x

Maciej Żakowski: Restaurant Club, czyli nowy wspaniały gastroświat

Kategoria: Lifestyle - blog    20.07.2020

Wyjątkowe czasy wymagają wyjątkowych decyzji i działań. Przyjmujemy to wyzwanie i otwieramy Restaurant Club - nowoczesne źródło gości i przychodów dla restauracji.

Maciej Żakowski. Foto: materiały prasowe.
Maciej Żakowski. Foto: materiały prasowe.
Kiedy po sztormie wychodzi na chwilę słońce, trzeba brać się do roboty i budować nową rzeczywistość. Będzie to nowocześniejszy świat, w którym restauracje lepiej odnajdą się w „nowej (nie)normalności” i kolejnych nadchodzących kryzysach. Łatwiej im będzie konkurować z domową kuchnią, m.in. dzięki inteligentnemu systemowi dotarcia do właściwych gości, który ogranicza przy tym wydatki na reklamę. 
Gastronomia, stanowiąc dziś kilka procent gospodarki, poza festiwalami restauracyjnymi właściwie nie jest obecna w internetowym handlu. Można spierać się o miejsce restauracji w wirtualnym świecie i narzekać, że „kiedyś było lepiej”, a „dzisiejsza młodzież nie wie, o co chodzi”. Ale można też zakasać rękawy i całą energię włożyć w budowę dostępności oraz silnego wizerunku polskiej niezależnej sceny restauracyjnej. Również dlatego, że w ciągu najbliższych lat może okazać się ona zagrożonym gatunkiem. I wymrzeć. 
Tylko razem możemy stawić czoła obecnej sytuacji, nadchodzącym kryzysom czy konkurencji ze strony innych form rozrywki. Wspólną postawą i silną linią komunikacji powinniśmy budować wizerunek jakościowy naszej branży. Naszą misją jest dalsza, nowoczesna technologicznie i ambitna promocja doświadczenia restauracyjnego. To walka o jego odpowiednie miejsce na mapach kultury i życia społecznego. 
Dlatego właśnie ruszył Restaurant Club. Nowoczesna platforma nie tylko do rezerwacji stolików, ale przede wszystkim służąca ograniczeniu rosnących kosztów promocji oraz realnemu zapełnianiu restauracji każdego dnia (dzięki m.in. festiwalom, rabatom, degustacjom). Nowa platforma opiera się na doświadczeniu prawie miliona gości festiwalu Restaurant Week. Aż 91% z nich odpowiedziało twierdząco na pytanie, czy chce korzystać z modelu Restaurant Week na co dzień. Podobne dane spłynęły od restauratorów. Czas więc wspólnie zawalczyć o to, by goście, którzy dziś wszystko mają pod ręką w internecie, częściej wybierali doświadczenia w niezależnych polskich restauracjach.
Jednak platforma wspólnych działań to nie tylko inteligencja nowoczesnego oprogramowania, które zwiększy zarówno przychody, jak i rentowność niezależnych restauracji. To przede wszystkim wspólna, wielka i niekończąca się kampania reklamowa na rzecz wychodzenia do niezależnych, autorskich lokali. Autorskie restauracje zyskają reklamową obecność w świecie zdominowanym przez kreatywne i skuteczne marki wielkich rynkowych graczy. W grupie siła, także dlatego, że gdyby połączyć wydatki reklamowe kilku tysięcy niezależnych lokali, to scena restauracyjna z łatwością mogłaby konkurować reklamowo z centrami handlowymi czy z serialowymi platformami. 
Razem możemy działać taniej i mądrzej. Gdy będziemy mieć bazę gości (zaczynamy od prawie 250 tys.), możemy nakłaniać ich do restauracyjnych wyjść w terminach, które im pasują. A dzięki wiedzy o strukturze ich rezerwacji, sugerować oferty zgodne z tym, czego oczekują. Część gości skorzysta z systemowych rabatów Restaurant Club, aby odkryć nowe miejsca. Inni dobiorą odpowiednie menu. Jeszcze inni będą po prostu rezerwować wymarzone stoliki w restauracjach, do których czasem trudniej się dodzwonić. 
W każdej restauracji najważniejsi są goście. Nowoczesne narzędzia Clubu pozwalają zrozumieć ich lepiej i sprawić, by w niezależnych polskich restauracjach było ich więcej. To szansa dla nas wszystkich, aby zbudować nowy i solidny restauracyjny świat. Zdolny do konkurowania z najlepiej i najmądrzej reklamowanymi pokusami współczesnej rozrywki. 
Zapraszamy do Clubu niezależnej polskiej sceny restauracyjnej – Clubu gości i restauracji. Wystarczy wejść na RestaurantClub.pl.
Do zobaczenia przy stole! 

Autor: Maciej Żakowski

Felieton ukazał się w „Food Service" 6/2020 nr 196. 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ADAM CHRZĄSTOWSKI: FINAŁ BOCUSE D'OR 2019

W końcu nadszedł ten czas, kiedy mogłem zobaczyć finał najważniejszego na świecie indywidualnego konkursu kulinarnego. Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w Lyonie podczas targów Sirha. Pięciodniowa impreza mieści się w siedmiu gigantycznych halach, w których naprawdę łatwo się zgubić.

Adam Chrząstowski: I co dalej?

Wróciłem właśnie ze spotkania Lexus Hybryd Cuisine,gdzie usłyszałem opinię Daniego Garcii, że polska gastronomia jest obecnie w takim punkcie, w jakim Hiszpania była 10 lat temu.

Adam Chrząstowski: Pożegnania i powitania okołopoznańskie

Felieton niniejszy zaczynam pisać w pociągu spieszącym do Poznania, a skończę pewnie już po powrocie z Festiwalu Dobrego Smaku.

Anna Oleksak: Kawa zapakowana w kapsułkę

Światowy Dzień Recyklingu świętujemy w Nespresso 17 maja. Trudno z tego zrobić temat dla czytelników - z pewnością nie przebije atrakcyjności George’a Clooneya... Dla mnie jest to jednak wątek szalenie ważny, za który czasem i trochę niezasłużenie obrywamy w Nespresso.

Jarosław Dumanowski: Nowy kuchmistrz dla dawnych łakotnisiów

"Kuchmistrz nowy dla łakotnisiów" to niewielkich rozmiarów, kilkakrotnie wznawiana książka kucharska wydana we Wrocławiu w 1815 r. "Łakotniś" jest zdrobnieniem od "łakotnika", czyli - jak wyjaśnia w swym słowni-ku Samuel Bogumił - kogoś, kto "na łakoci łakomy jest, łakoci rad jada".

Adam Chrząstowski: Na świeczniku

Nie będę ukrywał, że inspiracją do napisania poniższego felietonu była relacja Olgi Badowskiej z kongresu Food on the Edge w Galway. Bardzo piękna inicjatywa, gdzie wymieniano myśli nie tylko na temat gotowania, ale także wszystkiego, co się z gastronomią wiąże.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej