

Raport: Jak odżywiają się Polacy?


Trend zdrowego odżywiania jest bardzo silny i nadal ma tendencję wzrostową. Pandemia COVID-19 dodatkowo go umacnia.
Coraz powszechniejszy „zdrowy i aktywny styl życia”
Według raportu, dla 48% ankietowanych o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie, dla 24% jest to uprawianie sportu, a 23% wymienia spokojny tryb życia. Rozumienie zdrowej żywności opiera się przede wszystkim na skojarzeniu ze świeżymi produktami, bez konserwantów oraz o obniżonej zawartości cukru i soli. Blisko połowa ankietowanych (44%) stara się odżywiać „sezonowo”, czyli na co dzień wybiera produkty i dania z najbardziej dostępnych w danym czasie składników. Większość respondentów na pytanie o przekąskę pomiędzy posiłkami na pierwszym miejscu wymienia warzywa i owoce.
Ponad 70% badanych przyznaje, że uprawia sport lub podejmuje inną aktywność fizyczną. Prawie połowa tej grupy deklaruje, że ćwiczy kilka razy w tygodniu, a co 12 badany twierdzi, że robi to codziennie. W pierwszej trójce najpopularniejszych aktywności fizycznych znalazły się: bieganie na świeżym powietrzu, ćwiczenia na siłowni i pływanie.
Co ciekawe, 56% wszystkich badanych zadeklarowało, że planuje w tym roku zredukować masę ciała o kilka kilogramów, a 42% chce zbudować masę mięśniową.
– Wyniki badań są bardzo optymistyczne i pokazują, że Polacy zaczęli przywiązywać uwagę do tego jak wygląda ich codzienny styl życia, a przede wszystkim odżywianie się. Dla porównania w 2017 roku Eurostat opublikował portret statystyczny „Życie kobiet i mężczyzn w Europie”, z którego wynikało, że w całej Unii Europejskiej 36 % mężczyzn i 26 % kobiet uprawiało sport lub inną aktywność fizyczną nie związaną z pracą przez co najmniej 150 minut tygodniowo. Zdrowe odżywianie jest natomiast kluczowe, ponieważ coraz więcej osób zmaga się z chorobami cywilizacyjnymi, które w większości wynikają z nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Niezwykle istotne jest więc także podnoszenie świadomości dotyczącej składu i regularności posiłków. Powoli widać tendencję wzrostu tej świadomości i to nie tylko wśród osób młodych, mających na co dzień styczność z mediami społecznościowymi, ale także wśród ludzi starszych po 65 roku życia – komentuje prof. Dominik Rachoń z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Najczęstsze ograniczenia i wykluczenia w codziennej diecie
Blisko połowa badanych (43%) stosuje różnego typu ograniczenia żywieniowe. Prawie połowa tej grupy to osoby, które w ostatnim roku ograniczyły lub całkowicie wykluczyły ze swojego jadłospisu cukier, a aż 21% wszystkich badanych deklaruje unikanie jego spożycia. Wśród najczęściej stosowanych diet wymieniają te, które mają na celu ograniczenie kalorii, a co dziesiąty badany zadeklarował, że jest wegetarianinem. Jako główne powody stosowania ograniczeń żywieniowych w diecie wymieniane są: chęć prowadzenia zdrowego stylu życia oraz utrzymanie zgrabnej sylwetki lub odpowiedniej budowy ciała.
– Ostatnie badania immunologów z Polskiej Akademii Nauk potwierdzają, że dieta wegetariańska wpływa korzystnie na działanie układu odpornościowego. Prawidłowo skomponowana dieta roślinna pomimo wyłączenia z niej produktów pochodzenia zwierzęcego jest w stanie dostarczyć wszystkich, niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk.
„Dieta pudełkowa” wyznacznikiem zdrowego stylu życia
Aż 63% badanych stwierdziło, że dieta pudełkowa to dobry sposób na zdrowy styl życia i racjonalne odżywianie. Jako największe jej korzyści wymieniają oszczędność czasu (63%) oraz regularność spożywania posiłków (62%). Jako główny powód wybierania cateringu dietetycznego zarówno wśród osób, które obecnie z niego korzystają, jak i tych, którzy rozważają możliwość skorzystania, wymieniają przede wszystkim chęć zdrowszego odżywania oraz chęć utraty masy ciała. Z diety pudełkowej skorzystało już 12% badanych, natomiast 46% rozważa skorzystanie z niej w przyszłości.
– Dane odzwierciedlają tendencję naszych zamówień. Najbardziej popularna wśród klientów jest dieta, w której nie ma wykluczonych żadnych produktów, natomiast uwzględnia odpowiedni rozkład makro i mikro składników w ciągu dnia. Spodziewamy się również dalszego wzrostu zamówień w kategoriach diet roślinnych i specjalistycznych jak dieta bezglutenowa, czy poprawiająca insulinooporność – mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel firmy Kukuła Healthy Food.
*Badania przeprowadzono w styczniu 2020 r. na grupie 1020 Polaków w wieku 18-65 lat.
Zobacz także

Co dziesiąty Polak wegetarianinem

1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. Według raportu "Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020" już 10% Polaków między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 4% weganami. Kolejne 10% planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku.

Włosi przytyli średnio o 2 kg podczas kwarantanny

Średnio o 2 kilogramy przybrali na wadze Włosi podczas prawie dwumiesięcznej kwarantanny - to wynik analiz przeprowadzonych dla związku rolników Coldiretti. Jedli więcej makaronu i... sprawdź czego jeszcze!

Jak zaradzić świątecznym dolegliwościom trawiennym? [ROZMOWA]

Polskie Boże Narodzenie to suto zastawiony stół, w tym potrawami podawanymi tylko raz w roku, którym trudno się oprzeć. Dietetyczka Natalia Chybzińska z Kukuła Healthy Food podpowiada, jak sobie radzić ze świątecznym przejedzeniem.

Trend - kuchnia, która wzmacnia odporność

Epidemia kształtuje nowe trendy żywieniowe: chętniej weryfikujemy zawartość naszych talerzy i wybieramy te produkty, które pomogą nam zbudować naturalną odporność organizmu. Restauracje mogą skorzystać na tym trendzie, rozszerzając ofertę o potrawy pozytywnie wpływające na układ immunologiczny.

Dieta budująca mikroflorę. Bo odporność pochodzi z jelit

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, jak ważną rolę w układzie odpornościowym odgrywają jelita. To właśnie w nich powstaje 80% ciał odpornościowych. Podpowiadmy, co jeść, aby wzmocnić dobrą mikroflorę jelitową, której zawdzięczamy odporność.

Kiedy jeść śniadanie, obiad i kolację

Planowanie tego, co powinieneś jeść, by być szczupłym i zdrowym, wydaje się trudne, jednak okazuje się, że dla zachowania dobrej formy i prawidłowej wagi ważne jest także to, kiedy jesz.
Inne kategorie
Akademia Horeca


Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

