoon: Classic & Contemporary Italian Recipes”. Foto: materiały prasowe.
„The Vegetarian Silver Spoon: Classic & Contemporary Italian Recipes” (kontynuacja bestsellerowej „Silver Spoon” sprzed 70 lat) prezentuje włoskie kulinaria w 90% bazujące na warzywach. Z analizy tradycji regionów Włoch wynika, że mięsa jest tam niewiele, a przystawki i dania pierwsze (makarony, risotta) przygotowuje się właśnie w wersji warzywnej. Lekkość raczej nie kojarzy się z włoską kuchnią, dlatego warto sięgnąć po te przepisy, by urozmaicić ofertę swej restauracji. Są wśród nich i te na tradycyjne dania (np. genueńską minestrone), i te na współczesne, mniej ortodoksyjne (tartę z cukinią i orzechami pinii czy strudel z bakłażanem i pomidorami). Nie trzeba rezygnować z mięsa, ale można urozmaicić swój włoski rozkład jazdy.

„THE VEGETARIAN SILVER SPOON: CLASSIC & CONTEMPORARY ITALIAN RECIPES”, AUT. ZBIOR., WYD. PHAIDON, 2020 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 6/2020 nr 196.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Zobacz także

Slow Food promuje pierwszy targ Food Earth Markets w Polsce

Targ rolny Targ Pietruszkowy znajduje się w Krakowie i jest pierwszym polskim targiem, który oficjalnie został włączony do międzynarodowego projektu Slow Food Earth Markets.

"Pie for everyone: recipes and stories from Petee's Pie, New York's best pie shop" Petra Peredez

Petra (Petee) Paredez jest właścicielką kilku nowojorskich Petee’s Café. Historia sukcesu firmy, którą założyła wraz z mężem w 2014 r., może być inspirująca dla wielu ludzi.

W TYGLU KULTUR

Paola Gavin, autorka książki, zebrała ponad 140 przepisów z 20 krajów świata - zarówno prostych receptur, jak i nowatorskich - z których większość była przekazywana z pokolenia na pokolenie, po mistrzowsku wykorzystując tradycyjne składniki.

Toruński Festiwal Smaków

"Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej" - pod takim hasłem odbędzie się Toruński Festiwal Smaków w dniach 24-25 marca w Centrum Targowym Park.

PROCES TWORZENIA

To trzecia po "Kuchni polskiej XXI wieku" oraz "Naturze kuchni polskiej" książka pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin. Co ciekawe, to pierwsza pozycja wydana od momentu otwarcia restauracji i stanowi niejako zapis jej 7-letniej historii.

Domowa siła

Mało jest restauracji i niewielu szefów kuchni budzących aż takie emocje jak Noma i René Redzepi. W ostatnim czasie wszystkie reflektory skierowane są na jego nową koncepcję i nową lokalizację, czyli Nomę 2.0 w Kopenhadze.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej