x

Maciej Żakowski: Restaurant Club, czyli nowy wspaniały gastroświat

Kategoria: Lifestyle - blog    20.07.2020

Wyjątkowe czasy wymagają wyjątkowych decyzji i działań. Przyjmujemy to wyzwanie i otwieramy Restaurant Club - nowoczesne źródło gości i przychodów dla restauracji.

Maciej Żakowski. Foto: materiały prasowe.
Maciej Żakowski. Foto: materiały prasowe.
Kiedy po sztormie wychodzi na chwilę słońce, trzeba brać się do roboty i budować nową rzeczywistość. Będzie to nowocześniejszy świat, w którym restauracje lepiej odnajdą się w „nowej (nie)normalności” i kolejnych nadchodzących kryzysach. Łatwiej im będzie konkurować z domową kuchnią, m.in. dzięki inteligentnemu systemowi dotarcia do właściwych gości, który ogranicza przy tym wydatki na reklamę. 
Gastronomia, stanowiąc dziś kilka procent gospodarki, poza festiwalami restauracyjnymi właściwie nie jest obecna w internetowym handlu. Można spierać się o miejsce restauracji w wirtualnym świecie i narzekać, że „kiedyś było lepiej”, a „dzisiejsza młodzież nie wie, o co chodzi”. Ale można też zakasać rękawy i całą energię włożyć w budowę dostępności oraz silnego wizerunku polskiej niezależnej sceny restauracyjnej. Również dlatego, że w ciągu najbliższych lat może okazać się ona zagrożonym gatunkiem. I wymrzeć. 
Tylko razem możemy stawić czoła obecnej sytuacji, nadchodzącym kryzysom czy konkurencji ze strony innych form rozrywki. Wspólną postawą i silną linią komunikacji powinniśmy budować wizerunek jakościowy naszej branży. Naszą misją jest dalsza, nowoczesna technologicznie i ambitna promocja doświadczenia restauracyjnego. To walka o jego odpowiednie miejsce na mapach kultury i życia społecznego. 
Dlatego właśnie ruszył Restaurant Club. Nowoczesna platforma nie tylko do rezerwacji stolików, ale przede wszystkim służąca ograniczeniu rosnących kosztów promocji oraz realnemu zapełnianiu restauracji każdego dnia (dzięki m.in. festiwalom, rabatom, degustacjom). Nowa platforma opiera się na doświadczeniu prawie miliona gości festiwalu Restaurant Week. Aż 91% z nich odpowiedziało twierdząco na pytanie, czy chce korzystać z modelu Restaurant Week na co dzień. Podobne dane spłynęły od restauratorów. Czas więc wspólnie zawalczyć o to, by goście, którzy dziś wszystko mają pod ręką w internecie, częściej wybierali doświadczenia w niezależnych polskich restauracjach.
Jednak platforma wspólnych działań to nie tylko inteligencja nowoczesnego oprogramowania, które zwiększy zarówno przychody, jak i rentowność niezależnych restauracji. To przede wszystkim wspólna, wielka i niekończąca się kampania reklamowa na rzecz wychodzenia do niezależnych, autorskich lokali. Autorskie restauracje zyskają reklamową obecność w świecie zdominowanym przez kreatywne i skuteczne marki wielkich rynkowych graczy. W grupie siła, także dlatego, że gdyby połączyć wydatki reklamowe kilku tysięcy niezależnych lokali, to scena restauracyjna z łatwością mogłaby konkurować reklamowo z centrami handlowymi czy z serialowymi platformami. 
Razem możemy działać taniej i mądrzej. Gdy będziemy mieć bazę gości (zaczynamy od prawie 250 tys.), możemy nakłaniać ich do restauracyjnych wyjść w terminach, które im pasują. A dzięki wiedzy o strukturze ich rezerwacji, sugerować oferty zgodne z tym, czego oczekują. Część gości skorzysta z systemowych rabatów Restaurant Club, aby odkryć nowe miejsca. Inni dobiorą odpowiednie menu. Jeszcze inni będą po prostu rezerwować wymarzone stoliki w restauracjach, do których czasem trudniej się dodzwonić. 
W każdej restauracji najważniejsi są goście. Nowoczesne narzędzia Clubu pozwalają zrozumieć ich lepiej i sprawić, by w niezależnych polskich restauracjach było ich więcej. To szansa dla nas wszystkich, aby zbudować nowy i solidny restauracyjny świat. Zdolny do konkurowania z najlepiej i najmądrzej reklamowanymi pokusami współczesnej rozrywki. 
Zapraszamy do Clubu niezależnej polskiej sceny restauracyjnej – Clubu gości i restauracji. Wystarczy wejść na RestaurantClub.pl.
Do zobaczenia przy stole! 

Autor: Maciej Żakowski

Felieton ukazał się w „Food Service" 6/2020 nr 196. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ADAM CHRZĄSTOWSKI: KONKURSOWO, RANKINGOWO

Marzec zaczął się słonecznie. Oczekiwany przez cały rok Martell zbliżał się milowymi krokami. Cieszyłem się na ten konkurs, bo od 10 lat jest on dla mnie inauguracją wiosny. Zmagania, które odbywają się zawsze w pierwszy weekend marca, są dla mnie pretekstem do spojrzenia w lepszą przyszłość.

Adam Chrząstowski: Otoczenie

Gdy ruszam w teren, sielankowe widoki burzy zawsze jedna rzecz - wszechobecne śmieci. W takich momentach nachodzi mnie refleksja, że to człowiek sam niszczy piękno, które go otacza. Nie chodzi tutaj wyłącznie o wrażenia estetyczne, ale o całe środowisko naturalne, bez którego żyć nie możemy.

Tomasz Źródłowski: Dlaczego nikt nie dzwoni?

Pytanie w tytule nie wymaga okolicznika czasu - "jesteśmy po lockdownie". CV rozsyła się bowiem w różnych okolicznościach. Turnover personelu w gastronomii to pojęcie znane i bardzo szerokie. Zastanawialiście się czasami, dlaczego połowa właścicieli miejsc, do których aplikujecie, nie dzwoni do was?

Adam Chrząstowski: edukacja - przedziwna sytuacja

Jak pewnie drogi czytelnik się orientuje, moim głównym zajęciem stała się edukacja. Edukacja w kuchni oczywiście. Jest to dla mnie nie tylko sposób zarabiania na chleb, ale również swoista misja.

Adam Chrząstowski: Grzech?

Jakież to dochodzą mnie wieści? Paweł Oszczyk, weteran fine diningu, odchodzi z La Rotisserie. Agata Wojda już od kilku miesięcy odpoczywa (ależ jej zazdroszczę tych Bałkanów).

Adam Chrząstowski: Polowanie

Moim głównym zajęciem są ostatnio szkolenia i audyty w restauracjach w całej Polsce. To, co obserwuję w większości miejsc, przeraża chaosem i nieprzewidywalnością. Kojarzy mi się z nieustannym polowaniem - na inwestora, na pracownika, na gościa, na wykonawcę i na dostawcę.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej