x

Raport: Jak odżywiają się Polacy?

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    16.07.2020

Trend zdrowego odżywiania jest bardzo silny i nadal ma tendencję wzrostową. Pandemia COVID-19 dodatkowo go umacnia.

Zdjęcie: Shutterstock.com.
Zdjęcie: Shutterstock.com.
Według badania „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020”, 60% respondentów zadeklarowało, że stara się zdrowo odżywiać na co dzień, a 47% zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w przeciągu ostatnich 12 miesięcy. Z  drugiej strony wciąż mamy tendencję do dokonywania niekorzystnych dla naszego zdrowia wyborów w obszarze dań gotowych. Tu najczęściej wybieramy pizzę, pierogi oraz kanapki. Aż 63% badanych stwierdziło, że dieta pudełkowa to dobry sposób na zdrowe odżywianie i chociaż do tej pory skorzystało z niej 12% badanych to kolejne 46% rozważa spróbowanie jej w przyszłości.

Coraz powszechniejszy „zdrowy i aktywny styl życia”
Według raportu, dla 48% ankietowanych o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie, dla 24% jest to uprawianie sportu, a 23% wymienia spokojny tryb życia. Rozumienie zdrowej żywności opiera się przede wszystkim na skojarzeniu ze świeżymi produktami, bez konserwantów oraz o obniżonej zawartości cukru i soli. Blisko połowa ankietowanych (44%) stara się odżywiać „sezonowo”, czyli na co dzień wybiera produkty i dania z najbardziej dostępnych w danym czasie składników. Większość respondentów na pytanie o przekąskę pomiędzy posiłkami na pierwszym miejscu wymienia warzywa i owoce.
Ponad 70% badanych przyznaje, że uprawia sport lub podejmuje inną aktywność fizyczną. Prawie połowa tej grupy deklaruje, że ćwiczy kilka razy w tygodniu, a co 12 badany twierdzi, że robi to codziennie. W pierwszej trójce najpopularniejszych aktywności fizycznych znalazły się: bieganie na świeżym powietrzu, ćwiczenia na siłowni i pływanie.
Co ciekawe, 56% wszystkich badanych zadeklarowało, że planuje w tym roku zredukować masę ciała o kilka kilogramów, a 42% chce zbudować masę mięśniową.
– Wyniki badań są bardzo optymistyczne i pokazują, że Polacy zaczęli przywiązywać uwagę do tego jak wygląda ich codzienny styl życia, a przede wszystkim odżywianie się. Dla porównania w 2017 roku Eurostat opublikował portret statystyczny „Życie kobiet i mężczyzn w Europie”, z którego wynikało, że w całej Unii Europejskiej 36 % mężczyzn i 26 % kobiet uprawiało sport lub inną aktywność fizyczną nie związaną z pracą przez co najmniej 150 minut tygodniowo. Zdrowe odżywianie jest natomiast kluczowe, ponieważ coraz więcej osób zmaga się z chorobami cywilizacyjnymi, które w większości wynikają z nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Niezwykle istotne jest więc także podnoszenie świadomości dotyczącej składu i regularności posiłków. Powoli widać tendencję wzrostu tej świadomości i to nie tylko wśród osób młodych, mających na co dzień styczność z mediami społecznościowymi, ale także wśród ludzi starszych po 65 roku życia – komentuje prof. Dominik Rachoń z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Najczęstsze ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie
Blisko połowa badanych (43%) stosuje różnego typu ograniczenia żywieniowe. Prawie połowa tej grupy to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier, a aż 21% wszystkich badanych deklaruje unikanie jego spożycia. Wśród najczęściej stosowanych diet wymieniają te, które mają na celu ograniczenie kalorii, a co dziesiąty badany zadeklarował, że jest wegetarianinem. Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniane są: chęć prowadzenia zdrowego stylu życia oraz utrzymanie zgrabnej sylwetki lub odpowiedniej budowy ciała.
– Ostatnie badania immunologów z Polskiej Akademii Nauk potwierdzają, że dieta wegetariańska wpływa korzystnie na działanie układu odpornościowego. Prawidłowo skomponowana dieta roślinna pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk.

„Dieta pudełkowa” wyznacznikiem zdrowego stylu życia
Aż 63% badanych stwierdziło, że dieta pudełkowa to dobry sposób na zdrowy styl życia i racjonalne odżywianie. Jako największe jej korzyści wymieniają oszczędność czasu (63%) oraz regularność spożywania posiłków (62%). Jako główny powód wybierania cateringu dietetycznego zarówno wśród osób, które obecnie z niego korzystają, jak i tych, którzy rozważają możliwość skorzystania, wymieniają przede wszystkim chęć zdrowszego odżywania oraz chęć utraty masy ciała. Z diety pudełkowej skorzystało już 12% badanych, natomiast 46% rozważa skorzystanie z niej w przyszłości.
– Dane odzwierciedlają tendencję naszych zamówień. Najbardziej popularna wśród klientów jest dieta, w której nie ma wykluczonych żadnych produktów, natomiast uwzględnia odpowiedni rozkład makro i mikro składników w ciągu dnia. Spodziewamy się również dalszego wzrostu zamówień w kategoriach diet roślinnych i specjalistycznych jak dieta bezglutenowa, czy poprawiająca insulinooporność – mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel firmy Kukuła Healthy Food.

*Badania przeprowadzono w styczniu 2020 r.  na grupie 1020 Polaków w wieku 18-65 lat.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dania bezmięsne, diety roślinne - z czym to się je?

"W knajpie X zaproponowano mi rybę jako danie wege. Kiedy oni w końcu nauczą się, że to też jest mięso?" - podobne wpisy co jakiś czas pojawiają się na facebookowych grupach dla wegan i wegetarian.

Jak zrozumieć informacje zdrowtne na etykietach? Pomoże w tym inicjatywa UE

Konsumenci coraz częściej mają problem ze zrozumieniem tzw. oświadczeń zdrowotnych na etykietach produktów.Informacja o tym, jak produkt wpływa na nasze zdrowie jest często nieczytelna albo myląca. Inicjatywa "Health Claims Unpacked" (Oświadczenia zdrowotne rozpakowane) ma pomóc to zmienić.

Skąd się bierze smak i jak się zmienia z wiekiem

Gdy myślimy o smaku, jednego możemy być pewni: nasz gust odnoszący się do jedzenia zmienia się wraz z wiekiem. Jako bardzo małe dzieci lubimy przede wszystkim smak słodki, później preferujemy smaki bardziej złożone, a na starość te intensywne, bo często po prostu tracimy poczucie smaku.

Unilever wprowadza do swojej oferty zamiennik mięsa. Jest on wykonany z białka grzybów

Właściciel marek Knorr czy The Vegetarian Butcher, rozpoczął współpracę z firmą ENOUGH (wcześniej: 3F BIO). Dzięki temu rozszerzy swoje portfolio o nowe roślinne zamienniki mięsa powstałe na bazie tzw. mykoprotein.

Plant Hunter od Żabki - roślinne dania gotowe opracowane przez szefów kuchni

Z myślą o konsumentach zamienników produktów i dań pochodzenia zwierzęcego, Żabka stworzyła pierwszą w 100% roślinną markę własną Plant Hunter, która 28 kwietnia ma swoją premierę w wybranych sklepach sieci w całej Polsce.

Jak zaradzić świątecznym dolegliwościom trawiennym? [ROZMOWA]

Polskie Boże Narodzenie to suto zastawiony stół, w tym potrawami podawanymi tylko raz w roku, którym trudno się oprzeć. Dietetyczka Natalia Chybzińska z Kukuła Healthy Food podpowiada, jak sobie radzić ze świątecznym przejedzeniem.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej